Tipy na hry - strategie/budovatelské

Zdravím, přítel je nehráč, ale postupně se mi daří ho sem tam na nějakou deskovku zlomit. A ráda bych doplnila sbírku o nějaké kousky, které by ho mohli bavit. Ale nějak se mi nedaří najít hry podle mých představ. Mělo by to být něco strategického / budovatelského / něco kde se kontroluje území / těží suroviny / buduje civilizace / válčí na mapě. Téma ideálně typu starověk, středověk, fantasy. Přítel je fanda videohry Age of Empires a podobných. Takže něco klidně i v podobném duchu.
Teď hráváme hlavně 7 divů duel a Mars Teraformace, na videu ho zaujal třeba Scythe. Vyšší obtížnost není problém. Nějaké nápady? Předem díky za pomoc :-)

15.11.2021 09:19:18

Teď zrovna vyšel #Střet civilizací: Monumentální vydání 

15.11.2021 09:23:47

Když vás bude víc (4-6) a budete chtít dát něco odlehčeného, tak je skvělá #History of the World, netěží se tam suroviny a je to historický Smallworld.

#Střet civilizací: Monumentální vydání je určitě pecka a běž do toho, o tom žádná.

 

"It´s all about the GAME." ... Sgt. Ernie Calhoun

16.11.2021 10:50:07

A co očekávaná # Brazil: Imperial, ta by nesplňovala požadavky?

* * * * *
Board games klub, Trenčín

16.11.2021 12:59:35

Taky jsem fanda hry Age of empires,  a Stret civilizaci je to same v deskohehni odobe. Pokud pritel rad hraje i Warcraft, tak to same akorat na stole je Heroes of land, air and sea ale ta je bohuzel v anglictine.

16.11.2021 13:07:38

Zo stariniek sú skvelé Castles of Burgundy - čisto budovateľská stratégia, ale dá sa aj nepriamo škodiť.

Scythe je tiež skvelá voľba ale vo dvojici je dobré hrať s automou, inak od 3 do 5 paráda.

16.11.2021 13:19:28 | Upraveno autorem (porovnej)

Záleží, pokud budete hrát pouze ve dvou, tak se výběr hodně zúžuje. Ale jinak na popis 100% sedí nový Střet Civilizací a i ve dvou je to prý dobré. Scythe je případně taky super, ale to chce opravdu alespoň 4 lidi, aby to byl plnohodnotný zážitek. Případně Heroes of Land, Air and Sea splňuje vše, jen se jedná o fantasy, ale tam je to taky dobré až od 3 hráčů

16.11.2021 13:54:25

@true.penny - sice to není úplně v tom tématu, co píšeš, ale jako budovatelskou/ekonomickou hru velice oceňuju dost opomínanou hru #Archipelago. Je to vizuálně krásné, má zajímavé mechanismy, variabilní hrací plán, semi-kooperační a je to parádní ekonomicko-budovatelský sandbox, který má navíc různé varianty, jak se dá hrát. Případně sci-fi #Living Planet od stejného autora (tu ale nemám odzkoušenou).

Potom ještě starou klasiku, mnohokrát oceněné #Puerto Rico resp. #Puerto Rico (druhá edice). Je to primárně pro 3-5 hráčů, ale vyšly oficiální PnP pravidla pro dva. A ve dvou je to naprostá paráda, kdy je třeba uvažovat dopředu, jak bude moct hrát soupeř.

Varianta pro dva zde:
https://boardgamegeek.com/filepage/1583/puerto-rico-variant-2-playersdoc

16.11.2021 16:18:23

Takové oldschool euro s těžením surovin a budováním je i #Caylus. Případně pak z těch jednodušších třeba #Doba Kamenná. Z těch náročnějších (zvláště časově) pak i #Caverna: Sedláci z jeskyní nebo #Gaia Project: Galaxie Terra Mystica. Všechny tyhle jsou ale spíš ekonomické a souboj se soupeřem ani obsazování území v nich v podstatě není.

Mým favoritem, který kategorii stavěcích a surovinových her taky trochu splňuje, je #51st State: The New Era, která vyšla v několika reimplementacích jako #Settlers: Zrod impéria, #Settlers: Vládcové Severu nebo #51st State: Master Set.

Obecně by vám asi vyhovoval typ her, který se jak u počítačových, tak u deskovkových označuje jako “4X”. Spadá do něj řada her, které už padly níže. Na internetu se dají najít výpisy her s tímto mechanismem (třeba tady: https://boardgamegeek.com/boardgamefamily/12210/mechanism-4x/linkeditems/boardgamefamily), kde se člověk dozví, že mezi ně spadají - z dosud nejmenovaných - např. výborné #Dominant Species, #Sid Meier’s Civilization: Nový úsvit, #Space Empires: 4X (které to mají i v názvu :) ) nebo trochu ekonomičtější #Eclipse (resp. nové vydání #Eclipse: Second Dawn for the Galaxy). Nevýhodou je, že řada těchto her má sci-fi setting, což nevím, jestli vám bude vyhovovat, když preferujete trochu jinou tematiku.

16.11.2021 16:50:15 | Upraveno autorem (porovnej)

Za mě (a manželku) funguje #Scythe ve dvou dost dobře - pokud od toho člověk čeká budovatelskou hru prakticky bez konfliktu. Něco tím hra určitě ztrácí, ale já si to rád zahraju ve dvou i v sedmi :-)

Jinak se přidávám k doporučení #Střet civilizací: Monumentální vydání . Tam se tomu boji dá těžko vyhnout i jen ve dvou, ale jinak hra splňuje zadání skvěle. Z podobného soudku je #Sid Meier's Civilization: Desková hra, jen je pravidlově složitější, ale zato nutně nevyžaduje konfliktní styl hraní. Novější #Sid Meier’s Civilization: Nový úsvit mi pak přišla už moc zjednodušená, ale rozšíření to prý docela zachraňuje, tak možná koupit oboje najednou.

A pozor: existuje deskovka s licencí #Age of Empires III: The Age of Discovery a její předělávka #Empires: Age Of Discovery Deluxe Edition … a sice to není špatná hra, ale vůbec se to nehraje jako předloha.

16.11.2021 19:15:57

Ohledně Scythe mám stejnou zkušenost jako Borghal Rantipole - hraju se ženou ve dvou, víceméně bez bojů, a baví nás to hodně.

Podobný efekt si slibujeme od Střetu civilizací, snad to taky půjde hrát tímto kochacím se způsobem :)

16.11.2021 20:25:56

Všem moc děkuji! :-) Většinou jste mi potvrdili moje vlastní tipy, případně mi rozšířili obzory. Díky mému aktuálnímu nedostatku času jsem volila něco lehce sehnatelného a něco v češtině. První tedy půjde na řadu Střet civilizací. Další si nechávám v záloze na později.

18.11.2021 14:04:46

Vybíráme z Bazaru

Nemesis (CZ)
Nemesis (CZ)
Akt. cena: 2700 Kč
Končí za: 5 dnů

Offcanvas