Bios: Genesis - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: neuvedeno
Herní kategorie: kooperativní
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: Fox in the Box
Sierra Madre Games
Autoři: Phil Eklund
Rok vydání: 2017
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Několik otázek na solo


Ahoj, po celodenním koukání do pravidel a pokusu o první hru (trvající asi 8 hodin, kdy jsem asi 7 a půl hodiny koukal do pravidel a na yedleho s Davidem) už v tom asi nevidím odpovědi na několik otázek. Ne proto, že by tam (nejspíš) nebyly, ale proto, že už jsem fakt vykoukanej.

1. Při přípravě hry: Náhodně si vylosuju 2 barvy. Dostanu tedy 4 bionty ve své barvě, 1 katalyzátor (a teď, když ráno do pravidel opět koukám vidím, že bych spíš měl mít jen 3 bionty a ten čtvrtý by měl označovat hrou ovládaného parazita, dle pravidla C2 pro koop). Pokud neplatí pravidlo C2, co parazit v mé barvě? Mám ho ovládat já? Zbylé dva (ne moje barvy) určitě ovládá AI. Výsledkem by tedy nejspíš mělo být: hráč 2x3bionty + po jednom katalyzátor příslušné barvy, AI 4x1parazit s biontem na kostičče?

2. Fáze událostí: Tropický vodní svět. V pravidlech se píše "Po vyhodnocení událostí z této karty...". Ovšem, jestli vidím dobře vidím pouze jediné dvě "události": Aktivaci dvou prostředí a "Umístěte tuto kartu na pevninský.....". Je to skutečně vše? Nebo, podobně jako u Následného otřesu mám táhnout i další kartu? V pravidlech se nic takového nepíše, ale pak by mne věta "Po vyhodnocení událostí..." možná dávala větší smysl.

3. Fáze přidělení: trochu plavu v možném počtu přidělených biontů i katalyzátorů. Bionty mohu přidělit pouze do aktivních procesů. Je limit pro přidělování (1+počet zelených chromozomů (tedy kostiček + biontů na organismu s největším počtem těchto chromozomů)). Ale, ten limit se vztahuje na počet umístěných biontů v jednom kole (jednoduše, mohu během jednoho kola třeba umístit dva bionty (pokud mám organismus s 1zeleným chromozomem)), nebo na počet biontů, které mohu mít umístěné na 1 refugiu, nebo se vztahuje na celkový počet umístěných biontů na všech refugiích dohromady? Tento limit se vztahuje i na katalyzátory? A opět vztahuje se na počet katalyzátorů nově umístěných v jednom kole, nebo na celkový počet na jednom refugiu, nebo na celkový počet na všech refugiích? Nebo jich mohu umístit vždy libovolné množství ze své zásoby?

4. Paraziti. V této fázi se mají vázat paraziti. Budu předpokládat, že všechny (nezávisle, jestli 2, nebo 4, viz první otázka) ovládá AI. Pokud jsem něco nepřehlédl, parazita budu řešit až teprve v případě, že mám z předchozího kola první bakterii. V tu chvíli, podle pořadí na kartě událostí, parazit, který je na řadě, náhodně určí, kterou stranou kartičky se má připojit, podle toho si vybere vhodnou bakterii (=bakterie má mutaci s alespoň 1 kostkou v barvě pro kostky na kartě parazita), která nemá parazita, mrknu, jestli odpovídá prostředí bakterie aktivnímu prostředí (v případě, že AI ovládá i 2 parazity v barvě hráče platí i pravidlo, že se vlastně může navázat vždy, pokud bakterie obsahuje biont v barvě parazita), a navážu. Do té doby nic parazit nedělá. Pokud se nepovede najít vhodná bakterie, pak nic parazit nedělá.

5. Autokatalytický hod. Předpokládám, že se prohádí pro každé refugium, kde je biont nezávisle na aktivní řadě. Při smrti enzymu není žádná kompenzace, prostě se katalyzátor vrátí do polévky. V případě biosyntézy (smrt many a vytvoření stejněbarevného katalyzátoru), ke komu jde katalyzátor? Někde, možná ve videu, možná zde v diskusícch, už nevím, jsem viděl/slyšel, že snad druhé barvě, než která házela autoka... hod? Nebo to platí pouze pro kooperatvní / kompetetivní variantu hry? V případě odstranění biontu jde biont i kompenzace majiteli barvy biontu. Limit na počet katalyzátorů se vztauje na každou barvu zvlášť? Takže v solohraní může mít jeden "hráč" až 24 katalyzátorů (po 6 pro každou barvu)?

6. Darwinovský hod. Parazitující parazit má na sobě biont v barvě parazita (s kostičkou pro rozlišení) + nějaký počet kostek. Mám házet k6 v počtu kostek, nebo v počtu kostek + dvě za biont? Příkláním se k počtu kostek + 2 za biont. Pokud vzniknou u parazit chyby, odstraňuji nejprve kostky (=kostky se vrací do polévky + odstraňují se mutace bakterie nebo parazita, pokud se do polévky vrátily všechny kostky příslušných barev). Pokud parazit už nemá žádné kostky, ani mutace, zbývá jen biont, je třeba i ten zničit, ať už královnou, nebo pomocí chyb při Darwinovi? Po zničení parazita se pouze parazit vrátí do "zásoby parazitů" a opět čeká ve fázi přidělení na vhodný organismus.

7. Fáze pořizování. Pokud získá mutaci parazit, umístí kostku na mutaci z polévky, stejně jako bakterie? Nebo opět kostku ukradne z bakterie?

8. Pokud je v mikroroganismu cizí gen, nebo endosymbiont (nebo parazit), může vlastník genu kdykoli (= v jakékoli fázi kola, i několikrát za kolo) předat do prostoru vlastníka organismu jakýkoli počet katalyzátorů. Pokud to chápu dobře, tak tím se dá efektivně zabránit nákupu mutací pro parazita. Je to tak? Pokud v solo hře mají obě barvy hráče, které ovládám já své geny, jako cizí geny u druhé barvy, tak v podstatě máme společnou zásobu katalyzátorů a můžeme si je přesouvat čistě dle libosti.

9. Makroorganismus. Jsou na něm místa pro kostičky (orgány) a kolečka pro endosymbionty. Jeden biont na bakterii (své barvy?) použiju pro označení úrovně potravního řetězce (biont musí pocházet z bakterie). Z ostatních biontů (případný další můj + cizí geny) a z biontů parazita vytvořím endosymbionty. Později už další endosymbionty přidat nemohu. Tudíž, pokud jich chci mít více, musím využít HGT (u vlastníka daného biontu, ne organismu) ještě na úrovni mikroorganismu.

Otázek mraky, píšu to dost podrobně, tak snad je to pochopitelné. Po víkendu s Biosem jsem už fakt vyšťavenej, už to nemyslí :)
22.9.2019 10:30:20

to bude mazec :)
1) Máš 4 bionty a parazita, AI paraziti mají jeden biont (v barvách, které sis nevybral)
2) Nemám kartu před sebou tak nevím
3) Limit se vztahuje na počet biontů v refugiích, ze začátku je jeden, jakmile jsi v buňce se zelenými chromozomy, tak jich můžeš dát víc (E2)
4) Dva parazity ovládáš ty, dva AI. Jen u AI určuješ náhodně, v barvách hráčů ovládáš ty, dle běžných pravidel.
5) Autokatalický hod se hazí ve všech refugiích, kde je biont. Katalyzátory se dávají druhé barvě, než té, která se považuje za progenota. Pro limit komponent se počítá, jako by hráli dva hráči (hned první věta definice solo hry C1)
6) Úplně nevím, kde je tam otázka :) Hazíš 1d6 za kostku mutace 2d6 za biont jako všude jinde. Při atrofii odhazuješ kostky z mutací, poté z nakažených kostek (a buňka ztrácí mutaci), nakonec biont a parazit jde domů.
7) z polívky
8) ano
9) ano
___
redaktor Deskofobie

22.9.2019 12:29:58

Jak vydělat katalyzátory, pokud mám jen makroorgan> Díky za odpovědi, i když z některých nejsem o moc moudřejší.

Vynořily se ale další otázka:

Když za modrého hráče tvořím makroorganismus, odhodím do polévky potřebné kostky, podle proužků vlevo dole. Zbývající přiřadím orgánům. Tento organismus už nedělá darwinovský hod, ale pouze nakupuje orgány za katalyzátory (předpokládám, že je možné opět využít možnosti 1 katalyzátor ve stejné barvě za kostku, nebo dva katalyzátory v jiných barvách za jednu kostku?). Otázka tedy je, jak katalyzátory mohu vydělat? Stalo se mne, že kosmické záření mne komplet vyčistilo stůl od refugií, a modrý hráč s makroorganismem už nemá další bakterii. Pokud se nepletu, vydělat katalyzátory jde pouze Autokatalytiským a Darwinovským hodem, nebo přesunem katalyzátorů od druhého hráče, pokud v makroorganismu má svůj biont. Pokud ne, pak už tedy první hráč nemá šanci vytvořit suchozemský makroorganismus? - poipop

...> Jestli ti neco neni jasne, tak se doptej. Jinak makroorganismus muze ziskat katalyzator pri hodu na rakovinu. - Yedle

Doplnění> Jasný. Rakovinu jsem nějak přehlédl. V podstatě ten mechanismus zůstal velmi podobný (krom možnosti výběru barvy získaného katalyzátoru), co se změnilo zásadně je to, kdy se tento hod provádí. Není automaticky v každém kole, ale jen, když otočím událost s rakovinou. V podstatě tedy hod na rakovinu potřebuji.

1. Co se týká předchozích otázek, není mi ještě stopro jasné, jak je to s tím limitem entropie. Cituji "Limit se vztahuje na počet biontů v refugiích, ze začátku je jeden, jakmile jsi v buňce se zelenými chromozomy, tak jich můžeš dát víc (E2)". Ok, limit entropie na katalyzátory neplatí. Můžu jich tedy použít kolik chci. Ale bionty? Z citované věty není jasné, jestli se limit vztahuje na celkový počet biontů ve všech refugiích dohromady (pokud nemám organismus se zeleným chromozome, mám limit 1. Pokud by se limit vztahoval na všechna refugia dorhomady, to by znamenalo, a spíš odpovídalo tomu, jak jste to ve videu s Davidem hráli, že můžeme mít v refugicích dohromady jen ten jeden biont). Druhý možný výklad, který není větou vyloučen, je, že v každém jednotlivém refugiu může být max tolik biontů, kolik je limit. Takže limit je sice 1, ale můžu mít po jednom biontu třeba ve 4 refugiích. Pokud by byl limit 2, tak můžu mít třeba po dvou biontech ve dvou refugiích. V citované větě mne pro jednoznačnost chybí slovíčko, například ((...refugiích dohromady,...), nebo (...v jednotlivých refugiích,...)). Snad je takto tato otázka jasnější.

Mimochodem v pravidlech se píše "Počet biontů, které můžete přidělit k refugiu, je vždy alespoň jeden. Pokud jeden z vašich biontů sídlí
v organismu, který má alespoň jeden zelený chromozom (včetně zelených orgánů), můžete pak od dalšího tahu přidělit
X biontů do refugií, kde X je počet zelených chromozomů plus jedna." To se dá také chápat tak, že každé kolo mohu do refugií přidělit nově další biont. Takže v prvním kole mohu přidělit jeden, v dalším kole (pokud se hned v prvním kole nepovede vytvořit bakterii se zeleným) mohu přidělit další jeden biont. Opět, pravděpodobně by, pro jednoznačnost, ve větě pomohlo jedno slovíčko (... můžete mít přiděleno X biontů....).

2. Ve fázi přidělování, když přiděluji katalyzátory, mohu jich přidělit kolik chci a kam chci v aktivních řadách? I tam, kde nemám svůj biont, ale chci pomoct druhému hráči?

3. U otázky na Darwinovský hod, co jsi nenašel tu otázku, byla nakonec vlastěn zodpovězena. Jedině snad, spíš pro ujištění. V solo hře, když je parazit zničen, tak se pouze odstraní od bakterie a je připraven od dalšího kola se opět na nějaký organismus přicucnout. A to platí jak pro parazity ovládané AI, tak i parazity ovládané hráčem. Není odstraněn trvale ze hry, že? To jde vlastně jen tím, že se jeho biont stane endosymbiontem při přeměně bakterie na makroorganismus. Že?

Díky :) - poipop

začíná to být nepřehledné
1) Limit entropie je počet biontů, které můžeš mít celkově ve všech refugiích. Tedy pokud máš limit entropie 1 (na začátku hry), můžeš mít celkově jeden biont "ve hře". Pokud máš limit 2 tak ti jeden biont ofc zůstane v buňce (ten se do limitu nepočítá) a poté můžeš mít na herní ploše 2 bionty. Na herní ploše myslím na všech refugiích dohromady, tedy ne na každém jednotlivém refugiu.
2) Katalyzátorů můžeš dát kolik chceš - z pravidel E2 - Počet katalyzátorů, které lze do refugia umístit, je roven počtu kruhových polí na enzymy.
3) Parazita, kterého vcucneš do buňky (makroorganismu) tak v podstatě zlikviduješ. pokud zemře buňka, tak se vrátí do hry. Pokud parazit odumře (např. darwinovským hodem), tak se může příští kolo navázat znovu. Vrátí se s biontem na místo jako při začátku hry.
___
redaktor Deskofobie

23.9.2019 17:27:39 | Upraveno autorem (porovnej)

Díky> Super, díky, myslím, že už vím vše :) - poipop

Vybíráme z Bazaru

Jízdenky, prosím!: Evropa
Jízdenky, prosím!: Evropa
Akt. cena: 700 Kč
Končí za: 17 hodin

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas