Za hranou - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 13 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Sci-fi, Post-apokalypsa
Herní kategorie: desková hra, intriky
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
TLAMA games - logo
Autoři: Daryl Chow
Josh Cappel
Rok vydání: 2021
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Jak moc se vyplatí "nejít za hranu"?

Tak já to tu zase trochu oživím. Hra mě hodně zaujala, a to jak tématem, tak mechanismy. Tento týden jsem ji měl možnost konečně vyzkoušet ve hře 4 hráčů.

Pravidlově do sebe po prvních pár tazích všechno zapadne, jen je potřeba zvládnout trochu košatější ikonografii. S tím já osobně třeba nemám problém (a ikony dokonce preferuju oproti textu). Co mi ale přišlo malinko nezvládnuté, je zbytečná stručnost popisu efektů některých polí/žetonů (třeba s ohledem na upuštění/zvednutí předmětu, přesunu zločince vs. přesunu předmětu apod.) - je jim věnována jen zadní strana pravidel. To jsou ale víceméně drobnosti, které jsme za pochodu tak nějak intuitivně vyřešili a možná kdybych přečetl dodatečně ještě jednou pravidla, dohledal bych nějaké obecné postupy, díky kterým by vyhodnocení zmíněných efektů bylo jednoznačné.

S čím jsme ale měli tak trochu problém všichni, byla zdánlivá nevyváženost hraní “na jistotu” a hraní “na hulváta”. Hra skončila s nezmařeným plánem (všem přišlo zajímavější investovat do složek, protože z těch šly okamžité body, navíc žetony v plánu na konci neoboduju, takže mají smysl hlavně v situaci, kdy už mám zásobu mnoha stejných žetonů v paměti).

Co se týče zkaženosti, finiální součty byly někde na úrovni 15, 20, 30 a 32 bodů. Vtipnější to ale bylo se skóre - vítěz (ten s 32 body zkaženosti) měl cca 170 bodů, my ostatní 3 se krčili vzadu někde se 100 a méně body. Takže ani oněch 30, které by ztratil, by mu na výhře neubralo. Rozhodl se celou dobu jít strategií “co nejvíc zkaženosti” a body, které nasbíral na kartách, mu těžce převážily i případnou teoretickou ztrátu (např. 3 žetony důkazů jsou za 7 bodů, takže v případě, že jsou bodovány alespoň 3 body, je hráč v plusu, i kdyby byl plán zmařen).

Když k tomu připočtu to, že za “bezohlednou” variantu zločinu hráč dostane kromě více karet dilemat i více informací (VB), nedává mi moc smysl hrát na nízkou zkaženost.

Věřím, že by to mohly změnit nějaké úpravy - z hlavy mě napadá třeba toto: 

  • “strážcovský” bonus (3 odznaky za 20 VB) by nemohl dostat hráč, který je “za hranou”
  • v případě zmaření plánu by se odečítaly body za zkaženost všem hráčům a ne jen tomu nejzkažnějšímu (aktuálně je to prostě dost gamble na to, že budu o jeden bod “hodnější” a penalizace mě mine - ten rozdíl ve “ztratit hodně” vs. “neztratit nic” je celkem propastný)

Obecně ale nejsem fanda house rules…

Píšu ale po prvním hraní, tak třeba mi někdo s více odehranými partiemi řekne, že se nemusím bát. Ale tak nějak mám prostě po první partii pocit, že nemá smysl nic moc jiného, než bušit naplno do dilemat.

-- 
admin popisů a recenzí her ZH, překladatel FitB a REXher

4.9.2022 16:36:16

Nám to teda vychází jinak - po dvou hrách ve dvou hráčích, kdy jsem pokaždé hrál na zkaženost, mám jednu výhru (o slabé 3 body) a jednu prohru (o 19 bodů). Ve druhém případě mi zkaženost vyšla na 33 bodů a to je dost značný postih.

Maximální skóre máme zatím 107 bodů (za slušňáka), takže zatím si neumím představit strategii, která by mi přinesla 170 bodů.

Po dvou zahráních nemám moc představu o vyváženosti (ještě mi zbývá vyzkoušet několik strategií), ale zatím mi to přijde rozumně vybalancovaný a na extrém, který popisuješ, jsme nenarazili.

26.12.2022 15:27:06

@Ereboro Díky za reakci, musím to znovu dostat na stůl. Osobně bych trochu i sázel na to, že bude rozdíl v hraní ve dvou a ve více hráčích. Taky jsi nepsal, jestli soupeř nehrál na zkaženost, nebo na tom byl na konci prostě jen líp. Protože jestli dobře počítám, rozdíl na konci hry byl mezi vámi 14 bodů, což mi přijde strašně málo, pokud jsi jel cíleně na zkaženost a nabíral teda hodně karet dilemat, které jsi schopný potenciálně hodně obodovat (nebo si z nich aspoň vybrat ty kvalitnější).

--
admin popisů a recenzí her ZH, překladatel FitB a REXher

27.12.2022 01:20:28

@Kew Ten počet hráčů mě taky napadl, ale neumím teď odhadnout, kterým směrem to bude co vychylovat. Bohužel, teď v nejbližších týdnech to víc jak ve dvou nezahraju. Ale ve dvou to určitě párkrát dáme (protože nadšení z vánočního dárku je veliké), tak pak zkusím dát nějaké summary třeba po 10 hrách.

Jinak v těch prozatímních hrách hrál soupeř tak, aby měl nižší zkaženost než já. První hru jsme hráli s otevřenými kartami, protože jsme se to učili. U skrytých karet se to dá docela odhadnout, protože protihráč vidí, jestli volím opatrný, nebo bezohledný výsledek velkého zločinu, a částečně taky podle toho, kolik důkazů dávám do oblasti plánu. Plus vidí, kolik karet dilemat držím v ruce.

Ve dvou mi taky přijde docela obtížné sabotovat zmaření plánu Syndikátu - v našich hrách to celkem bez problémů zvládl zmařit samostatně protihráč, kdy měl ode mne jen nepřímou “výpomoc” přes důkazy z bonusových polí.

27.12.2022 11:46:32 | Upraveno autorem (porovnej)

@Ereboro Ono to sabotovat moc nejde nikdy, ne? Leda nepřispívat na bonusová pole (aby nebylo vidět, co za důkazy používáš), ale jen do své složky a ideálně jen 1–2 druhy tak, aby sis co nejvíc naboostoval symboly, kterých máš dost na kartách (případně jen do kapitoly na zisk složek, to se do plánu nepromítne vůbec…)

--
admin popisů a recenzí her ZH, překladatel FitB a REXher

27.12.2022 20:38:59 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Euphoria
Euphoria
Akt. cena: 380 Kč
Končí za: 1 den

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas