DOS - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 7 let
Herní doba: 45 min
Herní svět: neuvedeno
Herní kategorie: karetní hra, párty hra
Čeština: undefined
Vydavatelé: Mattel
Autoři: Nick Hayes
Rok vydání: 2018
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Dva prý zmůžou víc než jeden. Ale i ze dvou může vyhrát pouze jediný. Uno, Dos...

Hra Dos je podobně jako její starší sestra Uno odvozená od principu klasické karetní hry Prší. Hráči, kterých může být od dvou do čtyř, přikládají z ruky na odhazovací balíček odpovídající karty a snaží se co nejdříve zbavit všech karet, které v ruce mají. Podobná s Unem je i zásada, že má-li hráč v ruce jen dvě karty, musí zvolat „Dos!“ (česky „dvě“), aby upozornil soupeře, že už by mohl končit. Další práce s kartami je ale trochu odlišná.

Příprava a průběh hry:

Na začátku se rozdá všem po 7 kartách. Kromě dobíracího a odkládacího balíčku se ovšem doprostřed umístí ještě další 2 karty lícem vzhůru, které vytvoří základ středové řady (ta se může během hry rozrůstat). Pak už následují tahy hráčů jednotlivě po směru hodinových ručiček, při nichž buď přiřadí ke středovým kartám shodující se kartu/y, nebo si vezmou jednu kartu z dobíracího balíčku.

Shoda přiřazovaných karet může být ryze číselná bez ohledu na barvu, a to buď s jednou vynesenou kartou, nebo se součtem dvou vynesených karet. Takto může hráč přiložit buď k jedné, nebo k oběma (i více) kartám ve středové řadě. Pokud se k číselné shodě přidá i shoda barvy, získá hráč na konci svého tahu bonus - jednu ze svých karet může přidat ke středové řadě. V případě barevné shody s oběma (součtovými) přikládanými kartami získá hráč dvojitý bonus - kromě rozšíření středové řady si navíc všichni protihráči vezmou po jedné kartě z dobíracího balíčku.

Když ale hráč nechce nebo nemůže zahrát žádnou kartu, sám si vezme jednu z dobíracího balíčku. Pokud se mu hodí, může ji ihned přiřadit. Když ji ale přiřadit nemůže či nechce, položí jednu ze svých karet lícem nahoru ke středové řadě a tím ji rozšíří.

Důležité: Na konci tahu každého hráče se všechny přiřazované karty odhodí na odkládací balíček, nestávají se součástí středové řady. Dokonce i ty karty ze středové řady, ke kterým hráč přiložil, se odhazují. Nakonec se středová řada doplní z dobíracího balíčku tak, aby v ní byly nejméně dvě karty. Pak se teprve uplatní získané bonusy za barevnou shodu.

Speciální karty:

  • Divoká karta DOS se počítá jako číslo 2 jakékoli barvy.
  • Divoká karta # se počítá jako jakékoli číslo 1-10 příslušné barvy.

Zajímavostí je, že oproti hře Uno nejsou všechny karty ve hře po dvou, od čtyř základních barev (červená, modrá, zelená, žlutá) je to:

  • 3x jednička, trojka, čtverka a pětka;
  • 2x šestka, sedmička, osmička, devítka, desítka a divoká karta #.
  • Dvojka chybí, ta je jenom černá.

Konec hry:

Jakmile se někdo z hráčů zbaví všech svých karet, hra končí (resp. jedno její kolo), všichni ostatní si sečtou body za karty, které jim zbyly v ruce, a ukončující hráč získá celkový počet bodů (čísla odpovídají bodům, „DOS“ je za 20 a # za 40 bodů). Skóre se zaznamená a jede se odznova. Finálním vítězem je ten, kdo nejdříve nasbírá 200 bodů.

Autor: bazi

Vybíráme z Bazaru

Pax Emancipation - nova, poze rozbalená
Akt. cena: 610 Kč
Končí za: 8 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas