Ceny tu a jinde

Ahoj vespolek! Muzete mi pls nekdo vysvetlit, co u nas dela deskovky tak drahe? Chapu, ze nizsi naklad zpusobuje vyssi cenu na kus. Ale muze tenhle duvod zvednout cenu o 50%???

Dival jsem se treba na Dice Forge, ktery ma BF uz v nabidce.
MSRP v USA: $40 (~830)
MSRP v DE: 40 EUR (~1000)
MSRP v CR: 1199 CZK

Chapu, ze se musi prekladat pravidla. Ale opravdu stoji preklad dvou (mozna jsou velke jako 4 jine, ok) stranek tolik, ze kazda krabice musi mit o 50% vyssi cenu nez za velkou louzi? Ano, neni to jen preklad, ale sazba, grafika atp, ale porad, +50%?
Text na komponentach neni, takze myslim, ze se to vyrabi stejne ve velkych seriich pro vice jazykovych verzi najednou. Takze ten tisk pravidel je takovy naklad? Nebylo by pak lepsi prodavat hry s origo pravidly a CZ verzi online? Stejne mame vsichni smart zarizeni a kdo by chtel hrat na chate v lesich u svicek, muze si prece pravidla vytisknout sam. Na krabici by stacila velka nalepka s QRkem a velkou vlajkou, aby vsichni vedeli, ze tomu budou rozumet.

A pro uplnost z jineho soudku:
Pustina
MSRP v USA: $75 (~1550)
MSRP v CR: 1299 CZK

Mam to chapat tak, ze Albi to umi delat levne a BF ne?
9.4.2018 14:10:11 | Upraveno autorem (porovnej)

OT
To nejsou jen deskovky, rybářské vybavení u nás versus Rakousko/Německo,tam už jde o tisíce na jedné položce :+(.
To je asi česko/slovenský folklor,přirážet si víc než maximum.

9.4.2018 15:44:39

Ceny
BF podle mě testuje jakou cenu ještě český trh unese. Osobně si myslím, že bude muset jít u některých her s cenou fakt dolů, jinak toho bude mít plný sklad. Takto se to například stalo u:
Euphoria
Běsnění Drákuly
Vikings on Board
Steam Park
New York 1901
Sheriff of Nottingham
Warhammer Quest: Dobrodružná karetní hra
Loony Quest
Mascarade

a dalších...


9.4.2018 16:00:14

Když to někomu
přijde drahé, kupovat to nemusí.
Pak to dopadne jako vyjmenované hry níže.
O jejich úspěchu rozhodneme my našimi peněženkami.

Osobně nevidím do toho, jak mají nastavené smlouvy, kolik co stojí a tak si nedovolím kritizovat.

--------------------------------------
Deskoherní Inkvizitor
Zakládající člen hnutí "Jednorožce s duhou do záhlaví Zatrolenek"

9.4.2018 16:09:40

rix

všeobecně
v ČR máme prostě vyšší životní úroveň, která každým rokem ještě roste, takže i ceny budeme mít vyšší v porovnání se zaostalými zeměmi, co jsi uvedl v příkladu.

9.4.2018 16:17:50

Joe

Väčšina
Väčšina z toho bude o počte vyrobených lokalizovaných kusov - pre náš malý CZ-SK trh rádovo v stovkách (čiže drahšie), západné trhy v tisícoch, či desaťtisícoch (jednoduché úspory z množstva).

9.4.2018 16:20:42 | Upraveno autorem (porovnej)

Joe
S tím by se dalo souhlasit,
kdybychom neměli zkušenost s tím, že dřív BF vydával české verze her, které byly zpravidla levnější než cizojazyčné.
Pravděpodobně je to dáno změnou trhu a molochem Asmodee, pod které teď patří například i FFG.

9.4.2018 16:29:48

Obecne...
Ono je tezko porovnavat, protoze i u zahranicnich kousku se ceny navzajem dost lisi (tusim ze jsem parkrat zachytil anglickou edici hry u Z-Man Games podstatne drazsi, nez treba nemeckou verzi)

A i BF ma (meli?) nektere veci levnejsi v CZ nez treba v EN (myslim, ze to byvalo minimalne u FFG veci), takze predpokladam, ze je to hodne o konkretnich podminkach, ktere kdo nabidne/podari se vyjednat...

9.4.2018 16:32:55

Joe

BladeBrown
No a zabudol som licencne poplatky - vid napriklad prakticka nemoznost vydat pokracovania Star Realms v cestine prave kvoli nerealnym narokom White Wizard (vzhladom na nasu velkost trhu).

9.4.2018 16:34:38

Více faktorů
Do hry vstupují faktory, které si často člověk vůbec neuvědomí. Hry jsou odebírány v nějakém nákladu, který může mít vliv na cenu. Když si vydavatel nechá vyrobit třeba polské edice, může mít nižší cenu za kus kvůli většímu množství. Velké hry se sem většinou dovážejí v nejmenších nákladech, aby se vůbec zvládly prodat. To také znamená vyšší náklady na každý kus.

Druhým faktorem je, že se různé jazykové verze nemusí vyrábět v jeden moment. Často vidíte, že originální jazyk je vyráběn v jedné fázi a mutace v jiné. Opět se bude lišit cena za kus, ze které se vypočítává MOC.

Navíc může být česká verze vyráběna v úplně jiné továrně než zahraniční kopie - opět nic neobvyklého. Malé karetky se téměř zásadně vyrábějí přímo u nás či v Polsku a může se i stát, že anglickou verzi udělá jedna čínská továrna (třeba Panda), zatímco českou (a potažmo i další mutace) nějaká levnější, i když stále čínská - pak se mohou lišit třeba i komponenty, velikost krabice, kvalita karet atd.

A nakonec musíte myslet na daň. Jak je to u deskovek jsem zrovna nezkoumal, ale v práci řeším telefony a tam při představení zahraniční ceny rovnou připočítáváme daň, abychom viděli, kolik to bude stát u nás.
---
Autor hry Velryby ničí svět

9.4.2018 16:42:18 | Upraveno autorem (porovnej)

...
vice faktoru ok, dane ok, naklady na lokalizaci ok, ale porad mi neni jasne, jaktoze jedna krabice jde lokalizovat, vyrabe a prodavat o 20% levneji nez original a druha o 50% draz. A to se nebavime o skutecnych internetovych cenach, ale o MOC (MSRP), a nevim jak vy, ale ja jsem za MOC nikdy zadnou deskovku nekoupil. Navic kdyz ty hry srovname, tak ta levnejsi ma mnohem slozitejsi lokalizaci (text na komponentach a jeste k tomu kartonovych) a o dost rozsahlejsi pravidla. Je to tim, ze se Pustiny vyda 2x vic nez Dice Forge? Mozna. Skutecne je to duvod pro 70% (relativni) rozdil v cene? Nemyslim si.

Opravdu mi spis prijde, ze BF testuje, co si jeste muze dovolit (jak uz tu nekdo zminil), zatimco Albi se snazi vyrabet hry pro mistni trh a s mistni cenovkou. Mozna to ani nedelaji schalne, mozna to skutecne vyrabi tak draho, ale pak by meli jit do Albi na skoleni "jak delat hry za rozumnou cenu".

10.4.2018 14:20:41

lacko
Osobně si myslím, že se vydavatelé chovají tak aby maximalizovali svůj zisk což je pochopitelné a legitimní. Nastavení ceny může velmi ovlivnit výsledný zisk a vydavatel se musí rozhodnout, jestli prodávat za vyšší cenu s vyším rabatem ale prodá se jenom pár krabic nebo jít na co nejnižší cenu a nižší marži kompenzovat více prodanými kusy. V ekonomice se to nazývá plasticita nabídky a poptávky. Kterou strategii zvolit závisí na různých faktorech. Velikost trhu může být jedním z nich. Když je trh malý a poptávka vysoká byli by proti sobě kdyby cenu nezvýšily. Zajímavé srovnání může být u počítačových her, kdy třeba Steam nabízí jednu a tu samou hru kde nevznikají absolutně žádné náklady navíc za jinou cenu v různých zemích podle toho, jak mají spočítáno, že jim to přinese macimální zisk. Když se podíváte na stránky https://steamdb.info/app/282070/, můžete si sami ověřit, že cena počítačové verze This War of Mine je pro evropský trh 23 EUR, a pro ruský 6,6 EUR

10.4.2018 14:44:59

obchod
Ty jako zákazník máš neuvěřitelnou moc a můžeš někoho, kdo prodává něco za (dle tvého názoru) přemrštěnou cenu, poslat do hajzlu tím, že si to nekoupíš. Když naštvaných (nekupujících) zákazníků bude víc, prodejce to brzy pozná na klesajících tržbách. easy.
Nikdo z nás nevidí do smluv vydavatelů a myslím, si že je to tak správně. Je mi jedno, zda BF prodává hry za vyšší cenu, než originál. Je to třeba jejich byznys plán, třeba jim vyjde, třeba potřebují zalepit díry z propadákových projektů, třeba nakoupili práva na hru skutečně tak draho. Nevím, ale jako zákazník se rozhodnu, zda hru koupím nebo ne.
___
redaktor Deskofobie

10.4.2018 15:10:06

Souhlas

Naprostý souhlas s Yedle, to nepotřebuje další komentáře

10.4.2018 15:12:56

na tento typ dotazu
by tu mela existovat automaticka odpoved s presmerováním na prednašku CGE.

takze pro zopakování
https://www.youtube.com/watch?v=iLvmchOgubs


10.4.2018 15:24:48

Yedle
Mas pravdu, taky si od BF uz nic nekoupim. A treba i dalsim lidem tady vadi, ze ceny BF az prilis pripominaji drahotu a rozhodnou se stejne. Kdyz nas bude dost, treba se neco zmeni. Skoda jen te exkluzivity FFG, ale nemusim mit vsechno a kdyz uz budu muset, sezenu si radsi original.

@dprikryl: tvuj priklad dava smysl - v zemi, kde maji lide min penez, je produkt levnejsi. Muj priklad s Dice Forge je presne naopak, proto se tomu tak divim.

10.4.2018 15:31:25

Jak kdy, jak kde
Neplatí to u všech her, ale docela často jsem setkal že české hry jsou dokonce levnější než zahraniční :-)

Ono hodně záleží kde se díváš

Když vezmu zrovna tvůj příklad Dice Forge na fantasy ochodě
ENG verze: 1029 kč
CZ verze: 979 kč
(není skladem)
- osobně si myslím že česká verze bude potom na e-shopech pod 1000 Kč

Kamenné obchody jsou cenově prostě jinde - nemluvě o zlech co páchají na hrách Dračik a jiné obludy občas (jako Splendor ve výprodeji za 730 :-D )

10.4.2018 16:21:33

...
Dokonce jsem našel za 889,-
(+45 pro ty co nejsou z Prahy)
(dice forge)

10.4.2018 16:22:03 | Upraveno autorem (porovnej)

cena za hru
Moc to nesleduji, ale neohlásil BF, že cena za Rising Sun bude nižší, než se původně plánovalo? Nevím, jak je to v porovnání s jinými jazyky, fakt to nesleduji. Vnímal jsem to jako gesto směrem k hráčům.

10.4.2018 21:10:57

Jeny
Nechtel jsem srovnavat jabka s hruskama, proto jsem vsude uvadel MSRP a ne realnou netovou cenu. Ta je v USA (dival jsem se jen na Amazon) $32, tedy nejakych 660 CZK. A jsme tam, kde jsme byli...

11.4.2018 08:55:45

lacko
Ale stejně srovnáváš jablka s hruškami. To je jako srovnávat Německou a Českou průměrnou mzdu.

Vydavatel poptá nabídku u výrobce. Ten mu nabídne za 500 kusů nějakou cenu, za 1000 kusů jinou (zpravidla na jednotky menší). K tomu připočti náklady na překlad, vliv kurzu, distribuci, marži a máš doporučenou cenu. Ta je mimochodem ne 1299 ale 1199 (viz http://eshop.blackfire.cz/x112693/dice-forge). Ale to by tvé teorii o zlém BF asi nehrálo tak moc do karet. :) Třeba Twilight Imperium díky změnám kurzu se už nebude prodávat za doporučenou cenu 3900, ale za 3400.

A jak říkal Yedle - Máme tržní hospodářství, cenu tak netvoří pouze prodejci, ale i kupující. Pokud máš pocit, že je to předražené, tak to nekupuj. Dle toho vydavatel jasně pozná, že bude muset něco změnit.

Dříve opravdu byly české hry levnější, protože se do ceny dala rozpustit množstevní sleva od výrobce. To bohužel dost skončilo se zásahy národní banky do kurzů. Dnes po konci zásahů už je situace o něco lepší (ale záleží, kdy je ze strany vydavatele požadováno plnění - při podpisu smlouvy, dodání apod. - v tu dobu se počítá kurz). Dnes jde zase proti tomu dražší doprava, skladování apod., takže to je většinou spíš prašť jako uhoď.

...................................................................
Redaktor Deskofobie a blogu Kubrt vs Deskovky

11.4.2018 09:16:48

Kurdt57
Ad cena: nikdy jsem nerekl, ze je u BF za 1299, 1299 stoji Pustina, na ktere jsem se pokusil demonstrovat, ze delat ceske lokalizace levneji nez original stale lze (nebo alespon jeste loni slo). Moje teorie o zlem BF tedy stale stoji.

A diky prikladu s Pustinou take nemuzu souhlasit s tvrzenim "Dříve opravdu byly české hry levnější, protože...", prave proto, ze vidim, ze to jde porad, alespon Albi to umi, na rozdil od BF. A asi to nebude tim, ze se na Albi nevztahuji cachry CNB, kurzy nebo cokoliv jineho, hriste je porad stejne.

A abychom pridali do hry tretiho do party, mrknem na Mindok:
Mars Teraformace
MSRP v USA: $70 (~1430)
MSRP v CR: 1199,- (podle eshopu Albi, na strankach Mindoku jsem ceny nenasel)

Takze i Mindok to umi! A moje teorie o zlem BF ma (alespon pro me) stale pevnejsi zaklady.

A pripam jeden kousek z posledni doby i za Rex hry:
Najezdnici ze severu - $50 vs 999,-

Takze i Rexhry umi delat hry alespon stejne drahe jako original, a ne o 50% draz.

Takze tri vydavatele umi delat hry levneji nebo stejne draho a ctvrty si prihazuje 40-50%. Urcite za to muze ta zla narodni banka! ze jo?

pozn: vim, ze to je jen jeden zastupce z kazde staje a pri komplexnim pohledu to muze vypadat jinak, jen vypichuju, co "jde".

11.4.2018 14:40:42 | Upraveno autorem (porovnej)

Kubrt
A to je zajímavé ,že je to většinou u her BF.
Samozřejmě třeba Azul,ale ten je drahý všude.
----------------------------------------
Oficiální BF "hater"

11.4.2018 14:57:44

Zkuste mrknout
jaké hry porovnáváte.
Třeba Scyhte MSRP 80 USD asi 1680 Kč, Albi 1999 Kč.
Jak je hra plná plastu, bude situace jiná než třeba u Pustiny plné kartonu.

--------------------------------------
Deskoherní Inkvizitor
Zakládající člen hnutí "Jednorožce s duhou do záhlaví Zatrolenek"

11.4.2018 15:06:21

marektomas98
Kmotr je taky plny plastu, MSRP v ameru ma stejne jako Scythe, ale u nas je MSRP o dve kila vyssi nez Scythe... Co jeste mame srovnat, abychom "narusili" teorii o zlem BF?

11.4.2018 15:21:25

marekromas98
V momentě kdy vyšlo Scythe byl dolar 24kč,což bylo 1920 kč.
Ja kupoval v prvním týdnu ,přímo na eshopu Albi a už tam byla cena 1799kč.
----------------------------------------
Oficiální BF "hater"

11.4.2018 15:29:52

Vybíráme z Bazaru

Detektiv: Po stopách zločinu
Detektiv: Po stopách zločinu
Akt. cena: 800 Kč
Končí za: 7 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas