HEL: The Last Saga

Viking coop survival horror s fantasy tématikou.
Hratelné solo i koop až pro 4 hráče, délka 1 scénáře 90-150 minut/scénář, celkové délky hry 80-100 hodin

Spuštění 12. května, 21.00, cena na KS cca 129 USD, resp 116 EUR, předpokládané doručení červen 2021

KS stránka:
https://www.kickstarter.com/projects/1162110258/hel-the-last-saga/description

Odkaz hry:
https://www.mythicgames.net/en/hel-the-last-saga-introduction/

FB skupina:
https://www.facebook.com/groups/265388951129071/

Odkaz BGG /s nepřesnostmi - chybí informace o solo modu/ https://boardgamegeek.com/boardgame/274056/hel-last-saga

Edit: doplněn odkaz na KS
3.5.2020 21:10:53 | Upraveno autorem (porovnej)

Fleder
Koukám, že jsi mě o chvíli předběhl... :-)
Ještě bych doplnil krátkou zmínku od King of Average https://youtu.be/PiiqfaY7L0E?t=213
Ten draft který uvádíš ale vlastně není draft ? Nejsou tam žádné informace, žádné preview... Já ho totiž zkoušel hledal ale na nic jsem nenarazil...

3.5.2020 22:32:45

MikeDundee
A hru do katalogu jsem taky zadával :-)

Odkaz na KS přímo udávají ve skupině na FB, nic jiného myslím není.
Já jsem ještě našel jedno krátké představení, ale je to starší..a spíš krátký povídání o hře, jsou tam ale obrázky miniatur a artů ze hry.

https://www.youtube.com/watch?v=UpxSec-vpQo&feature=youtu.be

Jestli jsem pochopil dobře, má to být o nějaké skupině 13 přeživších, kde cíl není vše pobít, ale skutečně vydržet nějakou dobu, objevovat okolí, bránit se potvorám /podle artů děsové, běsi, vlkodlaci/, zjistit, co se stalo s předchozí skupinou. Zasazeno je to kolem roku 1000 nl. S tím že píší, že rozhodně nejde čekat, že všichni přežijí :-) Potvory mají mít různé styly boje, kdy se ty zbabělejší vrhají na slabší členy, zatímco ty silné jdou po nadupaných bojovnících.
Hru údajně vyvíjejí minimálně 2 roky..

Jinak artově to vypadá moooc pěkně, co pouštějí do skupiny. Akorát že to je další podobná dlouhá příběhová hra, co mám na cestě/doma...a kdy by na to přišla řada :-D

4.5.2020 09:19:28

Mechaniky
Články ohledně mechanik hry:

1/ úvod a představení
https://www.mythicgames.net/en/hel-the-last-saga-introduction/

2/ vyprávění příběhu
https://www.mythicgames.net/en/storytelling-in-hel-the-last-saga/

3/ setkávání se s nepřáteli
https://www.mythicgames.net/en/hel-the-last-saga-predators-and-prey/

5.5.2020 21:50:28

Vypadá to pěkně, ale...
Ani bych tak neviděl problém v tom, že několik velkých příběhových her mám - je to jiné vyprávění, jiná doba, jiné zvraty... Ale říkám si, jestli Mythic nerozjíždí moc nových kampaní, když ani zatím nedokončil vývoj starších her. Solomon Kane už má pěkné zpoždění. Sice to asi bude stát za to, pokud se jim to podaří dokončit, ale má Mythic kapacity na to pořádně vyvinout, otestovat a dodat několik dalších velkých projektů ? Nebudou pak podobně jako u Johanky kampaně 2.0, kde se pak teprve budou vychytávat problémy s pravidly a překlepy a my jen budeme platit nehorázné poštovné za upgrade packy ?
Mám obavu, aby Mythic nedopadl jak CMON, který vytlouká klín klínem, aby stále větším množstvím kickstarter projektů zalepil ztráty za starší počiny...

5.5.2020 23:02:57

...
No neříkám, že to tam nevidím trochu podobně, jako ty.
Protože tohle už je jen za letošní rok pokud se nepletu jejich 3. kampaň a chtějí dělat minimálně ještě jednu další tenhle rok.

Ad Solomon - tam už mají finální pravidla, v posledních updatech už ukazovali předvýrobní vzorky a podle jejich tvrzení jde S.K core set do výroby hned po Reichbusters, které nyní vyrábí. Balancují addonové věci a ty další dobrodružství a následně budou vyrábět i je.
Oni zjevně chtěli přijít s něčím novým, ten koncept příběhu na kartách byl naprosto super, jenže zjistili, že to je moc papíru, moc karet a že to asi není moc praktický. Proto udělali ty klasické sešity/knížky s příběhem a celkově si ukousli velkou porci.

K těm počtům jejich her - navíc oni už před delší dobou říkali, že chtějí dělat více her, ale menších rozsahem/velikostí. Protože zjistili, co si ukousli s SK a celkem logicky potřebují hry točit, aby měli na průběžný provoz, zatímco velkou ránu chtějí udělat na velkém projektu. Proto ty Reichbusters, proto Enchanters, Steamwatchers a Fantasy brawl. Pokud se nepletu, tak tyhle hry snad ani nejsou všechny přímo jimi vyvíjené, mají nějaké dohody s externími týmy, že jim to vydání de fakto přikrejou a vezmou na sebe, zatímco ten team udělá vývoj a oni ho dozorují.A ty hry jsou prostě menší-jednodušší.
O Hell už ale mluví dost dlouho, tvrdí, že ho mají ve vývoji už 2 roky minimálně a co ukazují, tak už není jen nějaký hrubý koncept.
Johanka je trochu něco jiného, to je z velké části dost wargame /byt jí nemám, ale co tak pozoruju/, tam se ty pravidla dají dobře upravit, tweakovat, doplnovat..přidávat další a další sety a armády. A zjistili, že je zájem, tak..upravili pravidla, aby to mohli znovu vydat, když už mají jednou vymyšleno. U příběhovky..tam to myslím moc podobně udělat nejde.

To s verzí 2.0, novým vydáním atd..tohle dělají prakticky stejně všichni, když jim ta hra sype. Bud vydají novou verzi s upravenými pravidly a nebo ten koncept jakoby dále rozvíjí..ostatně stačí se podívat do aktuálních místních luhů a hájů. Takový AR tedka taky bude dělat de fakto "novou" Nemesis bla bla... Nicméně to by člověk prakticky cokoli většího na KS podpořit nemohl, protože bud je to úspěch a pak to za dva, tři roky třeba otočí znova a logicky něco upraví/vylepší, dají tomu nálepku v 1.5 /Johanka, Endure the Stars/ a nebo se rovnou řekne, že to je verze 2.0, aby si původní lidi nakoupili addony a nováčci měli "jakoby" novou hru.

Mě zaujal koncept, prostředí, námět, mechaniky zatím ukázaný vypadají zajímavě. Holt další dlouhá příběhovka..a kdo to kdy bude hrát :-)

5.5.2020 23:47:57

Dnes to zacne
Uz sa na to dost tesim... herne aj graficky to vyzera byt silno atmosfericka hra a tie ja milujem, precital som vsetko co bolp dostupne, tak dufam ze to bude nakoniec sklamanie lebo takto ja fakt skrachujem :D

12.5.2020 10:57:25

Začátek KS
JJ, dneska to vypukne.
Tak cenu víme, věřím, že v kampani bude představeno i nějaké gameplay video či alespon review, aby měl člověk představu, jak se hra chová.
Dost možná ukáží hru/gameplay přes TTS, na webovkách z něj už obrázky prezentovali.
Co jsem ale nezaznamenal, že by byl nějaký EB...

12.5.2020 15:59:06

...
Jojo, taky jsem zvědav na gameplay. Zatím nevím, co si pod tím představit, byli v tom hodně tajuplní, vypouštěli jen střípky, aby nás jen navnadili. Mám takovou mlhavou představu že je to Tainted Grail zkřížený s Robinsonem Crusoe... tak jsem zvědavý co to vlastně nakonec bude až to v 10 večer (pokud dobře počítám) spustí...
Mimochodem kdyby nabídli standees pledge, tak bych se vůbec nezlobil, miniatur už mám tolik že nevím kdy to všechno budu barvit...

12.5.2020 16:57:04 | Upraveno autorem (porovnej)

21:00
Spustena bude o 21:00. Ja uz vidim ako to LEO bude zase hrotit a nedovolim mi nic ine len podporit to :D

12.5.2020 17:34:42

King of average
Možná jste zaznamenali názor King of average, co psal na BGG.

https://boardgamegeek.com/thread/2426507/rulebook-and-balance-concerns

Jak jsem pochopil, on do toho půjde, ale jen za 1 USD. Protože od Mythiců je venku málo podobných her a nemá k některým věcem zcela důvěru. Zmiňuje kvalitu pravidel a argumentuje příklady JoA a zejména chyby v tisku u Reichbusters /ani jedno nemám, nemůžu posoudit - koukal jsem se na video a četl pár komentů, kde to M.G dostávají dost sežrat, taky si už sypali popel na hlavu/.
U R.B naopak ocenuje velice solidní kvalitu komponent, naopak špatné resp. žádné uskladnění komponentů v krabici a pak zmíněné chyby v pravidlech a tisku.
Pak doplňuje, že by se hodně rozhodoval podle Solomona - a to má pravdu, tohle bude takový prubířský kámen na srovnání. Podobná hra, hodně komponentů. U S.K. jsou ale už pravidla venku a za mne, vypadají perfektně a na chyby ve smyslu překlepů a špatného překladu jsem stížnosti nenašel. Ale zbytek S.K.? Co jsem viděl komponenty z předtiskové verze, luxusní. Miniatury M.G. umí udělat pěkné. Ale hratelnost těžko v tuhle chvíli posoudíme.

Hlavně u SK má on i my s porovnáním kapku smůlu, ten bude dodávaný reálně až koncem prázdnin, takže těžko posoudíme kvalitu téhle hry. Protože do té doby si myslím, že Hel bude mít uzavřený PM.
A to si právě trochu říkám taky..trochu se ve mě mele brát hru od vydavatele, u kterého čekám na dodání a S.K má hodně hodně zpoždění..

Ještě jedna věc, jak napálí poštovný..
No nic, jen pár úvah...jsem na to zvědavej a stejně do toho spadnu. Bud hned nebo později v PM :-)

12.5.2020 19:09:41

Gameplay
Sice to už za 40 minut vypukne, ale zrovna se mi podařilo najít před chvílí vypuštěné gameplay video ;-) https://www.youtube.com/watch?v=QC-4n8uKwWE

12.5.2020 20:21:49 | Upraveno autorem (porovnej)

Lets play video
Let´s play video, ukázáno hraní na TTS

https://www.youtube.com/watch?v=QC-4n8uKwWE&feature=youtu.be

A jen co jsem si všiml, a co se asi nezmínilo. Jako Solomon tohle bude KS exklusivní projekt, tedy by neměl jít koupit v retailu.

Edit: MikeDundee, byl jsi rychlejší :-)

12.5.2020 20:32:57 | Upraveno autorem (porovnej)

Jesus!
Je to krasny a bozi, takze na konci kolik za allin? 300, 400$:)?





"I want to play a game." Jigsaw

12.5.2020 21:15:42

Bolek
No vypadá to, že all-in bude za 129 USD + doprava 37-42 USD :-) .

Hra má být podle tvůrců takto herně kompletní - celkem 13 kusů krabic a SG mají být jen kvalitativní upgrade. Píšou to na začátku stránky stránky v odrážce "Why the Hell back now".

12.5.2020 21:51:53

Fleder
Teď jsem si s tím prvním odstavcem taky lámal hlavu. On je to gameplay allin. Asi tam pak vystaví ještě nějaké kosmetické addony (další figurky... ?) Nevím jestli to má spolu párovat - v základní pledge mají 13 krabic jednotlivých kapitol, ale jen 5 krabic záhad...
Já ještě počkám, jestli nezavedou standee pledge (podobně jako v Oathsworn). Na BGG se o tom debatuje a někdo od Mythicu řekl že to ještě zváží. Mně se ty figurky ani nijak extra nelíbí, připomíná mi to styl od Awaken Realms - spousta podivných nestvůr vymykajících se zažitému standartu...

12.5.2020 22:05:38 | Upraveno autorem (porovnej)

MikeDundee
Ted jsem akorát projel komenty a na něco odpovídají. Na okraj, jako ty komenty sledovat bude peklo, je tam zas ta samá trapná partička spammujících -pííp-, co si z komentů udělá hřiště..

Přidané addony budou čistě kosmetické a nepůjde o žádný gameplay. Addony budou přidávat, v ten "pravý čas"..

Velikost miniatur - hrdinové a většina nepřátel 32 mm, větší potvory 50 mm, některé pak ještě větší..

Je fakt, že standees by to mohly zlevnit, s poštou to poleze docela dost do peněz..

13.5.2020 00:19:12

Brno - Olomouc - Ostrava
Má do toho v plánu někdo jít? Myslím, že kdyby se to vzalo společně, tak by se na poště dalo ušetřit.

13.5.2020 10:56:11

Brno
Vcelku se mi to líbí, vizuál je super a přijde mi dobré, že hra je rovnou celá a addony budou kosmetické. Zatím to sleduju

13.5.2020 11:11:28

Survival Horror
Mě tam trochu odpuzuje to hororové téma. Chtěl jsem to hrát s děckama, ale takto bych musel čekat až jim bude 18+ jak jsem někde zahlédl. Tak nevím. Mně se líbí příběhové hry, ale ne abych byl celou dobu hraní četl depresivní příběh. Kvůli tomu jsem nikdy nekoupil (a ani nehodlám) This War of Mine. Jak moc tam tu hororovou složku vnímáte a můžete případně porovnat s něčím jiným ? Kdyby se tam třeba střídal horor i s nějakými světlými chvilkami či epickým příběhem, tak by to šlo, ale o tom jsem nenašel žádnou informaci... Zatím mi přijde, že si více užiji Trudvang Legends, kde bude nějaký konvenční fantasy příběh, potvory jsou lépe uchopitelné (známé z různých příběhů o severské mytologii - trpaslíci, trollové, skřeti aj.), zatímco tady jsou nekonvenční hybridy vetřelců, mimozemšťanů a zvířat... Kvalitu vyprávění asi těžko srovnávat, když od Mythic ani CMON ještě žádná příběhovka nevyšla...

13.5.2020 11:33:08 | Upraveno autorem (porovnej)

mikedundee
jj vnímám to stejně jako ty...

další věc, co mě od této kampaně odpuzuje je tohle:
What is the status on Mythic Games’ other KS projects?

Reichbusters is over 70% fulfilled. As lockdown measures are lifted in countries, we continue to fulfil to our remaining backers.

Super Fantasy Brawl is currently printing, all the plastics have been printed and we are currently awaiting for the digital proofs of the paper files from the factory.

Solomon Kane Wave 1 is set to go to print around early June. Wave 2 is also going to be delivered later this year, as its development is going smoothly.

Lastly Joan of Arc 1.5 is also moving along very well, and we are on schedule. The estimation for the start of delivery of the project is October 2020.

Enchanters: EastQuest will also be delivered this year. We aim delivery to start September 2020.

Steamwatchers has a delivery date of March 2021 and for the time being everything is going smoothly in development.

což v celkovém důsledku vyznívá pro mě dost děsivě, a chcou do konce roku doručit 5 her k lidem na to že je půlka května, a vím jak to chodí s KS ... nevím no...

a poslední argument pro ne, je že se u nás točí více jednorázové hry typu Spirit Island, Vindication, Brass, Mage.. a další... a z těch příběhovek se bojím, že bychom to k časové náročnosti nedohráli (myslím celý content), takže máme objednaný Trudvang all inn (gameplay) a Etherfields.. což se obsahově = stovkám hodin hry.. takže tak můj názor

13.5.2020 14:33:05 | Upraveno autorem (porovnej)

#Design
Souhlasím, přiběhovek v poslední době vyšlo tolik, že bych potřeboval 3 životy na odehrání. Pořídili jsme Gloomhavem, Frosthaven, Putování po Středozemi, Tainted grail, Trudvang legends a i když se mi líbí i toto, přišlo to zkrátka pozdě a už tak je toho opravdu moc.
______________
aka WantonDuke

13.5.2020 18:53:04

...

Ja standardne hodil pledge a jeste na to kouknu...nicmene uz ted jsem rozhodnuty spise zrusit.

Jak uz zaznelo, i ja vidim u me problem s tematem kvuli detem...

14.5.2020 00:06:36

ad pledge
Já jsem paradoxně ještě nepřihodil nic, zatím ani korunu.
Času je dost a dost na nějaké rozhodnutí.

Máte pravdu, příběhovek je hodně /a určitě budou i další vydávat dál :-)/, tj rozhodně padá argument "nebudu mít co hrát". Od začátku byl Hel ale prezentováno jako fantasy horor a pokud děti nemáte fakt malé, tak bych se toho nebál. Přijde mi to atmosférou hrůzy na úrovni, nebo nějak lehce minimálně za úrovní jako je TG.
A já to beru u deskovky tak, že to není bafání na obří televizi v noci při zhasnutých světlech, tady se ta případná hrůza u otupí ;-)

Spíš se chci pořádně podívat na videa, v kampani je už i od Dice Toweru. A hlavně budu řešit gameplay. Za mne to brát nebudu, pokud to hraní bude celé jen o házení kostičkama a následné redistribuci výsledků. S kostkami nemám problém, ale nesmí to být jen o hodech, co vše podmiňují.

Co je pro mne plusem ke vzetí, je KS exklusivita - nečekám superúspěch typu GH nebo FH, spíš si myslím, že to skončí jak Solomon někde kolem 1.mio, a nejsem si jist, že by dělali novou kampaň.
Mínus, ale s tím jsem počítal, je dost vysoké poštovné..ale zas beru, velká, těžká krabice, plus to někdo musí taky zabalit a dopravit..
O hromadné pledge psali, že uvidí, ale že už takhle je cena dost na hraně a pro slevu prý nemají moc prostor..


14.5.2020 12:46:09

téma
Hraní s dětmi bych se nebál - než to Mythic dodá, tak už vám odrostou :-) To, že hru dělá Mythic, je asi největší mínus. Dodávání na čas moc nezvládají.
Jinak jsem si prohlédl nějaké videa, kde jsou popsány základní principy hry a příběh a vypadá to perfektně...

14.5.2020 15:33:16

gameplay
Jako podle těch článků to vypadá zajímavě, ale ještě jsem se ze zajímavosti koukl na gameplay, ale přišlo mi to nějaké nemastné, neslané, asi i proto že při tom zdlouhavě vše vysvětlovali a laborovali nad tahy...

14.5.2020 16:16:54

Vybíráme z Bazaru

East India Companies
East India Companies
Akt. cena: 500 Kč
Končí za: 1 den

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas