Čtyřpohár 2019

Autor: Ranca | 14.4.2019 | 5

O co jde

Čtyřpohár je turnaj v deskových hrách pro – jak už název napovídá – čtyřčlenné týmy. Pořádáme ho už pěknou řádku let, konkrétně od roku 2003, takže letos se potkáme už po sedmnácté. Troufám si tvrdit, že za tu dobu si Čtyřpohár v hráčské komunitě vydobyl solidní prestiž.

Pro vítěze sice nemáme přichystány žádné horentní ceny, ale nehynoucí čest a sláva a zlatá medaile na krku snad taky nejsou k zahození. Nadto se nejlépe umístěné týmy (obvykle 3 až 4) kvalifikují na neoficiální mistrovství Evropy – EuropeMasters (viz europemasters.eu), kde velmi často zanechávají nesmazatelnou stopu. Prvním českým vítězem EuropeMasters se v roce 2011 stal tým Třebotov a fenomenálním úspěchem skončil ročník 2017, kdy naše týmy kompletně obsadily stupně vítězů.

Zdaleka ne všechny týmy se však Čtyřpoháru účastní (jen) proto, aby na hlavu porazily konkurenci. Pro mnohé je Čtyřpohár především příjemným setkáním s lidmi, kteří milují deskovky stejně jako my.

Jak to funguje

Čtyřpoháru se může zúčastnit libovolný čtyřčlenný tým. Teoreticky je sice kapacita omezená (což je dáno především místností), ale už ani nepamatuju, kdy naposledy se přihlásilo více týmů, než bychom byli schopni zvládnout.

Každý rok se soutěží ve čtyřech různých hrách, které organizační tým vybere a zveřejní na jaře. Obvykle jde spíše o herní novinky, ale nezřídka lovíme i ve starších vodách, abychom vyzdvihli nějakou kvalitní klasiku. Letos jsme zvolili čtveřici Teotihuacan, Santa MariaCarpe Diem a Gentes. Tým, který se rozhodne do turnaje přihlásit, zaplatí startovné (2500 Kč), za které od nás dostane jednu sadu her, od každé jeden kus, aby mohl začít s tou nejzábavnější částí – tréninkem :) Krom toho se platí ještě pětistovka jako záloha, kterou ale týmu vrátíme, pokud turnaj opravdu odehraje. Pak už přichází odměna v podobě turnaje samotného, který se jako obvykle bude konat v rámci velkého festivalu deskových her Deskohraní, letos v sobotu 12. října v Praze.

          

Hry letošního ročníku

Na turnaji každý ze čtyř hráčů týmu odehraje jednu partii v každé ze čtyř her, je tedy třeba, aby každý hráč zvládl všechny čtyři hry. Prakticky to funguje tak, že se na všech stolech nejdříve hraje první hra, pak na všech stolech druhá atd., přičemž čtveřice hráčů u stolů jsou pro každou hru jiné. Turnaj probíhá celý den – začínáme v 9.30 ráno a končíváme kolem šesté večerní.

Chci se přihlásit, kde se dozvím víc?

Veškeré důležité informace je možné najít na oficiálních stránkách Čtyřpoháru 4p.hrejsi.cz – jak se přihlásit, jak vám dodáme hry, detaily ohledně turnaje, ale také vysvětlení případných nejasností v pravidlech jednotlivých her. Na diskusním fóru se také snažíme reagovat na dotazy a připomínky hráčů.

Přestože je v našem organizačním týmu nejeden zavilý odpůrce Facebooku, letos jsme zlehka rozjeli i tento kanál. Najdete nás na adrese www.facebook.com/ctyrpohar.

Pokud se vy sami neplánujete zúčastnit, ale víte o partičce nadšenců, které by Čtyřpohár mohl oslovit, budeme moc rádi, když je odkážete na tento článek, náš web nebo Facebook, případně jim pošlete náš leták, abychom se v říjnu zase mohli sejít v hojném počtu.

Za tým organizátorů se na vás těší

Pavel

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Hry koupit?
Jsem v tom novej, ale to vsechny ty hry MUSIM koupit znovu, ikdyz je uz treba mame?

15.4.2019 14:54:23

ano
Nicmene za 625 kč za hru je to vyborna koupě i kdybys je měl obratem prodat...

15.4.2019 16:11:27

Je to tak
Taky se ale často se stává, že si ji bude chtít nechat někdo jiný z týmu.

15.4.2019 18:46:06

cz
Dvě hry nemají pravidla v cz,jak se to řeší ?

15.4.2019 20:36:42

CZ pravidla
Ona ani jedna z těch her nemá oficiální česká pravidla. Ta, která najdete např. tady, jsou "fanouškovské" překlady, za které neručíme. Pokud mezi originálem, resp. anglickou verzí, a českým překladem narazíme my nebo kdokoli z hráčů na nekonzistence, upozorníme na to na fóru na webu Čtyřpoháru. Ale pokud nastane jakákoli nejasnost v průběhu turnaje, přednost mají vždy originální/anglická pravidla, pokud není řečeno jinak. Na toto vždy výslovně upozorňujeme.

15.4.2019 21:00:15

...
Zjišťuju, že už začínám ztrácet přehled v euro hrách. Z těch 4 jsem viděl jednu krabici (nehrál a ani neviděl herní materiál) a u ostatních ani to:-)

16.4.2019 18:08:25

Novinky
Tak ono to je schvalne, ze se vybiraji novinky.
V drtive vetsine pripadu opadne jiz uvedeny problem "musim koupit"...

Je to zajimavejsi jak pri treningu tak pri samotnem turnaji - clovek se snazi proniknout opravdu do hloubky hry. Pri tom dnesnim mnozstvi her uz se jinak to malokdy podari, protoze neni cas hrat stejnou hru opakovane. Toto dava dobry duvod to udelat.

A mozna i spravedlivejsi - nehraje se hra, kterou nekteri maji nahranou 100x a nekdo jiny treba vubec. Vsichni maji stejny cas na to se ty nove hry naucit.

A letos ta ctverice vypada zatim opravdu zajimave - vsechno jsou to hry, ktere jsem se chtel naucit, vyzkouset a nejspis i poridit. Hry uz mame vyzvednute a o velikonocich si je vsechny vyzkousime.

17.4.2019 12:39:23

cz
Bastacka - já zatím překládám Carpe Diem, k tomu v dohledné době "fanouškovský" překlad (a zároveň snad správný) bude

17.4.2019 14:02:52

Vybíráme z Bazaru

Bitva o hrad Cimburk - nová
Bitva o hrad Cimburk - nová
Akt. cena: 1000 Kč
Končí za: 7 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas