Na křídlech - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 70 min
Herní svět: Zvířátka
Herní kategorie: karetní hra, strategická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Elizabeth Hargrave
Rok vydání: 2019
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dojmy

Tak zatiaľ každému, kto si Wingspan zahral, sa hra veľmi páčila! Pravidlovo relatívne jednoduchý engine building, trochu multiplayer solitaire, aj keď sú karty, ktorých efekt sa spúšťa počas ťahu súperov, a samozrejme sa súperí o bonusy každého kola. Avšak možností v hre je veľa, a teda aj spôsobov, ako vyhrať.

Tému je silno cítiť, obrázky kariet sú nádherné, každá karta je iná. Hru sa podľa mňa naučí aj nehráč, naozaj tých pravidiel nie je veľa. Ale hrať ju dobre už nie je také jednoduché, vytvoriť dobre fungujúci stroj vyžaduje aj trochu premýšľania a kombinovania. Základom je čo najviac zefektívniť každý ťah, takže je treba vyberať karty vtáctva veľmi premyslene.

Sústrediť sa na svoju bonusovú kartu? Alebo na žetóny úloh každého kola? Alebo len dávať do hry karty s vysokou hodnotou bodov? Alebo naklásť hromadu vajíčok (čo vajíčko to bod)? Alebo kombinácia dvoch-troch stratégii? Hra ponúka naozaj veľa možností, výýýbornééé!

Náhoda je v hre predstavená kockami potravy a kartami, ktoré sa objavia, ale je to minimálny podiel náhody, a šťastie hru určite nerozhoduje. Skôr jej dodáva variabilitu. Znovuhrateľnosť vysoká, táto hra ma asi neomrzí ani po 20 hrách. Aj veľmi dobre odsýpa, ťahy sú rýchle, prestoje hráčov krátke. Tak akurát na premyslenie toho, čo urobím v ďalšom ťahu.

Hrá sa výborne v 2, 3 aj 4, v 5 som ešte nehral. Priama interakcia medzi hráčmi moc nie je, skôr je v tom, že sa bojuje o verejný cieľ v každom kole.

Celkovo u nás veľký hit, veľká spokojnosť. Wingspan bude na stole určite veľmi často!

----------------------------------
herný klub NITHRANIA z Nitry
27.1.2019 12:12:42

sólo hra
Jaké je to v jednom hráči? Zkoušel jste to někdo?

12.9.2019 15:25:07

Solo
Je to jednoduche (level Viticulture, rozhodne lahsie ako Scythe). Tah Automy je jasny a kratky. Navyse ma prehladove karty skorovania i moznych akcii. Do papierovych pravidiel ani nemusis zalistovat. Ani pocitanie finalneho skore nie je dlhsie ako skorovanie hraca. (Nafuknute zaverecne skorovanie vie odradit od solo hrania, tu je to zvladnutelne v hlave, bez zapisovania) Za mna super, svizne, dobre rozhodnutia a automa, ktora nevyzaduje privela pozornosti ci mentalneho usilia, ale poskytuje istu formu interakcie (najma co sa tyka ponuky vtakov - v momente ked sa tam objavi nejaky do ciela automy, treba zvazovat, ci ho vyfuknut autome, ci ist po svojom)

13.9.2019 12:40:14 | Upraveno autorem (porovnej)

Duel
Včera jsme to hráli se ženou a na to, že je nehráčka mě solidně vyklepla.

Udělal jsem totiž chybu v zahájení, kdy jsem ptáka hodil na pole, místo do vody, kde by byl pro můj rozjezd mnohem lepší.

Byla obecná potravinová krize - padalo strašně málo housenek a zrní a ptáků na tuto potravu bylo všude dost, žena však měla obilný import.

Docela zábava, ale trochu to trpí na to, že když to na začátku zkazíš, tak už to patrně nedoženeš (ale to asi Mars a Scythe taky)

18.9.2019 12:18:45

Tak isto
Vcera sme hrali druhu hru a polovička ma tak isto vyklepala :) a tiez som mal zly zaciatok, kde som si nechal vtakov (kvôli hniezdu) takych, ktory jedli cervikov. A do polky hry nepadol ziaden cervik, a ak aj padol, tak si ho zobral super. Hra je to krasna, pacia sa mi mechaniky, kde vtaci lovia potravu alebo vytvaraju hejna. Na euro to krasne ide s temou.

18.9.2019 12:51:09 | Upraveno autorem (porovnej)

taky tak
V "normálních" hrách ji porazím skoro vždycky, ale včera jsem dostal na budku (doslova :)) několikrát po sobě. Nejsem moc eurohráč a vždycky jsem šel do rizika (bral si lepší ptáky pro nějaký combo, ale pak je neukrmil) nebo si blbě spočítal tahy a měl sice vymazlenou voliéru, ale nestačil v ní mít vejce. A pak kouknu k přítelkyni a ta má voliéru plnou, vajec jak v Lídlu v regálu a to ještě zapomíná aktivovat zvláštní schopnosti... :D
Docela mě ta hra nadchla. Jednoduchý pravidla a je lákavá pro nehráče. Vyjímečně jsem to nebyl já, kdo ještě kolem půlnoci žadonil o další partii :P

18.9.2019 13:02:02

Krmení
Já jen radši připomenu že každý symbol krmení se dá při zahrání ptáka nahradit dvěma jinými žetony krmení.

18.9.2019 13:10:59

Lebkoslav
Ono to netrpí jen na to, že uděláš chybu. Ty ani nemusíš dostat příležitost se vůbec rozjet. Ta hra je až moc náhodná a jen jsem si potvrdil, že tento typ her není pro mě.

Extrémně drazí ptáci na začátku hry, žádný levný v nabídce s tím, že prvního lesního ptáka jsem dostal náhodným tažením až ve druhém kole a stál tři myši.. To toho moc nenaděláš.
To, že nesplníš první úkol na typ hnízd beru, ale že třetí úkol je také na typ hnízd a za celou dobu jsem měl jen jedno a přitom asi 8 karet na ruce? Pak už tě to, že nepadá potrava, kterou zrovna potřebuješ, jen rozesměje :))

Trochu mě to mrzí, ta hra je fakt nádherně zpracovaná, ale co, nemusím mít každou hru, že..

18.9.2019 13:15:26

Froggery
Od polky hry som uz musel pouzivat tuto schopnost (2rôzne potravy -miesto 1 konkretnej), ale kedze som mal jedneho ci max. dvoch vtakov v lese, trvalo dlho kym som nazbieral dany pocet aby som tie vtaky vôbec mohol vykladat. Mám pocit ze najlepsie je na zaciatku davat vtakov do vody a lesa (ak nemam nejaku super schopnost za vajicka), aby mal clovek vela potravy a vela kariet na dobratie (ak ma nevyhovujuce vtaky na ruke)

18.9.2019 13:47:17 | Upraveno autorem (porovnej)

Kajousek [prilezitost nastartovat]
Viem si predstavit, ze pri ruke plnej drahych vtakov je rozbech tazky. Toto je uplne jednoduche vyriesit pravidlom, ked spocitas vsetky zetony potravy vtakov na ruke a budes mat nad 12(alebo iny limit), mozes pociatocnu ruku plne odhodit a dobrat si prave jednu novu ruku 5 vtakov.

18.9.2019 13:57:10

Solo
Mam zatim jen 2 solo hry - obe prohrane o 3 a 6 bodu na nejlehci obtiznost, ale bavi me to moc.

Clovek se musi prizpusobit aktualni situaci a vytriskat z ni maximum mozneho (coz se mi evidentne nedari :)). Kdyz vim, ze nemam sanci vyhrat ukol prvniho kola, tak porad tam jsou tri dalsi, na ktere se muzu v predstihu pripravit.

Oblibil jsem si ptaky, kteri pokud jsou posledni v rade se muzou presunout do jine rady. Takze ho nekde aktivuju a soupnu do jine rady, kde mi naslednou akci da vyssi prijem a sup s nim zase do jine rady...

Akorat se obavam herni doby ve 4-5 hracich. Solo jsem hral za 50 min s dohledavanim v pravidlech. Takze 3 hraci 2 hodiny max, to se asi jeste da, ale dele uz to muze byt trochu nepohodlne. Mate nekdo zkusenost ve vice hracich?

18.9.2019 14:07:32

cas
My vo dvojici zatial do hodiny kazdu hru, v joub caste to v trojici zahrali za 1h17min a to tam saskovali a natahovali. V 4-5hracoch podla mna max 2hodky.

18.9.2019 14:15:58

délka hry
První hra byla delší, ale druhá až čtvrtá už se pohybovaly ve dvou hráčích kolem půl hodiny.

18.9.2019 14:31:22

viacero odpovedí
Už mám Wingspanu nahratého celkom dosť, tak si dovolím svoje postrehy. :)

Dĺžka hry - bez problémov sa v 4 hráčoch držíme do 1,5 hod.

Ťažký štart - toto ani nepoznám v tejto hre, len to asi hráte zle takticky. Keď mám príliš veľa drahých vtákov na začiatku hry, tak si nechám iba jedného - čo znamená, že mi zostanú 4 žetóny potravy. A keďže môžem zameniť dva žetóny za jeden ľubovoľný iný, tak najneskôr v druhom ťahu ide aj drahý vták na hraciu plochu. Samozrejme vyberám takého, ktorý mi pomôže sa rozbehnúť. Vždy nejaký taký je. Či už na ruke, alebo v ponuke.

Keď si nechám viac vtákov, nemám potravu, musím ju najprv získať. Keď si nechám menej vtákov, mám potravu, ale musím doberať karty vtákov. Je to pekne vyvážené.

Všetko je to o optimálnom a efektívnom využívaní akcii. A ani tie ciele na konci kôl nie sú rozhodujúce. Nedajú sa vyhrať všetky, takže spravidla tie body sa rozdeľujú relatívne rovnomerne medzi hráčov.

----------------------------------
herný klub NITHRANIA z Nitry

18.9.2019 15:24:11 | Upraveno autorem (porovnej)

Délka
Já bych to ani ve víc jak třech nehrál, to už mi ten čas na to že je to spíš odlehčená hra přijde dost a dám si nějaký hráčsky hlubší kousek. Jinak hrát na úkoly v prvních kolech není tak nutné, větší bodový propad je až u těch pozdějších, stejně tak karty bonusů se většinou dají během hry ještě dobrat, zvlášť pokud se člověk zaměří víc na vodu (dobírání karet, tak je šance že se dostane k ptákovi co to umožní) lepší je věnovat start snaze o budování nějakých komb z dostupných ptáků, která člověka hezky v další fázi hry odmění pěkně fungujícím generováním zdrojů či bodů než se za každou cenu snažit nabrat pár bodů za kartu bonusu nebo úkol kola. Určitě se tam něco vymýšlet dá i když ta náhoda může jednou za čas někoho opravdu zaříznout, zas u takovéhle kratší jednodušší hry mě to nějak extra netrápí.

18.9.2019 15:27:21 | Upraveno autorem (porovnej)

Dojmy
Za mě osobně další pohodová rodinná hra, která se dá hrát jak s dětma, tak „na body“. Kdo chce počítat, tak zkrátka může :). Pravidla jsou stručná a jasná, možností nespočet. Karet ptáků a úkolů tolik, že pokaždé zkusíte jinou strategii.

18.9.2019 15:50:39

Náhoda
Rozhodně je tato hra méně náhodná než Settleři, tam když ti nepřijde produkce první 3 kola, můžeš to zabalit a žádná mechanika ti nepomůže. Tady je to spíš výzva vymyslet s tou rukou něco hratelného.

18.9.2019 18:24:53

Náhoda
Rozhodně nesouhlasím s názorem, že náhoda nehraje významnou roli. Jsou ptáci, kteří jsou do různých herních situací dobří a jsou ptáci k ničemu. A to jestli ho někdo lízne z vršku balíčku je náhoda. To jestli se ti podaří ulovit ptáka pod 75 cm je náhoda, jestli hodíš myš na 3 kostkách, abys ji hodil jako bod na ptáka, je náhoda.

Včera jsem skončil třetí ve čtyřhře se 79 body. Vítěz 86 bodů. Kdyby moje káně mělo více štěstí při lovu, nebo jiný pták naházel více myší, mohl jsem vyhrát.

POZOR! Nenadávám na smůlu ani na tuto hru. Je výborná a baví mě, ale ať nikdo netvrdí, že v ní náhoda nehraje významnou roli.

20.9.2019 09:55:32 | Upraveno autorem (porovnej)

Lebkoslav
Tak jasně náhoda to je, zas spoléhat na dravce pokud máš jen jednoho nemá moc smysl pokud neumí chytat fakt velký kusy, u kostek si aspoň můžeš určit kdy využít efekt aby jich bylo víc a byla větší šance hodit co potřebuješ,ale oboje jsou věci na které se nedá moc spoléhat, takže je pak ke konci hry většinou lepší generovat body přes vejce a mít ty dravce třeba tam aby byla šance že ti případně něco přihodí či mít jiná komba. Ale jinak to opravdu není nějak hluboce strategická hra, prostě to pro mě splňuje lehčí oddechovou hru, mám to teď s pár dalšíma hrama na dovolené a je to ideál. Na hraní něčeho strategického ve víc lidech si najdu lepší kousky.

20.9.2019 10:09:33 | Upraveno autorem (porovnej)

81-92
Tak dnes som prave dostal pekne na budku. Polovicka mi dala vyprask 92-81bodov :) , tých 92 to bude asi u nás rekord na dlhsiu dobu.

24.9.2019 23:24:36 | Upraveno autorem (porovnej)

Náhoda
Včera jsme hráli dvakrát, jednou mi ptáci šli a byla to pohoda, jen jsem si hlídala, aby mi soupeř někde neodskočil. Ve druhé hře mi nešlo do ruky vůbec nic. Musela jsem bodíky sbírat, kde se dalo, úkoly, bodovaní ptáci... Nakonec jsem vyhrála o tři body, také proto, že přítel vsadil na jednu strategii ( jeden úkol s vysokým bodovým potenciálem ), jinak by mě asi rozsekal na maděru.

Náhoda tam je, ale významná je teprve tehdy, když jednomu karty opravdu nejdou a druhému jdou skvěle...

10.10.2019 09:22:03

gwendoneth
Co znamena "karty opravdu nejdou" ? Lebo nam ked nejdu karty tak sa zameriavam na akcie na kartach a vykladam aj menej bodové vtáky a pushujem akcie na tých kartách. Navyse ked nejdu karty, treba vylozit par vtákov do vody, aby sa dalo brat viac vtákov naraz, navyse tých kariet nieje tolko a pol balika do konci hry sa dá prebrat v pohode. A tam uz ti musia prist karty ktore ocakavas.
Este by som sa opytal, ci na konci kola odhadzujete 3 karty z ponuky a vykladate nove do ponuky?

10.10.2019 12:50:24

JAHMANsvk
Jo taky mi přijde, že těch možností jak protáčet karty je celkem dost, i právě díky tomu měnění nabídky mezi koly. A pokud se člověk neupne jen na svůj bodovaný úkol, tak se většinou dá vymyslet něco jiného jak nabrat body.

10.10.2019 12:56:03

Froggery
Presne tak, kariet pretocis habadej, ked chces, navyse ja som mal tiez taky pocit po 1.-2. hre ako pise gwendoneth. Ale po viac partiach mi je jasne, ze stratégia sa stále meni a treba ju prispôsobovat aktualnej situacií a aktualnym kartám. Ako pišeš neni dobré sa upnúť na jednu vec. A už vôbec sa neda, ze pred hrou si poviem: pojdem stratégiu vykladania len vysoko bodových vtákov, alebo pojdem stratégiu plnenia verejných bonusov. Vsetko treba prispôsobovat aktualne situácii.
Inak u nás je rekord 92 bodov-polovička, mne sa včera podarilo nahrat 91 :))

10.10.2019 13:02:42 | Upraveno autorem (porovnej)

JAHMANsvk
Nabídku měníme.

A konkrétně včera to bylo tak, že jsem nedobrala (a ani v nabídce dlouho nebyli) žádného ptáka vhodného do soukromých ani veřejných úkolů, pokud byl, absolutně se mi nehodil do ničeho, co jsem v tom zoufalství začala vymýšlet. Nakonec jsem to zvrátila tím, že jsem sebrala ptáka s okamžitou akcí "vyber si další úkol" a oba splnila v nižší variantě ve 4. kole díky zkombení toho, co jsem horko těžko nastřádala na board i do ruky.

Vlastně mě tahle partie bavila asi nejvíc, protože jsem musela několikrát radikálně měnit strategii :)

A je asi pravda, že se hodně soustředím na žrádlo a tady jsem prostě žrádlo generující pipky dlóóóuho nedostala. Tak jsem se aspoň naučila hrát i bez nich :)

10.10.2019 13:12:00

gwendoneth
Aj v tomto je tato hra pekna :)

10.10.2019 13:25:31

Vybíráme z Bazaru

Evoluce: O původu druhů
Evoluce: O původu druhů
Akt. cena: 300 Kč
Končí za: 13 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas