Bestie - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: desková hra
Čeština: vydání ohlášeno
Vydavatelé:
TLAMA games - logo
Autoři: Aron Midhall
Elon Midhall
Rok vydání: 2022
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Vyváženost hry

Ahoj,

občas někde zahlédnu zmíňky o tom, že se zdá hráčům tato hra nevyvážená, co se pravidel týče, ve prospěch bestie.

Mám odehrané zatím pouze 2 partie za bestii a vyhrát nebyl žádný problém, naopak lovci měli veliké potíže. Opravdu se zdá, že limitování lovců je místy až přehnané, všimli si toho všichni hráči u stolu. Jaké jsou vaše zkušenosti ?

Na anglickcýh fórech jsem zahlédl mírné úpravy pravidel a sice následovně:

  1. pořadí lovců na tahy si mohou lovci měnit podle libosti
  2. hráč může odhodit libovolnou kartu a zahrát pohyb či útok a okamžitě ukončit tah

Oproti původním pravidlům je změna samozřejmě v tom, že hráči hrají po sobě po směru hodin a odhození karty šlo použít pouze pro pohyb, nikoliv pro útok (akce útěk).

Jaký je váš názor, případně máte nějaká svá alternativní pravidla, která hru mohou více balancovat ?

díky

DejviSs

4.8.2023 09:08:39

Zkusím toto vlákno oživit.

DejviSs

8.8.2023 07:48:28

Nám to bestie ve většině případů projíždí, takže bych neviděl důvod k úpravě pravidel tímto směrem. 

8.8.2023 11:54:04

No ono se mi zdá, že taky záleží na konkrétní bestii. Třeba za hydru jsem měl štěstí na začátek hry a pak z ní byl nemilosrdný zabiják, kterej se lovců vůbec nemusel bát. Ale třeba hra za Vlčici bylo těžký utrpení a lovci ji krásně ulovili… 

Takže bych řekl, že asi trochu štěstí a konkrétní bestie vytváří dost nekonzistentní zážitek.

8.8.2023 13:06:23

Souhlasím s tím, že záleží na Bestii a na lovcích. Já mám odehraných 7 her a mám 4 výhry Bestie a 3 výhry lovci a neměl jsem pocit, že by to nemělo být vyrovnané. Byly hry na obě strany, že lovci se nechali ošálit a vydali se na druhou stranou a Bestie se vynořila hodně daleko a měla dost času na plenění a zase naopak se stalo, že byla Bestie objevena skoro hned a po 2. tahu už měla 2 zranění.

8.8.2023 16:02:48

Ahoj @DejviSs 

u těch úprav hodně závisí, jak na tom u vás bestie je. Viděl jsem lidi u kterých vyhrávají jen lovci a lidi u kterých vyhrává jen bestie. A protože je ta druhá varianta mírně častější, tak se vytvářel seznam věcí které by tu hru rebalancovaly. Co se pořadí týče, tak tento bod vznikl, neboť nováčci se občas špatně na začátku hry posadí, a pak mají ve hře trochu problém. Nutno však upozornit, že pořadí ve kterém hrají mohou měnit jen a pouze na začátku každého dne! (Měnit pořadí před každým tahem dost ničí hru) Dále u akce útěk/úprk (prostě flee, nemám tucha jak to česky přeložili a to mám českou kopii hry…) se stávalo, že už tím, že ji lidé hráli bylo vidět, že jsou v koncích, a proto se zavádělo, že by tato akce nestála celý tah ale dala se zahrát jako součást tahu. Co jsi nezmínil je, že existovala i možnost použít akci flee jako hledání (search) i útok (hunt), kromě pohybu.

Osobně si myslím, že tyto změny hra nepotřebuje neboť je vyvážená, ale chápu, že se objevují skupiny u kterých má jedna strana navrch.

PS pořadí lovců by mělo cca být:

Helga 

Varja

Grimgier 

Assar

Iona/Krim

(Zmínil jsem, že lidé neví jak si sednout a toto mi připadá jako nejvíce optimalizované pořadí)

Přeji hezký den a rád zodpovím i další dotazy.

20.9.2023 10:58:30

@Axelaxe 

Ahoj,

moc díky za reakci ! :)

Prozatím hru hráváme dle standardních pravidel a lovci v naší skupině se polepšili.Sice bestii zatím neporazili, ale poslední hru jsem za bestii ukončil pouze s 1 životem..Takže je to o tom, že lovci se do hry dostali o něco později než já za bestii. Příště už mě možná lovci dostanou, nebo si konečně i já budu moct lovc zahrát :D

Díky :)

DejviSs

21.9.2023 07:48:15

Jako @DejviSs, pokud jsi ještě nezkoušel hrát za lovce, tak bych to určitě doporučil. Jde o to, že pokud mezi lovci je někdo kdo ví jak bestie přemýšlí, tak to dost pomáhá. (Plus existuje taková tendence, že nejvýkonnější hráč hravá bestii, i když si osobně myslím, že v prvních hrách to má bestie lehčí než se lovci naučí kooperovat, vyčkávat (jo občas passnout tah když můžeš je docela užitečné) a nezapomínat na zplozence bestie.

Přeji hodně štěstí v dalších hře 

21.9.2023 10:49:15

Přihodím naší zkušenost s hrou. Jsme 4 háči a  máme odehráno asi 10 her, na bestii jsme se vystřídali všichni už, a i všechny bestie jsme prostřídali a přesto se podařilo vyhrát za bestii pouze jednou. Jinak téměř vždy hra končí v poslední noci zabitím bestie. Z našeho pohledu je více limitovaná naopak bestie než lovci, hodně taky záleží na kartách, lovci totiž mají mnohem větší pravděpodobnost že při draftu budou mít tu kartu která dovolí jim prohlédnout si karty bestie a odstranit jednu dovednostní, pak je to vždy karta “zútoč” a pokud bestie při draftu žádný další útok nedostane tak prakticky nemá šanci v tom kole uspět, může zabíjet pomocí zplozenců, ale tím nedostane korunky a nemůže si pak koupit vylepšení. Máte někdo nějakej tip jak za tu bestii hrát? Nějaká strategie která víceméně funguje? 

Díky 

16.12.2023 09:44:50

@XiXaolin bohužel jsem neviděl tvůj příspěvek již dříve, ale odpovím alespoň nyní. Za bestii se mi osobně hraje velmi dobře a dosahuji asi 78% výhernosti. U lovců jsem asi na 70%. (Mezi hry v této statistice jsem nepočítal hry s lidmi kteří mají méně než 5 her za sebou a byli by tedy automaticky v nevýhodě). Co se týče vyváženosti všech her co se dokumentují, tak je to skoro 50 na 50, kde lovci mají mírně vyšší úspěšnost bylo to snad 54% co jsem se posledně díval.

Jakožto Bestie neni těžké vyhrát. Pokud je častý problém s kartou Ensnare (ta co vyhodí jednu kartu schopnosti od Bestie), tak stačí upravit herní strategii. Zaprvé bestie hru začíná s dvěma pohyby. Což jí jednoduše umožní začínat hru na ovci. Tu v prvním kole ihned skolíš právě tou kartou útoku. Pak tedy lovci nemohou vzít žádný útok. (Protože ta karta může zahazovat jen karty schopností a né akční karty) A klidně bych pokračoval kartou co vyvolá tvé zplozence. Tím je dostaneš na plochu a pohneš se o jeden krok což tě zase skryje a lovci tě toto kolo ani neškrábnou. Karta Ensnare je jen tímto prvním kolem neutralizována. Jedna ovce byla zabita a jedna zášť získána. Je velmi pravděpodobné, že mezi akčními kartami budeš mít další útok. Pokud ne, tak nutně máš více akcí vyvolání, takže další ovci poměrně jednoduše zabiješ. A i kdyby ne, tak určitě musíš mít karty na získání bestiálních talentů, kde karty útoku jsou celkem běžné. Dále je karta Unearth (fakt nevím české názvy), ale ta ti umožní získat ancient power (takový ten meč). Díky němu můžeš všechny farmáře doslova zabít na jeden zásah (samozřejmě je to jednorázové, takže další farmář už bude těžší). Dále existují karty které začínají na slovo “temné”. Tyto karty ti umožňují získat zpátky buď karty schopností tedy i ten útok nebo karty akční, kde zase lze získat ten útok… Jako možností je nespočet a vzhledem k tomu, že můj rekord za první den bylo neco jako 2 ovce, 1 kanec a 1 farmář, což je v přepočtu 6 útoků, tak to nějak jít muselo. (samozřejmě jednalo se o docela speciální situaci kdy jsem dostal velmi dobře bestiální talenty přes kartu Hidden Path, ale I tak…)

Doufám, že jsem pomohl. Kdyby se vaší bestii stále nedařilo vyhrát, tak mi klidně napište. Tipů a triků pro tuto hru existuje nespočet. Jo a nejsilnější Bestie je Fangrir (ta vlčice), takže lidem kteří mají problém vyhrávat za bestii se doporučuje hrát právě za ni.

11.2.2024 16:28:26

Vybíráme z Bazaru

Halls of Hegra
Halls of Hegra
Akt. cena: 1000 Kč
Končí za: 5 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas