nepřihlášený

přihlásit

registrovat

Má hodnocení na BGG nějakou vypovídající hodnotu?

Na BGG jsem si do vyhledávače zadal, aby mi našel všechny hry, které mají alespoň 1000 hodnocení. Toto číslo jsem zvolil proto, že u nižšího počtu hodnocení se dost často projevuje silný vliv hypu.

Vyhledávač mi našel celkem 2210 her. Z nich mělo 89 hodnocení vyšší než 8,00 a 151 her mělo nižší hodnocení než 6,00. Zbylých 1970 her (89,2% z celkového množství) mělo hodnocení v rozmezí 6,00 - 8,00.

Když to srovnám s jinými databázemi, tak to rozpětí je tak minimální, že snad ani nemá cenu ho nějak zohledňovat a raději si hru vybrat podle vkusu.

Řídíte se někdo při výběru hry žebříčkem na BGG?

*****
Too old to Rock'n'roll, too young to die.

5.7.2019 15:56:47

bgg

Žebříček bgg je pro mě poměrně důležitý. Hru v TOP 100-200 (možná i 300) jsem ochotnej vyzkoušet prakticky automaticky. Hodnocení o něčem vypovídá, já třeba vidím obrovskej rozdíl mezi 6.2 a 7.8... desítková stupnice, povaha deskových her a podle mě ne úplně šťastná slovní dopomoc ( https://boardgamegeek.com/wiki/page/ratings ) způsobuje, že hráči hru málokdy hodí pod pět. S trochou zjednodušení se to dá brát jako stupnice do pěti, kde 5ka je 0. :)

6.7.2019 16:14:45

:)

Celkové hodnocení nemá moc smysl. Dobré jsou:
1) Negativní komentáře u nízkých hodnocení
2) Hodnocení u kterých je autor pravidelně doplňuje, každý odstavec mívá své datum.
3) Tabulka se sloupci, ve které je vidět kolik lidí dalo jaké hodnocení. Zjistíš jestli drtivá většina dala 8+, nebo je tam velký rozptyl a každému ta hra nesedla.
4) Spousta lidí hodnotí hru po jednom zahrání nebo má v hodnocení poznámku že to hraje s expanzemi, málokdo Ti tam napíše hodnoceno po 10+ hrách. Relativně dost her má problémy s pravidly, autoři dostanou v hodnocení sadu, to že dají následně do pořádku nebo tam jsou nahraná použitelná pravidla od uživatelů už nikoho nezajímá.
5) Pokud se chceš o hře něco doopravdy dozvědět, fajn je pokud tam má video:
- Rahdo runs through - borec odehraje pár tahů a přemýšlí u toho nahlas
- Board game coffe - drtivou většinu videa mluví o tom, co se mu konkrétně na hře líbilo a co nelíbilo
jinak je drtivá většina recenzí je odříkání pravidel a hodnocení hry na minutu, což je o ničem

6.7.2019 07:42:07

BGG ani nic jiného NE

Dle mého nemá smysl koukat na žádné žebříčky, nebo se orientovat podle některých recenzentů a podobně... Vkus na hry je naprosto subjektivní a i když najdu někoho či něco s čím mám pocit že se celkem shoduji, stejně nakonec zjistím že se vkus / preference v zásadním bodě liší....
Za mě nejlépe co zaujme pořídit a když to nesedne zase prodat/darovat...
______________________
hráč a drobný sběratel
hlavní tvůrce Facebookové stránky POD VÍKEM

5.7.2019 23:33:26

Neřídím se podle žebříčku BGG

Určitě se na hru na BGG podívám, přečtu hodnocení hráčů, proč dali počet hvězd, jaký dali. Zvláště mě zajímají nízká a střední hodnocení. Pokud se tam více lidem nelíbí něco o čem vím, že by se to nelíbilo mě, tak je to pro mě rozhodnější vodítko, než celkové skóre hry.
Hodně dobrých her má nízké hodnocení třeba jen kvůli špatně napsaným pravidlům, což se člověk nedozví, pokud se jen podívá na celkové skóre.

Upraveno autorem (porovnej)

5.7.2019 20:18:00

Pri

Pri hre je hodnotenie tazko subjektivne. Skor sa treba orientovat podla uzivatelov, ktori podobne hodnotia hry, ktore hodnotis ty. Potom je velka sanca, ze aj hry, ktore oni hodnotia vysoko a ty nepoznas, sa ti budu pacit.
---------------
Prekladateľ Joe

5.7.2019 17:46:09

pecovarhy

Jenže dost z nich jsou různé výroční nebo speciální edice her, které mají jinak hodnocení o něco nižší. A u dalších novějších titulů, kterým budou hodnocení ještě přibývat je dost reálný předpoklad, že až jim pár stovek nebo tisíc hodnocení přibyde, tak i jejich průměr klesne pod 8,00.

Navíc čistě za sebe musím říct, že spoustě těchto her bych dal maximálně tři hvězdičky a naopak velkému množství hůře hodnocených kousků bych dal známku mnohem vyšší. A podobně to bude mít skoro každý.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

5.7.2019 16:30:17

BuenoExcellente

Nie som nejaký guru do štatistiky, ale ak by som vyhľadával podľa týchto kritérií, tak tých 89 hier s priemerným hodnotením vyšším ako 8 od viac než 1000 ľudí by mi už dalo určitú nápovedu, ktorá hra by mohla byť naozaj dobrá. Z databázy s vyše 100 tis. položkami to zosortovať na 89 mi príde ako slušný výsledok.

Upraveno autorem (porovnej)

5.7.2019 16:06:56