Legendy Západu - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 6
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Divoký západ
Herní kategorie: desková hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Hervé Lemaître
Rok vydání: 2018
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Vydá Mindok

Další kickstartrovka, která se dostane český trh. Pěkné, pěkné.
___
redaktor Deskofobie
21.12.2018 09:19:19

paráda
..jde do wishlistu vedle Nemesis

21.12.2018 11:23:42

KS
Tak bezva, toto uz byl muj opravdu posledni KS projekt, protoze ty dobre zacinaji vychazet v posledni dobe vsechny v cestine. A to je skvela zprava!

21.12.2018 11:46:12

Western Legends
I pro mě to byl můj poslední KickStarter. Ale ne proto, že všechny ty hry začínají vycházet v češtině, ale proto, že další takové fiasko už zažít nepotřebuju. Pro mě to byla nejočekávanější hra letošního roku, kterou velice rychle vystřídalo největší zklamání letošního roku.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

21.12.2018 11:50:52 | Upraveno autorem (porovnej)

MalcolmReynolds
Podělíš se o dojmy?

Já o tom na KS uvažoval, pak jsem si říkal, že třeba Albi.. nakonec Mindok, takže pohodička :)

21.12.2018 13:43:16

Noob
Nějaké dojmy jsou už ve vedlejším vláknu, každopádně víc se rozepisovat nechci, abych MindOku zbytečně neodrazoval potenciální zákazníky. Ona ta hra není špatná, jen jsem od ní čekal něco úplně jiného.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

21.12.2018 13:54:22

Mindok válí
Tohle je skvělá zpráva. Kdyby příští rok Mindok vydal jen tohle a Nemesis, tak je to ohromný. Díky moc.

21.12.2018 21:19:49

Dojmy
Hru sem hrál jednou a dojmy mám jednoznačně pozitivní. Hra je de facto sandbox z divokého západu, je na hráčích jak budou hrát, hra jen předkládá možnosti, jediné k čemu hráče motivuje je, aby se stali buď desperádem nebo marshalem, s tím, že příslušnost ke straně zákona nebo mimo zákon lze ve hře i změnit.

Hru jsem hrál v šesti a naprosto jsme si jí užili, chce to trochu přidat hraní rolí a bavit se u toho. Pokud by to někde chtěl hrát jako optimalizační euro, asi to moc zábava nebude.

To co psal Malcom ve vlákně vedle je evidentně problém jeho odlišných očekávání, nic z popisovaného (karty úkolů atp...) nemělo vliv na hru.

23.12.2018 19:59:51

Mindok
Máme nějaký přibližný info kdy by to asi mohlo být v češtině na pultech?

24.1.2019 10:55:31

...
září...

24.1.2019 12:46:05

Wow, wow, a ještě jednou wow
Ta hra je tak špatná, že se tomu ani nechce věřit. Hráli jsme jí včera v šesti lidech přes tři hodiny a nakonec jsme jednoho hráče nechali vyhrát, jen aby už byl téhle blbosti konec.

Ta hra strašně klame tělem. Tváří se jako sandbox, ale ve skutečnosti se v ní nedá dělat skoro nic. Následuje stručný popis všech akcí:

Mimo město:

Těžba zlata - hodí se dvěma nesmyslně velkými kostkami a podle výsledku si hráč vezme peníze nebo zlato.

Kradení krav - na farmě A se vezme žeton a dopraví se na farmu B (kradení) nebo na nádraží. Odměnou je většinou zlato nebo peníze a body šerifa nebo banditů.

Akce ve městě:

Návštěva banky - možnost vyměnit zlato za peníze a vítězné body, případně přepadnout banku.

Návštěva obchodu - výměna peněz za zboží.

Návštěva lékaře - výměna peněz za zdraví.

Návštěva kabaretu - výměna peněz za vítězné body???

Turnaj v pokeru

Kromě toho jsou hlavní náplní hry souboje. Buď mimo město s bandity, ve městě s ostrahou banky a potom kdekoliv s šerifem nebo s ostatními hráči.

Takhle to možná vypadá, že je akci dost. Jenže v reálu je těžba zlata i kradení krav strašně nezáživné, v prvním případě se prostě jen hodí kostkami a ve druhém se vezme jeden žeton a "přepraví" se na jiné místo. Navíc ve hře se strašně snadno dá získat hodně peněz, takže zhruba po pěti kolech ztratila návštěva obchodu smysl, protože skoro všichni hráči už měli koupenou lepší zbraň, lepšího koně a spoustu serepetiček navíc. A nejhorší ze všeho je poker. Rovnou zapomeňte na nějaké taktizování nebo blufování. Prostě se otočí karty a porovná se, kdo má víc.

Takže celé tři hodiny jsme akorát hráli trapnou verzi pokeru, nosili peníze do kabaretu nebo doktorovi a hlavně jsme spolu pořád dokola bojovali. Ve hře je snadnější získávat body jako desperát, jenže jakmile měl některý hráč trošku šanci získat víc bodů díky reputaci, nejpozději do dvou kol se na něj nejméně dva protihráči vrhli a i když často ustál první souboj, ve druhém už skoro vždy prohrál. Takže všichni stále čekali na to, kdo se odváží zkusit štěstí jako desperát, aby mu ihned mohli jít po krku. Jinak úplným nesmyslem jsou i osobní úkoly. Kdo by čekal nějakou tématičnost, ať si rovnou nechá zajít chuť. Příklad: hráč hrající za legendárního desperáta má za úkol donést zásoby do lokace XY a vyhrát poker ve městě A, zatímco hráč hrající za legendárního šerifa má za úkol donést zásoby do lokace YZ a vyhrát poker ve městě B.

V šesti hráčích je navíc čekání na tah neskutečně dlouhé. Ano, občas si mimo svůj tah můžete zahrát poker nebo se zúčastnit souboje, jenže když víte, že přesně to samé budete dělat i ve svém tahu, tak je vám to stejně jedno.

Jediné, co bych pochválil, je zajímavé využití karet, které se dají využít jak na souboj, tak na poker a kolikrát i na nějaké další akce. Ale jinak na téhle hře nevidím vůbec nic pozitivního a vážně se divím, že si Mindok vybral pro lokalizaci zrovna tohle.

*****
Too old to Rock'n'roll, too young to die.

6.5.2019 06:16:04

Bueno
Ačkoliv jsem se na tuhle hru hodně těšil, mám na ní dost podobný názor. Jen bych doplnil, že ve dvou ta hra moc dobrá není, protože mechanika muže v černém je taková nijaká. Ve třech už je lepší. Hráči se moc často nepotkají, čekání na tah je v pohodě a soubojů taky není zbytečně moc, navíc se dá hra dohrát za zhruba hodinku až hodinku a půl, protože se dá snadněji vydržet více kol jako desperát, a tím získat i více bodů. Jenže čemu je platné, že hra je dohraná za hodinu, když ta herní náplň je taková nemastná neslaná. Optimální počet hráčů je prý 4-5, ale to nemůžu posoudit, protože v tomhle počtu jsem to nehrál.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

6.5.2019 06:30:23

Doplnění
O pár příspěvků níže napsal Miner, že u téhle hry je potřeba přidat i hraní rolí. To je určitě pravda. Zhruba první hodinu jsme to i dělali, jenže tři hodiny by to nevydržel snad ani Clint Eastwood. Kdyby se ty tři hodiny dělalo alespoň občas něco nového, tak by to třeba šlo, jenže ta hra je až moc repetitivní, než aby se hráči stále dokola snažili o vytváření atmosféry.

*****
Too old to Rock'n'roll, too young to die.

6.5.2019 06:55:54

Vydání
Už se ví nějaký datum vydání a cena?

18.9.2019 09:32:17

Termín vydání?
Nějaké nové info o vydání?

13.10.2019 21:21:38

Vydání
Svět her má již na skladě.

25.10.2019 10:43:03

zdenda
To sice mají, ale jde o původní anglickou verzi...

25.10.2019 11:02:45 | Upraveno autorem (porovnej)

CZ
Jo to doma :-) obal vypadá na první pohled lákavě :) jen se ke hře ještě chvíli nedostanu...nicméně CZ verzi tohoto jsem si nemohl nechat ujít.

3.2.2020 12:26:23 | Upraveno autorem (porovnej)

Korenar
Však ono tě to po pár hrách přejde, protože tahle hra je mimořádně špatná.

*****
Too old to Rock'n'roll, too young to die.

3.2.2020 12:35:39

Je to tak

Bohužel ideální počet hráčů je v tomto případě 0...

3.2.2020 16:10:01

Koupě

Teď z toho mám špatný pocit, jelikož je hra na cestě ke mě :D

3.2.2020 16:17:25

BGG
286. misto v zebricku BGG mi takova katastrofa rozhodne neprijde. Hru jsem nehral, ale od jejiho vydani v originale uz uplynula celkem dlouha doba na to, aby to byla jen otazka prvotniho hypu.

3.2.2020 18:18:51

Havelock
Souhlasím, navíc ty dvě rozšíření tomu dost pomáhají. Ještě nemohu osobně soudit, zatím jedna hra v 5ti, ale my se bavili. Éter plný replik z filmů, kaubojských redneck hlášek ... prostě sme se fakt dobře bavili :)

4.2.2020 08:59:24

Edison
Tak jsem zvědavý, jak budete házet hlášky a repliky z filmů až budete hrát úplně to samé potřetí. Protože v té hře se dělá stále totéž a při dalším hraní se to nezmění ani v nejmenším.

Je jen málo her, které už bych nikdy v životě nechtěl hrát, ale Legendy Západu jsou rozhodně jedna z nich.

4.2.2020 20:39:37

.
Vloženo dvakrát...

4.2.2020 23:39:34 | Upraveno autorem (porovnej)

.
Nevím, hru jsem hrál už několikrát a nikdy se nám nestalo, že by byla stejná. V podstatě byla každá partie úplně jiná. Jako ano, samozřejmě, že v rámci rolí se někdo ujal padoucha, šerifa, zlatokopa, karbaníka, ... padouch se snažil okrádat zlatokopy a movité karbaníky, šerif se snažil vyzrát na padoucha... V tomto duchu by se ale dalo říct téměř o každé hře, že je každá partie stejná.

Nechci tvrdit, že je to špičková hra, má svoje mouchy, ale odpad to rozhodně není. Problém může být fakt, že u téhle hry záleží především na lidech. Nemyslím hlášky z filmů a podobně, ale to, jak hru hrají. Aby to fungovalo, je potřeba si hru užívat a spíš si hrát, než se snažit vyhrát. Pak to funguje perfektně. Na každodenní hraní to nebude, ale jednou za čas je to fajn oddechovka.

A co se rozšíření týče, ty malý krabičky jsou celkem zbytečný. Je tam pár fajn věcí, ale vesměs je to hromada zbytečných událostí a postav. Zajímavější je velký rozšíření Ante Up, který hře přidává celkem dost nových možností, ale jestli bude česky...

4.2.2020 23:39:37

Vybíráme z Bazaru

Nemesis - CZ, nabarveno, 3D doplnky, Untold Stor.1
Nemesis - CZ, nabarveno, 3D doplnky, Untold Stor.1
Akt. cena: 3899 Kč
Končí za: 5 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas