Zbierka

Ahojte, s deskovkami som len nedávno začal a postupne si hry prikupujem a vytváram zbierku na také to rodinné hranie,
chcem sa opýtať akú veľkú máte svoju zbierku a ako dlho už tento koníček pestujete
20.6.2019 12:13:01

12 let
Deskovky jsem hrával už na základce (Talisman, Arena, Wastelands, Bitva na polích Pellenoru a další.), pak jsem přešel k PC a konzolím a následně jsem se zas vrátil k deskovkám, a to je už těch 11 - 12 let :)


Má sbírka čítá cca 160 kousků (včetně rozšířeních), ale další várka bude co nevidět...např. Siege of the Citadel, který mi má přijít v kompletu z kickstarteru :)

+ gamebooky (cca 90 kousků)

20.6.2019 12:16:42 | Upraveno autorem (porovnej)

přes 20 let
velikost sbírky se v průběhu let měnila, teď jsem naštěstí ve stavu, kdy se snažím udržovat rozumnou hratelnou sestavu, takže kolem 60 kousků :)

20.6.2019 12:21:40

tak už skoro 20let
ale intezivně sbírku vytvářím až posledních 6 let. Začátky podobné - v dávných dobách Fantom staré Prahy, Maršál a Špion, Slavkov, Dostihy a Sázky, pak Arena, Battletech, Chronopia, Doomtroper, Wasteland potom Osadnici z Katanu, Agricola na a teď už se to nedá jmenovat. Moje sbírka má 196 her v základu a pokud k tomu připočítám všechna rozšíření tak se to vyšplhá na 311. (a to nepočítám dalších 16 projektů které mám backnuty)

20.6.2019 12:28:25

15 let
Cca. do 20 kousků. Několik věcí, ke kterým jsem za ta léta dospěl.
1) Malé hry jsou paradoxně zpravidla ty nejdražší a nemá smysl jich mít mnoho. Dnes už kde jaká malá ptákovina stojí 500 a je k tomu zpravidla expanze, ve finále to stojí pomalu jak velká hra za 1500. Je lepší koupit na bazaru něco většího rovnou z expanzemi za několik tisíc a mít pár takových her než tunu "levných" her menších.
2) Průběžně prodávej. Až budeš dávat do dražby 15 krabic tak se zblázníš z balení a spol.
3) Neboj se kickstarteru, ebaye, bazaru a čehokoliv, kde lze pořídit výhodněji, jak jednou začneš kupovat deskovky, necháš v tom i tak balík.
4) Pokud se Ti něco líbí a nechceš to kupovat, naočkuj spoluhráče.
5) Deskoherní vkus se s odehranými lety mění, z eurarě k ameritrasherovi, a dál k wargamingu, případně zpátky ke go. Počítej s tím, že jednou za čas budeš sbírku radikálně čistit. Jinak budeš mít byt/dům zaskládaný krabicemi podobně jako moji rodiče byt knihami k ničemu.

20.6.2019 12:39:31

koníček - jsem hráč, ne sběratel
Hry nesbírám, ale hraju. To co nehraju víc než rok jde na místní bazar. Hraju pouze v rodinném kruhu. Hrajem de facto každý den s manželkou a dětmi už asi 7let v kuse. Sbírku jsem si stanovil na max 100 kusů....takže jich ted máme 170 :)
Kupujeme a hrajeme pouze rodinné hry a nelitujem jediné koruny a chvíle investované do toho "koníčku". Synovi s dyslexií každodenní hraní deskovek mimořádně pomohlo.

20.6.2019 15:19:48 | Upraveno autorem (porovnej)

Re
Ja v tom jedu rok a pul a zatim jsem stihl nakoupit 60 kousku.

20.6.2019 15:25:25

...

Hraju a sbírám hry 10 let. Mám jich 194. Peněz do nich vložených a čas strávený hraním považuji za jednu z nejlepších investic ve svém životě ;-) V Posledních dvou letech se mi daří hry víc nekupovat, než kupovat, případně se i (konečně) občas nějaké hry zbavit, aby se mi sbírka nerozrostla příliš.

20.6.2019 15:49:48

Zbierka
Ak si odmyslím dva krátkotrvajúce návaly v detstve a puberte, tak hrám ako koníčku sa venujem zhruba štyri a pol roka.

Teraz moju zbierku tvorí 58 hier a 13 rozšírení. Mám za sebou prvé väčšie preriedenie zbierky o 19 kúskov a pomaly uvažujem o ďalšom. Chcem ísť pod 50, ideálne pod 40 hier. A potom si zavediem pravidlo, že ak si kúpim hru, iná musí preč.

Asi by sa dalo povedať, že pomaly prechádzam z fázy "musím mať všetko" k umiernenej, keď nemusím mať všetko. Aj hry, ktoré som si kúpil pre ich vynikajúci nápad, pomaly predávam.

20.6.2019 15:50:50

5 rokov
mam asi tak 40 hier ak nepočítam expanzie do hier. Ked si to tak uvedomím tak z nich hrávame asi 10.
Ostatné po pár zahraniach stoja na poličke, niektoré su ešte vo folii. Dosť hier som už predal samozrejme zase nové kupil.
Nepodlahni mánii kupovať každú hru ktorú chvália v recenziach a kickstarteru sa radšej vyhni veľkým oblukom.
Pri množstve hier ktoré výchadza nemáš čas hrať všetky. Študovať pravidlá a držať ich v hlave nie je jednoduché. Niektoré hry májú taký uvodný setup že to po čase zabudneš a potom si povieš že si radšej zahráš niečo jednoduchšie. Množstvo kickstarter bonusového obsahu ani nepoužiješ.
Po čase zistiš čo ťa baví a čo nie. Ak nemáš nadrozmerný byt tak treba zachovať chladnú hlavu pri nákupoch :D

20.6.2019 15:54:49

6 let
15 her, hromada rozšíření (na tom se podepisují hlavně LCG karetky), obecně pro mě lepší mít méně her co se dostanou často na stůl a k tomu hodně rozšíření kvůli variabilitě. Teď už mám pocit,že mi to co mám vystačí do konce života, takže jen doplňuji LCG a pravděpodobně v budoucnu dokoupím už jen pár časově méně náročných fillerů, jinak nevidím důvod něco dalšího pořizovat.

20.6.2019 16:03:18

od malička :)
Vďaka rodičom hrám od malička, dodnes mám nejaké hry odložené ešte z detských čias obdobia ČSSR. :)

S tou zbierkou pozor - je ľahké nakúpiť za krátky čas veľa vecí, a potom mať namiesto steny naskladaných 300 krabíc, ktoré už nikdy neotvoríš. :) Otázkou teda je, či chceš hrať, alebo si robiť zbierku. U mnohých ľudí mám pocit, že zbierka je prioritná.

Ja - podobne ako Úderník - primárne hry hrám. Za tých skoro 40 rokov mi prešli rukami stovky hier, a momentálne mám "v zbierke" asi 50 hier, všetky ostatné som postupne predával alebo daroval, alebo šli do klubu. Nechávam si len to, čo ma najviac baví, a čo sa dostáva na stôl, zvyšok ide preč, nemá zmysel to držať doma.

Podobne to mám aj s novými hrami - vyskúšam, a zvyčajne posúvam ďalej, a len občas sa stane, že si hru ponechám. A potom tak raz za rok opäť urobím revíziu, a čo sa nehráva vôbec, ide preč.

----------------------------------
herný klub NITHRANIA z Nitry

20.6.2019 16:04:26

zbierka

myslel som to tak že si robím zbierku na hranie doma, s rodinou - čiže všetko čo mame tak aj hráme :)
zatiaľ ich mame do 10 bez rozšírení, ale pomaly pribúdajú ďalšie

20.6.2019 16:48:14

6-7 rokov
a 2 roky aktivne takmer kazdodenne hranie a 11 hier bez expanzii, hier som mal viac (20), ale nebavili nas a isli z domu. Tiez som typ, ze radsej menej hier ale casto ich tocit. Dalsia vec, ze som narocny, a hra nam musi uplne sadnut, aby ostala doma. Teraz si velmi dobre rozmyslim kym nieco kupim. Citam pravidla, pozeram recenzie, a zistujem ci by nas to mohlo bavit. Jedine co mam v plane je Wingspan, ten by nam mal sadnut, ten kupim urcite, ale ak nas to nebude bavit (co pochybujem) pojde het :). Figurkovkam a hram na jedno zahranie (detektiv, time stories, chronicle...) sa vyhybam oblukom :) .

20.6.2019 18:52:54 | Upraveno autorem (porovnej)

10 let
Hraju docela dlouho, ale stačí mi max 10 kusů, docela dost jsem jich už prodal

20.6.2019 19:05:50

neumím prodávat
Takže mám doma tak 100 her (většinu s rozšířením, pokud je). Zahučel jsem do toho před 5 rokama.
___
redaktor Deskofobie

20.6.2019 19:19:21

Zbierka

Tak ja to mám náročnejšie , hrajem hry presne toľko dni, koľko som registrovaný na zatrolenych hrách a zbierku mám nahádzanú tu v zozname. Super že ten zoznam tu je, inak by som si asi nepamätal, čo už mám, ale ako čítam vaše vyjadrenia, asi ju poriadne preriedim.
Slabosť mám iba pre fox-ov a tej sa nemienim vzdať, Davidov počin je mi veľmi sympaticky a takisto sa mi páči to, o čo sa snažia chalani z Tlama games.

20.6.2019 19:33:00

cca 20 let s pauzou ve vztahu :)
Já začal někdy okolo puberty 13-15 roku s Arenou od Vlaadi, Osadníci (na PC :( ) a Talisman. Pak přišlo Proroctví a Magic.
Pak na střední jsem nehrál nic a pak přišlo Puerto Rico, Agricola atd. což je posledních 10 let do teď - hraní s přítelkyní/manželkou (stejná osoba :) ) s bráchou a jeho manželkou a teď posledních několik let pravidelné hraní každý týden s přáteli.

Dlouhou dobu jsem hry docela točil, takže mám podle BGG nějakých 120 previously owned her, které jsem prodal. Posledních pár let už prodám něco jen velmi výjimečně a v koupi si vybírám fakt jen ověřené tituly časem, novinky spíše od ověřených autorů, které znám, od lišky beru všechno :D, KS jen výjimečně, sem tam něco od rexíků, Mindoku či Albi.

Takže mám aktuálně nějakých skoro 100 her a asi to ještě poroste :)

Vše počítáno bez rozšíření.

Když nad tím tak zauvažuju, tak jsem samozřejmě jako děcko hrál Monopoly, dostihy apod. Takže to můžu datovat v podstatě už dříve než od 13 let. Ale to neberu jako moderní deskové hry. Ty opravdu datuji až od té areny, oadníků a talismanu.

20.6.2019 19:34:31 | Upraveno autorem (porovnej)

...
Odhadem to u mě taky bude asi 20 let. Podle ZH mám ke 2 stovkám her a jejich rozšíření. Ale jsou v tom třeba datapacky do ANR apod, takže reálně je těch her asi 120? Nemám představu. Snažím se občas něco prodat, ale spíš se k tomu nedokopu. Aktálně bych chtěl sbírku co nejvíce zredukovat. Nechat si jen opravdu dobré hry u kterých je šance, že je alespoň občas dostanu na stůl.

20.6.2019 20:17:37

něco přes 10 let
Deskovky jako Citadela, Bang, Agricola, Puerto Rico jsme hráli už i na gymplu, ale kupovat si hry jsem začal až po maturitě s prvním slušným příjmem :-)
Mám jich teď cca 120 (nepočítaje rozšíření, těch by bylo zejména díky Imperial Assault a Arkham TCG fakt hodně) a snažím nejít výš, už tak je nezvládám hrát všechny aspoň jednou ročně a pomalu ani skladovat. Můj přístup ke hrám je finančně asi nejhorší z možných, protože mě nejvíc ze všeho baví zkoumat nové hry, ale zároveň mám potřebu vlastnit hry, které mě baví. Tak už jsem koupil několik desítek her, které se mi na první dojem líbily, ale po pár letech jsem je zase prodal, protože na nich po pár zahráních nakonec nebylo nic až tak zajímavého.
V posledních dvou letech bojuju se střídavou úspěšností s Kickstarterem, kde hry často vypadají fakt dobře, ale člověk si je musí koupit bez možnosti vyzkoušení. Takhle mám teď "na cestě" asi 10 kousků, a lhal bych si kdybych tvrdil že většina z nich u mě určitě zůstane :-)

20.6.2019 22:57:00 | Upraveno autorem (porovnej)

Moje sbírka a jak dlouho ...
S deskovkama jsem začal před cca 10 lety. Moje sbírka v tnto okamžik čítá okolo 100 her.
Začínal jsem s pár hrama (Dorn, Ghost Stories) a protože mě to opravdu chytlo, nutil jsem hrát své okolí tyhle "složité" hry - protože lidi okolo mě měli zkušenosti s Člověče nezlob se a prší, tak to byla chyba. A když jsem si to uvědomil, začal jsem si budovat sbírku tak, aby to bavilo mě a aby bylo možné zahrát hru podle chuti a zkušenosti herní skupiny (a zároveň mě to bavilo).
Mám nějaké stálice, část her prodávám, protože se nám na stůl už nedostanou (a chci si tím uvolnit místo pro nákup novinek) ...

20.6.2019 23:10:06

cca 4 roky
Ako malí sme hrávali takú tú klasiku (Človeče, Dlouhý, Široký a Bystrozraký, Loupežníci, Ruleta...) + pár dnes už si raritných vecí (Snehurka, Ukaž co umíš...).
Potom asi ako u väčšiny na dlhé obdobie prevládli PC hry a cca pred 4 rokmi som sa vrátil k deskovkám (najprv som hľadal nejaký darček pod stromček a už som sa v tom zrazu viezol :)

Aktuálne moju/našu zbierku tvorí asi 70 titulov (nepočítam rozšírenia) a určite sa ešte trochu rozrastie. Už sa ale pri nákupe nových hier výrazne obmedzujem - začínam mať problém s ich skladovaním :) a takisto pri tom množstve hier a nedostatku času :( sa niektoré tituly dostanú na stôl málokedy...
Zatiaľ však neplánujem rozpredávať (ako napríklad niektoré archívne kúsky, ani drobné karetky, ktoré síce velmi nehrávam, ale nedokázal som odolať tým krásnym ilustráciám :)

* * * * *
Board games klub, Trenčín

21.6.2019 09:14:45

miesto

a kde vlastne toľko hier skladujete?

22.6.2019 14:16:38

...
Těch našich 170 her se vleze komplet do obyvákové stěny. Ale jsou tam teda jenom hry a nic víc. V tom počtu je i hodně rozšíření i měnších karetk. Místo skleniček a jiných pičičand mohou návštěvy obdivovat/ohnovat nos nad deskovkami :)

22.6.2019 14:24:34

Asi 8 let
Kolem 25 her bez rozšíření. Ale protočil jsem jich už aspoň 150. Člověk chce zkusit všechno a hledá to pravé.

22.6.2019 21:27:25

Cca 70 her

Když se tak na to dívám, tak jich mám asi 70 plus různá rozšíření, která někdy hru doplňují jindy se jedná o zbytečnosti a já podlehl sběratelské vášni. Začínal jsem kdysi dávno na Maršálovi a Špiónovi, pak postupně na dračák, pan na dlouho PC a ted postupně zpět. Začal jsem lehčími Osadníky z Katanu před asi 5-6 lety a ted poslední rok jsem přešel na úplně jiný druh her. Hodně to záleží na tom s kým můžeš hrát. Teď jen čekám jak holky dorostu a snad je to začne také bavit.
Jinak to co mi doma leží rád pouštím dál. Obměna je potřeba...:-)

23.6.2019 16:59:45

Vybíráme z Bazaru

Witchstone
Witchstone
Akt. cena: 800 Kč
Končí za: 5 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas