Dětská klasika trochu jinak

Autor: dirtyfighting | 19.1.2024 | 1

„Jméno, město, zvíře, věc, rostlina…“ – kategorií, které naše znuděné dětské mozky vymyslely v době, kdy jsme ještě ani nevěděli, co jsou to deskové hry, byly stovky. Máma nám musela nosit papíry z práce, abychom měli na co psát, a když někomu dopsala propiska uprostřed hry… uf!

 
Princip hry „Země, město“ nebo „Jméno, město“(nebo jakkoli jinak ji znáte) asi není potřeba vysvětlovat (pokud ano, odkazujeme na Wikipedii). Moderní formu této klasické hry letos vydalo Dino a jde vlastně o nový kabátek již existujícího a dříve vydaného konceptu. Papír s tabulkou zde vystřídá balíček oboustranných karet, který vám připomene Dobble, a ten je vším, co ke hře potřebujete. Otočí se karta, jedna karta určuje kategorii a druhá písmeno. Kdo odpoví jako první, kartu si bere. Kdo má nejvíc karet, vyhrál. 

Obsah balení
Skromný obsah krabičky včetně nápovědní karty ke kategoriím

 

Oproti jiným verzím této hry je v Dino verzi více kategorií (např. píseň, film) a nabízí i možnost hrát s vlastní zvolenou kategorií. Toto a celkově dospělejší vizuál hry ukazuje, že je hra cílena, oproti některým jiným konkurentům, spíše na dospělejší publikum. Pokud se ale některé kategorie vyřadí, určitě není problém hrát ji i s mladšími. 

Rozložené karty
Karty jsou oboustranné – otočíte kartu a barevná shoda vám prozradí požadovanou kombinaci kategorie a písmena.


„Dobble“ princip hry je velice svižný, na druhou stranu ale nečekejte stejný zážitek jako tehdá. Jelikož se vždy hádá jen jedno slovo, odpadá spousta zábavných částí původní hry. Vlastně v této podobě jde v prvé řadě o postřehovou hru a až na druhém místě o hru vědomostní. Pokud toužíte po SKUTEČNÉM zážitku ze své dětství, nezbyde vám než vytasit se s papírem a zjistit, že ani po letech nedokážete mít čáry obstojně rovné. 

Hru Země město si rozhodně dovedeme představit jako hru na rodinné oslavy nebo na chatu, kde je na stole jídlo a není tam místo na papír a zároveň tam má potenciál vyvolat láskyplné vzpomínky na kdysi kvalitně strávený čas. Pokud máte rádi Dobble, pak by se vám hra Země město mohla líbit také jako zajímavá slovní variace s podobným herním zážitkem

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Ptačí říše - nová
Ptačí říše - nová
Akt. cena: 550 Kč
Končí za: 10 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas