Encyklopedie - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Období kolonizace, Zvířátka
Herní kategorie: desková hra, vzdělávací
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
ADC Blackfire Entertainment - logo
Autoři: Eric Dubus
Olivier Melison
Rok vydání: 2022
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Píše se rok 1739. Hrabě Buffon - Darwinův předchůdce - sepisuje Encyklopedii, která se stane jedním z nevětších a nejdůležitějších děl doby osvícenství: Přírodní historie. Jste jedni z nejlepších přírodovědců a dobrodruhů své doby. A hrabě vás pozval, abyste mu s jejím dokončením pomohli. 

V Encyklopedii se zhostíte rolí nebojácných přírodovědců, kteří pomáhají hraběti Buffonovi dokončit jeho Encyklopedii přírodní historie. Umísťováním kostek si budete moci volit, která zvířata budete moci studovat, získávat finance a další zdroje, vypravovat se na expedice na různé světadíly nebo si do svého výzkumnického týmu najímat odborníky. A to všechno vám pomůže dosáhnout hlavního cíle: publikovat výsledky svého výzkumu, zaujmout veřejnost a stát se slavným. Vítězem se stává hráč s nejvíce body.

Příprava hry:

Herní deska se rozloží doprostřed stolu. Každý hráč si vezme desku hráče, destičku herní pomůcky a destičku postavy. Dále si vezme bodovací žetony, žetony věhlasu a kostičky výzkumu a žetony „5 kostek“ ve své barvě. Všechny bodovací žetony jsou umístěny na políčko „O“ stupnice vítězných bodů na hlavní desce a každý hráč si umístí žeton věhlasu na první pole stupnice věhlasu na své vlastní desce. 

První hráč je vybrán náhodně, vezme si žeton začínajícího hráče. Žetony expedicí, mincí a královských pečetí se umístí v krabičkách vedle hlavní hrací desky. Náhodně se vylosuje 6 žetonů kola a položí se lícem dolů na jejich místa na hlavní hrací desce. Na hlavní hrací desku se ještě umístí 6 karet odborníků a daný počet karet zvířat (počet karet závisí na počtu hráčů), zbývající karty se položí lícem dolůl vedle hlavní hrací desky. 

Počínaje prvním hráčem si všichni vyberou 2 z dostupných karet zvířat z Akademie a umístí je pod svou herní desku. Následně se karty zvířat znovu doplní. A konečně, každý hráč obdrží žeton expedice a počet mincí podle svého pořadí.

Průběh hry:

Na začátku každého kola se nejprve otočí žeton kola a provede se jeho efekt. Následně si každý hráč vylosuje kostky, které bude mít v daném kole k dispozici. Hodí s nimi a umístí je na svou herní desku na jednu ze čtyř možných lokací.

Ve svém tahu si hráč vybere kostku a provede s ní jednu ze šesti možných akcí:

  1. Velvyslanectví – Podle hodnoty na kostce hráč získá určitý počet žetonů expedice, které se dají použít ke změně barvy kostky nebo jimi lze v průběhu akce „Expedice“ zvýšit hodnotu kostky o 2. 
  2. Banka Hráč získá 5 mincí a pokud je prvním, který sem umístí kostku v daném kole, vezme si navíc i žeton začínajícího hráče.
  3. Univerzita – Hráč si může vzít jednu z vyložených karet odborníků. Karty se doplňují až na začátku dalšího kola. Pokud má kostka stejnou barvu jako najatý odborník, získá hráč navíc 1 žeton expedice. Karty odborníků mají tři různé efekty - okamžitý jednorázový, efekt aktivní po celou hru nebo efekt aktivní až na konci hry.
  4. Akademie – Hráč si vezme 1 kartu zvířete. Kostka musí mít stejnou barvu jako vybrané zvíře. 
  5. Expedice – Hráč položí kostku na světadíl, na kterém chce zkoumat svá zvířata. Kostka musí být stejné barvy jako světadíl. V závislosti na umístění kostky získá hráč 0–3 body věhlasu. Na hodnotě kostky záleží, určuje možnou úroveň výzkumu. 
  6. Publikování – Hráč umístí kostku na jedno ze svých zvířat, jedná se o referenční zvíře. Volba referenčního zvířete je důležitá, protože určuje, z jakých kategorií je možné toto kolo publikovat své kostičky výzkumu. Nakonec získá hráč vítězné body za každou opublikovanou kostičku výzkumu a 1 žeton královské pečeti. Za žeton královské pečeti lze získat 5 mincí, nebo zvýšit hodnotu kostky o 5 a zároveň změnit její barvu. Na konci kola je možné za ně získat jednu akci navíc nebo na konci hry přinesou 4 vítězné body. 

Jakmile všichni dokončí své tahy, nastává fáze konce kola. Každý hráč má možnost provést jednu akci navíc, pokud zahodí královskou pečeť. Následně se odstraní z hlavní hrací desky všechny nevyužité karty odborníků a zvířat a kostky se vrátí zpět do pytlíku. Následně se doplní nové karty odborníků a zvířat a otočí se další žeton kola. 

Konec hry:

Konec hry nastává po skončení šestého kola, pak začíná finální bodování. Body se mimo jiné získávají za sbírky, tzn. pokud má alespoň 4 prvky (karty zvířat, odborníků, nebo kostiček výzkumu). Má-li méně než 4, pak žádné body nepřinese.

Body se získávají:

  • během hry
  • za každou sbírku kostiček v kategoriích oddílu Publikování
  • za kategorii světadílů
  • 4 body za každou královskou pečeť
  • 1 bod za každé 2 mince
  • 1 bod za každý žeton expedice

Vyhrává hráč s nejvíce vítěznými body. V případě remízy vyhrává hráč s více opublikovanými zvířaty.

Autor: Majdina

Další názvy této společenské hry

Vybíráme z Bazaru

Insert pro 7 Wonders
Insert pro 7 Wonders
Akt. cena: 170 Kč
Končí za: 6 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas