Tak co? Už víte, kam pořád mizí?

Autor: Meeshab | 15.9.2021 | 1

„Mami, kde mám tu svoji modrou ponožku? Včera jsem si je určitě obě chystal tady na židli a teď je tu jenom jedna!“ Zpod postele se ozývá běžnému uchu neslyšitelný potutelný chechot a jakási chlupatá koule se spokojeně zavrtí ve svém pelechu pořádně naducaném specifickými kousky garderoby.

Ve hře Ponožkožrouti, kterou na náš trh přineslo nakladatelství ADC Blackfire, se stanete hodnými skřítky, kteří se snaží najít a sesbírat tři páry ponožek. Nic ale není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá, protože ve splnění úkolu se vám budou všemi svými silami snažit zabránit nejen ostatní skřítkové, ale hlavně sami Ponožkožrouti, kteří chtějí ty nejlepší kousky urvat pro sebe.

Privátní: Obsah krabice.jpg
Obsah krabice

 

Hra je určena pro 2–4 hráče od 6 let a jedna partie vám zabere zhruba půl hodinky. Ponožkožrouti k vám přijdou v krabici o rozměrech 24 × 24 × 6 cm, po jejímž otevření na vás vykoukne umělohmotný čtvercový herní plán, který je rozdělen na 6 × 6 polí, čtyři různobarevné dřevěné figurky představující vaše skřítky, čtyři různobarevné plastové figurky Ponožkožroutů, čtyři oboustranné karty skřítků, jejichž výtvarné zpracování má na svědomí Irina Pechenkina, pět kostek, 36 žetonů s vybavením a ponožkožroutskými hnízdy, 16 kruhových žetonů s vybavením (čtyři od každé barvy), 40 žetonů ponožek pěti barev, plátěný pytlík, aršík samolepek s barevnými ponožkami a stručný návod (s druhým archem pro rozšířená pravidla hry) v českém jazyce.

Privátní: Ponozkozrouti-removebg-preview.png
Partička Ponožkožroutů se svými kostkami

 

Vnitřek krabice je koncipován jako hala domu, okolo které se nacházejí čtyři místnosti – krabičky, jejichž obsah odhalujete v průběhu hry. Dostanete se tak nejen k pokročilejším pravidlům, ale i k dalšímu hernímu vybavení, které hru rozproudí a zvýší její hratelnost i obtížnost.

Privátní: Figurky_hracu_a_zetony-removebg-preview.png
Figurky hráčů se svými žetony vybavení

 

Jak že se to hraje?

Základní pravidla jsou velmi jednoduchá. Každý z hráčů si vybere jednu kartu se skřítkem – k dispozici jsou dva skřítčí kluci a dvě holky, karty jsou oboustranné a na každé z nich je pole, kam je možnost vepsat jméno daného skřítka, figurku a čtyři kruhové žetony s vybavením ve stejné barvě, které si položí před sebe lícem nahoru. Do krabice se vloží herní plán, do každého rohu se položí lícem nahoru hnízda Ponožkožroutů a na zbývající pole se umístí lícem dolů náhodně žetony s vybavením. Každý z hráčů umístí svou figurku na jedno ze středových polí, do dutých figurek Ponožkožroutů se vloží kostka se symboly otevřeného a zavřeného oka a poté se tito umístí na odpovídající hnízda své barvy. Žetony ponožek se vloží do pytlíku, každý z hráčů si jednu vylosuje a položí ji na svoji kartu se skřítkem.

Hráč, který je na tahu hodí s barevnou kostkou a pohne příšerkou odpovídající barvy o jedno až tři pole. Herní plán má mezi jednotlivými políčky drobné výstupky, takže hráč, který Ponožkožroutem pohybuje, musí příšerku jemně nadzvednout, aby se při pohybu na vedlejší pole pootočila kostka, kterou má v sobě. Pohybovat se smí pouze ortogonálně (čili nahoru, dolů, nebo do stran). Po ukončení pohybu zvedne hráč Ponožkožrouta a podívá se, jestli je na kostce otevřené nebo zavřené očičko. Pokud je očičko zavřené, Ponožkožrout spí a hráč pokračuje v tahu se svou figurkou. Je-li však očičko probuzené, může hráč provést některou z akcí. Buď se může skrytě podívat na žeton vybavení, který se nachází ortogonálně od Ponožkožrouta, nebo sebrat nespárovanou ponožku některého ze spoluhráčů, který s Ponožkožroutem sousedí a přesunout ji do hnízda daného Ponožkožrouta, popřípadě provést další pohyb, následovaný ověřením, jestli Ponožkožrout spí, nebo je stále vzhůru. Po tahu Ponožkožroutem táhne hráč svou figurkou. Může se opět pohnout až o tři pole, přičemž může putovat i diagonálně. Po ukončení pohybu se může buď podívat na žeton vybavení, na kterém stojí. Ten pak ukáže všem spoluhráčům a je-li to žeton jeho barvy, položí jej lícem nahoru zpět na herní plochu a zkontroluje, má-li kruhový žeton téhož vybavení lícem nahoru. Pokud ano, otočí jej lícem dolů, vylosuje si z pytlíku dvě ponožky a ty si umístí na svoji kartu skřítka. Podaří-li se mu z ponožek, které má, sestavit pár, obleče ho svému skřítkovi na nohy, ruce nebo uši. Pokud už má kruhový žeton s daným vybavením otočený lícem dolů, žádné ponožky z pytlíku netahá. Pokud je karta vybavení jiné barvy, otočí ji zpět lícem dolů a jeho tah končí. Pokud se hráč na konci svého pohybu nachází na políčku sousedícím s hnízdem některého Ponožkožrouta, může místo otáčení žetonu vybavení vzít z hnízda jednu ponožku (nachází-li se tam nějaká) a tu navléct na svoji kartu skřítka. Pokud se mu podaří tímto tahem dokončit pár, opět jej může skřítkovi nazout na nohy, ruce nebo uši. Nazuté ponožky už nemohou být hráči jakkoliv odejmuty.

Poté předá hráč kostku hráči po levici, čímž jeho tah končí a začíná tah tohoto následujícího hráče. V okamžiku, kdy se některému z hráčů podaří nastřádat tři páry ponožek, hra končí a výherce si může nalepit na dno krabice na vyznačená místa v hale ponožky těch barev, které se mu podařilo během hry nashromáždit. Dostane-li se samolepkou ponožky k některým ze dveří přilehlých místností, může místnost otevřít a získat tak nová pravidla a případně i herní komponenty.

Privátní: Hra_dvou_hracu_2-removebg-preview.png
Hra dvou hráčů

 

Jak se nám to líbilo

Téma ztracených ponožek, které známe všichni velmi dobře, nás určitě zaujalo. Legacy princip, trénování paměti, neotřelý pohyb figurkami Ponožkožroutů – to všechno se nám moc líbilo a celkově tedy hru hodnotím kladně. Zpočátku, než se člověk dostane ke složitějším pravidlům a novým výzvám, byla ale hra chvílemi dost suchopárná. Když jsme hráli ve dvou, často jsem otáčela stejné žetony pořád dokola (ach ta děravá paměť) a díky intenzivnímu škození jsme tři páry ponožek sbírali neuvěřitelně dlouho. Ve čtyřech hra odsýpala rychleji, jelikož se rychleji odhalovaly žetony s vybavením a tak se tolik netápalo. S novým obsahem skrytým v jednotlivých místnostech získala hra na hratelnosti i zábavnosti. Obavy z toho, že dítě nedokáže posouvat Ponožkožrouty tak, aby se pod nimi otáčela kostka byly taky liché – figurkami se pohybuje velmi dobře a otáčení kostky funguje bezchybně. Zároveň musím pochválit velikost komponent, které krásně padnou do dětské ruky. Trošku problémové je lepení ponožek do haly, ve které je málo místa a strčit tam ruku a nalepit ponožku tam, kam patří, je výzva pro jemnou motoriku, ale není to nic zásadního. Základní pravidla by určitě zvládli i předškoláci, ta pokročilejší podle mě sednou v pohodě dětem mladšího školního věku. 

Privátní: vybaveni_a_hnizda-removebg-preview.png
Žetony vybavení a dole hnízda Ponožkožroutů

 

Materiálová kvalita komponentů je na standardní úrovni, trochu mě mrzí obyčejné dřevěné figurky představující hráče–skřítky. Ve hře cílící na nejmladší publikum bych očekávala v tomto ohledu nápaditější zpracování, ale na hraní dostačují. Mimo to jsou barvy figurek i pozadí žetonů vybavení nekontrastní a tak mohou působit problémy hráčům se zhoršeným barvocitem (ve dvou se to ale dá snadno vyřešit hraním s černou a bílou figurkou a zároveň mají žetony rozdílné pozadí, které je ale bohužel velmi nevýrazné). Největší výtku mám k překladu. Pravidla jsou psána nejasně, někde jde vyloženě o nesmysl (například ponožky z hnízd může podle pravidel brát hráč pouze úhlopříčně, obrázek však ukazuje figurku, která je k hnízdu orientovaná ortogonálně) a podobně. Některé slovní obraty jsou krkolomné, špatně uchopené. Totéž se bohužel opakuje i v rozšiřujících pravidlech, která jsou součástí nově objevených místností. Vzhledem k tomu, že hra je určena pro malé děti a pravidla jsou relativně jednoduchá, není ale horší úroveň překladu fatální. Vše lze pochopit a logicky dovodit.

Privátní: Hromada_ponozek-removebg-preview.png
Hromada různobarevných ponožek

 

Celkově hru hodnotím velmi kladně. Díky velkému rozsahu pohybu vaše figurka po plánu kmitá sem a tam poměrně svižně, takže i když vám někdo ukradne ponožku a hodí ji do hnízda nějakého Ponožkožrouta, dokážete se k ní docela rychle probojovat (pokud vám ji někdo jiný nevyfoukne před nosem) a navíc díky tomu, že je ve hře jen 5 barev ponožek, odpadá zdlouhavé pídění se po druhé fusekli do páru. Možnost si skřítky pojmenovat je příjemným bonusem, který děti vtáhne do hry a poslední dobou čím dál oblíbenější legacy prvek je další sázkou na jistotu. Rozhodně ji můžu doporučit pro děti staršího předškolního a mladšího školního věku. Pro starší už nebude takovou výzvou, ale ve své věkové kategorii se určitě jedná o hru, která vám zaručí hodiny zábavy. Obměny pravidel v jednotlivých místnostech vás budou držet ve střehu a nedovolí, abyste se po pár partiích nudili. 

Privátní: Hra_pro_4_hrace-removebg-preview.png
Hra připravená pro čtyři hráče

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Caverna: Sedláci z jeskyní
Caverna: Sedláci z jeskyní
Akt. cena: 900 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas