Joe
Joe - avatar

LaTeX-áci?

Zdravíčko,

sú tu nejakí LaTeX-áci? Ergo používa niekto na sádzanie dokumentov/pravidiel LaTeX?

Ja som sa do LaTeX-u chcel vždy dostať, ale doteraz nebola dostatočná motivácia. Až keď som začal prekladať wargamingové OnePageRules, tak neskôr vo mne skrsla myšlienka spojiť príjemné s užitočným a začať sádzať pravidlá v LaTeX-e.

Hlavný dôvod bol, že by tak bolo relatívne jednoduché vytvoriť inú jazykovú mutáciu pravidiel, keďže by v podstate stačilo nahradiť anglický text lokalizovaným (LaTeX-ové tagy by zostali zachované, teda aj výsledná sadzba stránky) a prípadne by sa dotiahli detaily tam, kde by bol preložený text dlhší, než pôvodný. Tam by sa lokálne na stránke upravili medzery, prípadne riadkovanie, či odstupy od obrázkov, aby sa výsledok na stránku zmestil.

Ďalšou myšlienkou bola aj snaha o nakŕmenie niektorého z CAT nástrojov samotným zdrojovým *.tex súborom a preložiť ho priamo tam - tu je ale často problém, že CAT nástroje nepoznajú TeX formát a teda nevedia správne spracovať (rozumej neprekladať) používané príkazy/tagy. Tuším jedine OmegaT to má ako natívne podporovaný formát. Preto by v tomto prípade bolo asi treba prehnať *.tex súbor nejakým druhom formátovača a príkazy nahradiť neutrálnymi tagmi, ktoré by CAT nástroj automaticky ignoroval (ako pri XML a podobných).

-------------------
Prekladateľ Joe

28.10.2022 17:28:35

Já teda LaTeX používám, ale ne na překlady. Většinou jsou totiž pravidla trochu moc grafická na to, aby se LaTeX vyplatil/nebylo s tím víc práce než užitku.

 

Kromě OmegyT moc jiných možností, zdá se, není. Existuje ještě varianta použít LanguageTool plugin do LyXu, ale nepřijde mi to taky moc jednoduché: https://wiki.lyx.org/Tools/LyX-GrammarChecker

28.10.2022 19:33:00

Taky LaTeX používám na jiné věci. Nějakých dvacet let jsem v něm sázel skautský střediskový měsíčník, teď už jen občas vysázím něco pro sebe - zápis z cest, nějaké podklady pro daňové přiznání a podobné blbinky :)

Jak psal jlkcz, do grafiky bych se s LaTeXem moc nepouštěl, ale na běžnou hladkou sazbu je to pro mě první volba, zvlášť když chci vysázet nějaké výstupy z vlastních programů/skriptů.

29.10.2022 11:35:24 | Upraveno autorem (porovnej)

Co se CAT nástrojů týče, nepomohlo by ti, že pomocí texového balíčku markdown jdou do *.tex souborů vkládat i texty formátované pomocí markdownu? Dokázal bych si tak představit, že pomocí LaTeXu se pořeší nastavení vzhledu stránky, vložení obrázků atp. a texty by se vkládaly právě přes ty markdown soubory (původně jsem si říkal, že v těch includovaných markdown souborech by mohly být všechny texty, ale bylo by potřeba ještě vymyslet, jak to udělat s popisky obrázků).

Něco k tomu jsem našel tu: https://www.overleaf.com/learn/how-to/Writing_Markdown_in_LaTeX_Documents

29.10.2022 18:06:30

Joe

Diky chlapi! Na to vkladanie Markdown suborov pozriem, ci postacuje MD funkcionalita na vsetky veci ohladne sadzby pravidiel pre nejaku hru…

-------------------
Prekladateľ Joe

30.11.2022 10:08:39

Vybíráme z Bazaru

Vúdú (CZ, 2015)
Vúdú (CZ, 2015)
Akt. cena: 250 Kč
Končí za: 5 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas