Charterstone - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 6
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 75 min
Herní svět: Středověk
Herní kategorie: budovatelská, ekonomická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Jamey Stegmaier
Rok vydání: 2017
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

ve 2

Můžete mi někdo prosím říct, jak dobře je to hratelné ve dvou, jestli to má vůbec pro 2 hráče cenu? Díky
18.10.2018 08:53:04

sappho
Odehrál jsem to ve dvou a nejsem z toho úplně odvařený. Automy dokáží slušně zastoupit chybějící hráče, ale je hrozná otrava se o ně starat a hlavně na ně nezapomenout. Dá se to hrát i bez nich (náš případ), kdy se ti kraje nehrajících hráčů jistým mechanismem také plní možnostmi, ale musíš jim jít vyloženě naproti.

Celou kampaní jsem se potýkal s nevyvážeností. Dost záleží, jakou bedničku otevřeš. Moje drahá soupeřka se dostala k zajímavějším postavám a budovám (s docela silným kombem), které pro mě byly hůř dostupné. Z 12 her jsem zaznamenal jen dvě vítězství, ať jsem vyzkoušel jakoukoliv strategii. Ale hele, třeba je to jen mým „skillem“ :D.

Není to rozhodně špatné, ale čekal jsem to po tom hypu o něco vybroušenější. A ve dvou tedy doporučuji hrát bez Automat (je to legitimní varianta nabízená pravidly, ke kterým mám taky pár výtek...). Podrobněji jsem se o svých dojmech rozepsal zde:

https://games.tiscali.cz/tema/jak-se-hraje-ve-dvou-legacy-deskovka-charterstone-319354

18.10.2018 09:19:11

Re: PatrikBolas
Patriku, díky za tvou recenzi. Viděl jsem a četl už několik desítek recenzí a ze všech mi vyplývá, že tato hra je čistě subjektivní záležitostí. Já to zatím nemám odehrané, ale po přečtení pravidel automy mi nepřijde že by to mělo být nějak příliš otravné, naopak spousta lidí v zahraničních recenzích tvrdí, že bez použití automy se ti neotevře docela dost obsahu, respektive hra nemá to správné rozšiřovací tempo. Já to plánuju hrát ve 2 hráčích s použitím 2 autom. Tak určitě dám později vědět mé dojmy ze hry. Z prvního dojmu se mi zdá, že hra by měla být spíše příběhová, a euro prvky by měly být jakýmsi doplněním ale že příběh by měl být to hlavní, no z recenzí zase plyne že je to opačně, tedy že eurovka je to skvělá, ale příběh pokulhává. No i tak jsem zvědavý až to zahraju :-)

18.10.2018 09:59:02

Re: rob.milicka
Rozhodně je v tomto případě subjektivita hodně na místě. Přeci jen jde o 12 her, které se u mě vyvinou docela jinak, než u někoho jiného. A určitě bych Charterstone vnímal jinak, kdybych před tím s Legacy nepřišel vůbec do styku.

V případě Automy jsme se řídili pravidly. Tedy první dvě hry hrát bez nich, pak zkusit přidat dvě a bavili jsme se o poznání méně. Ano, s nimi je rozvoj mapy mnohem rychlejší, ale vážně nás nebavilo po každém svém tahu vyhodnocovat jejich karty, házet za ně kostkami, hledat, kam umístit jejich dělníky atd.

Příběh je sice na poměry eur nadstandardní, ale dost předvídatelný a na zadek tě neposadí. Za pár měsíců bych si na něj při případné debatě o Charterstonu ani nevzpomněl. Ale je to příjemný tahoun kampaně.

18.10.2018 10:18:43

Co ostatní ?
Ahoj,

taky právě zvažuju jestli hrát ve dvou nebo + 2 x automata

Jaké mají ostatní dojmy po celém dohrání ?
__________________________________________________________________________
The Renegade

22.3.2020 12:58:56

Hra ve dvou bez automy
Hráli jsme celou kampaň ve dvou bez automy. Žlutý a červený národ. Dalšího hráče se nám hlídat nechtělo. Mapa se nakonec taky zaplnila.

Bohužel hra samotná byla zajímavá tak první polovinu, tedy 6 kol. Poté už byl engine na body pořád stejný. Červený hráč nám objektivně přišel výrazně silnější než žlutý. De facto měl žlutý šanci jen když zrovna bylo v rámci kampaňového kola vyhodnocováno něco, co mu vysloveně sedlo. A i tak mohl červený dělat pořád stejný postup dokola bez výraznějších ztrát.

Pokud bych měl hrát někdy znovu, tak minimálně ve čtyřech. Ale spíše už se ke hře nevrátíme.

22.3.2020 19:27:11

ve dvou
za nás v pohodě ve dvou bez automy, tu doporučuju jen pokud chceš větší výzvu a potřebuješ porážet víc soupeřů :)

snad nespoiluju, když řeknu, že nevyužitý materiál z kampaně se dá ve hře i poté využít, takže se nemusíš bát, že se o něco ochudíte

22.3.2020 21:12:18

Zaar
Zajímavé, my také hráli červený vs žlutý a více her vyhrál červený.

Jinak bych se taky nebál hrát ve 2 bez automy. My si to užili. Mapa se zaplní stejně, akorát to není tak kompetitivní, méně se vyhazujete z políček a občas to mělo skoro kooperativní nádech.
---
Autor hry Velryby ničí svět

23.3.2020 09:52:47

Vybíráme z Bazaru

Unmatched: Souboj legend (CZ) + obaly
Unmatched: Souboj legend (CZ) + obaly
Akt. cena: 700 Kč
Končí za: 4 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas