Zoo Tycoon - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 13 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Zvířátka
Herní kategorie: desková hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
ADC Blackfire Entertainment - logo
Autoři: Marc Dür
Samuel Luterbacher
Rok vydání: 2023
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dojmy

Tak hru máme doma - odehrána první partie. Nasekáno pár malých chybek - pravidla by mohla být trochu lépe napsaná… po rozbalení jsem si říkal: tak málo druhů zvířat (Archa mne namlsala…)? Ale nakonec těch pár druhů vyrobí sakra komplexní euro. Překvapilo mě, až jak moc. Rozhodně to není na hraní s dětmi - i když k tomu obal, téma i název může vést. Komplexnost je tedy vysoká - a s tím se pojí i nevýhoda potřeby uhlídat velké množství ukazatelů. Jedna “malá” změna v např. nákupu jednoho zvířete vám může pohnout několika ukazateli. Takže je třeba opravdu jet postupně a v klidu.

Mám z toho opravdu pocit budování ZOO - s většinou aspektů které k tomu patří. Velikost a druh výběhů, alfa samci, koexistence více druhů v jednom výběhu, stavby ve výbězích, informační tabule a stánky s občerstvením a suvenýry. Navracení zvířat do volné přírody, výměna zvířat s jinými zoo (zvířata nekupujete - pouze je odesíláte nebo přivážíte podle aktuální nabídky a poptávky), plození mláďat, management pracovníků a financí. Věhlas, ochranářské projekty, karty událostí a sponzorů…

Hutné euro trochu odlehčuje množení mláďat - kde pokud si pořídíte zvíře, které se dobře rozmnožuje a navíc má v jednom vrhu více mláďat, se může stát že např. pštrosi se vám v jednom roce namnoží tak, že jich najednou máte trojnásobek toho, kolik jste původně chtěli (ale přitom se s tím dá vcelku rozumně pracovat - i např. kontrolou porodnosti). A odebrat je od vás nikdo nechce (nebo alespoň ne v potřebném množství - kdyby z toho šlo vařit v těch stáncích… - ze ZOO jsem měj skoro pštrosí farmu. Zebry se mi zase nemnožily vůbec - protože na začátku byly v nabídce jen samci - tak nakonec jsem ve výběhu měl šest chlapů - kdybych tam dal jedinou samici, tak se servou jak… koně (v pyžamu).

Nevýhody? Je jich po první hře něco málo: některé figurky polámané (nic co by nespravila kapka lepidla), složitější management hry, trochu hůře napsaná pravidla…

Výhody? Těch je více… k tomu co jsem napsal výše přidám: kvalitu komponent -potištění meeplíci v deluxe edici, hrací desky s výřezy…

Za mne po první hře spokojenost (vidím v tom potenciál pro rozvíjení se v dalších hrách), silnější pocit managementu, udržování a stavby vlastní ZOO než v Ark Nova.

…asi si přidáme house rules pro výměnu zvířat mezi ZOO hráčů.

Edit po druhé hře: všechna pravidla jsme snad hráli správně a rozdíl prvního a druhého hráče byl 32 vs 27 bodů. Na obou stupnicích jsme se dostali poměrně vysoko - nakonec jsme bodovali na té finanční, ale jen o pár bodů - náhoda v množení a event kartách se téměř vyrovnala… pokud hrají dva zkušení hráči, tak je to výrazný mozkolam… houserules nebude - souboj je o každý bodík a tím se mění vyvážení hry… ufinancovat zoo v pozdějších fázích je dost náročnej úkol. Učící křivka mezi první a druhou hrou je dost strmá a myslím že bude ještě stoupat. A opravdu si myslím že ve dvou hráčích je to ideální… druhou hru jsme dohráli oproti první za skoro poloviční čas… ještě doplním že prostojů ve hře je málo - pořád je co dělat a některé části kola se hrají najednou…

 

3.10.2023 11:35:38 | Upraveno autorem (porovnej)

@Golom Super dojmy. Chci se zeptat v kolika hráčích jste hráli? Plánuji tu hru hrát majoritně ve 2 lidech, tak jestli tam je nějaké omezení atd. 

3.10.2023 13:46:54

Díky za dojmy, mně hra přijde v týdnu a budu hrát primárně sólo, tak dám taky vědět, jaké to je. Kdybys případně chtěl osvětlit nějaká nejasná pravidla, tak budu rád. @Golom 

- - -
píšu o (nejen) sólohraní deskovek: www.instagram.com/solo_boardgaming

3.10.2023 14:48:44 | Upraveno autorem (porovnej)

Ach jo :( :(  Na tuhle hru jsem jako milovník klasického počítačového tycoonu koukal, a po přečtení těch dojmů mě šíleně svrbí peněženka, ale jak to sakra vysvětlím doma, že jsem zase prachy na jídlo na celý měsíc nechal za deskovku……

3.10.2023 14:59:50

Říkal jsem si, že sem psát nebudu, ale třeba to teda někomu ušetří peníze na jídlo :). My to teď zkoušeli na Zatroconu a mně osobně to přišlo tragický, až nehratelný. Prekomplikovany, nezajimavy. Naštěstí jsme cosi hráli špatně a dohodli jsme se, že to ani nechceme dohrávat, byť jsme před tím investovali 2 hodiny (nepřeháním) do vysvětlování pravidel.

Neříkám, že se to někomu nemůže líbit, ale s koupí bych třeba ještě počkal na další recenze.

3.10.2023 17:39:32

@Azifaral Hráli jsme ve dvou - přijde mi to asi jako ideální počet hráčů. Ve třech možná ještě… ale ve čtyřech bych to hrát nechtěl. Už takto je to hra tak na tři hodiny… jo a je tam mírná úprava pro dva hráče v bodování…

3.10.2023 18:46:11 | Upraveno autorem (porovnej)

@Onas díky za opačné spektrum názorů. Jak píšu v předchozím příspěvku, tak pro mne je hra ideální ve dvou hráčích. O pravidlech jsem se zmiňoval - je pravda že to u nás chtělo nakoukat video, zahrát si to, a teď mám pocit, že bychom to mohli hrát správně - hrajeme, stejně jako ty, velké množství složitých her, takže pravidla jsme nakonec dali - ale je pravda že pro začínající nebo méně zběhlé hráče to může být docela oříšek. My jsme se s Renatou shodli, že nám hra sedí a baví nás.

3.10.2023 18:53:01 | Upraveno autorem (porovnej)

@Golom Kolik asi zabere setup a samotná hra ve dvou? Mně dneska hra došla a jsem trochu zděšen tím počtem komponent, dílků a karet. :D Byl jsem i těmi rozměrově velkými pravidly, ale je tam velké písmo a dost obrázků, tak se snad budou dobře číst, ač jsem na BGG četl, že nejsou úplně jasná a dobře sepsaná.

- - -
píšu o (nejen) sólohraní deskovek: www.instagram.com/solo_boardgaming

5.10.2023 15:40:38

Setup nám poprvé zabral tak 15 - 20 minut… napodruhé - když jsme odělili destičky pozemků od všeho ostatního (podle autorů nastala chyba v nedodání pytlíku na právě zmíněné destičky pozemků) se dostáváme cca na 5 - max 10 minut. Vše má svojí krabičku a místo… co se týká délky hry - tak první hra byla dost krkolomná a dlouhá (ve dvou cca 4 hodiny - s prohledáváním pravidel a hledáním některých nejasností na bgg…), druhá hra už se vešla do cca 2 hodin včetně setupu. Takto to je u nás ale s většinou her :-) Holt složitý hry si žádají svoje… ale uvědom si (čímž tě nechci nějak dehonestovat) že jsme herní matadoři s více než 400 hrami doma… u začátečníků to může být vetší oříšek… jo a rozměrově velký pravidla mě… upřímně… pěkně štvou - nejraděli mám tak A5 - nevím proč se pořád někteří vydavatelé snaží vyplnit krabici přesně stejnou velikostí pravidel… kdyby tohle udělali v Eeon tresspass odyssey tak s každou stránkou při jejím přetáčení budu běhat do dalšího pokoje…

5.10.2023 20:32:08 | Upraveno autorem (porovnej)

Včera dorazila krabice plná zvířátek, tak se podělím také o prvních pár dojmů. Překvapilo mě, jak je všechno hodně titěrné - dřevěná zvířátka dokonce tak, že jsem našel jedno polámané. Dílky budov, které se staví do jednotlivých výběhů bude potřeba pokládat pravděpodobně pinzetou s ohledem na mé buřtoidní prstíky:-) Po prolétnutí pravidel jsem vůbec nechápal, jak se to vlastně má hrát. Posouvání tabulky s nabídkou a poptávkou, vysvětlení kdo, jak a kdy si může brát kolik čeho, je tak nesmírně špatně vysvětleno, že jsem se chvílema těm krkolomným větám typu: Nabídku si může vzít pouze jeden hráč. Jeden hráč ale nemusí vzít všechna zvířata, jiný hráč může vzít zbývající, je něco, so jsem četl asi pětkrát, než mi to tak nějak začalo dávat smysl.

Pravděpodobně to ale asi nebude problém českého překladu, ale pro srovnání ještě musím mrknout do EN pravidel. Pustil jsem si pár zahraničních videí, kde je asi největší problém ten, že prototyp a finál se trochu liší a některé věci jsou tím více matoucí. Každopádně těším se na první hru ve třech a jsem zvědavý, jak bude dlouhá.

11.10.2023 06:54:20

Jo, já včera viděl asi 80 % pravidel, a taky moc netuším, dost bodů je nejasných a je tam spousta mikropravidel. A videonávod po naskenování QR kódu zatím na webu není. Tak taky budu asi muset počkat na nějaká videa, kor když to budu hrát sólo, ke kterému jsou další dvě strany pravidel.

Ale zdá se mi to hezky komplexní a že půjde více o správu zoo jako takové než třeba v Ark Nově. Tak snad se vše podaří ujasnit a vyladit, protože potenciál tam vidím.

- - -
píšu o (nejen) sólohraní deskovek: www.instagram.com/solo_boardgaming

11.10.2023 07:56:30

Chce to jednu hru a pak mrknout na videa… takto jsme to nakonec rozběhali - a pravidla si  nakonec sedla a dávají smysl. Ale je pravda že ta co jsou přiložená ve hře jsou napsaná otřesně… kdyby něco, ptejte se, pokud to bude v našich silách, odpovíme.

Jen pro začátek: pochopení karet zvířat je pochopení asi tak 70% hry. Pak už to šlape… jen upozorňuji že se sólem bohužel zkušenosti nemám. My i Stuka leader a Pavlov house hrajeme ve dvou… :-)

13.10.2023 02:24:39 | Upraveno autorem (porovnej)

OK, díky. Každopádně prý už anglická pravidla jsou nepochopitelná, viděl jsem to na BGG a včera mi to psal jeden kluk na IG. Bude to chtít to video, na který běžně nekoukám.

- - -
píšu o (nejen) sólohraní deskovek: www.instagram.com/solo_boardgaming

13.10.2023 07:52:24

Tak já už jsem si dal jednu nedokončenou sólo hru, abych to rozhýbal, a abych pochopil, jak funguje. Je to jen hra proti tabulkovému skóre, ale chtěl jsem pochopit, co a jak mi vlastně klade ty překážky. Je to vlastně dost easy, protože na jaře házíte jednou kostkou za protihráče, kterému pak podle hodu přidáte 0, 1 nebo 2 kroky na stupnici ochrany přírody. Při výběru zvířat vám balíček 4 (nebo 6) karet brání si vzít tažená zvířata, zatímco protihráčovi táhnete 2 karty a kontrolujete, zda již nemá všechna zvířata z nějakého parku. Zároveň se v zimě kontroluje, zda máte dostatečně vysoké skóre na všech 3 stupnicích, za což můžete mít kontaktní místo zdarma (které musíte mít kam umístit). 

Zpočátku mě hodně mátla Reintrodukce a také práce s Nadšením (Buzz), ale už jsem to všechno rozluštil a zítra nás čeká první velká hra ve třech.

13.10.2023 08:04:07

Souhlasím s tím, že pravidla jsou vlastně docela jednoduchá… jen je třeba toho hodně uhlídat při jakékoli změně - např. změna počtu zvířat ve výběhu i další obdobné akce ovlivňují hru více, než jsem byl u ostatních her zvyklý - a to je na hře asi nejsložitější. Ta komplexnost je dána hlavně tímto. Na začátku jsme třeba vůbec nestíhali (nebo spíš jsme měli co dělat s tím abychom uhlídali) repatriace, plnění úkolů a “kupování” vzácnějších druhů… druhá hra už byla o poznání lepší a strategičtější - i když to navracení zvířat jsme nezapnili ani na jedné kartě naplno. A také nám nasypala o dost více vítězných bodů.

Ps.: ne repatriace ale reintrodukce - nějak se mi v noci popletly cizí termiti.

Pps: shoda podmětu s přísudkem u termitů je docela zajímavej češtinskej oříšek :-)

Ppps: tak repatriace inreintrodukce jsou správné termíny…

13.10.2023 09:03:17 | Upraveno autorem (porovnej)

Jak dlouho vám trvala hra řekněme po 3-4 partiích, kdy už se pravidla víc zažijí ? Na BGG avizované 2-3 hodiny mě trochu odrazují…

24.10.2023 17:01:34

Máme odehrané 3 partie ve 3 a zatím jsem se vešly do 3,5 hodiny, přičemž nejdelší je určitě fáze Výstavby výběhů a zařazování zvířat do výběhů, nakupování nových pozemků, stánků, kontaktních míst. Odehraje se celkem 7x a vždycky nám zabrala nejvíc času. Všichni mají hrát najednou, ale prostě to není úplně možné (myslím si tedy). Někdy chcete počkat, až jak zareagují vaši soupeři při získávání bodů na stupnici vzdělávání a ochrany přírody. Řekl bych ale, že ve 3 se to určitě dá ještě stlačit tak o půl hodiny, ale podle mě to pak už není zábava. Každý si tam šudlá svojí ZOO a vůbec nevíte, co se děje kolem. 

24.10.2023 18:06:30

@Ahedov To odpovídá tomu, co psal jeden uživatel na BGG. Jak rychle se odehraje jaké období:

Spring - Quick

Summer - Slow

Autumn - Super Slow | Analysis Paralysis

Winter - Quick

I dle přečtení pravidel to tak na mě působí. Včera jsem ještě raději zhlédl dvě hodinová videa s pravidly ke hře, první partie asi dají zabrat… Pak dám vědět, jak rychlé bude sólo, ale i když se něco hraje souběžně, tak čím víc hráčů, tím delší to bude.

- - -
píšu o (nejen) sólohraní deskovek: www.instagram.com/solo_boardgaming

24.10.2023 22:53:58 | Upraveno autorem (porovnej)

Hrajeme ZOO Tycoon ve dvou a jsme nadšení. Je to daleko blíž k simulaci zoo než Ark Nova, kterou vlastně asi ani nepotřebuju hrát.. Máme rádi složité hry, wargames (vč. ASL), takže se “složitostí” a “fiddleness” fakt nemáme problém, naopak. Trošku nechápu, s čím mají ostatní problém, vzniklé problémy mají různá řešení a je zábavné je hledat.. Narodilo se mi hodně zvířat? Neudám je na burze? Tak zvětším výběh.. Jak ho zvětším, abych při tom ulovil ještě pár bodíků za vzdělávání, nebo ochranu přírody…? Hm… No příště už tam ty pštrosy a pštrosice rozhodně nenechám dělat nekontrolovaný techtlemechtle!
Laskavý čtenáři, nenech se odradit negativním remcáním, ta hra je fakt dobré tematické euro :-) Jediné negativum co bych si dovedl představit je diskutabilní znovuhratelnost, vzhledem k minimální variabilitě.. Ale těším se na rozšíření!

21.1.2024 18:20:55 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Blaze
Blaze
Akt. cena: 1 Kč
Končí za: 21 hodin

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas