Dirty Mining - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 5
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 60 min
Herní svět: neuvedeno
Herní kategorie: diplomacie, ekonomická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: (Self-published)
Autoři: Cesar Adrian Melendez
Michal Stašek
Rok vydání: 2020
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Nacházíte se na konci dvacátého století v jedné z post-sovětských republik Evropy, ve které je hlavním zdrojem obživy dolování minerálů. Situace na trhu v zemi sužované korupcí a vysokou kriminalitou je velmi špatná a tržní ceny sotva stačí na pokrytí nákladů na těžbu. Jediným způsobem, jak si v této situaci vydělat na obživu, je těžba minerálů dotovaných vládou. Vláda rozhoduje o udělení dotací až krátce před prodejem. Jedinou možností majitelů dolů, jak si zajistit alespoň nějaký zisk, je uplácení vládních úředníků, kteří mohou stanovit výkupní ceny v jejich prospěch.

Ve hře Dirty Mining představuje každý hráč jednoho majitele dolu na vzácné minerály. Cílem hry je zajistit si během tří let co nejvíce peněz a za vydělané peníze nakonec emigrovat ze země. Každý rok je rozdělen na čtyři kvartály, po kterých se hráči střídají. Každý kvartál je rozdělen na tři měsíce a každý měsíc znamená jednu akci, kterou může hráč provést. Hráči mají možnost uplatit vládní úředníky, aby na konci roku těsně před prodejem ještě vláda změnila výkupní ceny některého z minerálů.


Průběh hry:

Každé kolo hry probíhá následovně:

  1. Hráči hrají v pořadí dle karet pořadí. Pořadí zůstává stejné po jeden rok. Každý hráč ve svém tahu může, ale nemusí, zahrát jednu speciální akci na začátku svého kola a dále 3 běžné akce. Speciální akce jsou zaměřeny převážně na protihráče, kterým můžete krást vytěžené minerály, způsobit jim v dole zával, udat je na policii a podobně.

  2. Jakmile všichni hráči dokončí své kolo, posuňte ukazatel času o jedno pole kalendáře.

Každý rok může každý hráč na konci druhého kvartálu (označeného kufříkem) dát úplatek vládě. Úplatek se dává v tajnosti, aby ostatní hráči neviděli jeho výši (otočením určitého počtu bankovek v hráčově hromádce peněz). Následně hra pokračuje normálně dalším kolem. Na konci čtvrtého kvartálu (označeného symbolem dolaru) se prodávají zásoby minerálů vládě. Nejprve každý hráč odhalí, jak velký úplatek dal, a poté se všechny úplatky přesunou do společné zásoby peněz. Hráč, který dal nejvyšší úplatek, může změnit cenu jednoho z minerálů posunutím ukazatele ceny na jinou hodnotu v tabulce s cenami minerálů. Pokud dají dva hráči stejný úplatek, cenu mění hráč s nižší kartou pořadí. Následně si každý hráč vezme ze společné zásoby peníze za své minerály (hodnoty z tabulky krát počet minerálů v dole daného hráče). Hráč s nejvyšším ziskem dostane kartu Hlídacího medvěda a znovu se rozdají karty pořadí dle toho, kdo měl, jaký zisk. Hráč s nejvyšším ziskem má nejvyšší kartu pořadí, tedy zlatou, a hraje první po celý další rok.


Konec hry:

Hra končí po odehrání tří let (12 kol) a vítězí hráč, který má na konci hry nejvíce peněz.

Autor: mstasek

Vybíráme z Bazaru

Hra o trůny: Druhá edice LCG + Rozšíření
Hra o trůny: Druhá edice LCG + Rozšíření
Akt. cena: 900 Kč
Končí za: 5 dnů

Offcanvas