Citadela DeLuxe - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 8
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 60 min
Herní svět: Fantasy, Středověk
Herní kategorie: karetní hra, strategická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Bruno Faidutti
Rok vydání: 2016
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dojmy

Citadela již léta patří mezi mé oblíbené karetní hry, takže jsem byl velice zvědavý na tuto novou DeLuxe edici. Co jsem se doslechl, tak ne každého zaujaly nové ilustrace na kartách. Za mě musím říct, že ilustrace budov jsou doslova nádherné a ilustrace postav naopak lehce slabší, přesto celkově se mi výtvarná stránka této verze líbí víc než té původní.

Hra obsahuje postavy z původní hry včetně rozšíření Temná země a navíc pak dalších 9 nových. Celkem tedy 27. To už je pěkná řada kombinací, které jde vymyslet (několik různorodých tématicky zaměřených sestav lze najít i v manuálu). Nové postavy přinášejí opravdu zajímavé schopnosti, rozhodně nezklamaly, naopak.

Zároveň se objevila celá řada nových fialových budov, které přinášejí opravdu skvělé bonusy a variabilita (pokud jich do každé hry zapojíte např.jen 14) je pak už obrovská. Za mě slabé mínus za to, že zlomek starých fialových budov zůstal s původní starou ilustrací, což už teď k novým kartám vážně neladí, především pak Univerzita, ale to je opravdu drobnost.

Přibyl bytelný "žeton" prvního hráče, který potěšil a dá se klidně použít i pro jiné hry. A pak také žetony postav, které se vyloží do řady na stůl a je tak snadné ověřit si, která z postav je použita v právě hrané partii - skvělý nápad pro lehkou přehlednost.

Celkově nová Citadela nadchla a stará tak bude využita už jen jako cestovní verze.
10.8.2017 21:01:05 | Upraveno autorem (porovnej)

Mě se to nelíbí ...
... grafika karet se stala oproti původní perfektní ponuré atmosféře příliš líbivou a tuctovou. A co už vůbec nemůžu rozdýchat, tak to je "ženská genderová vyváženost" nových postav. Ještě tam postrádám araba, asiata, černocha a roma ;(.

10.8.2017 22:28:07

Jsem celkem spokojený
Mě osobně potěšilo, že mám možnost si zahrát rozšíření Temná věž, kterou jsem nevlastnil. Budovy a postavy navíc v DeLuxe verzi jsou také fajn. Po herní stránce prostě spokojenost. Nicméně souhlasím s KREN, že grafika dostala na frak a ano, také mi vadí přehnaná genderová vyváženost.

11.8.2017 11:16:32

křen
no jo, v těchhle historicky přesných hrách mi to taky docela vadí. Každý přece ví, že tenkrát ženy ještě nebyly. A jestli byly, tak zůstávaly zavřené doma, aby je nikdo neviděl. Tu emancipaci nám byl čert dlužen...

Jen bych ještě rád upozornil, na kartu císaře. Ten pán je podezřele hodně opálený...

:-P

11.8.2017 11:25:53

reakce
Souhlasím s níže uvedeným. Grafika je pěkná, ale původní se mi zdá lepší. Z mordýře, stavitele, kupce dělat mordýřky atd...zas, je to o zvyku, ale úplně mi to k tomu nesedí.

Každopádně co má plusový body, tak obrovská variabilita. 27 charakterů, xxx karet, přibylo hodně zajímavých bodovacích fialových. Jen to chce nepodcenit se set up, jinak se při nevhodné volbě postav a budov z toho může stát nevyvážená nebo táhnoucí se partie.

Cenovku okolo 600,- beru jako velmi férovou.

Osobně se snažím sehnat Temnou zemi, je možné, že po pár nezdarech do této varianty půjdu.

11.8.2017 14:18:39 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Archipelago DE
Archipelago DE
Akt. cena: 21 €
Končí za: 11 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas