Dixit - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 3 - 6
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 30 min
Herní svět: neuvedeno
Herní kategorie: párty hra
Čeština: ke stažení
Vydavatelé: ADC Blackfire Entertainment
Asmodée Editions
Hobbity
Libellud
Autoři: Jean-Louis Roubira
Marie Cardouat
Rok vydání: 2008
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dixit jako party hra pro dospělé?

Hezký den,

máte zkušenosti s hraním Dixitu v partě dospěláků? Rádi bychom chtěli něco odlehčeného k vínu, myslíte, že by to mohlo fungovat? 

Herní skupina cca 25 let.

 

Děkuji za postřehy

7.11.2022 22:31:51

Dixit je moje nejoblíbenější party hra. Hrála jsem v různých skupinách dospěláků a funguje skvěle. Nejlepší je, když se ti lidé alespoň trochu znají.

7.11.2022 23:25:38

Dixit patří rozhodně mezi ty klidnější a kreativnější párty hry pro dospělé, což vyhovuje takřka všem. Sice se u toho nenasmějete jako u jiných “ztřeštěných ptákovin”, ale zase ze sebe neděláte blbce (jinými slovy, člověk tolik nemusí vystupovat ze své komfortní zóny).

Takže ano, Dixit je super, vždy slavil úspěch v párty settingu a to díky primitivním pravidlům a otevřené hratelnosti, kde se v zásadě fantazii meze nekladou, ale zároveň ani po hráči není vyžadováno aby nějak výrazně něco nového vymýšlel (někdo může jako nápovědy skládat básničky jiní použijí jen jedno slovné nápovědy)

Hry podobného ražení, tj. také kreativní, asociační a klidné párty hry, které mohu doporučit:
#Mysterium, #Koncept , #Krycí jména a bez těch asociací je ještě hodně zajímavá #Přines si svou knihu 

8.11.2022 06:49:31 | Upraveno autorem (porovnej)

Dixit je vzdy uplne v pohode ;) ale ani Vybusne kotatka neskazia zabavu )

8.11.2022 10:00:16

Dixit je moje srdcovka a top one. 

Jako většina deskovek se úplně nehodí k velkému pití alkoholu, to hra ztrácí smysl absolutně, ale k mírnému popíjení to být může.  

S dětmi jsem to zatím nehrál a určitě to může být zajímavé, ale pro dospělé je to úplně v klidu. Jediné co člověk k tomu potřebuje je fantazie a hodí se aspoň malý smysl pro detail, který může změnit význam karty a pohled jiného hráče na ní. 

Zažil jsem spoustu večerů, kdy jsme nevytáhli nic jiného než Dixit a nezažil jsem, že by to někoho nebavilo, nebo že bychom se u této hry nudili. 

 

1.1.2024 10:24:44

Mám včetně většiny rozšíření a hrál jsem ve všech možných skupinách, pokaždé úplně jiné, téměř vždy super. Jediné omezení je představivost. Hrál jsem přes tři stovky různých her a Dixit mám dodnes v top5. Nějaké mé poznámky, co by se mohly hodit:

- měli jsme kluka úplně bez fantazie a 100 % jeho nápověď byla narážka na něco ze Simpsonů, šílená nuda a pro starší spoluhráče neuhodnutelné. Ale to bylo 1x za 15 let, takže si to vyloženě pamatuji. Jinak hráno se 100+ dospělými lidmi a nelíbilo se jen jednotkám.
- hrál jsem skvělou partii, kde mezi nemladším a nejstarším hráčem bylo přes 80 let věkový rozdíl
- vytáhl jsem hru v zaplivané zakouřené hospodě, kde se chlastá od devíti od rána, až tak v 11 večer, mezi ožraly bez vzdělání. Pustili mne domů až ve 4 ráno :D měl jsem tehdy jen základní balíček a protočili jsme ho několikrát.
- subjektivní - víc mne to baví u lidí, které dobře znám a máme společné zájmy, jelikož mám rád nápovědy za hyperbolou nebo odkaz něčeho na něco dalšího; u nových lidí člověk musí obecněji, ale zase je ta hra vtipnější, protože na nápovědu “pohádka” jde v Dixitu dát cokoliv :D
- opět subjektivní - každé další rozšíření je více konkrétní. Mám rád první dvě, protože jsou ve stylu základu obecné a umím po letech hraní vymyslet pořád nové asociace. Novější karty jsou mnohem hezčí, ale vymyslím na to jednu věc (co točím) nebo dokonce nic. Úplně mne dostala poslední edice Disney. Opět nádherná, ale asi bych se nedokázal odtrhnout od těch postav/filmů.
- nemáme absolutně žádné omezení na formu a styl nápovědy, pouze jsou zakázané ‘přihrávky’ ve stylu “víš co má naša babička na TV”. Body nepočítáme průběžně, aby to neovlivňovalo pocity ve hře a často po popsání jedné dvou A4 malými čísly to na konci ani nesečteme a jsme spokojení, že to byla super hra. Já jsem velmi kompetitivní hráč nesnášející coop hry (ty jsou pro slabé kusy, co zřejmě nedokáží vyhrát nebo se složí z případné prohry), ale tady je prostě pocit ze hry lepší než její výsledek. (dal jsem si právě facku za tato slova)
- kalení hře opravdu nevadí, nemohu ale psát více, je to zde rodinný web ;-) nejčastější věk mých hráčů je 25-40.

2.1.2024 09:34:25 | Upraveno autorem (porovnej)

DIXIT je vhodný opravdu pro všechny věkové kategorie hráčů, ale jak již zaznělo, vždy se může najít někdo, komu nesedne. Mnohokrát jsem zažil lidi, kteří tvrdili, že nemají fantazii a ano, mnohokrát tomu tak i bylo a hra se díky tomu tak úplně nepovedla.

Za mně osobně bych se nebál doporučit pro výše zmíněné důvody hru STELLA, vycházející z podobného konceptu.

Proč si myslím, že může být STELLA lepší volbou? Jednoduše proto, že u lidí “bez fantazie”, eliminuje tento aspekt tím, že nápověda je daná přímo kartou pro dané kolo. Nemá smysl se tady vypisovat o pravidlech a tím zahltit tohle vlákno. Já osobně vlastním obě hry a rozhodně si je hodlám obě ponechat. Skvělé je, že jak DIXIT, tak STELLA, se hrají s kartami dixitu, takže člověk si může nakoupit všechna rozšíření a hrát s nimi obě hry podle nálady nebo aktuální herní skupiny.

2.1.2024 11:52:26

Vybíráme z Bazaru

Detektivka do kapsy: Pád z okna
Detektivka do kapsy: Pád z okna
Akt. cena: 150 Kč
Končí za: 6 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas