Bílý hrad - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 80 min
Herní svět: Středověk
Herní kategorie: desková hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
TLAMA games - logo
Autoři: Israel Cendrero
Sheila Santos
Rok vydání: 2023
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dojmy?

.

14.10.2023 23:33:06

Původně jsem tuhle hru ignoroval, ale pak mě k tomu přitáhli designéři (#Katedrála, #Shinkansen: Zero Kei).

Délka hry ve dvou hráčích se liší podle přemýšlivosti - dá se to otočit za 30 minut, ale taky se to může protáhnout na 55 minut. Sólo jsem zatím vždycky odehrál za 45 minut a jedna hra ve čtyřech nám trvala 1:35.

Ve všech případech se mi spoluhráči zdáli spokojení, ba, možná i nadšení. Každopádně, hlavní pocit ze hry je nedostatek... živoření se zdroji a hrozně málo tahů. Ve více hráčích mi to přijde ještě o trochu naléhavější.

Celkově, po zatím 5 hrách, mi přijde hra dostatečně variabilní, aby se pokaždé hrálo trochu jinak.

Takže teď už jen pilovat komba, abych nahrál těch legendárních 80 bodů (zatím mám maximum 52).

23.10.2023 08:35:51

Popsal jsem to v hodnocení, ale mám ještě méně her než ty.

Abych pochopil pravidla dal jsem si první hru two handed za 2 hráče a u jednoho nahrál 66 bodů( nevím jak přesně , neanalyzoval jsem to, ale chyby jsem myslím nedělal).

Jak píšeš pocit nedostatku - ten jsem v této první hře měl. Stále jsem neměl hlavně peníze. V druhé hře už to bylo lepší. Naopak peněz jsem měl dost, a ostatní suroviny jsem tak nějak balancoval abych zahrál to co jsem chtěl. Pravda hrál jsem třeba dvořany jen na jeden postup a ne na dva ale skoro každé kolo.

A myslím že je dost důležité jak napadají kostky. V první hře padaly kostky s nízkými čísly a proto chyběli peníze. Studna sice pomůže ale úplně to nezachrání.

Dost se mi líbilo jak při druhé hře jsem už o dost lépe hrál - porozumění kde co jak hrát a jak akce udělat tak aby mi dali co nejvíc.

Osobně mám raději taktické hry, žádné mnohotahové strategie a zde to tak je. Ano je tam i strategie a plánuje se ale ne na víc než 3 tahy. Víc postřehů zatím, vhledem k nízkému počtu zahrání nemám. Dnes se chystám na sólo.

23.10.2023 09:09:41

Přidám dojmy ze své první hry. Mechanicky je to velice dobrá hra, kde téma během hry relativně vymizí. To mi ale úplně nevadí. Nabízí spoustu možností a vzhledem k setupu bude předpokládám velice variabilní. Krabice je našlapaná komponenty až po víko a není v ní zbytečný prostor na vzduch. Za mě výborný poměr cena/výkon a hra si rozhodně zaslouží pozornost. Zatím asi jediné větší negativum je pro mě chybějící seznam komponentů přímo v tištěných pravidlech. Já to považuji za důležité nejen proto, že si může člověk po čase zkontrolovat kompletnost hry, ale hlavně proto, že v seznamu jsou vždy definované názvy jednotlivých komponent, na které se odkazuje dále v pravidlech. Ta orientace je tam potom mnohem horší, než když člověk jen přelistuje na začátek a podívá se, co se tím komponentem myslí. Např. je tam celkem asi sedm druhů karet a když jsem četl pravidla poprvé, tak mi to docela vadilo. Ano je tam QR kód s odkazem na web, kde seznam je..ale je dost otrava muset to hledat ještě na jiném místě a web taky nemusí vždy fungovat. Naštěstí to je jednodušší hra, takže to není až taková hrůza, ale neumím si takové řešení představit u složitějších her.

6.11.2023 20:29:18

Je ve hře interakce mezi hraci nebo se jedna o čistý soliter? Sledujete  co dela druhy, dá se na něho reagovat a nebo jedete čiste jen na sebe?

Chapu, ze se zde pohled každého muže lišit, ale dle nas je třeba wingspan čistý soliter, Mars teraformaci již za hru s interakci povazuji.

7.11.2023 09:50:07

Ostatní hráči tě ovlivňují tak, že ti mohou zašlápnout místo, kam jsi měl v plánu jít. Než na tebe dojde řada, tak vlastně nemůžeš moc kalkulovat, protože se situace často mění. 

7.11.2023 10:05:50

Za me je to spis soliterni hra

7.11.2023 11:49:26

@jerryNBK Je tam dávka nepřímé interakce. Ovlivňujete se docela dost tím, že si zabíráte místo, což ti může brutálně zavařit či proměnit strategii a můžete si vzít nějaké karty a kostky, které by se ti hodily na kombo (takže zase změna strategie). Nesleduješ tahy protihráčů proto, abys věděl, co dělají a mohl jím uškodit / pomoct, ale proto, že pokud ti seberou (většinou nevědomky) to, co se hodí tobě, tak musíš přijít s plánem B.

Takže záleží, jak moc to bereš jako interakci. Já to řadím ke spíše soliterním hrám (ale ne tak moc jako Wingspan), hlavně proto, že to je spíše mozkovar a během těch 35 - 45 minut, kterých to hrajeme ve 2, je většinou u stolu ticho :D

7.11.2023 12:12:08 | Upraveno autorem (porovnej)

Interakce probíhá při výběru kostek, zaťápnutí místa na plánu workrem a ještě můžeš vzít kartu z herního plánu.

7.11.2023 12:13:59

Ať nezakládám zbytečně nové vlákno. Neví někdo, jestli jsou zahraniční a naše krabice stejně velké? Chci si vytisknout insert, ale údaje jsem našel k anglické verzi. Děkuji

18.1.2024 12:55:32

@Drapič  mne to pride rovnake, akurat je mozno rozdiel v PROMO dielikoch - aby sa tam vošli ak tvorca nemal promo.

Anglicka verzia ma pisanych 23x18x6,5 cm, inak ktory insert zvazujes tlacit? Ja sa rozhodujem medzi dvomi, pripadne ak by sa mi nepacili, zvazujem si nakreslit vlastny (ale to sa mi velmi nechce :D)

 

18.1.2024 16:32:24 | Upraveno autorem (porovnej)

@no.vi89 jo, vytisknu si to v práci :D našel jsem nějaký už připravený s rozměry, tak mi to chlapi vytisknou :D plus nějaké misky na hraní :D

18.1.2024 17:55:57

Vybíráme z Bazaru

Tamashii: Chronicle of Ascend - Kickstarter
Tamashii: Chronicle of Ascend - Kickstarter
Akt. cena: 80 €
Končí za: 11 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas