Trolí palec 2010 - výhlášení výsledků

Autor: Zeus | 8.3.2011 | 5

Jistě jste již netrpěliví, jak hlasování, které trvalo celý měsíc, dopadlo. Pro začátek jen pár (možná) zajímavých údajů. Letošního finálního kola se zúčastnilo 101 hlasujících a hrám rozdělili 343 bodů. V obou případech je to méně než v loňském ročníku :-(.

K výsledkům

Ve srovnání s předchozím velmi vyrovnaným hlasováním byl favorit jasný hned od začátku a ač se některé další hry chvílemi dotahovaly, své výsadní postavení si vítězná hra udržela téměř od začátku až do konce.

Vítěznou hrou se tedy stává (ať to již nenatahujeme :)

Cyclades
Cyclades - přebal

Ve finálovém hlasování Cyclades získaly celkem 68 bodů a svůj hlas (ať již jednobodový nebo dvoubodový) jim dalo 42 hlasujících.

Druhá hra v pořadí o fous (před hrou na třetí příčce) skončil Arkham Horror s 59 body a 40 hlasujícími.

Jako třetí pak skočila hra Dixit s 58 body. Ale body získala od nejvíce hlasujících. Svůj hlas ji udělilo 43 z vás.

Další hry již skončili s větším odstupem a z "pelotonu" ještě utekla hra 7 Wonders, která získala 41 bodů. Následoval "peloton" ostatních her (na jeho čelním místě a celkovém 5. místě v hlasování se umístila Bizzarie Jirky Mikoláše s 30ti body).

Kompletní pořadí

  1. Cyclades - 68 bodů (42 hlasujících)
  2. Arkham Horror - 59 bodů (40 hlasujících)
  3. Dixit - 58 bodů (43 hlasujících)
  4. 7 Wonders - 41 bodů (32 hlasujících)
  5. Bizzarie - 30 bodů (20 hlasujících)
  6. Mořeplavci - 26 bodů (20 hlasujících)
  7. Dominion: Intriky - 23 bodů (19 hlasujících)
  8. Fresco - 16 bodů (12 hlasujících)
  9. Fauna - 15 bodů (14 hlasujících)
  10. Survive: Escape from Atlantis! - 7 bodů (6 hlasujících)

Poděkování

Díky všem, kteří se hlasování zúčastnili a všem hráčům přejeme, aby se v letošním roce urodilo více výborných a plně lokalizovaných her.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Cyclades
Možná by nebylo špatné změnit u Cycladů položku čeština z "není" na "ke stažení", když už vyhrály jako lokalizovaná hra :)

Sláva vítězům, čest poraženým!

8.3.2011 08:18:34

abych byl upřímný, tak jsem výsledky zhnusen...
Na 1. místě Cyclades, to je v pořádku, podle mě si to zasloužili v této kategorii. Ale na druhém místě zmrvený český AH (a že mě napadají daleko horší slova), který zostuzuje původní origininální hru z roku 1987 a pak 2005 to je neskutečný výsměch a podpora velmi špatně odvedené práce. To je hnus. Na třetím místě Dixit, který se zůčastnil i minule, raději ani nekomentuji...

8.3.2011 09:30:12

to Beholder
Hlas lidu, hlas Boží.

8.3.2011 09:53:59

to Beholder
Me spis teda desi ta Bizzarie, ale co clovek, to jiny nazor :-)

8.3.2011 10:06:42

Bizzarie
je alespoň česká hra, narozdíl od Cyclades. Pro mě to byla jediná hra, pro kterou jsem mohl s klidným svědomím hlasovat. Jsme to pašáci, my čechoslováci, že vydáváme Kyklády a maskujeme to za francouze :)

8.3.2011 10:14:34

sydo...
Ano, opět opakuji, že jsem na začátku nevhodně zvolil vysvětlení významu Trolího palce. Ale doufám, že jsem již smysl tohoto "ocenění" vysvětlil dostatečně, aby bylo jasné, že to není ocenění pro hru vymyšlenou a vydanou Čechoslovákem.

Kopíruji ještě jednou z komentáře v prvnímu článku:

===============

Smysl ceny (proč jsou pravidla nominací jaká jsou)

Myšlenka ceny je, aby i méně vášnivý hráči bez znalosti cizího jazyka mohli vítěznou hru velmi rychle a jednoduše hrát.

Takže hlasující tvoří vlastně odbornou porotu (jsou to většinou zkušenější hráči z povahy návštěvnosti Zatrolených her), kteří vybírají hru, která by měla být pro ostatní nejzajímavější z loni vydaných her (a u spousty lidí je třeba předpokládat, že buď cizím jazykem nevládnou dostatečně nebo jim cizojazyčné prvky komplikují a "kazí" herní zážitek).

=============

Z tohoto pohledu má výsledek svou hodnotu (i když bych ho osobně třeba rád jinak :-).

8.3.2011 11:48:38

úžasné
cíle bylo dosaženo, hry na základě vykonstruovaných a umělých podmínek a omezení úspěšně vybrány a eshopy mohou vesele přidávat na web k některým položkám poznámky jako Vítěz Trolího palce 2011 a podobně :-) Gratuluji vítězům i všem zúčastněným hlasujícím.

8.3.2011 15:37:03

Vojtech Musil
Ta Bizzarie na 5. místě je skutečně děsivá? Na šestém, možná na sedmém místě bych ji pochopil ale páté místo je skutečně děsné! Ne, opravdu nechápu co tě na tom děsí??? Za prvé mám z toho radost a za druhé 5. místo a 20 hlasujících přece nic tak zásadního neznamená, aby ses musel děsit úpadkového vkusu hráčů. Tak co tě na tom děsí? Nerozumím...

8.3.2011 15:37:25

to Merlin
Nechápu tě :(. Takovými nablblými poznámkami tak akorát vezmeš chuť Diovy něco dělat. A na jediné hlavní podmínce ankety, že hra musí být dostupná běžným hráčům v češtině vůbec nevidím nic umělého.

8.3.2011 16:32:26

to kren
Promiň, ale to, že se háže do jednoho pytle jak oficální česká verze, tak i amatérský překlad pravidel od kohokoli v jakékoli kvalitě a právě a pouze jen pravidel (i pokud bude zveřejněn luxusně zpracovaný lokalizovaný materiál, tak to kritériu nevyhoví, protože "většina lidí maximálně vytiskne pravidla, s kartama už se patlat nebudou"), tak to je podle mě uměle vykonstruované kritérium... Viz předchozí debaty u nominací.

Ale už jsem vyjadřoval svůj názor v předchozích tématech k této soutěži a nechci to dál řešit. Přání vítězům je myšleno upřímně a s těmi eshopy tak napůl - pokud to začnou přidávat eshopy k popisům her, tak tím se jen zvedne vážnost této ankety.

Není to myšleno jako kritika na Dia, jeho práce si vážím, aby bylo jasno...

8.3.2011 17:25:40

:)
Troufám si říci, že některé zdejší "amatérské" překlady jsou kvalitnější než některé oficiální.

8.3.2011 17:27:36

PJ

Amatérismus...
Sydo mě možná kapku předběhl, ale jsem skoro přesvědčen, že v současnosti nejsou v mém naprosto amatérském překladu právě a pouze jen pravidel Cyclades žádné závažné chyby. Což se rozhodně nedá tvrdit o leckterých oficiálních čeckých verzí renomovaných vydavatelů a profesionálních překladatelů.... a také si nestěžuji, že jsou v jednom pytli...

...jetli to není dané tím, že rozdíl mezi totálním amatérismem a tvrdým profesionalismem v některých spočívá pouze v tom, že jedno si tisknou lidé doma na domácích tiskárnách a to druhé tiskne vydavatel na digitálním ofsetu v Číně (nebo někdy i v Japonsku :o))

PS: Podobnost s některými vydavateli, překladateli a situacemi je zcela náhodná. Uvedený příklad byl čistou fikcí. Některá práva vyhrazena :o)

8.3.2011 17:48:31

to PJ
Heh, tak to jsi mě pochopil špatně :-) Mě spíš vadí, že hra s přeloženejma pravidlama v textu prošla, ale hra s luxusně zpracovaným překladem v grafice ne.... Jinak to tvé srovnání je úsměvné, ale nehodlám to dál komnentovat...

8.3.2011 18:13:39

ad Sydo a PJ
Vám oběma palec nahoru. Přesně to jsem chtěl napsat, že je pravda, že by se zdejší "amatérští" překladatelé mohli naštvat, že jsou házeni do jednoho pytle s kdejakou "oficiální českou verzí" v jakékoli kvalitě, kdejakého "renomovaného" vydavatele :).

8.3.2011 18:13:56

úsměvné
No já narážel spíš na to, že ofiko verzi si koupím a hraju, nic neřeším, kdežto k neofiko verzi musím někde shánět překlad, tisknout ho, atd... No vidím, že je čím dál větší móda číst mezi řádky a ne to, co člověk skutečně napíše... No ale když vás to baví... :-)

8.3.2011 18:27:54

Dekuju
Chtel bych Diovi podekovat za existenci takoveto ankety. Chapu jeji smysl, rozumim nominacim her, rad jsem se ji zucastnil a priste si zahlasuji zase.

8.3.2011 18:32:52

PJ

Křivý úsměv (a přidám povytažené obočí)
Jo jo, ofiko koupím, hraju.... pakliže negeekovsky nic neřeším, rochním si v blahořečené nevědomosti a snad budu posílat i děkovné dopisy těm našim vydavatelským pašákům, co protlačili na náš piditrh za bombu...

Pokud se však nedejbože kouknu někam na jistý komunitní web, zjistím, že jsem koupil šmejd, ke kterému je několik A4 errat a ani náznak řešení od vydavatele. Úsměvné? K pláči...

A mimochodem: co popisuju, to se netýká jen jedné hry. Ale týká se jí to dost ;-)

8.3.2011 18:33:44

to PJ
Zajímavé, já tu pouze objasnil tvůj názor a dočkávám se od tebe pouze útoků na jeden konkrétní překlad... trošku to nechápu, ale budiž, každej jsme nějakej :-)

8.3.2011 18:38:21

už píšu kraviny...
objasnil svůj názor....

8.3.2011 18:42:38

PJ

Plně souhlasím s nadpisem příspěvku 8.3.2011 v 18:
Pouze jsem na příkladu demonstroval kulhavé tvrzení o tom, že koupí oficiální verze nic neřeším. Řeším.

A není to (pouze) útok na konkrétní překlad, jasně jsem uvedl - a za tím si stojím - že zmrvených oficiálních překladů znám víc. Někdy opravdu žalostných svědčící o naprosté nekompetentnosti překladatele, která nejenže nemá potuchy co vlastně překládá, ale bohužel ani neumí správně česky. Abych byl fér, tak přiznám, že jeden můj oficiální překlad je také s (jednou) chybou.

8.3.2011 18:50:05

Bizzarie - Vojtech Musil
Aby tu nebol iba Jirka sam ako autor: Bizzarie je specificka, to iste. Ale priniesla velku kopu zabavy mne a par desiatkam ludi o ktorych viem. Tazko sa mi porovnavaju hry rebrickovo, ani nikdy neodpovedam na otazku, ktoru hru mam najradsej. Ale viem povedat toto: Bizzarie patri k mojim oblubenym party/vztahovym/tvorivost vzbudzujucim hram :)

8.3.2011 18:52:57

ad Bizzarie
Já taky nechápu dost dobře Vojtecha Musila. Kdyby se měla poměřovat každá hra jen ve své kategorii, tak tady máme stovky kategorií Trolího palce. Mrzí mne, že jsem Bizzarii ještě neměl v ruce, obvlášť teď když teď zanedlouho pojedu zas na víkend s rodinkama. Moc rád bych jim Bizzarii ukázal. Určitě je to fajn hra. Teď překládám Here I Stand. Tady byla zmínka o tom, že téhle hře dá někdo příští rok (až bude lokalizovaná) hlasy. Já klidně dám na roveň na jedné straně Here I Stand se stovkou karet 40 stránkami pravidel a dalšími 40 stránkami scénařů a historických souvislostí a na druhé straně Bizzarii. Důležité je jestli hra dokáže pobavit. To je to nejdůležitější kritérium. A jestli dostala Bizarie dost hlasů, tak asi pobavila vác lidí než hry, které skončily za ní :).

8.3.2011 19:40:42

kren
"Tady byla zmínka o tom, že téhle hře dá někdo příští rok (až bude lokalizovaná) hlasy"

Obávám se, že nominovat tuto hru pravidla této ankety nedovolují :). Pokud samozřejmě zůstanou pravidla zachována.

8.3.2011 19:48:34

dodatek
mám na myslí samozřejmě hru Here I Stand...

8.3.2011 19:49:12

to Beholder
Jestli HIS splňuje nebo nesplňuje podmínky (jakože samozřejmě vím že nesplňuje a splňovat nebude) nebylo podstatou mého příspěvku anebylo to pro myšlenku mého příspěvku důležité.

8.3.2011 20:59:18

to PJ
Myslim, ze debata ohledne kvality prekladu AH byla jiz uzavrena dokonce i uzamcena. Je nutno se k ni vracet?
To, ze ten preklad stoji za dve veci je jedna vec, ale to si ma Merlin zmenit nick, aby mohl vyjadrit nazor k naprosto odlisnemu tematu, aniz by ho nekdo napadal za spatny preklad?
Jestli Merlin zastupuje BF, od nichz jsem se reakce jeste nedostal, tak i tak si myslim, ze jeho prispevek byl miren na tema v nadpisu a nikoliv na spatny preklad AH. Takze napis mu do soukrome zpravy, jaky je to vul, ale myslim si, ze spamovat tim kazdou diskusi tady, ke vsemu takhle detinskym zpusobem, neni dustojno rozumneho cloveka (a ronomovanych amaterskych prekladatelu).

Btw. jsem rad, ze se tady kazdy poplacal po zadech, jak umi dobre prekladat a to cele provedl na ucet nekoho jineho. Gratulu panove, jste proste borci!

9.3.2011 09:30:26

aqwarty
Taky tě máme rádi.

9.3.2011 09:38:21

to aqwarty
... to si ma Merlin zmenit nick, aby mohl vyjadrit nazor k naprosto odlisnemu tematu, aniz by ho nekdo napadal za spatny preklad ...

Nedá mi to abych na tebe nereagoval. Lidi se ozvali tady právě proto, že ten Merlinův názor nebyl vůbec k odlišnému tématu. Jestliže se někdo kdo má silně máslo na hlavě veřejně naveze do amatérských překladů pejorativní větou cituji:

"... že se háže do jednoho pytle jak oficální česká verze, tak i amatérský překlad pravidel od kohokoli v jakékoli kvalitě"

ze které naprosto jasně čiší přesvědčení, že "oficální česká verze" her jsou překladově řádově v nesrovnatelné kvalitě proti "jen" amatérským překladům, tak musí počítat s tím, že to ty "jen" amatérské překladatele rozčílí, když vidí co někdy vyjde jako "oficiální překlad".

9.3.2011 09:51:13

Anketa
Za seba môžem povedať, že výsledok aj priebeh ankety je v pohode. Cyclades je viac než dôstojný víťaz, a ktokoľvek si túto hru aj na základe tohto prieskumu vyberie, nemôže povedať, že vybral zle. Vďaka za organizáciu.

9.3.2011 09:52:28

to kren
to kren: Nepausalisoval bych. A nebyl bych vztahovacny.
To co tim chtel Merlin rici je, ze ta anketa je vykonstruovana. A ja to treba citim stejne. Protoze je neco jineho koupit si hru s prekladam, nebo pak po internetu shanet preklad pravidel a "co se to vlastne pise na tech kartach". Myslim si, ze apriory nenarazel na to, ze preklad od PJ je nutne spatnej, i kdyz tam ma chybu. Je sice pravda nestastne, ze to rika zrovna on, ale to na meaningu prispevku nic nemeni.

9.3.2011 10:01:18

aqwarty
Sám se dopouštíš něčeho co sám kritizuješ. Takže bych ti řekl tvými slovy "nepaušalizuj". Nevím kolikrát už tady Zeus vypisoval podmínky i se zdůvodněním a zase někdo jako ty napíše nesmysl typu:

... Protoze je neco jineho koupit si hru s prekladam, nebo pak po internetu shanet preklad pravidel a "co se to vlastne pise na tech kartach" ...

1) Jedná se pouze o překlady pravidel a ne "co se to vlastne pise na tech kartach", protože hry s cizojazyčnými texty na komponentách (kartách) jsou z ankety vyloučeny.
2) Někde po internetu to není, protože 99,9% českých překladů her je na Trolovi a jestliže někdo vnímá anketu Trolí palec, pak taky vnímá tenhle web.
3) Znovu opakuju - co je proboha na téhle anketě vykonstruované. To že jsou do ní zahrnuty hry, které se u nás normálně prodávají, ale nemají šanci vyjít oficiálně lokalizované a přitom jsou to dobré hry, které by mohla hrát širší veřejnost a jedinou překážkou je stažení si pár stran texu pravidel? V dnešní době? V době kdy k valné většině běžných výrobků jsou jen stručné návody s odkazem na web kde lze stáhnout podrobné příručky? No nebuďte směšní.

9.3.2011 10:22:19

to kren
Muj nazor na tuhle anketu je irelevantni. Chtel jsem zamezit dalsimu spamu ohledne prekladu ohledne AH.
Ted trochu OT, tedy:
Co se tyce toho, ze mas vyrobek s odkazem na net je sice pravda. Presto, kdyz jsi si kdysi koupil hru a mel v ni pekny booklet, manual a knizku s historii hry, tak to potesilo vyrazne vice, nez kdyz si koupis plastovy vylisek s cedeckem:) A kdyz uz jsme u te pohodlnosti, tak mi docela vadi, ze je dneska zakaznikovi vse servirovane na stribenem podnose... vcetne lokalizace. Vzdyt, kde jinde se ma clovek naucit anglicky nez z her?:)

9.3.2011 10:33:23

PJ

aqwarty
Úsměvné.

9.3.2011 11:12:17

rbx

hlasovani
no, nebudu se uz zapojovat do debaty o tom, co tu ktera hra ma a nema delat. Me spis prijde ze vysledkem kontroverznosti teto ankety je fakt, ze staci 42 lidi k tomu, aby byla hra bezkonkurencne na prvnim miste. To neni prilis reprezentativni vzorek hracu.

9.3.2011 11:45:51

to rbx
To ale není vina podmínek. Spíš malého počtu hlasujících a pro příště by se tomu dalo výrazně pomoct
1) jednoznačně větší reklamou a ne jen ztrácejícím se článkem mezi ostatními novinkami
2) delší dobou pro hlasování, bez veřejných výběrových předkol - minimálně měsíc.

9.3.2011 11:49:52

no myslím
že jakákoli další debata je tu zbytečná. Evidentně Křen a nejspíš i PJ ví mnohem líp než já, co jsem chtěl sdělit, takže dál to nemá cenu řešit. Opět tu funguje totéž, co v debatě u Arkhamu, ve všem se hledají jinotaje, dvojsmysly a podobně a víc se čte mezí řádky než to, co člověk opravdu napsal...

9.3.2011 12:47:27

PJ

Merlin
Jistě nevím lépe než Ty sám, cos chtěl sdělit, jen jsem vyjádřil rozhodný nesouhlas s tím, cos tu sdělil.

9.3.2011 12:52:59

to PJ
Tvuj rozhodny nesouhlas by si nekdo mohl vzit i osobne ;-)

9.3.2011 13:20:06

PJ

aqwarty
To je jeho věc.

9.3.2011 13:23:18

to Merlin
"... že se háže do jednoho pytle jak oficální česká verze, tak i amatérský překlad pravidel od kohokoli v jakékoli kvalitě"

Tak mi racionálně vysvětli v čem se liší oficální česká verze hry bez cizojazyčných komponent od amatérského překladu, že bys je nedával do jednoho pytle. Pokud mi to racionálně vysvětlíš, tak se ti rád omluvím, že jsi tou větou nemyslel to co já jsem pochopil.

9.3.2011 13:31:31

relevatnost hlasovani
42 lidi staci na prvni misto? Z celkoveho poctu hlasujicich tj. 101 lidi si ani ne polovina mysli, ze je to hra, ktera si zaslouzi aspon 1 bod. To mi neprijde tak hrozny vysledek. Spis je mozna zajimavejsi pomer uzivatelu na zatrolenych hrach celkem ku poctu lidi, kteri hlasovali. Typicky, pokud je na zatrolenkach celkem 150 lidi, tak 101 hlasujicich je dobry vysledek. A pak i 42% hlasujicich pro Cyclady je dobry vysledek. Pokud je tady 500 a vic lidi, tak 100 hlasujicich uz neni zase takova slava....

9.3.2011 22:35:42

Shako
no já myslím, že tu je zaregistrováno hodně přes 1000 lidí, možná i 2000. Sám bych chtěl vědět přesné číslo. Jen Pražáků jsem napočítal nějakých 300.

9.3.2011 22:53:28

počet hlasujících
Já bych třeba byla hlasovala ráda, ale znám jen tři hry z nominovaných a z toho dvě mě nezaujaly a jedna je fajn, ale na "hru roku" mi to zas nepřišlo, nejspíš mezi ostatními hrami byly lepší. Z této pozice mi přišlo jako nesmysl hlasovat. A asi nejsem sama, kdo zná dvě tři hry.
Propagaci považuji za dostatečnou a nepřehlédnutelnou.

9.3.2011 23:58:41

Shako
Tak jen za rok 2011 se registrovalo 1600 novych uzivatelu, takze bych si myslel, ze tak 3000 celkem tu treba bude;)

10.3.2011 08:04:23

aneken
Patrně myslíš v roce 2010 ;-)
http://www.zatrolene-hry.cz/clanek/ohlednuti-za-rokem-2010-a-prani-do-roku-2011-1102/

V roce 2009 bylo asi 700 nových registrací
http://www.zatrolene-hry.cz/clanek/kratke-ohlednuti-za-rokem-2009-716/

Nicméně pořád tak nějak myslím, že znát více her z nominovaných je výsadou těch největších herních nadšenců ze ZH :)

10.3.2011 08:14:55

Souhlas s Ikri
Ve chvíli hlasování jsem "znal" z uvedených jedinou hru - a to Mořeplavce, jež jsem jednou v obchodě držel v ruce... Nemůžu nakupovat všechno, co by za to i stálo a pokud nominovaný kus náhodou nemám, nemá pro mě smysl se k tomu vyjadřovat a "hlas propadne".

10.3.2011 09:09:54

...
přečetla jsem si tuto diskuzi a prosila bych, abychom zachovali úroveň těchto stránek a odpustili si poznámky typu, že někdo druhý má "nablblé poznámky" apod. Přeci jen je tu prostor pro každého, tak tedy ať svůj názor vyjádří jeden každý...

10.3.2011 20:37:42

to ta v "uvozovkách" jemná
Když jsem kvůli tobě odešel z diskuzí, protože jsi mi znechutila cokoli pro Zatrolenky dělat, tak jsem tě soukromě žádal, aby ses přestala do mne navážet a pak jsi neměla ani tolik slušnosti, aby sis přečetla mou poslední soukromou zprávu. Vidím ,že tě to nepřešlo a že se opět pasuješ do samozvané role morální autority Zatrolených her rozhodovat o tom, který příspěvek není výsměšná kritika Diovy práce a je jen svobodným vyjádřením a který příspěvek už vyjádřením vlastního názoru není.
Pokud budeš ty strážce kvality těchhle stránek, tak tady asi opravdu nemám co pohledávat.

12.3.2011 20:48:27

hou hou
Uklidníme to tu, ano? ta"jemná" se slušně vyjádřila a o tom, že by se pasovala na strážce stránek tedy nevím, narozdíl od jiných "morálních autorit" zde. Tak se rozejděte, není tu nic k vidění a komentáře již dávno nejsou k anketě.

12.3.2011 21:02:22

Peto a Jiraman
Asi takhle, ja jsem obecne vysazeny na party hry. Proste tento druh her z jisteho duvodu nemam rad.
Nezminil jsem to tu, ale zarazim se i nad Cyclades, protoze tu hru jsem mel moznost hrat 3x a prijde mi, ze tam neni zadny rozdil a hra byla pokazde stejna. (podotykam, ze hra me bavila a zpracovani se mi libilo) Takze ja osobne bych ji nikomu nedoporucil za ty penize. Ale to je proste o lidech. Nekdo si radsi zahraje kratkou a humornou Bizzarie a pobavi se u toho a nekdo si da "vaznou" Cyclades/Arkham na dve hodiny.
Shrnuto a podtrzeno ta anketa nerika vubec nic. Kdybych se na ni kouknul, tak bych videl Bizzarie a podle doporuceni ostatnich z ankety bych si ji koupil a zjistil, ze ji obratem prodam a to se umistila "vysoko". Podle me se nedaji tyhle hry dat do jedne ankety a chtelo by to alespon trochu odlisit.
Proste ten vzorek her a hlasujicich je malo + to, ze se mohlo udelit 2 body a pak 2x po jednom, to je podle me totalne mimo.

13.3.2011 11:22:18

vojto
a co tak to brat tak, ze kdyz bych si vybiral party hru tak se podivam a zjistim ze bizzarie se umistila takze asi to bude dobra party hra a koupim si ji, kdyz chci neco vaznejsiho a delsiho tak si tezko koupim bizzarii na zaklade te ankety, je to oceneni ktere nekomu mozna pomuze pri vyberu hru a to je podle me dobre, hry ktere se umistily jsou podle me vsechny velice kvalitni a sam bych je doporucoval kdyby se me nekdo ptal na hry.

13.3.2011 11:52:16

loser
Ty vis co, to je jedna party hra, ktera se umistila, ale muze existovat jina party hra, ktera je lepsi... podle me to neni moc smerodatne a ta anketa mi nic nerekla. Kdyby se udelal anketa nejlepsi party hry do roku 2010. Nejlepsi hororova hra. Nejak to specifikovat, ale kriteria na "ceskou" hru a jeste vsechno mozne, to se proste neda srovnavat a je to podle me michani jablek a hrusek. Me ta anketa proste nic nerekla.

13.3.2011 11:55:29

to Vojtech Musil
Kdyby byly vyhlášeny kategorie nejlepší hororová hra, nejlepší party hra, nejlepší hra pro děti, nejlepší historická hra, nejlepší obchodní hra, nejlepší vláčková hra, nejlepší blafovací hra, nejlepší válečná hra, nejlepší postřehová hra, nejlepší logická hra, nejlepší blabla a tak dál, tak vzhledem k počtu hlasujících by to mělo ještě méně vypovídající hodnotu, nehledě na to, že by se na to asi už všichni vykašlali, protože by se v tom nikomu nechtělo orientovat. Těch česky vydávaných a do češtiny překládaných her není v jednom roce tolik, aby mělo jakýkoli smysl tu anketu ještě nějak víc rozčleňovat. Problém vidím jen v malé účasti a to se dá vyřešit, jak jsem už výše psal, větší reklamou (možní i na jiných serverech + rozhodně delším hlasovacím obdobím.

13.3.2011 15:46:06

to kren
Probuh, proc by se to melo delit na takove kategorie?! :-/ Ja jsem uvedl pouze priklad, ale predstavoval bych si to asi jako rodinne hry (pandemic a spol.), hry pro "narocne" (ameriky atp. jako AH, Descent, DUNA a vsechny mozne valecne), farmarske hry (Agricola, Osadnici a vsechno na tohle brdo), hry pro vetsi spolecnost jako jsou activity... Rozhodne neni treba delat kategorie vlackove hry a blabla. Verim, ze by se ty kategorie daly rozdelit v podstate podle toho, jak hraci hraji a jake maji zkusenosti. Viz jak jsem uvedl.
Narazi to ale na a to, ze tech her je v cestine malo a uz "pulka" z nich co tu je jsou pochybne. Ja si proste myslim, ze takova anketa nema vyznam a lidi se stejne budou informovat v obchode, kde si hru budou kupovat a prodavac jim poradi, co a jak. Tu a tam jsem zasel do Hrasu a tam ten prodavajici vzdy vsem vylicil, o co tam jde, jake to je, jak dlouho to trva, pro koho to je vhodne.
Co se vykaslani tyce, tak ano, ja jsem se na to vykaslal, protoze u AH bych nebyl objektivni, Cyclady bych nedoporucil a zbytek her jsem nehral, protoze to neni muj zanr, nezajimaji, tedy jsem nemel pro co hlasovat a prenechal jsem to jinym.
Podle me to nema vyznam a vyznam ma dlouhodoba statistika viz Boardgamegeek, kde se v podstate hlasuje nepretrzite a tam vydis, jak si ta hra vede. Ted ocekavam, ze prijde poznamka, ze to bylo za rok 2010. To je sice pravda, ale rekneme, ze Cyclady, ktere vyhraly, jsou za 2010 nejlepsi, ale v minulem roce mohly byt hry, ktere byly 1000x lepsi a v pohode je prevalcuji. Takze pokud sem prijde nejaky nehrac nebo nejaka rodinka, tak si koupi neco z trhu, co je horsi, nez existuje a pokud sem prijde nejaky hrac, tak toho to si myslim nezajima, protoze ty hry sleduje v prubehu soucasneho roku a i let minulych a ma prehled. Takze tak jako tak ta anketa nemela smysl a mohlo pro ni hlasovat tuna lidi, ale nic to nevypovida a opet bych ty lidi odkazal na BGG.

13.3.2011 17:50:15

to Vojtech Musil
Pravě proto, že těch her dostupných v češtině není za jeden rok až zas tak moc, tak právě proto si myslím, že přidělit jim trolí palec svůj význam má. A jestli si myslíš, že mají všichni prodavači her přehled o tom jaké jsou v daném roce dostupné hry v češtině, včetně stažitelného překladu pravidel, tak to si myslím jsi dost naivní. To tak maximálně ve speciálkách, které by se daly na prstech jedné ruky spočítat.

A ještě bych se tě chtěl zeptat, jak definuješ "pochybnou hru" - tohle tvé kritérium by mne tedy opravdu zajímalo.

A co se týče dlouhodobých statistik na BGG tak ty mají význam u relativně starších her, ale ne u novinek. Právě kvůli novinkám jsou tu různé ankety "Hry roku", "Trolí palec", atd.

13.3.2011 19:13:28

to kren
Tak ono v Globusu a podobnych hypermarketech se ani nedovis, co maji v akci v novinach, natoz po nich chtit vedet, jestli ma ona hra cesky preklad. Ale pokud si zajdes do obchodu, ktery se specializuje na deskove hry, tak ano, rozhodne mi tam rekli vsechno.

Nekde to tu nakousnul Sydo, ty hry v cestine nejsou. Jsou maximalne lokazilovane. A nevim, jestli vubec... ale to je jedno.

A opet nemas pravdu. Jako novinka vysel nedavno Mansions of Madness a ma vice hlasu za 14 dni/mesic (od uvedeni do obchodu - nevim, jak dlouho to je na pultech) nez cela tahle anketa, pro kterou hlasovalo jen 101 lidi. Myslim, ze proc tomu tak je, vysvetlovat nemusim. :-)

13.3.2011 19:35:31

to Vojtech Musil
No zrovna Mansions of Madness bych jako příklad neuváděl, ale to je jedno. Nicméně jsi mi neodpověděl na otázku jaké je to tvoje kritérium pro "pochybnou hru".

13.3.2011 19:43:11

to kren
MoM je novinka, tak nevidim jediny duvod ji nezminit. V cem je problem?

Co se pochybovosti tyce, tak jsem ti odpovedel druhym odstavcem. V tom jsou ty hry pochybne. Nejsou ceske a jak to je s lokalizaci k jednotlivym hram nemam tuseni.

Kazdopadne bych to shnul takhle:
Ja si myslim, ze ta anketa nema zadnou vypovedni hodnotu a nic nerika a jestli bych se chtel neco dozvedet, tak se kouknu na BGG, kde mam snad ke kazde zajimavejsi hre pres 100 hodnoceni + komentar (ktery tady v ankete ani neni) a dozvim se o tom, jake to je a co od toho ocekavat.

Ty si naopak myslis, ze ta anketa vyznam mela a BGG je naopak spise z dlouhodobeho hlediska, nez pro novinky.

Ja tvuj nazor beru a respektuju a nema smysl to dal rozebirat. :-)

13.3.2011 19:55:00

EDIT
Pokud se ti nelibi MoM, tak treba Earth Reborn. To je novinka, ma na BGG 300 komentaru a vede si veeelice slusne :-)

13.3.2011 20:08:37

to Vojtech Musil
1) Uz po X-té tady opakuju, že kritérie byla jasně definovaná, tak nelze napsat, že jsou pochybné protože: "Nejsou ceske a jak to je s lokalizaci k jednotlivym hram nemam tuseni."

2) Na BGG je tisickrát víc informací než tady na Trolovi, ale je to cizojazyčný web. A pokud ti to nevadí tak se stejnou argumentací, kterou máš proti téhle anketě by se dalo napsat, že web Zatrolené hry nemá smysl, protože mnohem víc informací je na BGG.

13.3.2011 20:19:55

to kren
To je pravda, ale jako prvotni zdroj je bohate postacujici a pokud te zajima vic, tak jdes na jine forum, coz je asi BGG.... krom toho tady si popovidas s prateli, ktere znas i osobne.

13.3.2011 20:32:53

Účast v hlasování
Taky jsem nehlasoval a to z důvodů, že z nominovancýh her jsem moc neznal. Daleko víc by mě třeba zajímala anketa vaše TOP hra, kde by každý dal od deseti do jednoho bodu svým nej hrám a pak by se to jednoduše sečetlo. Žádné sporné pravidla, žádné omezení a tudíž žádné zbytečné diskuze.

14.3.2011 10:10:10

to Skyfire
To, co navrhuješ, už tady je, a říká se tomu hodnocení hry. Když je hra boží, dáš jí 10 bodů, když je super, ale ne úplně boží, dáš jí 9 bodů, atd. A když si zobrazíš nejoblíbenější hry, tak jsou všechna hodnocení daná dohromady.

14.3.2011 19:36:41

diskuse
no, do poloviny jsem si ji precetl, dale uz jsem nemel silu. Co se tyce ankety, tak kdyby slo o anglicky arkham Horror, daval bych jasny hlas jemu. Ale jelikoz se bodovala zmrsena ceska verze Arkhamu, dal jsem hlas Cycladam. Co se tyce pravidel tohoto hlasovani, tak nechapu co se resi. Proste se dal jakysi vyber a ted hlasujte. Nechapu, proc se resi co v tom vyberu ma ci nema byt. Bud se clovek hlasovani zucastni nebo nikoliv. To je cele. Agresivni prispevky o tom, co se tady do ankety protlaci a neprotlaci a na zaklade ceho jsou uplne zbytecne.

15.3.2011 06:41:11

anketa
Pokud jde o tuhle anketu, tak její hlavní hlavní kritérium vidím jako: dostupná hra roku 10, čili hra kterou si s přístupem k internetu (každý) a dvackou v kapse (na vytisknutí pár stran pravidel v tiskárně - každý) kdokoli zahraje, ať už anglicky umí nebo ne (to ale fakt nechápu, Magicy se mydlej už od základky a není s tim nejmenší problém).

Přínos vidím v tom, že tenhle titul mají oficiálně potvrzený Cyclades. Zaslouží si to a jestli se o ní určité procento nějaké populace nějakou cestou dozví, že jsou i jiné, ne- li hodnotnější hry než jaké nabízí průměrné hračkářství, jen dobře přeci.

První ročník je vždycky spíš nultej ročník, takže jakoukoli, natožpak tuhle anketu bych v žádným přpadě a z jakéhokolidůvodu nezatracoval... Tím spíš ne kvůli ještě neusazeným kritériím.

15.3.2011 16:00:40

Vybíráme z Bazaru

Duna Impérium + promo
Duna Impérium + promo
Akt. cena: 1000 Kč
Končí za: 8 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas