Holandská dražba

Ahojte, ma tak dávnejšie napadlo po rôznych diskusiách pri bazáre, že niekto umelo prihadzuje a pod. ,či by to nevyriešila tzv. Holandská dražba.

Viem bolo by to asi dosť komplikované takéto niečo nastaviť softvérovo do bazáru, ale môžeme diskutovať pre a proti, či to má zmysel, alebo nie.

Predávajúci by nastavil max.cenu a zadal o koľko denne klesne cena hry, a ten kto by mal záujem by ju kúpil, princíp tejto dražby je vám asi známy.

A mohlo by sa nastaviť aj možnosť kúpi, len pre tých čo su tu na ZH dlhšie ako… dní, prípadne bez negatívneho hodnotenia, prípadne až od XY pozitívnych hodnotení a pod.

Hm, čo Vy na to?

18.9.2023 18:24:58

Jak hodláš eliminovat boj o příhoz v první minutě dne?

Jde pak o to, kdo přihodí za danou cenu první, a né kdo přihodí více. 

Takže kritériem je pak čas, a né cena.

18.9.2023 20:18:30

Proč by ne, byla by to možnost navíc.

Bandy75 - úplně stejně jako u Kup teď, tzn. rozumným zvolením očekávané prodejní ceny, respektive v tomto typu nadhodnocením ceny.

Pán her - Nový Jičín

18.9.2023 20:48:13

ono nie každy chce za každú cenu predať - ten čo chce predať a  je mu jedno za kolko dá inzerát od koruny, ale veľa je predavajúcich takých čo nie su ochotný ísť pod nejakú cenu.

napr ja by som do holandskej aukcie ako predavajúci hru nedával, pokial nikto nekúpi hru za tolko čo ju ponúkam tak si ju nechám. nemám potrebu za každú cenu ju predať, ak by som mal tak dám od koruny,

18.9.2023 21:37:52

@Bandy75  , veď hru ponúkneš za sumu akú by si chcel, prípadne aj vyššiu. A budúci možní kupujúci ,budú čakat na lepšiu cenu, ktorá bude denne klesať, ale pozor nech vás niekto nepredbehne,a hru kúpi niekto iný.

18.9.2023 22:00:36

Nestojím o to ani jako prodejce ani jako kupující.

18.9.2023 22:37:09

Pro prodejce by to mohlo by zajimave v pripade, ze by se tam dala nastavit minimalni cena, pri jejimz dosazeni by aukce skoncila neuspesne.

18.9.2023 23:17:52

Tohle má význam v aukční síni, kde jsou všichni zájemci najednou. Pro web, kam se každý přihlašuje v jinou dobu a zdaleka ne denně (resp. pravidelně), mi to nepřijde vhodné.

19.9.2023 03:55:20 | Upraveno autorem (porovnej)

@ed.ge To je stále ta samá písnička dokola.  Jednou za čas se zde objeví nápad kupujícího na “vylepšení”, které má vždy “náhodou” jeden rys - je tam vždy průhledný prostor jak vydrbat s prodávajícím. Velké množství uživatelů bazaru zaručuje, že se zde hry prodávají za relativně vysoké ceny a dražba v tomto směru funguje.  Do holandské aukce ti hru nikdo soudný nedá. Nebude riskovat, že kupující budou držet basu.

Nebo ať mně zakladatel vlákna vyvede z omylu a napíše konkrétní hru, kterou má v úmyslu tímto způsobem dražit a vysvětlí proč. 

19.9.2023 07:35:24 | Upraveno autorem (porovnej)

@czechImenhotep  z mojej strany to bola iba myšlienka, preto tak diskusia.

A neviem čo znamená “držať basu”.

19.9.2023 08:10:10

@ed.ge Jednoduše, nikdo to nekoupí pokud tam nebude nižší cena než za kterou se to tu klasicky draží. Velmi dávno se obdobně “dražilo” na německé ebayi. Tam byl vtip v tom, že nikdo nepřihazoval a pak to tam všichni naházeli v posledních pěti vteřinách, aukce se neprodlužovala. Takhle to tam fungovalo ve všech aukcích. Výhodné pro prodávajícího to rozhodně nebylo.

Ony ty teoretické varianty na zlepšení (vždy s potenciálem jak něco ukořistit levně) jaksi ignorují prodávajícího, který to nejprve do té aukce musí dát. Do holandské aukce ti to nikdo nedá, protože jako prodávající tady vyděláš na dražbě tak jak je nastavena a proto je tu narvaný bazar, protože prodávající tu jednoduše vydělá na tom současně zavedeném systému s prodloužením o den víc než na aukru apod. Nikdo to nebude dražit nějakou novou formou bez vidiny, že za to utrží víc než kdyby šel přes klasickou dražbu. 

Jinak v praxi se ta holandská aukce používá na větší množství věcí podléhající zkáze, které mají k dispozici i další obchodníci a když to chceš prodat za každou cenu. Např. letadlo Ti jinak stejně poletí s nevyužitými sedadly, buď ty řezané kytky prodáš, nebo je můžeš vyhodit. Obdobně to může být výhodné pro někoho, kdo vezme deskové hry ve velkém do komisního prodeje, jeho to není a chce na tom vydělat, ne aby mu to tam vščně leželo. Jedny nejmenované webovky na tomto principu fungovaly a možná ještě fungují. Tam ta cena klesala tuším 1x měsíčně či přinejmenším 1x za několik týdnů.

19.9.2023 08:27:04 | Upraveno autorem (porovnej)

@czechImenhotep sme sa asi nepochopili, príklad : 

cena by bola 1000 kč , denne by šla dole ( podľa nastavenia ) povedzme o 50kč.

Len prvý ktorý by prihodil za aktuálnu cenu, by hru hneď získal, žiadne dohadzovanie a pod.

Presný opak klasickej dražby smerom hore, kde sa prebíjajú o cenu. Tu kto prihodí ( vlastne ju hned kúpi) za aktualnu cenu.

Predávajúci by si určil aj minimálnu cenu,pod ktorú by už nešiel (ktorú by ale nikto v bazáre nevidel) kvôli špekulantom., a tam by inzerát aj skončil, dražba by skončila bez predaja.

Išlo by skor o takú zábavnú formu, že kto v pravý čas a v tú svoju cenu za hru , stlačí tlačitko kupim.

19.9.2023 10:54:04

@czechImenhotep Pochopili. Vím co je to holandská aukce a stále trvám na tom, že bych přes ni deskovou hru neprodával, a to z toho důvodu, že z toho pro mně neplyne žádný finanční přínos.

19.9.2023 11:34:21 | Upraveno autorem (porovnej)

@ed.ge  “Išlo by skor o takú zábavnú formu, že kto v pravý čas a v tú svoju cenu za hru , stlačí tlačitko kupim.” Na zábavné formy prodeje si udělej svůj web. Nechápu proč by někdo vybral Holanskou dražbu když je tu zavedený systém prodeje.

19.9.2023 11:44:18 | Upraveno autorem (porovnej)

Point chápu, není špatný, ale jakožto člověk, který zde točí hodně her v tom vidím zábavu jen pro kupující. Pro mě jako pro prodejce, je to zábava nulova. Taky bych do toho hru nedala, jelikož se vsadím, že by to ve výsledku fungovalo tak, že u mainstrean kousků by se čekalo, jak nízko to spadne. Trh s deskovkami už je přesycen a pokud bych měla nějaké “vzácné” kousky, tak bych je raději dala do tohle “klasické” dražby.

Přece jen nejsem charita, abych zde vystavovala inzeráty pro pobavení ostatních :D

Mně systém bazaru, jaký zde funguje teď, vyhovuje. Až na to prodlužování o 24 hodin, kdyby to bylo třeba na 12, tak je to ideal. 

19.9.2023 11:49:53 | Upraveno autorem (porovnej)

Já osobně z principu utratím víc peněz v holandské než v klasické. V klasické vyděláš jen když se najdou dva kohouti. U holandské tě to tlačí utratit rychle a moc, než ti to někdo sebere.

Já osobně jsem koupil bazarově 21 deskovek za poslední tři měsíce, od bazoše přes tlamu až po zatrolenky.

Já osobně jsem nekoupil ani jednu hru na konkurenční české bazarovodeskovkové stránce, která jede čistě na holandské dražbě - protože tam bohužel není nic zajímavého. Prodejce her to evidentně neláká. 

Závěr: Žádané a slavné hry je asi lepší dát na zatrolenky, ať se o to lidé pobijí a cena jde strmě nahoru. Na nežádané a špatné hry je naopak lepší holandská, protože v klasické se to prodá za korunu jediným příhozem, kdežto cestou shora se najde maximální možná cena.

@Zuuuzan nebo kompromis +24 hodin, ale od vteřiny příhozu.

19.9.2023 11:51:56 | Upraveno autorem (porovnej)

@jankie “Na nežádané a špatné hry je naopak lepší holandská, protože v klasické se to prodá za korunu jediným příhozem, kdežto cestou shora se najde maximální možná cena.” 

To je za mne pěkná blbost. Na zatrolkách holt nedáš cenu od koruny ale např. za 50% ceny u niche her. U Holandandské dražby niche her je publikum často tak malé, že si slevu oproti nějaké “reálné” ceně (kontrola např. na BGG) prostě vyčekáš. Hlavně v Čr se hráči těchto niche her často trochu znají a holt si počkají.

19.9.2023 12:01:19 | Upraveno autorem (porovnej)

@Dejavu Když dáš horší hru za polovinu, nikdo nepřihodí. Tak k čemu ti to bude? Dáš to za korunu, nevyděláš. Tak dáš za 50? Ale co když by někdo dal 100? Na okrajové a horší hry ti víc než jeden (občas dva) nepřihodí. 

Z 21 her co píši níže jsem tak 3 koupil, že cena byla vyšší než poštovné. :D A to bylo několik her dokonce ve fólii (snad to nebyla čórka).

19.9.2023 12:07:37

@jankie já se bavím spíš o niche hrách např. od Hollandspiele. Pokud se na zatrolkách neprodá tak je to pro mne signál, že ji mám dát na BGG.

Pokud se bavíme o české hře kterou nikdo nechce a já se ji chci zbavit tak ji holt dám od 1 koruny. Sorry, ale jestli jsem na ni vidělal o 50 korun míň a mělo by mne to štvát tak by to mělo být pro mne signálem že nemám takové hry kupovat nebo si najít lepší zdroj příjmu.

19.9.2023 12:20:07 | Upraveno autorem (porovnej)

@Dejavu A pak překvapivě ještě existují i lidé, co nejsou ty a hrají i na těch pár desetikorun nebo stovek, a pro ty je podle mne holandská lepší, což jsem psal a ty jsi rozporoval. S argumenty o úplně o něčem jiném :)

19.9.2023 12:25:27 | Upraveno autorem (porovnej)

Ani pro kupujícího to nemusí být výhodné. Např. hra bude za 1000,- a já si řeknu že ji chci, a tedy koupím aby mě někdo nepřeběhl, ale co když nikdo další zájem nemá? Peru se vlastně sám se sebou.

Opačně kdyby začínala na 600 a já přihodím, tak ji mám za 600 nebo se klasicky začne max. přijatelná cena zvyšovat, ale k té tisícovce se nemusí vůbec dostat.

19.9.2023 12:58:20

Vím kolik chci do hry investovat a pokud mě někdo přehodí, tak ať. Počkám si na další šanci.
Na to aby mě tlačil čas a abych hru zbytečně z mého pohledu přeplatil nejsem dostatečně hloupý …
 

19.9.2023 13:23:14

To se ale nevylučuje. Mám svůj limit těch 1000, hra i s tou cenou je výhodná koupě (tolik k té hlouposti), ale když jsem aktuálně jediný člověk co ji chce tak sice nepřeplatím vůči svému limitu, ale mohl jsem ji koupit levněji.

19.9.2023 13:41:07

@jankie zkus se na to podívat jako prodejce. Co kdybys ty chtěl prodat hru. Řekněme průměrnou - žádný hit ani raritu. Reálnou prodejní cenu bys odhadoval na litr, 15 stovek bys považoval za velký úspěch, víc za nereálné. Ale věděl bys, že ani za ten litr to není tutovka.

Prodával bys ji raději v klasické nebo holanské dražbě a jak bys v tom či onom případu nastavoval cenu a proč?

19.9.2023 14:09:28

Osobně na oněch stránkách s holandským systémem kupuji pravidelně a míchám to s bazarem tady na zatrolenkách. No nevím že by si zatrolenky a “přehoď” konkurovali, právě naopak se docela fajn doplňují. Zrovna minule jsem koupil nový heroquest za 1500,- ;-) což by se mi tady nestalo. Odtamtud mám i pár ks kousků, takže řeči o tom že je to pro hry které nikdo nechce jsou liché. Asi se tam tak často nekoukáte. Ty pěkné hry mizí většinou velmi rychle ;-) A hlavně nikdo nikoho nenutí tam dávat své hry. Je to prostě o nabídce a poptávce.

---------------------------------------------------------------
Občasně překládám.

19.9.2023 14:16:05 | Upraveno autorem (porovnej)

@undefined @ed.ge  

Přesně na to tu je varianta “Kup teď”.

Nastavím požadovanou cenu a nechci ji měnit.

Ale chápu myšlenku. 

Jde vám o to, že když se hra neprodá za tvou cenu, tak vystavíš nový inzerát s nižší cenou, ale inzerátů zdarma je omezené množství. 

Chcete ušetřit počet vystavených inzerátů a automatizovat pokles ceny, protože nic jného to nepřinese.

Jen to špatně prodáváte jako “zábavnou” aukci, která ovšem není vůbec zábavná :-p

19.9.2023 15:56:50

Vybíráme z Bazaru

Zombicide Survivor: CMON Comics – Vol. 1 extras
Akt. cena: 800 Kč
Končí za: 1 den

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas