Trolí palec 2020 – Nominace

Autor: Wolfsen | 14.2.2021 | 15

Nový rok 2021 je v plném proudu a my již pojedenácté vyhlašujeme anketu o nejlepší hru uplynulého roku. V ní chceme slyšet názor vás – hráčů na slovo vzatých.

Změny v letošním ročníku

Loni jsme představili logo naší ceny, zúžili jsme možnost nominací pouze na hry vyšlé v češtině nebo slovenštině a ceny jsme s ohledem na pandemickou situaci vyhlašovali v živém internetovém streamu místo speciální deskoherní akce, jak jsme původně plánovali.

Ani letošní ročník nezůstane beze změn. Rozhodli jsme se opět rozšířit počet vedlejších kategorií, a to o nejlepší rozšíření a nejlepší hru, která vyšla pouze v cizojazyčných verzích (cizím jazykem se myslí jakýkoli jiný jazyk než čeština a slovenština). Vyhlášení prostřednictvím internetového streamu s ohledem na situaci zůstane.

Nakonec – připravili jsme přehled všech dosud udělených Trolích palců.

Systém volby

  1. Nominace (14. 2. 2021 16:00 – 21. 2. 2021 12:00) – Hlasující může nominovat nejvýše po 3 hrách, které splňují podmínky nominace (viz níže), na každou kategorii. Nominace probíhá neveřejně vyplněním formuláře níže.
    Ve formuláři naleznete pět řádků – pro každou kategorii jeden. Do každého řádku vyplňte až tři hry. Pište je postupně a vyberte z našeptávače. Jakmile je název vybrané hry v bublině s křížkem, můžete začít psát další hru. Pokud se během psaní rozmyslíte, kliknutím na křížek nebo klávesou backspace můžete bublinu s vybranou hrou smazat. Jakmile máte vybrané všechny hry, které chcete nominovat formulář odešlete.
    Tento systém má to omezení, že je možné navrhnout jen hru, která je v našem katalogu. Pokud by vámi vybraná hra v našem katalogu nebyla, napište nám, prosím, přes kontaktní formulář, a expresně (do 24 hodin) je přidáme. Z tohoto důvodu není s nominací radno otálet.
    Validitu nominací budeme ověřovat až po skončení hlasování. Před nominací si proto důkladně ověřte, zda je hru opravdu možné nominovat, jinak váš hlas propadne. Podrobné podmínky nominací viz níže.
  2. Zveřejnění nominovaných her (21. 2. 2021, k večeru) – Na základě vašich nominací zde bude zveřejněno pět seznamů po 20 hrách, které dostaly ve svých kategoriích nejvíce nominačních hlasů a současně je nominovali alespoň 2 hlasující. Pokud bude nominovaných her méně, může příslušný seznam obsahovat méně než 20 her. V případě, že na 20. a následujících pozicích budou hry se shodným počtem hlasů, může tento seznam obsahovat her více, nejvýše však 25 her. Pokud by počet remizujících her limit překročil, může být opět nominováno her méně.
  3. Finále (22. 2. 2021 0:00 - 11. 3. 2021 24:00) – Hlasující může jedné z nominovaných her v každé kategorii udělit 2 body a dalším dvěma po 1 bodu. Hlasování probíhá neveřejně, vyplněním formuláře, na který bude odkázáno v článku oznamujícím seznam finalistů.
  4. Vyhlášení vítězné hry (13. 3. 2021 14:00) - Na základě vašeho hlasování budou vyhlášeny vítězné hry. V případě rovnosti bodů mezi hrami rozhodne počet získaných nominací. Pokud bude remíza trvat, může získat ocenění více her.
    Vítězné hry budou nejprve slavnostně vyhlášeny v internetovém streamu a poté – nejpozději v průběhu 14. 3. – budou zveřejněny také na tomto webu.

Kdo se může do hlasování zapojit

  • Každého kola hlasování se smí zúčastnit pouze uživatelé Zatrolených her, kteří mají pokročilý účet (tj. ověřenou e-mailovou adresu).
  • Uživatelé, kteří jsou současně autorem hry, zaměstnancem jejího vydavatele nebo distributora, nebo jsou s takovým v obchodním vztahu, nesmí pro „své“ hry hlasovat. V případě porušení tohoto pravidla může dojít k úplnému vyloučení hry z hlasování!

Podmínky nominace

V prvním kole můžete nominovat pouze hry, které splňují následující podmínky:

  1. Hra musela být vydána v roce 2020 jako česká nebo slovenská novinka (případně nová edice hry s výrazně přepracovanými pravidly).
  2. Hra je samostatně hratelná (tj. nejedná se o rozšíření hry, které nelze bez dalšího hrát).

Na vedlejší kategorie většinou nemáme žádné přesné podmínky (logická výjimka jsou dvě nové kategorie), měly by ale splňovat následující specifikaci. V případě, že bude hra příliš vybočovat z dané kategorie, může být z nominace vyřazena.

  • Rodinná hra – hra, kterou si užije více generací. Např. rodiče s dětmi nebo třeba vnoučata s prarodiči. (Např. Hrdinové bez záruky, Karak, Kingdomino, Jízdenky, prosím)
  • Party hra – hra, kterou vytáhnete na večírku či v hospodě. Může jít o hru, jejímž cílem je především vyvolat humorné a trapné situace, o zručnostní hru nebo přemýšlivější slovní/obrázkovou hru. Typicky pro velký počet hráčů. (Např.: Dixit, Krycí jména, Představ si, Yogi)
  • Kooperativní hra – hra, v níž je  spolupráce hráčů na prvním místě, ať již jde o hraní proti mechanismu hry, hře řízené aplikací nebo únikové hře. (Např.: Hanabi, Plyšová hlídka, Únikovka, XCOM)
  • Hra pro dva – hra, kterou si výborně užijete ve dvou hráčích. Nemusí nutně jít o hru pro právě dva hráče. (Např. Agricola, Settlers: Zrod Impéria, Star Wars: Rebelie, Quoridor)
  • Rozšíření – pro tuto kategorii se mění podmínka č. 2 na: rozšíření není samostatně hratelné. Při výběru, prosím, zohledněte to, jak rozšíření vylepšuje základní hru, nikoli to, jak dobrá je samotná základní hra. Pro hlasování zohledněte hlavně jeho vliv na základní hru. Snažte se, prosíme, nehodnotit kvality základní hry jako takové.
  • Cizojazyčná – pro tuto kategorii se mění podmínka č. 1 na: hra musela být vydána v roce 2020 jako světová novinka (případně nová edice hry s výrazně přepracovanými pravidly) a zároveň nevyšla v české ani slovenské lokalizaci.

V případě nejasností, zda je vaše nominace validní, nás kontaktujte přes kontaktní formulář, obratem závazně odpovíme.

Slavnostní vyhlášení

Slavnostní vyhlášení proběhne v sobotu 13. 3. 2021 od 14 hodin na našem YouTubovém kanále. Vedle samotného vyhlášení pro vás připravujeme další zajímavý program, který upřesníme. Všechny podstatné informace naleznete na profilu vyhlášení v kalendáři akcí.

Nominační formulář

(Neúplný?) seznam her vyšlých v roce 2020 v češtině

Profil Slavnostního vyhlášení

Přehled dřívějších ročníků

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Rozsiresni
Rozsireni je mysleno, ktere vyslo v cestine nebo celosvetove?

Jinak super

14.2.2021 16:24:39

cSf.Loser
Podmínky nominace
V prvním kole můžete nominovat pouze hry, které splňují následující podmínky:

1.Hra musela být vydána v roce 2020 jako česká nebo slovenská novinka (případně nová edice hry s výrazně přepracovanými pravidly).
2.Hra je samostatně hratelná (tj. nejedná se o rozšíření hry, které nelze bez dalšího hrát).

Rozšíření – pro tuto kategorii se mění podmínka č. 2 na: rozšíření není samostatně hratelné.

Myslím, že je to jasné ;)

14.2.2021 16:34:37

cSf.Loser
Děkuji JAHMANovi za vypíchnutí. Já to pro jistotu přece jen upřesním – české (nebo slovenské).

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

14.2.2021 16:44:22

.
Rád bych obohatil svým hlasem nominaci, ale jelikož jsem asi hrál jen 2% seznam z her, tak mi nepřijde relevantní, abych vůbec hlasoval. Jak jste na tom vy?

14.2.2021 16:54:11

Jacob
Pokud tě všechny ty hry, které sis vybral zklamaly, tak nehlasuj. Ale rozhodně jsi měl možnost hrát kteroukoli z nich a zvolil sis dát přednost konkrétním 2 % z nich... Už to je vyjádření toho, že si myslíš, že jsou lepší než ostatní. Jasně, nemůžeš srovnávat – ale potvrdilo se ti, že jsou dobré?

Pokud ano, myslím, že se hlasovat vyplatí.

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

14.2.2021 17:06:19

Wolfsen
Nee, beru to tak, že se mi nepodařilo vyzkoušet dostatek her, aby můj hlas měl váhu. Jsem hrál jen 5 her ze seznamu, což je podle mě dost chabé, abych mohl rozhodovat, která hra je nejlepší.

14.2.2021 17:24:39

JAHMAN
díky moc to jsem přehlídl, tak to bude asi dost krátký seznam.

14.2.2021 17:25:40

reakce
Jacob – a já se ti snažím vysvětlit, že se mýlíš.

cSf.Loser – napočítal jsem jich něco pod 30. Party her i kooperativek jsem napočítal méně. Ale samozřejmě jsem mohl na něco zapomenout.

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

14.2.2021 17:53:24

wolfsen
tak to bych nečekal. To je milé překvapení. Člověk má z těch diskuzí pocit, že se snad rozšíření v češtině ani nevydávají :)

14.2.2021 23:02:13

Jacob
Já hlasovat budu, to co píšeš je liché. To tu není možná ani 1% lidí co si zahráli všechny nominované hry a už vůbec ne adekvátně. To je jako recenze filmu nebo muziky. Tzn. Líbí/nelíbí nikoliv srvovnávání co je lepší. Prostě dáš palec hře která se ti líbila, bavila ;)

15.2.2021 09:31:27

Jednoduchost
Za mě by bylo uživatelsky přívětivější vybírat ze seznamu her, které jsou relevantní než mít možnost nominovat cokoliv. Samozřejmě si umím otevřít seznam her 2020, z těch vybrat a pak vepsat, ale ten proces není ideální.

15.2.2021 10:08:54

Pernicek
V tuto chvíli v databázi neevidujeme rok českého vydání, takže nemůžeme vyfiltrovat relevantní hry pro většinu kategorií.

Určitě je to ale dobrý námět ke zlepšení a samotné nás několik hodin před spuštěním napadlo, že bychom mohli filtrovat rozšíření a hry, které jsou/nejsou lokalizované. Letos už jsme to implementovat nestíhali. V příštím ročníku bychom alespoň toto možná zavést mohli (bez záruky, věcí, na kterých pracujeme je spousta).
Samozřejmě by to kladlo také větší nároky na správně uvedené údaje v databázi her.

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

15.2.2021 11:18:49

Odeslání vyplněného formuláře
Marně ve formuláři hledám nějaké tlačítko "Odeslat".
Je formulář odeslaný už jen tím, že ho vyplním?

16.2.2021 09:43:59

Ranca
Odesílá se každá kategorie zvlášť kliknutím na Uložit.

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

16.2.2021 11:20:17

Dotaz ke kategoriím
Napadá mě dotaz k uvedeným kategoriím, zdali jste neuvažovali nad kategorií řekněme pod názvem "strategické hry", kde by se daly lépe zvolit hry typu Brass, Praga caput regni, Marco Polo, Greenland, Vikomti, Tainted grail aj. Dík za zpětnou vazbu.

16.2.2021 15:25:57

ppetruss
1) Sice jsem Tainted Grail nehrál, ale mám trochu pocit, že v tom tvém výběru poněkud vybočuje. Což právě ilustruje obtížnou uchopitelnost této kategorie. Někdo si pod pojmem strategická hra představí to nejsušší euro na trhu, jiný Twilight Imperium.
2) Jaké hry, myslíš, budou dominovat v hlavní kategorii? Pokud nemáš představu, stačí se mrknout na ten přehled starších Palců. Vedlejší kategorie zavádíme hlavně proto, abychom dali vyniknout hrám, které by v té hlavní neměly šanci.

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

16.2.2021 16:07:32

Wolfsen
Tak na tom něco bude. Souhlasím s tím, že představy se budou lišit, viz jak píšeš. Moc dík za zpětnou vazbu.

16.2.2021 16:56:40

Vybíráme z Bazaru

Tajemství těla - kvízová hra o lidském těle
Tajemství těla - kvízová hra o lidském těle
Akt. cena: 175 Kč
Končí za: 4 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas