Jó, Citrusy zrály!

Autor: dirtyfighting | 26.10.2022 | 10

Privátní: ZH_krabice2.JPG
Tuto recenzi věnujeme památce sklenice, která již mezi námi není a stala se tak zřejmě první obětí Recenzního programu.

 

Nestává se každý den, že nám na trh přistane dedikovaná sólo hra. Vlastně se to neděje téměř vůbec. A ačkoli sólo hraní jako takové už není jen okrajovou záležitostí deskoherního světa (vždyť skupina Sólohráči na Facebooku čítá 2700 členů!) a velká spousta her se snaží nějaký sólo mód do své hry zakomponovat (díky, Dávide Turczi!), čistokrevných sólo her se stále vydává docela málo. 

To, jak velká je v Čechách základna sólohráčů a jestli jim skutečně nestačí v knihovně Nebe v plamenech, se rozhodlo tento rok otestovat vydavatelství TLAMA games se svou novinkou Citrusy. Citrusy jsou karetní hra, vyladěnější nástupce oceňované hry Orchard z roku 2018, za kterou stojí stejný autor Mark Tuck. Orchard byl v podstatě prototypem a šlo o print-and-play, museli jste si tedy hru sami vytisknout a sehnat vlastní kostky. 

Privátní: ZH_komponenty2.JPG
Osobně doufáme, že se v rozšíření dočkáme mandarinek, ale pomela a grepy by taky byly fajn.

To už v případě Citrusů dělat nemusíte. Malá kompaktní krabička, která se vám vleze i do kapsy od kalhot (kromě skinny džínů) obsahuje všechno, co potřebujete: 15 kostek šťavnatých barev, 18 karet, žeton veverky a vozíku a pravidla. Ptáte se: „A není to málo, Antone Pavloviči?“ Není. Design hry je záměrně minimalistický, ale z toho mála ždímá naprosté maximum šťávy. Krabička je tak povedená, že vás to bude nutit několikrát ji otevřít a zavřít jen tak. Protože vás to pohladí na duši. 

Privátní: ZH_krabice_sexy.JPG
Karty se vám vlezou do krabičky i obalené. Kostky pak ale bude lepší nemít v sáčku, jinak riskujete ohnutí karet.

 

Pravidla ve dvou odstavcích

Ke hře potřebujete celkem 9 karet. Karty představují váš sad a jsou na nich zobrazeny stromy s ovocem 3 různých typů: pomeranče, citrony a limetky. V ruce máte vždy 2 karty, ze kterých si jednu vyberete a tu umístíte na dříve vyložené karty. Snažíte se přitom pokládat karty tak, aby se překrývaly stromy se stejným ovocem. Pokud dojde k překrytí, sečte se počet plodů na vrchní a spodní kartě, a na takový strom se umístí kostka s hodnotou součtu. Vtip je v tom, že překrývat můžete – a chcete – opakovaně stejný strom, protože ve chvíli, kdy se dostanete nad hodnotu 6, zvýší se bodová hodnota kostky na 10, a pokud byste strom překryli znovu, dostanete se jednorázově až na 15. Na konci hry pak sečtete čísla na kostkách a v pravidlech se dozvíte, jak úspěšní jste byli. Pro úplnost – jednou za hru můžete překrýt strom nesprávnou barvou. V té chvíli se na něm ale usídlí roztomilá veverka, která vám na konci hry přinese už ne tak roztomilé minusové body. 

Privátní: ZH_rozehraná2.JPG
Tři minuty, tři karty, třetina hry.

 

V případě, že by vám tento základní způsob hry nestačil, nabízí Citrusy další výzvu v podobě receptů. Ty se nacházejí na rubové straně karet a pro hru si vybíráte vždy dva. Na receptech je zobrazena zaprvé určitá podmínka pro zisk bonusových bodů (např. pokud je všech 5 žlutých kostek v sadu, přidej si na konci hry 5 bodů) a zadruhé číslo. Součtem čísel na obou kartách pak získáte bodovou hranici, kterou svým výsledkem musíte překročit, abyste uspěli.

Privátní: ZH_karta2.JPG
Zásadním nedostatkem je, že karty receptů… neobsahují recepty! 

 

Sladké nebo kyselé?

Citrusy jsou karetní hra, ale lépe se nám jeví označení karetní puzzle nebo mentální cvičení s kartami. Jelikož se i s chystáním vlezete s herní dobou do 10 minut a hra nepotřebuje příliš prostoru, můžete se takto cvičit kdykoli ve volné chvíli, a pokud je ve vaší herní skupině někdo extrémně pomalý, tak jednu partičku Citrusů stihnete i během čekání na svůj tah v jiné hře. 

Pokud jste tím extrémně pomalým hráčem vy, platí pro vás další sladká výhoda sólového hraní - není nikdo, komu by to mohlo vadit. Nikdo vás nezraní tvrzením, že už s vámi nikdy hrát nechce, že ho okrádáte o čas a život a nemá vás rád. 

Je třeba zmínit, že pokud jste zarytí odpůrci sólo her a ani tento argument vás nepřesvědčil, Citrusy je možné hrát i ve více hráčích. Karty sadů jsou totiž očíslované, takže pokud máte kopii pro každého hráče, nalosujete si stejná čísla karet a hrajete paralelně stejnou hru. Mít doma tři kopie Citrusů sice nezní příliš racionálně, ale pokud máte kamarády s vlastní kopií, kteří si ji s sebou přinesou, může to velice dobře fungovat. Nebo vám možná bude stačit, že můžete společně pořád dokola otevírat a zavírat vlastní krabičky a nemusíte se dělit o jednu. 

Privátní: ZH_karta1.JPG
Volné pole na kartě se označuje jako mýtina. Tu můžete překrýt jakýmkoli stromem. Pokud ale mýtinou překryjete strom, spadne ovoce na zem a do konečného skóre se nepočítá.

 

Mírně až středně kyselý podtón hry ucítíte v momentě, kdy se vám bude nejvíce dařit. Našli jste perfektní místo pro kartu a můžete najednou umístit nebo přetočit pět kostek! To je sice moc fajn, gratulujeme, akorát vás teď čeká balanční minihra s kostkami. Nové kostky si umístíte na vrchní kartu a modlíte se, ať se vám nezačne třást ruka a dopravíte všechny pasažéry bezpečně až na zem. Tam si všichni v tom lepším případě oddechnete a doufáte, že už tak perfektní tah nepřijde. 

Na co sólové hraní obecně nejvíce naráží, je konečné bodování. Jednotlivé bodové intervaly jsou sice v tomto případě hodnocené vtipnými komentáři („Džeme na to dobře!“), ale nás tento způsob hodnocení málokdy naplní uspokojením. Pokud jste na tom podobně, oceníte určitě variantu s recepty, kdy se snažíte překonat konkrétní skóre, a tudíž můžete zažít skutečný pocit epického vítězství namísto poplácání po zádech od mámy, která to sice myslí dobře, ale deskovkám prostě nerozumí.

 

Závěrem

Pro hodnocení Citrusů musíme použít jen nejpřísnější kritéria a nespokojit se s ničím jiným než s výstavními plody I. jakosti, které přetékají božskou šťávou. Proč? Protože je to sólo hra. Zatímco u blbých her pro více hráčů člověka může zachránit alespoň příjemná společnost, u blbých sólo her jste na své utrpení sami. Sedíte v noci nad kuchyňským stolem, v pozadí bliká úsporná zářivka, stydne vám kafe a vy přemýšlíte, proč si tohle sakra děláte. Jestli jste to fakt raději neměli skončit, když vás vyrazili od policie. Napadá vás, že jste měli raději sáhnout po tradiční a ověřené sólo hře… jménem ruská ruleta. 

V případě Citrusů se ale žádných existenciálně-depresivních stavů bát nemusíte. Naopak je to hra plná slunce, zaměstná vaši hlavu, zahojí srdce a trvá tak akorát dlouho, aby během ní stihl odeznít středně silný náběh na panický záchvat. Můžete ji nosit všude s sebou, což neplatí o vašem terapeutovi.

Privátní: ZH_rozehrané.JPG
80 bodů, výhra!

 

Je těžké Citrusy srovnat s jinými hrami, protože jde o tak atypický zážitek, každopádně si myslíme, že s těmi pár komponenty, které jsou zde k dispozici, už nelze vytvořit o moc lepší hru. A my postupně zjišťujeme, že se ke hře stále vracíme, protože i když na nic jiného čas není, tak na kapku štěstí, malinké pohlazení po duši a mírné rozehřátí mozkových závitů ano. A tohle všechno v krabičce Citrusů najdete. 

 

Bilance

+ je to malé: v letadle výjimečně nemusíte připlácet za další zavazadlo

+ je to rychlé: stihnete odehrát mezi dvěma hysterickými záchvaty vlastních dětí

+ je to chytré: ale ne tak těžké, aby si hráč nemohl připadat chytrý taky

+ je to hezké: jestli se s tou krabičkou budete mazlit ještě o trochu víc, očekávejte vážný rozhovor s partnerem

- je to vachrlaté: bez balanční minihry s kostkami skvělá hra do vlaku, ale takhle je to riziko

 

Autoři: David (dirtyfighting) Veronika (Tizi)

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Oceňuju lehkost, s jakou byla recenze napsaná. Akorát si s váma ještě vyřídím, že si tu už 15 minut pískám Waldemara Matušku! :D

--
admin popisů a recenzí her ZH, překladatel FitB a REXher

26.10.2022 23:48:27

Těší mě, že se můžeme věnovat psaní recenzí A ZÁROVEŇ tím i podporovat památku českých umělců. Je to radost! :')

27.10.2022 13:55:06

Jestli se vám hra líbila, pak doporučuji zkusit Sprawlopolis. Ten má za mě více možností, lepší znovuhratelnost a je i větší výzvou. A taky jde jen o 18 karet (bez kostek).

- - -
píšu o (nejen) sólohraní deskovek: www.instagram.com/solo_boardgaming

27.10.2022 17:16:05

Vybíráme z Bazaru

DAIMYO Rebirth of the Empire (KS collectors edice)
DAIMYO Rebirth of the Empire (KS collectors edice)
Akt. cena: 2990 Kč
Končí za: 12 dnů

Offcanvas