Robinson Crusoe vs. This war of mine

Která hra je lepší, kterou pořídit? Témata znám, jde mi spíše o hraní (spíš sólo).

7.2.2023 12:06:30

Myslím, že je nejde jen tak porovnat, jsou to jiné hry. Mi osobně více vyhovuje Robinson, protože TWoM mi tou atmosférou pomalu vyvolává až úzkost… Ale bude to individuální… 

 

Ještě bych dodal, že TWoM je v podstatě sólovka, kdežto RC mi v sólu přijde jednodušší ve srovnání s hrou více hráčů… 

7.2.2023 14:12:16

Jak bylo zmíněno níže, tak This War of Mine je v podstatě sólovka. Já jsem to nikdy nezkoušel jinak. 
Robinsona si užijete v jakémkoliv počtu hráčů. 

Jsou to dost odlišné hry. Ale atmosféru mají obě. Robinson nabízí dost rozličné scénáře. Tedy pokud vás je na hraní více, určitě Robinson. 

7.2.2023 14:14:41

moc to porovnat nejde, TWOM je solo lepsi, ale my ho hravame ve 3 hracich, robinson je urcite lepsi ve vice lidech a spolupraci, protoze kazdy ma svoje definovany akce a veci, o ktery se stara

7.2.2023 16:17:56

Právě, že oboje bych hrál 90 % sólo.

7.2.2023 16:32:58

Mě se líbí mnohem víc Robinson. Hraju solo. TWOM se mi nelíbilo kvůli obrovské náhodě na každém kroku. 

7.2.2023 16:58:12

Za mňa Robinson, je to moja najobľúbenejšia hra (hrajem iba solo), robinsona vieš hrať za jednu postavu, ale môžeš hrať kľudne aj za 4 (hra je trocha iná). Dá sa v hre nastavovať aj obtiažnosť, keď sa ti niaky scénar zdá ľahký alebo ťažký.

Nad this war of mine som tiež často rozmýšľal, ale prídu mi tam tie príbehy moc depresívne.

7.2.2023 18:16:29

Robinsona mám moc ráda, zatímco TWoM jsem měla, ani ho pořádně nerozchodila a prodala. Baví mě hry, které ve mě evokují pocit, že zažívám nějaké dobrodružství. U TWoMu jsem měla pocit, že zažívám velký opruz. A že nehraju hru, ale čtu knihu rozstříhanou na kousky. A že když si budu chtít přečíst knihu, přečtu si ji raděj nerozstříhanou. Ale moje dojmy mohou být zcestné, jak píšu, TWoM jsem ani pořádně nerozchodila. Zjistila jsem, že mě v sólu moc nebaví hry, u kterých musím něco lovit někde mimo herní komponenty - ať je to kniha nebo appka.

7.2.2023 21:11:47 | Upraveno autorem (porovnej)

Mám obojí a kdybych se měl rozhodovat pouze pro jednu hru, tak volím TWOM, obzvláště při solo hraní. Ta hra je těžká (na vyhrání), depresivní, hodně náročná na téma, ale atmosféra jede na 100%.

U Robinsona mi to připadá více mechanické, téma není tak silné a prvek náhody menší než u TWOM (navíc ty scénáře jsou takové různorodé). Pro solo hraní mi osobně moc nevyhovuje, ale pro více lidí naopak preferuju před TWOM (to je fakt ideálně sólovka nebo pro 2 hráče).

Jestli chceš atmosférickou hru a nevadí ti depresivní téma, tak jdi do TWOM, jestli chceš něco pohodovějšího a třeba i hrát ve více lidech, tak Robinson.

Obojí je fajn, ale TWOM je opravdu výjimečná hra - náročná na uchopení s velkým prvkem náhody, ale některé z her si budeš pamatovat fakt dlouho, ta hra prostě umí psát příběhy.

8.2.2023 11:29:57

Měl jsem obě hry, Robinson je lehce nadprůměrná hra, která funguje jak tematicky, tak mechanicky. Trochu mi vadilo, jak některé věci byly úplně na hraně a jakmile se udělaly o tah později, bylo zle. A tu hranu někdy ovlivňovaly náhodné události. Ale hrál jsem to celkem dost krát a nemám problém hru doporučit.

Naopak TWoM je naprosté dno toho, co jsem v deskoherním světě vyzkoušel (a není toho za 15 let málo). Dal jsem tomu šanci asi 5 krát a na té hře se mi nelíbí snad vůbec nic. Ani nevím, jestli to ještě nazývat hrou. Nestandartní pravidla, přemrštěná obtížnost, příběh se nějak roztříštil v malých epizodách, které jako celek nedrží pohromadě, mechanismy nezábavné a otravné - nahází se na hromadu 30 žetonů, ze kterých si vybereš 5. Náhodné jak prase. Tohle bych doporučil pouze lidem, kteří hledají něco originálního, co se nepodobá jiným hrám a je na pomezí hry a knihy.

 

 

8.2.2023 14:04:06

Robinson je víc mechanické euro. Jen občas se tam stávají nějaké události. Je to hlavně o tom využít na maximum dostupné zdroje, přičemž volných akcí je velmi málo. Dost často jsme dohledávali interpretaci různých pravidel na BGG:

TWOM je za mě jedna z nejvíce atmosférických deskovek, i když je často velmi syrová. Jsou tam silné příběhy, někdy dost drsné. Někdo chce pomoct, ale uděláte to na úkor vlastních potřeb? Třeba je to jen podvodník. Člověk cítí, jak mu pomalu docházejí zdroje, občas vysvitne jiskřička naděje. Někdy se udrží jindy ne. 
Je tam daleko víc náhody. Někdy se podaří úžasný nález, zatímco jindy se postava nevrátí z výpravy, protože spadla při šplhání, a zbytek musí hladovět.

Hra má rychlý „onboarding“ skrz postupné čtení deníku s jednotlivými fázemi, za což ale platí nevysvětlením některých pravidel.

 

V poslední době jsem hrál Robinsona jednou, TWOM opakovaně.

---
Pomáhám s korekturami překladů pro Fox in the Box a testováním her pro Ion Game Design.

8.2.2023 15:25:25

Mám to podobně jako @-bacil-  . 

TWoM by za mě vyhrálo cenu za nejhorší pravidla, co jsou. Než jsem odeslal svojí kopii při prodeji na bazaru, tak jsem ze zvědavosti prošel všechny pravidla z knihy příběhů (na které člověk narazí jinak jen náhodou) Mít to komplet od začátku, tak je to o něco lepší hra, ale pachuť zůstala. (Např. pravidlo, že lze využít jídlo na výpravě, když není prostor ho přinést domů.. netuším, proč tohle pravidlo člověk nezná od začátku)

Plus, nevím, jak ostatní, ale ve dvou jsme hráli partii 12 hodin.. už nikdy víc.

Naopak Robinson mi přijde fajn. V solu i ve dvou. Já z těch karet událostí ten příběh cítím a atmosféru v tom mám. (O něco víc v solu, sám na ostrově)

 

8.2.2023 19:58:34

Ok, díky všem, dle hodnocení na ZH jsem čekal, že Twom bude v přesile, tak jsem trochu překvapen.:)

9.2.2023 11:17:40

Vybíráme z Bazaru

Teotihuacan + rozšíření + insert
Teotihuacan + rozšíření + insert
Akt. cena: 1500 Kč
Končí za: 3 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas