Charterstone - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 6
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 75 min
Herní svět: Středověk
Herní kategorie: budovatelská, ekonomická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Jamey Stegmaier
Rok vydání: 2017
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

...

Díky za názory. Pokud chcete dále řešit pravidla této hry, založte si prosím nové vlákno.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.
7.11.2018 10:20:42 | Upraveno autorem (porovnej)

Statistiky z BGG
Na BGG má Charterstone něco málo přes 6 tisíc hodnocení, v diskuzi je kolem 1400 témat a z toho 800 témat tvoří dotazy na pravidla.

V porovnání s ostatními hrami, které mají kolem těch 6 tisíc hodnocení je u Charterstone mnohem víc dotazů na pravidla než u jiných her. U pravidlově náročnějších her ten rozdíl ještě tak markantní není. Spirit Island má o zhruba 300 dotazů na pravidla méně, Gaia Project o 500. Ale v pravidlově méně nenáročných hrách je těch dotazů klidně i 20x méně než u Charterstone.

Závěry si z toho raději udělej sám.

*****
Too old to Rock'n'roll, too young to die.

7.11.2018 11:54:55 | Upraveno autorem (porovnej)

Re:
Zase tak hrozné to není, mám za sebou pár her a objevily se dvě věci, které nebyly zcela zřejmé, jedna přímo ve hře, druhá v pravidlech automy, ale jinak je to bez problémů. Vždy platí ta jednodušší varianta a v rámci nejasností se dá vše snadno dohledat. Nevím proč z toho všichni dělají takový problém, když je to vcelku prosté. Je pravda, že některá pravidla jsou napsána přinejmenším "divně" ale dá se to snadno pochopit ... ale i tak nedoporučuju tuto hru hráčům kteří rádi obcházejí pravidla, mohli by se v tom totiž celkem pěkně vyžívat.

7.11.2018 12:09:22

Automa
Pravidla na automu mě naštěstí netrápí, protože bychom hráli v šesti hráčích, tudíž bychom ji vůbec nepoužívali.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

7.11.2018 12:24:23

Pravidla
Hrali jsme anglickou verzi s pravidly jsme nemeli zadny zasadni problem.

Trosku jsem zadrbal otevreni nekolika veci veci, ktere jsme meli otevrit drive. Ale to byla vylozene moje nepozornost.

Zase bych nepausalizoval mnozstvi dotazu na bgg. Treba amici potrebuji ujistit i o tom ze se kocka nesusi v mikrovlnce :)

7.11.2018 13:02:26

Pravidla
Myslim, ze problem neni az tak ve slozitosti pravidel, jako spis ve 2 jinych vecech:
1) nemuzu si pravidla nastudovat dopredu a pochopit, jak to funguje, protoze je odkryvam pri hre - jsem v podobne situaci jako Malcolm, vetsinou jsem to ja, kdo pravidla vysvetluje cele skupine a driv nez to udelam, tak uz to mam do urcite miry vyzkousene, tady jsou veci prekvapenim i pro mne a to moc neprispiva k tomu, abych ostatnim pomohl mit hladky a bezproblemovy herni zazitek (z pohledu chapani pravidel)
2) strach z udelani chyby - tim, ze je to legacy hra, tak pokud neco udelame / pochopime blbe, muzeme si "znicit" cely zbytek kampane, v normalni hre nad tim vetsinou mavneme rokou, nejak dohrajeme a pristi hru uz budeme od zacatku hrat spravne, tady ten dopad chyby muze byt o dost vetsi

P.S. zatim mam za sebou jenom 1. partii kampane, takze je to dojem ciste jen podle teto zkusenosti. Behem 1. partie rozhodne pocitejte s tim, ze stravite vic casu ctenim pravidel a ujistovanim se, jestli to hrajete spravne, nez samotnym hranim. A nakonec vam prijde, ze ta hra nejak rychle konci :)

7.11.2018 13:59:07

re shaddy

ano presne tak to je včetne toho P.s.

problem je ze nekteré pravidla jsou napsány jedno vetou a možnosti jak si ji vyložit je vice, a nezbýva než nejakou zvolit. Pozdeji se v navaznosti na jiné projeví jeslti človek zvolil správnou interpretaci a nebo ne.

Nejsou to vetšinou zásadní veci pro prubeh celé hry ale na komfortném pocitu z hrani to nepřidá.

7.11.2018 15:13:35

paladin91, Shaddy
To je právě to, co mě zatím od koupě odrazuje. Já nemám rád, když se hraní přerušuje častým nahlížením do pravidel. Proto si vždy nastuduju i nejrůznější drobná pravidla, aby pak bylo samotné hraní co nejplynulejší.

Představa, že budeme řešit pravidla až při samotném hraní se mi moc nezdá. A hlavně se mi nelíbí ta naznačovaná nejednoznačnost ve výkladu pravidel v kombinaci s legacy systémem. Když to zkombinuji s tím spoluhráčem, který tak rád hledá skulinky v pravidlech, tak si myslím, že tuhle hru spíš vynechám.

Ještě mě napadlo obětovat část mého zážitku tím, že bych si karty s pravidly našel a nalepil do kroniky před samotným hraním, karty s pravidly bych bez nálepky vrátil zpět do krabičky a až by na ně přišla řada, měl bych vše už nastudované a připravené. Bylo by to takhle možné, nebo by v tom byl taky nějaký zádrhel?

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

7.11.2018 15:30:16 | Upraveno autorem (porovnej)

pravidla
Není možné po pár partiích upřesnit některé karty pro nové hráče? Jakože toto pravidlo se hraje tak, toto je takhle.
Případně dá se poradit aniž by se cokoliv prozradilo?

7.11.2018 15:51:35

pravidla
Mám pocit že to zbytečně moc řešíte.
Je to normální legacy jako třeba Pandemic Legacy. Pravidla se do hry dostávají postupně. Většinou je to jednoduché krátké pravidlo, které se jednou přečte a všichni hned ví co a jak.

Příběh není žádný epický román, ale to přece není ani v Pandemicu a jak ho všichni chválí...

Kouzlo té hry spočívá v "otevírání" bedýnek ve kterých jsou nové budovy, postavy atd. Ty hráči objevují a vybírají si co do dalších her použijí/postaví. Celé to stojí na jednoduchém worker placementu, který je svižný, bez dlouhého down timu. Každou hru dohrajete za cca hodinku.

Je to narozdíl od Pandemicu kompetetivní (což je pro mě třeba velké plus).

Jak je to zábavné hrát po dokončení kampaně nevím (už jsme to pak nehráli a stejně je hafo her na hraní), ale těch cca 13 stovek podle mě za to stojí (pokud se skupina 4-6 lidí na hru složí, tak je to úplně pecka)

7.11.2018 16:37:31

Beholder
Samozřejmě, že to moc řeším. Nechci dát 1200 za hru, která mi nemusí sednout a navíc ji po rozehrání už ani nemůžu prodat.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

7.11.2018 16:56:17

souhlas
Naprostý souhlas s Beholderem.

Máme skoro dohranou kampaň v angličtině a během hry jsme udělali tak dvě malé a jednu větší chybu a kupodivu to zážitek z hraní nijak nepokazilo. Pokud jste zkušenější hráči, tak s pravidly nebudete mít problém.

Ta hra se prostě moc příjemně hraje a nějaké případné chybky ve výkladu pravidel tomu nevadí. Doporučím připravit so FAQ a mělo by to být v pohodě.
Rozhodně hru nedoporučím pro soutěživé hardcore počítací euro hráče, ale pokud chcete strávit čas u příjemné hry, je to rozhodně dobrá volba.

Taky si nemyslím, že bych po skončení kampaně hru jako "hotovou" zahrál, ale už se chystám na druhou kampaň s jinou skupinou a nemůžu se dočkat.

7.11.2018 17:03:30

K předchystání karet pravidel předem
Co si vybavuju z našich tuším zatím 4 her, tak se některé karty pravidel i přelepovaly přes sebe, takže by se to muselo dělat před každou partií, nešlo by si předchystat "hotová" pravidla pro celou kampaň...

7.11.2018 17:43:23

Rychlý začátek
Já jsem věděl, že první hra by mohla být pro skupinu dlouhá, nezáživná a tak jsem celý začátek prošel v klidu sám, nalepil první lokace, vylepil pravidla a vše se naučil...

Při první hře vše pak šlo jako po drátkách, žádné zdržování, když někdo něco chtěl hned jsem věděl.

Máme za sebou 3 kampaně při jednom sezení a neměli jsme zatím problém s žádnými pravidly.

7.11.2018 17:53:52

Kajousek
Právě že moje herní skupina je složená prakticky z nováčků. Já se deskovkám věnuji něco málo přes rok a i tak si myslím, že toho mám odehráno zhruba 2x víc než všichni moji spoluhráči dohromady. Navíc jsem se o eurohry začal zajímat zhruba před třemi měsíci a nemám je moc nahrané. A ještě k tomu jsem z euroher hrál dosud spíš area control než worker placement. Z worker placement her jsem hrál v podstatě jen Dobu kamennou, Above and Below a Five Tribes.

Takže se mi nechce dávat 1200 za hru, o které si nejsem na 100% jistý.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

7.11.2018 17:54:59

to WillBlack
na celou kampaň by pravidla připravit nešla.
Pravidla se mění podle toho jakou cestou se vydáte při rozcestníku.

7.11.2018 17:56:04

worker placement
Toto je naprosto jednoduchý worker placement, kde se ti navíc možnosti akcí rozšiřují v průběhu celé kampaně, takže z počátku je tam toho fakt málo. Takže se to určitě zvládnout dá.

Ale pokud jsi z toho až tak v panice a musíš to tolik řešit, doporučuju se na hru vykašlat a pořídit si něco jiného. Zvlášť pokud ti závabu bude nahlodávat jeden z hráčů vrtáním se v pravidlech. Her je spousta.

Ideálně se připoj k nějaké jiné skupině, kde se hru naučíš a pak se rozhodneš, jestli se hodí do tvé skupiny. Ano, přijdeš o všechna překvapení, ale aspoň si v klidu zahrajete. Mně to třeba v druhé kampani vůbec vadit nebude, protože jsem typ hráče, který nemusí za každou cenu vyhrávat a naopak můžu dávat spoluhráčům tipy a doporučení.

8.11.2018 10:09:23

těším se
Na stránkách albi i tady se objevil videonávod od Kubrta, podle mě je vše jasné a srozumitelné.
Osobně se moc těším na svoji první legacy hru. Nějak se mi nechce do těch legacy, kde se komponenty ničí a po dohrání už se nedá hrát znovu. Moc se těším až si to doma se ženou zahrajeme, budeme objevovat, přelepovat a vymýšlet názvy. A protože máme dvě míma, tak plánuju i Recharge pack a až jim bude +-8 let, tak si to objevování dáme ještě jednou :).
Jediné, co řeším, jestli teď ve dvou používat automu, ale zatím se kloním, že spíš ne.
Nemám od hry přehnaná očekávání. Caverna, Alchymisté nebo Settleři budou asi nadále lepší eura, ale i kdyby to bylo na úrovni Doby kamenné, tak si to určitě užijeme.

8.11.2018 10:30:53

Kajousek
Nevím, z čeho jsi usoudil, že jsem z této hry v panice?????

Já jsem viděl how to play i gameplay video prvního scénáře a nevidím v tom žádný problém. Ale nelíbí se mi, že tady i na BGG se objevují komentáře (a není jich rozhodně málo) o nejednoznačnosti pravidel. A jak už tu bylo napsáno, být to normální hra, mávnu nad tím rukou a příště si holt dáme větší pozor. Ale u legacy hry by ta pravidla měla být prostě naprosto jasně napsaná, abychom po několika hrách nezjistili, že jsme něco měli hrát celou dobu jinak.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

8.11.2018 14:31:17

Malcolm
Z toho, jak hledáš proč to nekoupit, ale omlouvám se, byla to samozřejmě nadsázka a měl tam být smajlík.

My tam dokonce i hráli něco pár her špatně a kupodivu žijeme a všichni si hru i tak užíváme :)

8.11.2018 20:15:35

Kajousek
Já nehledám důvody proč si hru nekoupit, já se snažím získat co nejvíce informací, abych znal před nákupem všechna pro a proti.

Za jinou hru mi nevadí zaplatit třeba 2000, protože vím, že když se nebude líbit, tak ji pořád můžu prodat na bazaru za 70-80% ceny. Jenže když se po pár hrách nebude líbit Charterstone, tak ho můžu tak maximálně hodit do kamen, protože bude neprodejný.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

9.11.2018 08:55:26

MR
Myslim ze uz jsme vsichni dostatecne seznameni s tvym problemem ( minimalne 3x) a neni treba ho stale dokola opakovat.

Bud to trochu riskni a hru kup a pak budes spokojen nebo ne. A nebo proste nekupuj.

9.11.2018 08:59:55

Beholder
Už budeš mít klid, neboj.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

9.11.2018 09:05:29 | Upraveno autorem (porovnej)

to MalcolmReynolds
Chtěl bych poprosit uživatele MalcolmReynolds, aby navrátil úvodní příspěvek diskuze do původního stavu, neboť diskuze je určena pro všechny návštěvníky Zatrolených her a tento krok pouze znepřehledňuje orientaci v diskuzních vláknech.

10.11.2018 17:19:17

Vybíráme z Bazaru

High Frontier CZ
High Frontier CZ
Akt. cena: 3200 Kč
Končí za: 5 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas