Podozrivy prihoz na aukcii posledny den pred koncom ...

V aukcii, kde som prihodil niekolko krat a nasledne X dni uz nikto neprihodil, prihodil posledny den pred koncom ucet, ktory nemal este nikdy ziadny uzavrety obchod, a nema ani ziadnu hru vyplnenu v zbierke hier. Ale bol zalozeny pred niekolkymi mesiacmi.

Aukcii som absolvoval uz niekolko a zatial sa mi to nikdy nestalo, ze by sa v poslednom momente aukcie zapojil takto “clean” ucet.

Je asi pochopitelne, ze mi hned napadlo, ze si to prihodil sam predavajuci a hrozi, ze bude nasledovat umele nahadzovanie ceny na uroven, pri ktorej to je ochotny predat, alebo si proste hru “sam preda".

Je toto vobec nejako osetrene v systeme aukcii? Overuje niekto identitu, alebo je to tu fakt “divoky zapad”? Da sa spolahnut na to, ze prihadzujuci v aukcii je legitimny?

10.2.2023 18:27:09

@smuphix 

Už se tu na toto téma vedlo spousta diskuzí, občas i vyhrocených :-D

Za mě je příhoz kdykoliv během časového limitu vždy legitimní, jelikož přihazující je ochoten zaplatit za hru více než všichni ostatní.

Proto je dle mého názoru jedno kdo přihazuje. Mám svůj limit a za víc hru nekoupím.

Pokud chce mít prodejce jistotu, že budou přihazovat jen ověřené účty, nastaví aukci pouze pro VIP členy.

Ty jako kupující to neovlivníš.

Prostě nekupuj předražené a nad svůj limit.

Po prohrané aukci zkus kontaktovat prodejce s dotazem jak dopadl obchod.

 

PS: Je tu spousta solidních účtů, které nemají v seznamu žádnou hru, proto bych zatím nesoudil ;-)

10.2.2023 21:26:19 | Upraveno autorem (porovnej)

Ehm, se divíš, že poslední den, kdy je aukce nejvíce vidět, někdo přihodí? A ne, není pochopitelné, že Tě hned napadlo, že to je sám prodávající – respektive pochopitelné to je, pokud je člověk paranoik, případně když vychází dotyčný z toho, že na místě prodejce by si sám přihazoval, pak je pochopitelné, že dle sebe soudí ostatní.

 

Důležitá je cena – dát tolik, abych měl pocit, že jsem výhodně nakoupil. Plus je fajn, pokud má dotyčný dobré hodnocení.

 

A všiml jsem si, že u několika nicků už bylo uvedeno, že tu má dotyčná osoba více účtů. Takže hlídáno to evidentně nějakým způsobem je.

 

Pán her - Nový Jičín

11.2.2023 14:58:15

@Unrealik Tohle je zbytečně konfrontační tón. Vůbec nejde o paranoiu, ale podezřívavost, kterou já naprosto chápu a taky nemám rád, když mě začne přehazovat nějaký nový účet a ještě s nickem, co vypadá jako trollení. Už jsem se s umělým navyšováním ceny setkal, takže prosím buďme na sebe hodní a neurážejme se tu. Zvláště od člena, co je tu tak dlouho, se to moc nehodí. Díky :)

_______________________________________
Můj seznam her na prodej (pište SZ):
https://www.zatrolene-hry.cz/uzivatel/havelock-1536/seznam-her/na-prodej-3681/

12.2.2023 22:37:34

Však – přehnané obavy/podezřívavost – paranoia. Já si holt nemyslím, že by stalkování „konkurenčních přihazujících“ bylo ok. Mi už se tady stalo, že mi někdo poslal dotaz, proč přihazuji na hru, kterou už mám ve sbírce (nebo kterou jsem už dříve koupil/prodal, prostě nějaký podobný dotaz). Přišlo mi to stejné, jak kdyby za mnou přišel úplně cizí člověk třeba v cukrárně a začal se mě vyptávat, proč jsem si koupil dort, když už mě viděl včera jeden kupovat.

 

A myslím si, že za tou „opatrností“ je většinou schované právě to, že člověk soudí druhé dle sebe. To je třeba hezky vidět u dobírek. Jedna skupina lidí ji chce, protože je pro ně z nějakého důvodu praktická – to jsou bezproblémové obchody. A druhá skupina ji chce, protože se bojí, že je prodávající podvede – a to z toho důvodu, že by pravděpodobně sami protistranu podvedli, kdyby byl obchod opačný. Tihle jsou problémoví, přestávají komunikovat, nevyzvedávají dobírky.

 

Pán her - Nový Jičín

12.2.2023 23:54:05

@Unrealik to s tým, že si myslím, že ma druhý podvedie, lebo ja by som ho podviedol je riadne prestrelené.

Ja som človek, čo má za sebou na internete kopec obchodov a vždy sa všetko snažím urobiť čo najlepšie, aby mal kupujúci 100% spokojnosť. Ale po zlých skúsenostiach verím len málo komu. Na ZH je super, že sú hodnotenia, takže s tým problém nemám, ak má niekto pozitvne hodnotenia, ale na FB a bazoši, tam si dávam sakra pozor.

Takže to ako to človek berie nie je len o tom, že on by bol schopný druhého okradnúť alebo oklamať, ale je veľmi veľa o osobnosti a skúsenostiach človeka. Sám som bol viackrát prekvapený ako mi druhí ľudia verili, keď ma nepoznali a nemuseli, ale sú také typi. A rovnako naopak.

13.2.2023 09:22:57

@Unrealik “… protože se bojí, že je prodávající podvede – a to z toho důvodu, že by pravděpodobně sami protistranu podvedli, kdyby byl obchod opačný …”

To jsi tedy fakt přehnal :(. Nás všechny, kteří jsou opatrní kvůli špatným zkušenostem jsi hodil do jednoho pytle s podvodníky. Nevím jak ostatní, ale tohle mne fakt uráží.

… jiná věc je to stalkování - v tom máš pravdu, ale příště vice važ slova.

 

13.2.2023 10:00:35 | Upraveno autorem (porovnej)

Abychom neodchazeli od temata - Já myslím, že když někdo chce přihodit, tak musí mít ověřené telefonní číslo, nebo se pletu?

13.2.2023 10:19:46

mh

@Zuuuzan Podle toho, co tu nedávno psali admini (na hlavní stránce), tak máš pravdu. Prý již aspoň rok je vyžadováno ověřené telefonní číslo pro účast v aukcích. Z tohoto důvodu prý také co nevidět zruší tzv. “VIP inzeráty”, které dřív byly právě jen pro ty, co mají ověřené číslo. Nyní to již je vyžadováno od všech, takže pozbyly významu.

A na závěr několik postřehů:

Není problém si pořídit předplacenou (anonymní) kartu pro ověření a pak ji nepoužívat.

To, že jsem paranoidní, ještě neznamená, že po mě nejdou.

;)

13.2.2023 10:29:22

@mh s tou předplacenou kartou máš pravdu, na druhou stranu, nevidím zase moc jiný “v pohodě” způsob, jak to ošetřit. Skenovat občanku asi nebudu :-) 

Pokud někdo používá ten stejný účet, tak se to dá zjistit z recenzí (historie obchodu), pokud někdo přehazuje až do doby, než má nejvyšší nabídku (tudíž nemá recenze), tak stejně musí zaplatit % z vydražených peněz. Akorát si škodí sobě :-)

Já to řeším tak, že jdu do výše, do které jsem ochotná zaplatit hru, případně pokud mě už podruhé přehodí někdo bez recenzí, tak aukci nechávám plynout. 

13.2.2023 10:40:07

mh

@Zuuuzan Aby bylo jasno, já bych to taky nehrotil. Přesně jak píšeš — mám nějaký cenový strop, který jsem ochoten za hru zaplatit, pokud někdo přihodí víc, tak s aukcí končím, nemá smysl, abych zjišťoval, na kolik je ten příhoz košer.

Jen tak mimochodem — ve zdejším bazaru se mi nepodařilo koupit ani jednu hru (vždycky mě nakonec někdo přehodil) a prodat jenom jednu (o ostatní nebyl zájem). Tak jsem se podle toho zařídil.

13.2.2023 10:58:46

Taky jsem teď nedávno přihazoval u hry Azul. Do konce zbývalo asi 15 hodin a byl jsem přehozen. Takhle jsme pokračovali asi 2 dny. Výsledek? Vzdal jsem to jakmile hra/příhoz i s dopravou pro mě ztrácel smysl. Protože asi o 200 korun dráž jsem mohl mít úplně novou hru.

O tom, že mě někdo přehodil v posledních hodinách, minutách nebo vteřinách. No, nemusíme se o tom dlouze bavit. Děje se to tady, děje se to na Aukru, děje se to na e-bay. Prostě o tom aukce jsou. 
To, že si někdo přihazuje sám sobě (tohle není úplně správné ale bohužel i tohle se stává), nebo poprosí kamaráda o drobný příhoz? Nebuďme naivní, každý prodávající chce na dané věci mít co největší zisk. 
Taky jsem takhle jednomu uživateli na školícím portále v poslední vteřině aukce vyfoukl výhru. Já měl obrovskou radost, on asi vyhodil počítač z okna.

Ano, teoreticky by mohl být přísnější filtr pro kupující, aby mohly přihazovat jen osoby s určitým počtem kladných hodnocení. Jenomže tím bys zase výrazně omezil nově příchozí. Byť by měl VIP a platinového Trolíka.
A nastavovat, že po 5 “omezujících” aukcích musíš vystavit 2 bez omezení není ta správná cesta.

13.2.2023 14:50:17 | Upraveno autorem (porovnej)

Ověřené číslo přestává mít smysl. Dneska co jde koupit předplacená sim karta za 50 korun a lze jich mít 50, tak mohu podvádět jak chci, přijde se na to. Založím nový účet, koupím sim kartu za 50 korun a mohu jet nanovo. IP adresa pořešena VPN. Takže ověřené číslo, pro mě není argument

13.2.2023 15:16:11

No nevím, kupovat simku za 50 Kč, abych potom vydělal o dvacku víc (a ještě z ní platil vyšší provizi)? To je zvláštní obchodní model… :-D

Tady myslím veškeré podstatné shrnul dole @Bandy75 : “Prostě nekupuj předražené a nad svůj limit.”

13.2.2023 15:37:10

O dvacku? No nevím, zvedneš finální cenu o 200 korun u několik aukcí a je to. Nebo si necháš poslat prachy předem a nedodáš zboží a máš to celé doma. Ale tyhle podvody se tady snad nedějí 

13.2.2023 16:12:33

Krene, která konkrétní slova mám, prosím, lépe vážit? Ta, která cituješ? Tzn. rozporuješ to, že lidé často soudí ostatní dle sebe, nebo jak si to mám vyložit? Nebo to myslíš tak, že z „opatrnosti“ vyžaduješ dobírku? Nebo rozporuješ tu moji zkušenost, že pokud to není z praktického důvodu, tak pokud dotyčný vyžaduje dobírku, je značná šance na to, že to bude (mírně řečeno) nespolehlivý člověk?

 

A jestli správně chápu, tak Tě uráží, pokud si někdo myslí, že dotyční lidé soudí ostatní dle sebe (respektive tedy Tě uráží to, co z toho plyne)? Ale je v pořádku, pokud se na prodejce/kupující díváš jako na případné podvodníky, to vůči nim není urážlivé?

 

Za mě je v pořádku být opatrný. Není ale v pořádku doslova stalkovat „konkurenční zájemce“. A ani není ok vidět všude samé podvodníky.

 

Pán her - Nový Jičín

13.2.2023 20:18:31

Mam aktualne za sebou 446 aukci (vetsinou jako prodejce).. napred jsem napsal delsi odstavec, ale asi postaci kdyz to shrnu - bazar tu funguje a blbce a podvodnicky bych spocital na jedne ruce. 

13.2.2023 22:13:58

Dakujem ludom co sa vyjadrili k teme. Na odveci a zbytocne utocne prispevky reagovat nebudem.

Ano, urcite dava zmysel ten mindset, ze “budem nadhadzovat pokym to bude pre mna lukrativne a zmysluplne”. S tymto sa aj stotoznujem. Avsak velmi ma zaujimalo, ako je vlastne takyto pripad osetreny. Nerad by som bol ten, co entuziasticky nahadzuje v domneni, ze po hre je realny dopyt a pritom je vysledna cena umelo pumpovana. Mam rad “data” a rad robim informovane rozhodnutia.

Na ZH som absolvoval viacero aukcii, ktore som bud vyhral, alebo prehral - no zatial mi nikdy nenapadlo, ze by taketo “umele” prihadzovanie mohol realne niekto robit v takomto rozsahu. Podorzive mi to prislo konkretne v tejto aukcii, kde aj po tom, ako som napisal tento diskuzny prispevok, sa zacali prehadzovat navzajom dva “prazdne ucty”. Totiz k tomu prvemu sa teraz pridal dalsi, zalozeny pred 2 dnami, rovnako bez hier v portfoliu.

Opat dakujem diskutujucim, za prispevky k teme :).

14.2.2023 14:01:51

Neco komentare od cloveka, ktery vidim to pozadi podstatne drazsich aukci.

 

Tady se bavime o cenach (za zbozi) v radu stovek az tisic korun, mel jsem tu cest nekolik let zit ve svete aukci kde se produkt prodaval v radu deseti-stovek tisic korun. A tam moznost ze Vas nekdo chce podvest (natahnout, nebo minimalne zaprit skutecny stav veci) byla skoro na dennim poradku. Rekl bych ze sance narazit na podvidnika na takto malych castkach a na takto specializovanem serveru je skoro nemozne, a pokud ano, tak to bude “mala ryba”, ktera tu dlouho nevydrzi. VS

14.2.2023 15:27:50

@smuphix Bazar Zatrolenek obsahuje mechanismy, které pomáhají hlídat, jestli přihazující a prodávající nejsou jedna a tatáž osoba. Nevidím do detailů, ale vím, že už takto několik podvodníků odhaleno bylo (a dokonce snad i bez upozornění zvenku). Takže i když na 100 % to vyloučit nemůžeme, rozhodně to tu není “Divoký západ”.

--
admin popisů a recenzí her ZH, překladatel FitB a REXher

25.2.2023 14:13:23

@Kew Jo, vdaka za info! Presne toto som myslel tou otazkou. 

Citim sa lepsie :).

 

28.2.2023 09:50:54

Vybíráme z Bazaru

Prodám Tibet
Prodám Tibet
Akt. cena: 200 Kč
Končí za: 7 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas