Pulsar 2849 nebo Marco Polo?

Rad bych do sve sbirky poridil nejakou deskovku, kde se vyuzivaji kostky k ruznym akcim a podle toho, co jsem si zatim nastudoval na BGG tak se mi zalibil jak Pulsar, tak Marco Polo.
Ani jednu z nich jsem nehral, tak se chci zeptat, jestli je tady nekdo, kdo hral obe dve a umel by je porovnat?
Dodam, ze hravam nejcasteji ve 2 se zenou nebo ve 4 s dalsim parem. A preferuji bud jazykove nezavisle hry nebo v ceske lokalizaci.

PS: Pokud by vas napadla podobna hra, kde se pouzivaji kostky, klidne ji pridejte do porovnani.

Diky!
18.2.2019 16:56:00 | Upraveno autorem (porovnej)

další hry
The Castles of Burgundy - můžu doporučit
Troyes
Alien Frontiers
Rajas of the Ganges
Roll Player - brzo vyjde česky
Bruges
Kingsburg

P.S. Pulsar jsem nehrál, ale Marco Polo je docela dobrá hra ve dvou a nezatíží domácí rozpočet.

18.2.2019 17:56:20

jiné hry

v české lokalizaci Zima mrtvých - je to koop a je to v pohodě hrát i ve dvou (pokud tedy nechcete vyloženě hrát proti sobě), pak ještě Covert, který není v lokalizaci, ale textu je minimum - vlatně jen popis akcí na které se přiřazují kostky vše ostatní je nezávislé a také jde v pohodě ve 2.

18.2.2019 17:59:53

Srovnani
Obe mam docela hodne ohrane hlavne ve 4 lidech. Pro 2 nevim.

Marco Polo je na prvni dojem vzdycky takovy, ze "nemam na nic penize", az casem se clovek nauci jak delat i jine veci nez jen shanet penize.

Ale i Pulsar je na prvni, druhe zahrani takovy "Suchy" :-). Ale kdyz do toho clovek pronikne tak se ukaze hloubka hry (kdyz jsem zacinal udelal jsem okolo 150 a 200 se zdalo nedosazitelne, po case se zdalo ze 200 a vic je vitezstvi, ted bych rekl ze jsem u 220 ale rekord mame cca 278, s tim ze i 300 by asi v nejakem extremni hre slo udelat).

Pro dlouhodobe hrani mi vychazi o chlup lepe Marco Polo kvuli obrovske variabilite zakladniho setupu, ale i kdyz Pulsar tak variabilni neni je i zde slusna znovuhratelnost a nekolik cest k vitezstvi, coz mam rad.

18.2.2019 18:38:14

srovnání
Obou mám nahráno cca. 15 her, většinou ve 4 hráčích. Obě hry jsou výborné a patří mezi mé nejoblíbenější. Mechanismy jsou úplně odlišné, takže mít obě není na škodu. Draft kostek v Pulsaru je excelentně vymyšlený. Znovuhratelnost výborná. Každopádně obě hry dle mě utrpí, pokud se budou hrát ve 2 (dle mě asi víc ten Pulsar).

18.2.2019 18:39:46

obě dobrý
rozhodnout klidně může téma, které by se vám víc líbilo...

u nás doma rádi hráváme ještě Castles of Burgundy nebo Lorenzo Magnifico (tam jsou kostky také použity tak zajímavě) - a je to ultralevné

18.2.2019 19:10:00

.
Ještě přidám možnosti ke zvážení: Bora Bora, Macao a Amerigo od Felda.

18.2.2019 19:37:27

.
Říše příšer - čistý dice-placement se zajímavým tématem.

18.2.2019 19:46:08

Pulsar x Marko

Obe dobrý , ve dvou bude marko lepší , ale zase pulsar má unikni to využití těch kostek. U marka mám problém ze když ho delší dobu nezahraje tak ty pravidla mužů číst cely znova :/

Mimo ty dvě kingsburg , Sagrada

18.2.2019 21:10:39

můj subjektivní pohled
Z výběru se mi více líbí Pulsar, ale zde zmíněný Lorenzo mi přijde ještě lepší volba určitě je výborný jak ve dvou tak ve čtyrech. Pak mne také napadá Euphoria ta je také děsně levná a použití kostek je zde opravdu hodně zajímavé, ale to téma je například pro mou ženu nestravitelné

18.2.2019 21:51:34

Pulsar vs Marco
Za sebe mohu doporučit obě dvě. Osobně moc nehraji hry ve dvou, které pro to nejsou primárně určené. Pulsar jsem měl možnost ve dvou zahrát a příjemně mě překvapilo, jak je hra pro dva hráče nastavena. Pulsar mi přijde takový příjemný na hraní, s každou kostkou se dá skoro vždy něco smysluplného vymyslet. Oproti tomu mi Marco přijde více stresující, protože vše promýšlíš na "korunu, surovinu" přesně a dost může bolet, když ti někdo zabere nějakou akci a ztratíš tak třeba celé kolo z celkových pěti. Marco je větší závar na hlavu, protože si vytyčíš většinou nějaký cíl pro celou hru (dost rozhodující je přitom výběr postavy) a je třeba dost kalkulovat dopředu. Variabilní jsou obě hry dosytosti.

A jak tu byla zmíněna Euphoria. Mám doma a hra je fakt skvělá. Často je zmiňováno přesílení Ikaritů, my to zatím nějak zvlášť nepocítili. Hra je za mě skvěle zpracována. A ta cena? Navíc v dohledu je rozšíření, které by hru mělo více "vyvažovat"

19.2.2019 00:32:37

Nechce zvážit i jiné varianty?
Doma máme dost rádi:

Euphoria: Cestou k lepší dystopii

Navíc je ve výprodejích a novou seženeš kolem 400,-

A tady na bazaru možná i levněji
______________________
hráč a drobný sběratel
hlavní tvůrce Facebookové stránky POD VÍKEM

19.2.2019 06:41:48 | Upraveno autorem (porovnej)

kostková strategie
Pro mne je jednoznačně nejzajímavější kostkovou strategií hra Troyes.

19.2.2019 08:57:55

nebo
jednodussi Masmorra :-)

19.2.2019 09:03:05

Diky vsem za tipy!
Diky moc vsem za tipy, snazim se tim ted nejak prokousat.

Zatim jsem omrknul Lorenza, ktery vypada zajimave, jenom mi trochu vadi, ze tam tech kostek neni vic. Chapu ten zakladni mechnismus, kdy se ty kostky jakoby kopiruji do hodnoty workeru pro kazde kolo, ale ja bych proste rad vic hazel kostkama v prubehu hry a premyslel, jak je pouzit podle hodnoty, kterou jsem na nich nahazel.
Nicmene cena je dalsi velke lakadlo, takze je docela mozne, ze ho nakonec poridim, proste proto, ze pomer cena/zabava je v tomto pripade vynikajici.

Dalsi co jsem zatim stihl je Troyes, ktere vypada hodne zajimave, jenom se nejak nemuzu prenest pres to jak ta hra vypada po graficke strance, teda alespon z toho co jsem videl. Myslim, ze kdyby tomu udelali nejaky reprint, tak doho pujdu, ale momentalne se me proste nelibi jak vypada.

Posledni, co jsem omrknul je Euphorie, kde je taky lakava cenovka, ale trochu me odradilo, jak si hodne lidi stezuje na nevyvazenost hry, takze tady si mozna pockam, jak to dopadne s rozsirenim.

Co se tyce me zakladni otazky Marco vs Pulsar, zacinam se priklanet spis s Marcovi, protoze to tema bude blizsi me herni skupine i kdyz ja osobne bych rad mel konecne nejakou hru s vesmirnou tematikou:).

19.2.2019 16:57:33

Stellarman
Co se týče Euphorie, s prodejním fiaskem české verze hry a radikálnímu plošnému snížení její ceny lze s jistotou předpokládat, že rozšíření česky nevyjde. Nicméně existují drobné úpravy pravidel, které hru dělají vyváženější (viz vlákno ke hře).

Co se týče grafiky Troyes, tak ta by měla zachycovat ilustrace tehdejší doby. Není to tedy retardovaný umělecký styl, ale historická stylizace. Mně se to třeba líbí a novodobé obrázky, které jsou hezké na pohled, ale nedávají smysl, protože vykreslují tehdejší dobu z dnešního politicky korektního pohledu (afroameričtí princové a kněží, emancipované ženy na ryze mužských pozicích typu stráž, dobyvatelka, stavitelka, mordýřka atd. - viz nový Love Letter a Citadela) jsou pro mě komické tím špatným způsobem. Ale samozřejmě každému, co se jemu líbí. Měl jsem jen potřebu to umělecké ztvárnění obhájit.

19.2.2019 17:37:06

Havelock
Naprosto s tebou souhlasim co se tyce grafiky. Mam rad tenhle stary amatersky zpusob malovani jako je v troyes nebo fief france 1429. A tyhlety paskvily co popisujes v citadele jsou fakt hruza jeste ze mam starou verzi.

19.2.2019 18:43:46 | Upraveno autorem (porovnej)

Havelock, Kanic
Abyste me spravne pochopili, ja jsem rozhodne nemel namysli zmenu graficke stranky ve stylu politicke korektnosti nebo nejake infantilni barevne silenosti, jenom to proste neni muj salek caje, takze bych si tu hru nedokazal tak uzit i kdyz mechanicky a herne to nejspis bude pecka.

19.2.2019 18:53:50

Marco a Lorenzo ve dvou
Pulsar neznám, ale Marca i Lorenza můžu doporučit i pro hraní ve dvou. Obojí ozkoušeno na spoustě partií.

19.2.2019 19:54:33

Coimbra
Veľmi dobré! Pozri na to.

19.2.2019 20:24:01

Dalsi poznatky
Po dalsim zkoumani, cteni a koukani na recenze se jenom utvrzuju v tom, ze vitezem tohoto tazeni bude ve finale dost pravdepodobne Marco Polo.
Libi se celkove zpracovani te hry, variabilita a i kdyz jsem to nikdy nehral, tak si to celkem dokazu predstavit ve 2 i 4 hracich.

Co se mi dal hodne libilo tak byl i Alien Frontiers, ale tam mam trochu obavu, aby se to rychle neobehralo, protoze mi pripada, ze tam tech moznosti zase neni tolik a jakmile to clovek parkrat zahraje, tak uz ho tam nema moc co prekvapit.
Dalsi drobny zadrhel je anglictina, me osobne to nevadi, ale zena i kdyz jaktaks umi tak se tomu brani. Proste nechce uvazovat nad hrou a jeste si u toho prekladat, co ktera vec znamena.

Roll Player jsem mel v merku uz driv, tim spis, ze co nevidet vyjde v cestine, ale pokud je tady nekdo, kdo to ma uz ted a ma za sebou par her, tak by me zajimalo, jestli treba nema smysl pockat jak to dopadne s rozsirenim (bude/nebude cesky)? Protoze me pripada, ze jakkoliv je ta hra super vymyslena, tak mi tam chybi ten duvod, proc bych se mel snazit tu svoji postavu vymakat a vytunit, aby byla co nejlepsi a prave ten duvod pridava az to rozsireni, kde muzu bojovat s nestvurama.
Jasne je to ve finale o viteznych bodech, ale tematicky tam ten duvod proste tak nejak chybi v zakladni hre.

21.2.2019 14:23:01 | Upraveno autorem (porovnej)

Roll Player
Je to dobrá hra i bez rozšíření, ale spousta lidí se nedokáže oprostit právě od toho, že je to jen o tvorbě bizarní postavy. Bojování s potvorama v průběhu tvorby postavy moc smysl ve skutečnosti nedává a je to vlastně stejně jen o hodu kostkou. Na konci je teda ještě závěrečný Boss fight, který ale probíhá zase jedním hodem kostek, takže tedy že by hra získala nějaký velký lepší smysl podle mě není úplně pravda.
Osobně si myslím, že REXhry vydají i rozšíření a já si hru i s rozšířením s radostí pořídím.

21.2.2019 18:58:07

Borabora

Pulsar je skvelej, lorenzo mě moc nebavil. Bora bora mě ještě celkem zaujala s kostkama

21.2.2019 21:18:35

Vybíráme z Bazaru

Prodám Euphrat & Tigris
Prodám Euphrat & Tigris
Akt. cena: 330 Kč
Končí za: 21 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas