Věc - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 8
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Sci-fi, Horror, Současnost
Herní kategorie: desková hra, intriky
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
ADC Blackfire Entertainment - logo
Autoři: Andrea Crespi
Giuseppe Cicero
Rok vydání: 2021
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Nejasnosti

Čau,

když hrajeme 4 a více lidí, jak je to s tím, když kapitán vytáhne kartu se sabotáží a někomu jí umístí? Dotyčná postava jde na bok a provede sabotáž v místnosti, kde se nachází. Tak jsem to chápal, ale na internetu jsem viděl, že kapitán dál sabotáž hráči a ten si jen položil figurku na bok, neprovedl sabotáž.

Spolupráce: dejme tomu, že v místnosti, kde jsou poruchy je Windows a dva další hráči. Kolik opravím poruch? Pět (dvě za akci Windowse) a tři za celkový počet hráčů (3). Nebo jen tři opravy za tři postavy (akce Windowse se dát použít jen sólo. Díky

 

Relikan

3.12.2023 17:29:17

Pravidla rozlišují 2 různé sabotáže - sabotáž kartou a sabotáž vetřelcem. Takže pokud některý z hráčů dostane na provedení akce kartu sabotáže, tak se vyhodnotí sabotáž. To kde jsi to viděl teda prováděli jen sabotáže vetřelcem, nebo jak to hráli?

Mě to nevychází ani na 3 ani na 5, ale na 4… dvě za něj a po jedné za 2 další postavy tj. 2+1+1=4. Nebo ještě na 6, provede 3x 2 opravy tj. 2+2+2=6. A teď co je správně :-)

3.12.2023 18:21:04 | Upraveno autorem (porovnej)

@Creatides  měl jsem na mysli, kartu sabotáže, kterou dostal hráč přiřazenou od kapitána.

Já to počítal tak, že Windows má schopnost za 2 opravy a pak celkový součet hráčů 3 v místnosti (tedy sečíst tři hráče a schopnost Windowse). K číslu tři jsem se dopočítal tak, že jsem opravu bral pouze skrze spolupráci, která vychází na počet hráčů v místnosti, tedy 3.

Dává mně i smysl tvá verze, kde vychází 4. Bylo by fajn, kdyby nám to někdo rozsoudil. V sobotu nás čeká partička v šesti a nerad bych tam vysvětloval špatně 🥶.

Relikan

3.12.2023 18:43:43

Sabotáž - mám pocit, že nejde provést všude (třeba v ložnici), takže pokud je přidělena hráči zde, tak ten lehne a nic nesabotuje.

 

Je dobré se dívat na kontext, tím si člověk často dokáže nakonec odpovědět sám. Ostatní postavy mají výhodu plus jedna (jeden test navíc, jedno hození kostkou navíc, o jedno jídlo méně…). Takže buď je i opravář plus jedna, nebo má oproti všem ostatním silnější schopnost.

 

Pán her - Nový Jičín

3.12.2023 19:39:46

@Unrealik No zase tak jednoduché to s tou sabotáží není. V pravidlech se jasně píše, že akci je nutné přiřadit postavě, která se nachází v lokaci, kde lze danou akci provést. Tj. pokud je některá postava v lokaci kterou lze sabotovat, tak musí být vybrána tato postava a provést sabotáž. Jen pokud nelze nikde danou akci provést, tak akce propadá (a musí se zvolit jedna postava která se položí bez efektu). To platí i pro ostatní akce (použití a oprava).

3.12.2023 19:58:21

Sabotáž by měla být jasná z předchozích příspěvků, tak jen doplním, že bonus spolupráce umožňuje postavě akci provést tolikrát, kolik je v lokaci stojících postav. Takže kterákoliv postava kromě Windowse vykoná 3x opravy (viz revidovaná pravidla str. 11). Windowsova vlastnost říká, že po každé, kdy vykonává akci Oprava, odstraňuje 2 žetony poškození. Tu akci vykonává 3x, takže správné je odstranit 6 poškození. To samé by se dělo s Doktorem v laborce. Opět by tahal 6 žetonů s testy (tahá 2 za akci Použít). Je to silné, ale zase podstupuje vysoké riziko plynoucí ze setkání. Nicméně my jsme si vymysleli house rule, kdy postava, která se vyhnula setkání použitím zbraně nemůže uplatnit/získat bonus spolupráce. Zkrátka, když vám někdo máchá kvérem před ksichtem tak vám asi nebude chtít pomoc, ne? :-) Samozřejmě je to jen tematické zpestření. 
S bonusy spolupráce se s dá hezky taktizovat. V prvních hrách to mají lidé obvykle těžší vyhrát, ale když se hráči naučí správně využívat všechny možnosti, tak je to zajímavější. Ale riskujte to setkání, když nikdo neví kdo je kdo ;-)

3.12.2023 21:13:23

@Loob Jo, první mě napadla ta možnost 4. Pak jsem si to ještě procházel a vyšlo mě to na těch 6. To mě ale přišlo silné, přesně jak píšeš. Ale dle pravidel to tak asi bude. 

V sabotáži taky žádnou nejasnost nevidím. Nevím jak to mohli hrát někde bez ní. A hlavně, na co asi podle nich teda byly ty karty sabotáže? (A přiřazené efekty sabotáží u jednotlivých místností).

3.12.2023 21:33:58

Dík všem za diskuzi a připomínky 🙂.

Relikan

3.12.2023 21:43:27

@Creatides To video by mě také zajímalo. Sabotáž jsi popsal naprosto přesně a žádnou záludnost v tom nevidím. Obvykle bývá na chyby upozornění v komentářích pod videem, v lepším případě i v popisu videa. Ale když jsem slyšel, že dokonce někdo “vůbec nepochopil k čemu je stupnice podezření" a hráli to bez ní, tak to už je pro mě naprosté nepochopení jednoho ze stěžejních prvků té hry. Iluze bych si nedělal. Bohužel to pak jen mate ostatní a snižuje zážitek ze hry samotné. Pravidla nejsou zrovna vymazlená, ale vše podstatné v nich bylo hned z počátku. Občas to jen prostě lidé nevidí nebo si nespojí souvislosti a hledají tam něco, co tam není :-)

3.12.2023 21:54:47

Creatides, díky za upozornění, jsme to hráli evidentně špatně.

To násobení efektů se mi zdá ale přesílené, takhle půjde hned v prvním kole opravit rádio a zavolat pomoc. 

Pán her - Nový Jičín

4.12.2023 01:04:55

@Relikan @Creatides @Unrealik Pánové, omlouvám se, ono to s tím bonusem tak jednoznačné není. Přečetl jsem si znovu vlastnosti postav a je tam podmínka “když obdrží kartu”. To se dá vyložit i tak, že tu kartu obdrží jen jednou. Pokud využívá bonusu spolupráce, pak akci vykonává nikoliv na základě obdržené karty, ale pomocí jiné postavy. Takže správně by nejspíš mělo být 3 opravy za postavy a +1 za svou vlastnost při obdržení karty, tedy celkem 4 opravy.

Já to spíš vnímám tak, že bonus spolupráce má motivovat hráče se potkávat a vyhodnocovat setkání. Tím zamíchat pořadí na stupnici podezření a zvyšovat nejistotu mezi hráči. Upřímně, v prvních kolech se moc nepotkáváme a když jde někdo za mnou do místnosti, tak je mi to hned podezřelé. Bonusů spolupráce se využívá později, kdy už tak nějak si každý myslí, že tuší, komu může věřit. A tam už tolik nehraje roli, jestli odstraňuji 3, 4 nebo 6 žetonů.

Člověk se stále učí, díky za tohle téma, při dalších hrách na to dáme pozor.

4.12.2023 08:24:54

@LoobNo tak se nám to pěkně zamotává. Ty 4 mě vyšly jako první. Taky jsem si říkal, že je to nejvíc tématické. Za sebe provede 2, jelikož má bonus za svou schopnost. Pak provede 1+1 za bonus spolupráce (tématicky mu pomáhají ostatní v místnosti, kteří už ale nemají ten bonus za schopnost). Pak jsem si ale přečetl ten odstavec kde se píše - Zopakujte akci tolikrát, kolik je stojících lidí v místnosti. A to vychází na těch 6. A to mě přijde přesílené. V tom bonusu spolupráce se píše o tom jakmile získá akci ne kartu. U schopností postav se píše o kartě to je pravda.

4.12.2023 08:45:44

Vybíráme z Bazaru

canvas cz
canvas cz
Akt. cena: 407 Kč
Končí za: 3 hodiny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas