nepřihlášený

přihlásit

registrovat

Má hodnocení na BGG nějakou vypovídající hodnotu?

Na BGG jsem si do vyhledávače zadal, aby mi našel všechny hry, které mají alespoň 1000 hodnocení. Toto číslo jsem zvolil proto, že u nižšího počtu hodnocení se dost často projevuje silný vliv hypu.

Vyhledávač mi našel celkem 2210 her. Z nich mělo 89 hodnocení vyšší než 8,00 a 151 her mělo nižší hodnocení než 6,00. Zbylých 1970 her (89,2% z celkového množství) mělo hodnocení v rozmezí 6,00 - 8,00.

Když to srovnám s jinými databázemi, tak to rozpětí je tak minimální, že snad ani nemá cenu ho nějak zohledňovat a raději si hru vybrat podle vkusu.

Řídíte se někdo při výběru hry žebříčkem na BGG?

*****
Too old to Rock'n'roll, too young to die.

5.7.2019 15:56:47

:)

Hodnocení na zatrolenkách je fajn v tom, že uživatelé mají podle své aktivity na serveru u jmen ikonky, vím že to nevylučuje, že někdo s otazníkem u ikony nemá nahráno opravdu hodně, ale odhalíte tak velmi rychle hodnocení zkušených hráčů, nemám na mysli ani tak hvězdičky jako doprovodný komentář. Na Bgg je sice těch komentů víc, ale musíte se tím brodit. Když se podíváte na hodnocení na ZH, myslím si, že má vliv, jestli je hra lokalizovaná do čj. Naproti tomu hodnocení na deskozroutovi, kde pravidelně tapetuji fóra svými rozumy, je spíše hodnocení úžší skupiny specifických hráčů. Advanced Squad Leader na první příčce o něčem svědčí. Hodnocení na BGG je z mého pohledu zapleveleno lidmi, kteří by udělali nejlépe, kdyby tam nic nevkládali a nehodnotili (těším se na hru 10, krabice došla 8, má to špatná pravidla 4 s datem vložení příspěvku, kdy pátá revize už visí na netu apod). Byli by fajn kdyby tam šlo filtrovat podle hodnocení uživatelů, kteří jsou registrovaní třeba 5+ let apod.

Upraveno autorem (porovnej)

11.7.2019 06:59:50

BGG rebrik

..pouzivam pri zbierani informacii o hrach pomerne casto, ale..
..pride mi ze na bgg, v porovnani s tunajsim osadenstvom, hodnoti strasna spusta neskusenych hracov
..takze hodnotenie na bgg si pozriem, ale rozhodne sa nim neriadim, uprednostnujem ZATROLENE hodnotenie, kde su mozne aj veci ked si hraci vedia "vybavit" zamerne ohybanie hodnotenia, z roznych stran ako tomu bolo svojho casu napr. u nestastneho roboticsu :) - viem je to offtopic :)
..za tie roky mi prislo rozumnejsie nekupovat jednoducho novinky, ale pockat a nechat hru zriet (ako vino) aj 2-4 roky, ak je hra aj po takomto case stale prijimana ako dobra, tak dobrou v drvivej vacsine pripadov aj je a to bez ohladu na body na bgg

Upraveno autorem (porovnej)

10.7.2019 15:59:49

Starší hry a filmy - OT

Rozhodně si nemyslím, že by starší hry byly nadhodnocené. Jen málokterá z her starších roku 2005 má průměrnou známku vyšší než 7,50. A stejně tak si nemyslím, že by byly překonané. Já mám ve sbírce trojici legend El Grande, Tikal a Samurai a pokud mám někdy chuť na area control hru, zahraju si kdykoliv kteroukoliv z nich, protože všechny tři jsou skvělé v tom, že se nejedná o kombinaci pěti různých mechanismů, ale je tam jen jeden, ale zato v nejčistší možné podobě a dotažený prakticky k dokonalosti. A všem třem dám klidně čtyři nebo čtyři a půl hvězdičky i v dnešní době.

A stejně tak se rád podívám třeba na Casablancu, Občana Kanea nebo z českých třeba Anton Špelec, ostrostřelec, což jsou pro mě čtyř až pětihvězdičkové filmy, které mě baví a mají mi co nabídnout i dnes. Oproti tomu už dobrých 5 let se v Hollywoodu nenatočil jediný film, který bych ohodnotil pěti hvězdičkami a málokdy jsem ochoten dát i ty čtyři (za těch posledních 5 let všehovšudy asi 10 filmům).

Klasika se vždy stane klasikou z nějakého důvodu. Jsem zvědavý, kolik dnešních her se bude hrát za dvacet let a na kolik dnešních filmů se budou lidi ochotni podívat za sedmdesát let.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

10.7.2019 07:16:08

BGG

Tak já na BGG chodím pravidelně a je to mé vodítko při začátku zájmu o jistou hru.

Hodnocení BGG má 2 roviny...hodnocení uživatelů "AVG Rating" a "GEEK rating" podle kterého se řadí hry v žebříčku. Právě druhý zmíněný má problém v tom, že nikdy přesně neví, jak je počítán, neboť vzniká propojením řady faktorů jako "AVG rating", hodnocení VIP uživatelů a poměru k počtu hodnocení.

Proto je třeba i hodnocení hry velmi nepřesné, pokud se jedná o hru novou (1-2 roky) či o hru, kde je hodnocení pod min 1000 uživatelů...zde je třeba brát výsledné hodnocení a pořadí v žebříčku velmi s rezervou či vůbec.

Dále je potřeba si uvědomit, že mnoho starých her bylo hodnoceno v době, kdy na hry byli jiné požadavky a lidé byli rozvášnění i z Monopoly...tyto hry mají zpravidla nadstandardně dobré hodnocení (podobně je to u filmů, kdy stará "klasika" má prostě na CSFD nad 90%, přestože by dnes neuspěla).

Takže hodnocení žebříčku BGG má smysl pro hry v rozmezí cca 2005-2017 s hodnocením 2000+ uživatelů

9.7.2019 17:17:38

vypovídací hodnota


já na BGG koukám často, ale více než výsledné pořadí a celkové hodnocení pročítám negativa a pozitiva a na základě toho se rozhoduji. Za negativa neberu špatně napsaná pravidla nebo poznámku "nudné", hledám podrobnější popisy a na základě toho se rozhoduji zda jsou to věci co vadí i mě. Popřípadě je dobré kouknout i do fóra ke hře. Pokud bych to měl vzít tak že kouknu na pořadí a na základě toho se rozhodnu tak pak to opravdu vypovídací hodnotu nemá. Pokud však chci zjistit o dané hře více tak to pro mě osobně má vypovídací hodnotu hodně velkou. Již mnohokrát jsem se vzdal hry kterou jsem chtěl a naopak pořídil si něco co jsem si myslel že není pro mě.

9.7.2019 14:02:42

.

with at least _____ user ratings

?

9.7.2019 13:44:38

:-)

V Adv. search to máš v šiestom riadku na konci.

9.7.2019 13:44:01

MalcolmReynolds

No právě ten počet hodnocení, jak se tady o tom bavíte (tzn. jestli 100+, 500+, 1000+), tam za boha nikde nevidím. :-(

9.7.2019 12:41:30

BigBobek

Stačí si s tím trochu pohrát. V tomhle pokročilém vyhledávání si můžeš nastavit prakticky všechno. Od roku vydání, přes počet hráčů, počet hodnocení, obtížnost, herní dobu, mechaniky, až po jednotlivé kategorie (rodinné, válečné,atd.). Můžeš si nastavit, jestli se ti mají zobrazovat jen základní hry nebo i rozšíření. Dokonce si můžeš vyfiltrovat pouze ty hry, které máš ve sbírce.

Podle mě je to naopak skoro dokonalé.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

9.7.2019 08:54:30

filtry


Hrozně blbá otázka, ale kde přesně se v databázi BGG dají nastavit ty filtry? Já našel jenom "advanced search" a tam je k nastavení celkem prd.

9.7.2019 08:38:26

Houp

Tak jsem si do filtru nastavil těch 500+ hodnocení a projel jsem všechny hry, které mají hodnocení nad 7,50 a nějak mi nepřišlo, že bych přicházel o něco zásadního. Byla tam spousta mnou již zmiňovaných předražených kickstarterových her, pak několik těžko sehnatelných starších kousků a kromě nich pár novějších snadno dostupných her, které ale mají tak vysokou průměrnou známku díky nízkému počtu hodnocení (Heroes of Terrinoth, Děsnej krvák, atd.), ale kdyby měly třeba o tři tisíce hodnocení více, tak by ta průměrná známka s největší pravděpodobností klesla hned o několik desetin.

Díky za připomínku, ale myslím, že zůstanu u svého osvědčeného filtru.

*****
Too old to Rock'n'roll, too young to die.

9.7.2019 07:11:43

pod 500

Ze zvědavosti jsem prošel koukl na hry, co mám hodnocené a seřadil je podle počtu hodnocení. pod 1000 hodnocení mají hry, které mi přišli fajn:
Carcassonne: Safari, PIX, North wind,
Ascension: Apprentice Edition a těsně nad
Fantastiqa: The Rucksack Edition

ale souhlas s tím. Taky bych potřeboval na různých webech možnost "ignorovat hodnocení konkrétních lidí". Asi by to při té spoustě lidí nemělo význam, ale též mě štve, že hry (a jiné věci), lidi hodnotí aniž by hru hráli. (ať už jakýmkoli směrem - třeba Pandemic Legacy má od spoustu lidí 1 hvězdu, protože "je to legacy a zlý korporát chce po nás utrácet dokola peníze")

100 je asi už zbytečný extrém, ale s 1000 se dle mě ochuzuješ o některé dobré hry.. možná omezení vydání do 2018 + nad 500 hodnocení by ti dalo relevantnější výsledky, než nad 1000 kdykoli

8.7.2019 23:51:31

Kanic


Hra sa volá "I, Spy."

8.7.2019 23:07:45

Hry pod 500 hodnocení...

Tak dají se tam najít i "normální" hry, které jen nedosáhly věhlasu. Například Hypergrid, Rone, Euthie, Envyra a podobné skvělé hry, které ale dosáhly úspěchu jen v lokálním měřítku. Nebo třeba Narcos, který se veřejnost zkrátka rozhodla ignorovat.

Nebo jsem nedávno rozšířil sbírku o výtečnou hru pro dva Haven, která má taky pouze pár set hodnocení, ale zkrátka měla smůlu a neoslovila širší publikum. Ale je fakt, že na ni jsem nenarazil díky BGG, ale díky omylem puštěnému gameplayi.

Ale jinak je pravda, že pokud se ve filtru nastaví méně než 500 hodnocení, zobrazí se žebříček, který je notně zaplevelený kickstarterovým "odpadem".

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

8.7.2019 21:17:14

Houp

Nic proti, ale 100+ hodnocení považuji za absolutně bezcenné, protože se bez problémů stává, že narazíś na hru, která má průměrnou známku přes 9,00 a datum vydání za rok.

Stejně tak považuji za bezcenné méně než 500 hodnocení, protože se mi akorát zobrazí kvantum předražených kickstarterových projektů, jejichž hodnotitelé zasypávají hru devítkami a desítkami, protože by nikdy nepřiznali, že vyhodili 200$ za hru, které je jen lehce nadprůměrná, ale zato má milion krásných figurek.

Proto si vždy nastavuji 1000+ hodnocení (a vždy bez rozšíření), protože takhle se mi zobrazí jenom ty hry, které jsou už prověřené širším spektrem hráčů.

*****
Too old to Rock'n'roll, too young to die.

8.7.2019 20:32:08

MerggieMan

Oprava - tie Theby Tomb raider su na 2151. mieste. To 550 bolo v ramci rodinnych hier. Mas pravdu ze dobre hry su aj dalej v rebricku. Nesledoval som kam v rebricku siahaju vsetky moje oblubene hry, ale urcite to nie je len v ramci prvych tisiciek.

Tommi

8.7.2019 19:48:59

MerggieMan

Oprava - tie Theby Tomb raider su na 2151. mieste. To 550 bolo v ramci rodinnych hier. Mas pravdu ze dobre hry su aj dalej v rebricku. Nesledoval som kam v rebricku siahaju vsetky moje oblubene hry, ale urcite to nie je len v ramci prvych tisiciek.

Tommi

8.7.2019 19:48:57

filter

Přijde mi, že chybu už děláš tím filterem. To, že hra má 1000 hodnocení už samo o sobě něco vypovídá. Zkus třeba 100+ hodnocení a bez expanzí.

Ale jinak obecně nečekej rozpětí jako třeba u filmů. Je mnohem jednodušší "omylem nevypnout tv" a shlédnout nějakou blbost, než jít a utratit peníze za nějakou blbost. (případně si v herně nechat doporučit špatný titul)

Za sebe se více orientuji dle Avg. rating než geek rating, kde je hodně upřednostněno, kolik hráčů hodnotilo. A pak jak tu píší jiní, nastupuje čtení "proč někdo dal 4 a méně hvězd a proč někdo jiný dal 9-10 hvězd".

V top 100 jsou hry, které mě minuly (Mage Knight, Dominant Species), ale to neznamená, že když se nějaká hra líbí velkému množství lidí, ale zrovna mě ne, tak to nedělá žebříček najednou nepoužitelný. Za sebe si myslím, že hry v top 100 stojí za to si každou z nich vyzkoušet. Vždy tam vidím, "proč se to někomu může hodně líbit", ale nutně to neznamená, že se to bude líbit mně.

8.7.2019 19:21:32

MerggieMan


A co je to za hru, muzu-li se zeptat? :D

8.7.2019 14:16:09

tommi1414

nuž, 550. miesto na BGG nie je vôbec zlé, ak uvážime, koľko hier ročne vychádza...to ja mám jednu z mojich obľúbených hier momentálne na 3825. mieste :D nuž a povedz mi, kto si bude prezerať hry tak nízko v rebríčku...

8.7.2019 07:42:13

ofc

Samozřejmě že to vypovídající hodnotu má, ale je třeba to správně interpretovat.
Hodnocení na BGG je pravděpodobnost, že se mi hra bude líbit - před započítání faktoru vkusu. Čím méně člověk zná vlastní vkus, tím je to užitečnější.

8.7.2019 01:20:36

BGG

Caute,

u mna je to tak 50:50. Dam aj nedam. Niekedy ma hra dobre hodnotenie a mna nezaujme (napr. Teraformace Mars - jedna z najnudnejsich hier aku som kedy hral a pritom na BBG patri medzi najlepsie). Ale samozrejme je to subjektivne. Ku prikladu zasa uvadzam Theby: Tomb raider - ta je niekde okolo 550 miesta a pritom patri u mna medzi tie najoblubenejsie.
Pri vybere hry ale stale kombinujem hodnotenia BBG, Youtube - prezentovanie hry a aj riadny gameplay.

Tommi

Upraveno autorem (porovnej)

8.7.2019 00:40:57

BGG

Samozřejmě že jsme každý jiný, ale když se zajímám o hru a ta má třeba hodnocení 4 a druhá má 8, tak se podle toho zachovám. Určitě to o něčem svědčí. Takže mě hodnocení často ovlivňuje.

7.7.2019 22:35:25

já osobně na bgg

žebříček dám, mě se mnohokrát stalo, že v porovnání podobných her (jejich zahrání či pořízení) se mi často víc líbí ta hra, která je v žebříčku víš - když mám ze dvou her podobný pocit a baví mě, tak jsem vypozoroval, že v BGG žebříčku je výš potom, ta která má lepší znovuhratelnost...

6.7.2019 20:36:01

Jindros

Slovník doprovod hodnocení považuji práve že nejlepší věc na tom hodnocení a i hodnocení pod 5 pro mě ma význam . samozřejmě většína hodnocení bude mezi 6-8 ale prve proto je důležité jestli je to 6.8 nebo 7,2

Určitě to má svoje mouchy ale nic lepšího zatím není.

6.7.2019 19:46:45

Vybíráme z aukcí

Desková hra Century II Zázraky východu
Akt. cena: 650 Kč
Končí za: 2 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>