Záludná otázka

Mohli by jste mi dát nějaký tip na hru, kterou bych tak říkajíc mohl objevovat... jít na hlubinu, více se jí zabývat. Žádná rychlokvaška. Ne přímo solitér, ale pokud možno to hrát i s opačným pohlavím (jsem muž :D ). Asi mi řekněte, že těch her je spousty a ledacos se dá objevovat i u monopoly, ale spíše mě zajímají vaše zkušenosti, kdy jste takový pocit zažili nebo vám to připadá nejpodobnejší. Díky moc všem.
4.2.2021 20:41:07

PJ

Zcela nezáludně:
ROOT - to je hra, která se prostě objevovat musí. Byť to není optimální volba, pokud budete hrát pouze ve dvou.

Další mě napadá Studená válka, to je čistě pro dva hráče.

Ale to jsou jen také výkřiky, těžko takhle obecně radit, když nevím, jaké máte zkušenosti, preference, zájmy...

4.2.2021 20:47:42

Možno niečo od Uwe Rosemberga
Agricola, Le Havre, Ora et Labora, alebo niečo novšie...sú to dosť komplexné hry na ktorých je čo objavovať.

4.2.2021 21:02:02

Mars
Mars Teraformace včetně všech rozšíření, tam je co objevovat :-)

Ivo
:: rodinné deskovky - 2 bratři:
https://www.youtube.com/channel/UCf5oSub5HOXdDdLvPBiIZqg

4.2.2021 21:04:46

LCG
Pán prsteňov, arkham, marvel champions
- všetko sú to kooperačky, tému nech vyberie opačné pohlavie:D kúpiš základny set a odtiaľ objavuješ dokiaľ máš na účte peniaze:D

4.2.2021 21:23:25 | Upraveno autorem (porovnej)

PJ
Root je nejlepší, ale od 3

4.2.2021 21:23:52

Super
Jsem rád, že se to tu rozjelo. Mars Teraformaci mám velmi rád a dokonce to moje manželka zvládá. Marvel Champions by mě ale lákal, kdyby to nebyla černá díra na finance. Nebojím se žádného titulu, krom nějakých horrorových, které nejsou mým šálkem mléka.

Mám půjčenou 18cz, která doufám, že nám sedne.

4.2.2021 21:34:43

PJ
U Studené války mi doslova tečou nervy a frustrace mi každým tahem šlape na paty. Root jsem ještě nestihl zahrát a jen tak se to v brzké době nepovede.

4.2.2021 21:37:11

Objevovani
Pax Pamir 2, Root, My City (fakt chuj levnej ale to legacy a to mysleni u toho ti fakt dava AHA momenty), Arkham Horror LCG (ja vim, ne horor, ale ona lepsi hra neexistuje ;) ), Alchymiste (myslis si ze vis jak to hrat, ale o X her pozdeji to hrajes uplne jinak)

A trochu jine objevovani:
7th Continent, Tainted Grail, Fallout (ale jo, coop je bozi s ato ovymi pouty).
______________________________________________________________
Kalkared: Precizní inserty, které pomáhají hry hrát i připravovat.
https://www.zatrolene-hry.cz/diskuse/koutek-kutilu-5/3d-tisk-insertu-21039/

4.2.2021 21:56:42

PJ

Jacob
No, proto jsem psal, že takhle obecně těžko radit s nějakými tipy, když se neznáme (to je jak doporučovat neznámu člověku naslepo jídlo nebo knihu). My třeba s milovanou osobou hrajeme Studenou Válku velice rádi a ona frustrace se u nás nedostavuje.

Co se ROOTu týče, správně tu padlo, že je lepší od tří, což se dá do jisté míry kompenzovat rozšířením, kde je umělý hráč, proti kterému lze hrát i kooperativně. Otázkou je, co znamená, že se k Rootu nedostaneš (pokud je hlediskem pořizovací cena, nabízí se další otázka, proč se ptáš na tipy).

John Company je geniální hloubavá hra, dokonce s myšlenkovým přesahem (což má naprosto mizivé promile her), ale ani u ní není optimální hratelnost v počtu dvou hráčů.

Také jsem koukal, že máš dost Paxů, to jsou dosti hloubavé hry a moc mě nenapadá nějaká vyšší meta. Možná High Frontier? Nebo pokud bychom ubrali, tak do jisté míry se dá slušně objevovat FCM...

Ale jak říkám, těžko takhle radit, když nevím, co máš rád...

4.2.2021 22:00:15

PJ
Root jsem myslel díky tomu, že je klub Doupě zavřený. U Paxů jsem spíše sběratel. Poslední dobou se mi podařilo párkrát zahrát Renaissance, ale ve dvou to není ono. A co je FCM?

4.2.2021 22:16:53

PJ

Jacob
Aha, tak do místního herního klubu nechodím už skoro deset let (je tam mj. horší sbírka her, než mám doma).

FCM = Food Chain Magnate

4.2.2021 22:19:16

...
Spirit Island, nyní celkem 24 rozdílných spiritů, za které jde hrát v rozdílných scénářích. Ale i se základem 8 spiritů x 3 hlavni nepřátelé je roho víc jak dost.




4.2.2021 22:21:38

PJ
Ty jsi z Olomouce? Nebo myslíš nějaký klub v Plzni?

4.2.2021 22:24:12 | Upraveno autorem (porovnej)

Objevovani v(n)esmirnych hlubin...

GO - Jeden zivot nestaci, spousta literatury, filmy, komunita, turnaje.

4.2.2021 23:53:37

PJ

Jacob ad.
Myslím jistý plzeňský klub...

ad Spirit Island - určitě super, ale asi bych počkal na ohlášené CZ vydání.

ad GO - jako jo, ale totéž se dá říct i o Šachu (nebo Marcelu Proustovi). Za mě je to všechno naprostá nuda (vždy vyhraje silnější soupeř nebo ten, který nabifloval víc her silnějších hráčů než je on sám)

4.2.2021 23:58:29

Spirit Island
Spirit Island je určitě velmi dobrý tip. Hloubky je tam habaděj a je to velmi dobré ve dvou a jako kooperačka to dobře obstojí jako partnerská hra. Plus to není jak Pandemic že by jedne člověk do toho mohl kecat všem, hráč má obvykle plné ruce sám s vlastními možnostmi.

Jen teda vyjde to celkem draho, druhé rozšíření stojí stejně jako hra samotná. A já bych na češtinu nečekal, pokud neohlásili že vydají obě rozšíření.

5.2.2021 00:42:09

On Mars
On Mars - Vital Lacerda
Skvelé euro, kde sa dá naozaj toho dosť objavovať, čo a ako funguje, jednotlivé nadväznosti medzi LSS (life support system), ustriehnuť si správnu funkčnosť projektov (ich možnosti využitia) a podobne... Je tam toho naozaj mnoho. Po viacerých partiách ma hra stále dokáže nadchnúť a prekvapiť (hrané najmä vo dvojici).

5.2.2021 07:36:46

do hloubky
Když ona je potíž v tom, tě žádná hra nechce, aby jsi musel do pravidel dlouho pronikat a jít kvůli nim do hloubky.
Co se týče nějaké náročnosti a nových a nových možností a pravidel, tak mě napadá ASL, ale nemám s k m osobní zkušenost.

Pokud ti jde spíš o to hraní do hloubky, tak to je často spíše otázka spoluhráčů a jejich přístupu.
Za mne je třeba opravdovou vyzvou na mastering Churchill. Ty pravidla nejsou obtížné, ale umět to zahrát tak, aby jsi vyhrál, to už je výzva. Hlavně pokud se proti tobě protihráči spojí a ty musíš volit témata a hrát tak, aby jsi je postavil proti sobě

5.2.2021 11:22:40

.
co se prohlubovani strategii tyce si vzpomenu na dve hry, Tzolkin, kde bylo nekolik strategii a velky rozdil mezi clovekem co to hral poprve a po 50 a jeste vic a to je i moje nejoblibenejsi hra na "prohlubovani a badani" je Great Western Trail, kde se hraje jinym stylem za kazdou strategii (kovboj, strojvudce, stavitel) a navic se da mezi nima jeste mixovat. Hral jsem to milionkrat, koukal na strategie, mistrovstvi sveta atd a stejne je porad co zlepsovat.. ale ten pocit, kdy vysvihnes ukazkovou "Southern strategy" a souperi zacinaji studovat pravidla, ze to je urcite "illegal", je k nezaplaceni :D

Jinak hry od Uwe Rosenberga, co tu nekdo psal, budou urcite taky fungovat.

5.2.2021 12:04:16 | Upraveno autorem (porovnej)

objevování
já tohle zažil zatím u dvou her. Vím že obecně asi obzvláště ta druhá nebude považována za nějak extra hlubokou, ale píšu jen své osobní zkušenosti, kdy jsem nad těmito hrami přemýšlel i mimo hraní a zkoušel si v hlavě analyzovat určité herní situace a strategické možnosti co hra nabízí.
1. puerto rico: bohužel, když se skupina tu hru "naučí" hrát, tak už není moc co objevovat, je to pak jen určitá šablona, ale právě tahle hra mi ten pocit pronikání do tajů hry poskytla asi nejvíce a pak jsem se cíleně sám zarazil, abych si nezkazil další herní zážitky s ní spojené.
2. Marco polo: v tomhle případě jde hodně o to, že marco patří mezi mé nejoblíbenější hry. Po čase jsem zjistil, že ta hra má toho v sobě doopravdy dost, zejméne díky variabilitě prvků a jejich vzájemné provázanosti. A hlavně na rozdíl třeba od puerta, má v sobě i dost náhody, takže nejde úplně propočítat. Jo a je i dobrá ve dvou :)

5.2.2021 12:27:31

reakce

klasikou je Great Western Trail, specialitou je Mombasa

5.2.2021 14:09:55

Jacob
Ja mel tenhle pocit spis u starsich her ktery jsme s opacnym pohlavim (nejen pohlavim) hravali ve dvou fakt do neomrzeni. Jmenovite

Descent 1st edition (tuny scenaru a strategii)

Fury of Dracula 2nd edition (spousta srandy s blafovanim)

Mage Wars

Titan (kterej teda zabere uz hodne casu i v porovnani s Descentem:))

5.2.2021 14:29:52

....
Alchymisté,azul,dopisy z whiteshapelu,shogun,serenissima,caylus....tyhle hry nemají dno. Můžeš zkoumat do halelůjá.
Sám se můžeš pohroužit třeba do ghost stories.

7.2.2021 16:19:24 | Upraveno autorem (porovnej)

go
PJ: U go funguje systém handicapů a tříd, který umožňuje to, že si mohou rovnocennou hru dát i silnější se slabším hráčem.

7.2.2021 18:36:59

Cerebria: The Inside World
výborná vo dvojici veľká znovuhrateľnosť a minimálne pre nežnejšie pohlavie zaujme aj téma

8.2.2021 07:07:14

Vybíráme z Bazaru

Zombicide: Zelená horda
Zombicide: Zelená horda
Akt. cena: 1349 Kč
Končí za: 20 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas