Hra, která se neohraje

Chtěl bych najít nějakou nekonfliktní deskovku, která má ale tolik možností, že se jen tak neohraje. Stačí jedny pravidla, ale přitom nabízí spoustu objevování. Příklad by mohl být Warhammer Underworld, kde mám jedny pravidla, ale díky spoustě frakcí a doplňujících balíčků se prakticky neohraje. Ale je to konfliktní řezba, i když se tedy hraje na body a takže nemusíte jenom likvidovat soupeře, abyste vyhráli. Měl by někdo tip na nějaké takové deskovky? Nesmí se tam objevovat boj (teď více méně nekonfliktní a neškodící) Předem díky moc za smysluplné komentáře :)

PS: vím, že někdo může napsat, že se mu Divukraj po 200 partií stále neohrál a má stále co objevovat nebo že záleží jenom na vkusu apod. Ano, rád bych byl, aby toto vlákno nebylo o těchto příspěvcích, ale konkrétních hrách a třeba komentářích, proč si myslí, že je to vhodná hra. Ještě jednou, díky moc :)

____________________________
Sám sobě hádankou.

9.9.2023 22:29:34

#Duchové ostrova ???

I když nevím, zda splňují požadavek nekonfliktnosti, protože k eliminaci nepřítele dochází. Za řežbu bych to ale neoznačila a je to koop - nepřítelem je hra - ale žádný klasický boj tam není. 

Objevování tam je podle mě dost, každý duch má jinou strategii a každá kombinace duchů si musí najít jiný způsob jak spolupracovat. Ve víc hráčích nekombinuješ jen nejsilnější efekt svých karet a schopností, ale dohromady hledáte nejúčinnější koktejl všeho, co všichni zrovna máte k dispozici. Je to opravdu hodně variabilní.

Koho omrzí základ, má pak k dispozici ještě speciální scénáře. 

Teď jde sehnat jen na bazaru, ale dotisk by měly doprovázet dvě rozšíření, a tím se variabilita ještě zvětší.

9.9.2023 23:10:42

Souhlas s Duchama. Mam asi 50 partii zakladu, a to jsem jeste ani zdaleka vse nezkusil. 

10.9.2023 08:46:25

Nevím, jak je zamýšlen ten požadavek na jedny pravidla, takže to možná nesplňuje, ale pro mě je přesně taková hra #High Frontier 4. Je tam tolik variant a možností co dělat, obzvlášť když se hraje s vizemi, že se to opravdu jen tak nevyčerpá. Je pochopitelně pravda, že se to jen tak neohraje taky kvůli tomu, kolik je na to potřeba času, ale když to člověku sedne, tak to za to určitě stojí.

A potom taky #Sidereal Confluence: Trading and Negotiation in the Elysian Quadrant. S devíti frakcemi s dost odlišnými strategiemi (s tím že třeba za Faderany může být každá partie skoro úplně jiná) se to taky jen tak neohraje.

10.9.2023 09:19:37

Dnes už podruhé dnes doporučuji #Mars: Teraformace. Obrovská nabídka originálních karet zajištuje opakovanou hratelnost docela dobře :)

10.9.2023 09:31:45 | Upraveno autorem (porovnej)

Možná Marvel Champions: karetni hra, ale ty moznosti dela format dokupovani rozsireni. 

Možna 504, ale nevím zda se dá brát, že to má jedny pravidla. 

10.9.2023 09:36:07

@Jacob položil jsi asi nejsložitější otázku, kterou jsi položit mohl. Je to totiž dost individuální. Je hra, kterou může jeden hrát dokola a druhého po třech partiích nebaví. Pak taky záleží na člověku, někdo může hrát celý život šachy a nic jiného nepotřebuje. Někdo musí mít 10 her, které točí a vystačí si s tím a někdo je prostě sběratel, má vyšší desítky nebo stovky her a vlastně je nehraje. (na nikoho neútočim, ale jejich názoru na hry se osobně vyhýbám - protože hledám přesně ty hry jako ty, jen s rozdílem, že my preferujeme konfliktní).

Sice nemám ve sbírce stovky her, ale to jen proto, že když mě hra nechytne, tak jde okamžitě z domu. Vlastním jen ty, které opravdu hrajeme, které nás baví a u kterých neřeknu nikdy ne. Také se snažím mít od každého stylu/mechaniky a úrovně složitosti něco. 

Zase na nikoho neútočím, jen je problém v dnešní době sledovat nějaká doporučení, dle českých streamerů, youtuberů nebo influencerů (těžko říct, tyhle termíny jdou mimo mě:)). Protože podle nich je většina her naprosto skvělá. Tudíž nakoukám, prolezu bgg, reddit, proberu, koupím, vyzkouším a 9 z 10 her jde stejně z domu. 

U sebe na profilu mám moje osobní TOP 10, které právě tu znovuhratelnost dle mě splňují. Problém je, že co funguje mě, nemusí fungovat jinému.

1-3)Too many bones
1-3)Eclipse Second Down for the Galaxy
1-3) Válka o Prsten (druhá edice)
4) Vinohrad + Toskánsko
5) Marvel champions
6) Příšeří: Hrdinům vstup zakázán
7) Heat
8) Mozkožrout
9) Star wars deckbuilding game
10) 7 Divů duel

10.9.2023 11:35:07 | Upraveno autorem (porovnej)

Nekonfliktní myslíš, že proti sobě hráči nemají přímý konflikt nebo že bys chtěl raději kooperativní? Já jsem typ hráče,který nejradši zkouší nové a nové hry a jen k málo hrám se pravidelně vracím.

Nejvíc mám nahráno Beyond the Sun a po více než 100 partiích se mi hra stále neohrála a pokaždé se na ni těším.

Dále Barrage s asi 50 hrami, stejné pocity.

Pak kolem 30 partií Euthia a Eclipse. Eclipse už ale konfliktní je

10.9.2023 13:09:39

@Jacob - co se týče variability her (= zmenšení možnosti, že se ohrají) mám velice rád ve hrách dva prvky - variabilní herní plán, hry typu sandbox, kde máš daný cíl (většinou i více různých scénářů) a to jak jej splníš je na tobě. Proto ti sem napíšu pár her, které mě hodně baví a nějaký z těchto prvků obsahují.

#Archipelago

#Firefly: The Game (+ alespoň nějaké rozšíření)

#Nemesis / #Nemesis: Lockdown

#Betrayal at Baldur's Gate / #Betrayal at House on the Hill 

#Zaklínač: Starý svět - zatím mám jen jednu hru ve třech, ale bavilo nás to dost a věřím, že se jen tak neohraje, existuje i plno rozšíření, které hru nějak upravují

D&D hry /i když jsou z pohledu herního designu už starší)

  • Castle of Ravenloft
  • Wrath of Ashardalon
  • Legend of Drizzt
  • Temple of Elemental Evil
  • Tomb of Anihilation
  • Waterdeep - Dungeon of Mad Mage

#Istanbul / #Istanbul: Big Box 

#Vault of Dragons 

popř. i #Legendy Západu, ale tady je to diskutabilní, protože někteří ji zbožňují, jiní považují za odpad, záleží na nátuře hráčů, my prostě vždycky raději sáhneme po Firefly

---------------------------------------------------
správce katalogu her, vydavatelů a autorů

10.9.2023 14:58:07

Vrátím se k
#504 -  je to prostě modulární hra, a dle modulu má mrtě pravidlových rámců

#Marvel Champions: Karetní hra - nevím co si představuješ pod pojmem boj, pokud silný konflikt mezi hráči a ne násilný motiv, je toto možnost. Kooperativní sběratelský deckbuilding a v EN, vzhledem k příkladu tvé hry by to měla být možnost, pak se ale vybízí také #Arkham Horror: The Card Game , který je složitější a snad i finančně náročnější. Jinak hodně her ze světa Lovcrafta, které mají hromadu rozšíření, ale všude je tématika násilí, ale valná většina koop. 

Hry typu enginbuilding s hromadou rozšíření se vybízí (#Na křídlech ; #Divukraj ; #Settlers: Zrod impéria ; #Settlers: Vládcové Severu ), ale ty jsou vesměs všechny prostě o vytvoření vhodné kombinace a využít ji co nejvíce, pocitově jsou všechny podobné. 

Pokud vás bude více než dva (tebou uvedená hra je duelovka), tak se nabízí:

#John Company - ta hra vytváří prostě zvláštní situace a komunikace dělá hodně,ta vytváří právě silnou znovuhratelnost. 

Jinak můj názor, ta hra není :-D, pro silnou znovuhratelnost pomáhá právě konflikt v kombinací s vysokou variabilitou pro sestavení armád, balíčků (tvůj případ, jakákoliv sběratelská karetka), vytváříš asymetrii. Hromada rozšíření s nějakou formou deckbuildingu (prodražuje hry), ale snad ve všech najdeš násilí/boj. Dále za mě všechny eura (tam by mělo být nejméně konfliktu) nebudou mít takovou variabilitu, protože by se u nich dost rychle projevilo s rozšířením rozbití hry (ono je samo o sobě vybalancovat bude kumšt), ale podíval bych se na #Terra Mystica , #teotihuacan: city of gods (obzvlášť druhá je je dost blbě počitatelná a přímé šození v ní není, nicméně optimální strategie budou, ale má to taky dost rozšíření a jedno s asymetrickými výhodami/nevýhodami. 

10.9.2023 23:56:32

Já teda taky souhlasím, ze pravé tu znovuhratelnost dělají konflikty a dle mě i nahoda(karty, kostky).

Tezko nekdo objeví neobjevene. Tudiz to chce hru, která je časem ověřena a má početnou komunitu, kteří na ni nedají dopustit. Ale proste ti to musí sednout. Přiklonil bych se pak k #Mars: Teraformace a především k #Brass: Lancashire nebo #Brass: Birmingham 

11.9.2023 04:55:29

Všem díky moc za tipy. Abych trochu vysvětlil, tak delší dobu jsem balancoval, jestli hrát konfliktní hry (jak proti hráčům, tak proti hře) a nakonec jsem dospěl, že to je proti mému vnitřnímu přesvědčení. Jinak chápu, že největší variabilita je právě v soupeření a stavění si balíčků. Má smůla. S tipů mě zaujala 504, i když také stojí ranec peněz. Ale chápu složitý vývoj teto hry. Klidně pište dále, pokud vás ještě něco napadne. Jsem vám za to velmi vděčný :)

____________________________
Sám sobě hádankou.

11.9.2023 08:45:13

Ono už to tu několikrát zaznělo - co sedne jednomu, nesedne jinému.

Mě třeba hodně sedne KARETKA “Dobyvatelé Vesmíru/Race for the galaxy”. Tam je ta variabilita a znovuhratelnost obrovská, počet her mám už odhadem vyšší stovky. Už sám základ je super a když se k tomu přidá rozšíření "The Gathering Storm" a "Rebel vs Imperium" tak už jí k dokonalosti chybí jen hráči, kterým "sedne" :-D Konflikt tam prakticky není a ten co přidává rozšíření není nutné do hry zahrnout, je to modulární. 

Dobrý je, že hra je i v elektronické verzi, takže jde napřed zkusit, jestli je to to pravé ořechové. Znám spoustu lidí, co na tohle mají dost odlišný názor. Ale to už tu bylo X-krát řečené. Je to silně individuální. 

11.9.2023 09:14:44

Dobyvatele vesmíru asi jen tak neseženete, ani jejich anglická verze není moc dobře dostupná. Zkuste raději velmi podobnou hru, kde konflikt není a vzhledem k velkému počtu karet je znovuhratelnost a variabilita velmi vysoká, a to MT: Expedice Ares. Hra je navíc rychlá, není složitá na naučení a dá se hrát až v 5ti hráčích (s rozšířením). Navíc tahy hráčů probíhají simultálně, takže se hrací doba ve více hráčích nenatahuje. A pokud ovládáte angličtinu, tak tři další rozšíření pro tuhle hru jsou k dispozici, každé tématicky rozšiřuje hru jiným směrem. Doporučuju ;)

11.9.2023 10:36:33 | Upraveno autorem (porovnej)

@Jacob Za mě rozhodně #Imperium: Legendy , popř. #Imperium: Dějiny . Civilizační karetní engine-building, kdy máš ale v každé krabici 8 asymetrických národů a každý funguje úplně jinak - obzvlášť v těch Legendách. (V Dějinách jsou si národy trochu podobnější.) Mimochodem obě krabice mají jedna společná pravidla. Dá se to hrát hodně do hloubky a objevovat, jak co nejlépe hrát za každý národ. Má to i pěkné ilustrace a národy se chovají celkem tematicky. Skvělé ve 2 hráčích a prý i sólo. Ve 4 se už ale fakt hodně táhne.

14.9.2023 18:15:35 | Upraveno autorem (porovnej)

Zopakuji, co tu zaznělo:

#Duchové ostrova : pravidlově to není příliš složité, ale variabilita obrovská. V angličtině je nyní 37 duchů a 8 národů, proti kterým můžeš bojovat. Porazit všechny dá zabrat. :) (mám za sebou stovky partií)

A podobně je to s #Imperium: Dějiny  + #Imperium: Legendy  + #Imperium: Horizons  → národů též nesčetně. Za každý jde hrát a proti každému jde hrát.

Pak dle mě fungují hry, co jsou modulární jako zmíněný #Divukraj . Na každou hru si lze nakombinovat rozšíření a moduly a tím bude jiná. Není to hra, kde by to člověk chtěl hrát vše najednou.

14.9.2023 23:00:12

Autor měl dodat že v jeho připadě škození u kterého bude 5 minut přemýšlet jestli ho udělat/neudělat je i mars teraformace při shození meteoritu. Takže odpadá prakticky vše, kde je trochu přímého škození. A když to není škození mezi hráči tak nastane problém i pokud je to tématicky např. zminěný spirit island. 

15.9.2023 06:16:38 | Upraveno autorem (porovnej)

@Dejavu v poslední době jsem si zkusil zahrát #Warhammer 40,000: Kill Team , #Warhammer Underworlds: Harrowdeep a #Descent: Výpravy do temnot (2.edice). Jsou to opravdu dobré hry, ale spíše jsem se ujistil, že to opravdu není pro mě. Je tedy pravdou, že #Duchové ostrova by splňovali kritéria, že se neohrají, ale téma, že někoho vykořisťuji a sesílám na něj oheň z nebes je mi proti srsti :D. U Marsu to mám teď tak, že ubírám suroviny hráči, který je celkově ve hrách lepší, abych to trochu kompenzoval. Teď se zkusím mrknout na to #Imperium: Legendy, jestli by mě to sedlo.

____________________________
Sám sobě hádankou.

15.9.2023 07:35:57

Vykořisťuji? Zajímavý pohled, mně by nenapadlo považovat obranu před invazí, jež vede k vybití původního obyvatelstva, za vykořisťování. Zejména, když je toto klasicky spíše motivace té druhé strany.

15.9.2023 09:08:04

@kkaarr :D jsem kdysi dávno viděl videorecenzi z deskofobie a toto mi tam utkvělo. Přiznávám se, že tedy nevím o té hře skoro nic. Jen jsem si myslel, že nějací fachmani tam přijeli zúrodnit půdu a žít v míru a nějací duchové je tam šikanují. Z čistě lidského hlediska tedy fandím lidem. 

____________________________
Sám sobě hádankou.

15.9.2023 09:28:42

@Jacob Ne, jde de-facto o obranu. Bojuješ sice za ducha, ale částečně ovládáš i původní domorodce.

Fachmani totiž přijeli zmasakrovat původní domorodé obyvatelstvo a zdemolovat přírodu. Obyvatelstvo vybíjejí a po ostrově šíří zhoubu. Tobě primárně jde o to, je vyhnat. Ano, k eliminaci fachmanů dochází a kdo to chce mít hodně nekonfliktní si to může představit i tak, že když na ně sešleš ten oheň z nebes, sbalí si fidlátka a odtáhnou odkud přišli. 

Přiznám se, že na tom tématu nic nemorálního nespatřuji - fandit těm fachmanům je jako fandit počínání španělských conquistadorů při osidlování Ameriky a obecně fandit kolonialismu. Ale to je samozřejmě věc názoru - jak to kdo chce vidět. 

Ale k nějakému boji tam dochází, čili pokud chceš za každou cenu hru, kde nikdo proti nikomu (z žádného důvodu) nebojuje a nijak mu (z žádného důvodu) neškodí, není toto hra pro tebe. Ale myslím, že v tomto případě to je docela škoda. Protože ta hra je při v podstatě jednoduchých pravidlech neuvěřitelně variabilní a škálovatelná to se ještě můžeme těšit na ty dvě expanze v ČJ.

15.9.2023 09:58:13 | Upraveno autorem (porovnej)

@zacinajici díky moc za objasnění a sypu si popel na hlavu, že jsem to nevěděl. Zkusím se tedy na to hlouběji podívat.

____________________________
Sám sobě hádankou.

15.9.2023 10:05:39

Podepisuju se pod Duchové ostrova - geniální design hry, neuveritelna variabilita, velmi inteligentni zabava. Ja bojovky vubec nevyhledavam, ale tohle je uplne o necem jinem. A moralne pochybne to rozhodne neni.

15.9.2023 10:48:43

Zadání si zjednodušuji na zadání, “které hry se ti neomrzely a hraješ je roky”.

 

A to jsou

  • Šachy
  • Magic the Gathering
  • Hive Pocket
  • Star Realms
  • Tajuplné říše
  • Bloodborne - karetní hra

17.10.2023 13:45:12

ešte by možno bolo dobré špecifikovať v akom počte to budeš hrať, pretože je rozdiel či to má byť hra pre 3-4 alebo solo

prekvapuje ma že nikto zatiaľ nezmienil #Agricola , tým že každú hru máš iných 7 kariet profesií ktoré výrazne ovplyvňujú stratégiu tak si myslím že sa to len tak rýchlo neohraje

ďalej už spomínaný #Brass: Birmingham, #John Company práve kvôli interakcii, tu by som si možno tiež dovolil prihodiť #Milostný dopis hoci skôr hľadáš nejakú plnohodnotnú hru a nie filler

na solo hranie by sa teoreticky nemusel tak skoro ohrať #Frostpunk: The Board Game , prípadne #High Frontier 4 All (solo, coop, kompetitivne)

niekoľko desiatok partií ti určite vydrží aj #Na křídlech, hoci mne po 100 partiách už sa do ďalšej až tak nechce a dúfam že ďalšie rozšírenie bude lepšie ako ázia:D podobne na tom bude aj #Svět divů 

17.10.2023 22:07:42

#Věčná zima: Paleoindiáni je nekonfliktná hra s množstvom možností ako ju hrať a vyhrať. Je to zmes viacerých mechaník: napr. deckbuilding, area control, workerplacement a pod. Každá hra je iná, hráč sa môže sústrediť na všetky mechaniky, alebo len na niektoré a stále dokáže vyhrať. A pri dokúpení rozšírení sa znovuhrateľnosť ešte zvyšuje. 

22.10.2023 21:34:09

Vybíráme z Bazaru

Archmage
Archmage
Akt. cena: 690 Kč
Končí za: 2 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas