ALBI: Oznámení z Albi Game Day

Autor: Wolfsen | 23.4.2017 | 12

Včera, tj. 22. 4. 2017 proběhl Albi Game Day. Na něm Albi slavnostně pokřtilo českou verzi hry Scythe, ale také představilo 7 dalších chystaných novinek pro tento rok. Pojďme popořadě podle přibližné obtížnosti (pokud raději posloucháte než čtete, můžete si poslechnout rozhovor s Míši z Albi z dílny JOUOB.castu).

  • Šťastný candát (v originále Happy Salmon) - party hra zabalená v plátěné taštičce ve tvaru ryby. Hráči v ní mají za úkol zbavit se svých 12 karet s párovými úkoly (např. placák nebo výměna místa). Všichni hrají naráz, drží svůj balíček v ruce, vykřikují akci, kterou mají na vrchní kartě balíčku a pokud najdou spoluhráče, který vykřikl stejnou akci, společně ji provedou a kartu odhodí. Pokud nenajdou spoluhráče se stejným úkolem kartu dají dospod balíčku a pokračují s další.
    Šťastného candáta bychom se měli dočkat na konci léta.
  • Deckscape: Test time - karetní variace na únikové hry. V seřazeném balíčku naleznete 60 karet s hádankami a nápovědami, které je třeba společnými silami vyřešit ve stanoveném čase.
    Deckscapeu (pracovně Únikovky: Laboratoře) se dočkáme v létě a měla by to být první ze série podobných her.
  • Gobbit - postřehová hra, jejímž cílem je získat co nejvíc karet ze svého balíčku i balíčků jiných hráčů (nebo spíše neztratit své karty). Na kartách se vyskytují moskyti, chameleoni (kteří jedí moskyty), hadi (kteří jedí chameleony) a gorily (které zabíjejí vše ostatní) ve třech barvách. Hráči postupně vykládají karty na stůl ze svého dobíracího balíčku. Pokud se na stole objeví dvojice, která se může sežrat, musí dotčení hráči plácnout na požíranou kartu. Kdo plácne dříve, bere si všechny vyložené karty jako svou kořist. Podobně, když se objeví gorila, jen místo plácnutí se musí na zabíjené položit pěst.
    Na Gobbit se můžeme těšit na podzim.
  • Ominoes: Kostky bohů - abstraktní hra, která je údajně založená na objevu kostek ze starého Egypta. Ve svém tahu hráč nejprve hodí kostkou, na které jsou čtyři barvy příslušné jednotlivým hráčům a dva speciální symboly. Podle toho, co na kostce padlo, musí hráč pohnout kostkou, která je již na plánu (tvořeném čtvercovou sítí polí), o tři pole. Poté hozenou kostku položí na volné pole na plánu. Hráč, kterému se ve svém tahu podaří spojit alespoň čtyři kostky své barvy, získá tolik bodů, kolik kostek spojil. Zvláštní symboly slouží jako žolící. Obodovaná skupina kostek se odstraní z plánu a v dalších tazích se opět může vrátit do hry.
    Ominoes přijdou na trh na konci léta.
  • Empatia - již dříve oznímená původní česká hra s ilustracemi Marie Brožové. Podle dostupných informací se bude jednat o hru podobnou Dixitu a bude možné ji hrát jak kooperativně, tak kompetitivně. Připravujeme podrobnější info.
    Na Empatii se můžem těšit nejpozději na podzim.
  • Kanagawa - v této hře se hráči stanou učedníky japonského výtvarného umění. Základem hry je rozhodnutí, ve kterém okamžiku opustit školu a uvést nabyté znalosti do praxe. Neboli řečeno stroze mechanicky, kdy vzít sloupeček karet z nabídky a přiložit je do své hrací oblasti, ačkoli víte, že pokud si počkáte, můžete si vzít více karet, ale také můžete přijít o ty pravé, protože je před vámi vezmou soupeři.
    Kanagawy se dočkáme v červenci.
  • Pustina (v orig. Outlive) - postapokalyptická hra, ve které budou hráči představovat znepřátelené kmeny přeživších, které se snaží zapůsobit na přicházející Konvoj a přidat se k němu. Základem hry je pohyb hrdinů kmene o rozličné síle (3-5) po mapě blízkého okolí kmenových úkrytů. Ve svém tahu pohnete jedním z hrdinů o 1-2 pole, poté můžete okrást slabší cizí hrdiny na stejném políčku, pokud se nebudou bránit odhozením nábojů, a nakonec využít pole samotné. Vedle toho můžete vylepšovat svou skrýš, sbírat karty vybavení a každý kmen má také svého vůdce se zvláštními schopnostmi.
    Na Pustinu se můžeme těšit na konci léta.
  • This War of Mine: Desková hra - další postapokalyptická hra. Vlastně ne "post", protože v této hře apokalypsa stále probíhá. V kooperativní TWM - adaptaci stejnojmenné počítačové hry - představují hráči (jednu) skupinu obyvatel města postiženého dlouhotrvající válkou. Zatímco Pustina se zaměřuje spíše na strategická rozhodnutí a grafika je navzdory tématu spíše líbivá, TWM sází spíše na atmosféru, příběh, těžká morální rozhodnutí a nejtemnějším stránky válkou zmítaného města. Hra je ve  skutečnosti spíše solitér: hra pro více hráčů je zprostředkována tím, že hráči se postupně střídají v rozhodnutích o celé společné skupině přeživších.
    Na hru This War of Mine si počkáme. Do distribuce se dostane až ke konci roku.

                      

Seznam připravovaných her v češtině

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

TWOM
Túto hru som vypustil z hľadáčika, lebo tam boli tony angličtiny, ale inak sa mi páčila. Fakt sa zdá, že Albi sa vracia vo veľkom :). Detto Outlive.

25.4.2017 09:19:18

TWOM
Hra mě vloni na kickstarteru velmi zaujala(také kvůli pc verzi).
Ale angličtina ,jak vidím ,neodradila jen mě.
Už to někdo psal a mě by to taky zajímalo,jestli se chystá překlad apky.

25.4.2017 09:42:06

aplikace
Dle vyjádření Davida Rozsívala ještě nemají o obsahu aplikace stoprocentně jasno ani sami vývojáři TWoM, nicméně Albi o její překlad zájem má.

26.4.2017 11:20:13

Abe

Příjemné překvapení
Albi příjemně překvapilo a pořádně se do toho obulo. Pro deskovkáře jenom dobře. 1/2 jejich oznámených novinek mě zaujala a nejspíš i skončí v mé sbírce.

7.5.2017 08:04:04

Vybíráme z Bazaru

Great Wall meeple + Iron Dragon Kickstarter
Great Wall meeple + Iron Dragon Kickstarter
Akt. cena: 1790 Kč
Končí za: 9 dnů

Offcanvas