Včelín - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Sci-fi
Herní kategorie: strategická, ekonomická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Connie Vogelmann
Rok vydání: 2023
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Přistávací plocha

Proč dávat dělnice na přistávací plochu? V pravidlech je napsáno “tuto možnost si vyberte, jestliže chcete od této dělnice příjem v následujícím stahovací kole”, Ale příjem ziskam i když budu stahovat z plánu.  Takže realne je to pouze k tomu, že si  “zpomalím” upgrade včely?

14.2.2024 23:14:02

@Winsz Taky jsem nad tím při první hře uvažoval a podle mě jediný důvod je ten (jak je i v pravidlech psáno), kdybys hned následující tah chtěl včely stahovat a zároveň produkovat zdroje (a měl dostatek farem). Protože kdyby ti zůstala v aktivní zóně, tak ti nic nevyprodukuje – to jen ty, co se vrací s herního plánu či přistávací plochy.

Ptal jsem se na to i známé na IG a ta mi psala, že za prvních pár her to snad nevyužila ani jednou. Mně taky v první partii přišlo lepší ji dát do aktivní zóny a zvýšit sílu. Ono když na začátku máš třeba jen 1/2/3 farmy, tak k jejich produkci ti stačí stejně jen 1/2/3 včely, takže může zůstat některá neprodukující nic tak či tak.

_____________________________________________
· od ledna 2024 admin sekce Novinky
· mám deskoherní IG kanál www.instagram.com/solo_boardgaming

15.2.2024 07:52:03 | Upraveno autorem (porovnej)

@Jonash po přečtení BGG, tak jsem došel k něčemu podobnému, ale je to takové “meh”, tak uvidíme, co po dalších hrách.

15.2.2024 08:26:04

@Winsz Chápu, že třeba někdy se to třeba může hodit, protože je prostě budeš chtít už stáhnout, aby se všem zvýšila síla/získal jsi další zdroje, a zároveň se bude hodit i produkce farmy, na kterou bys neměl dostatek včel. Určitě to chce zhodnotit až po vícero partiích.

_____________________________________________
· od ledna 2024 admin sekce Novinky
· mám deskoherní IG kanál www.instagram.com/solo_boardgaming

15.2.2024 08:55:24

Proč dávat dělnice na přistávací plochu? 

To nelze, není to možnost, ale nutnost vyplývající z umístění jiné včely. Viz níže.

Zde se hovoří o Odsunutí dělnice, což se děje, když jiný (nebo stejný) hráč umístí jinou včelu na akční pole z danou dělnicí a odsune ji z herního plánu (není to tedy výběr samotného hráče). 

Rozdíl mezi 2 možnostmi (pravidla str. 6 Odsunutí dělnic) je:

  • zvýší se síla o 1 a včela je v aktivní zóně, připravená znovu vyletět - ale neprovedla snůšku (nic nepřinesla do úlu, žádný příjem)
  • včela přiletěla na přistávací plochu - v budoucnu bude možné ji stáhnout (tudíž provede snůšku, přinese něco do úlu, + příjem). Dává to čas a) připravit pro ni místo s příjmem (destičku farmy ap., aby se nevracela s prázdnou) b) navýšit kapacitu úlu (koupí destičky farmy, aby bylo kde skladovat, co přinese), než se do úlu skutečně vrátí Stažením dělnic.

15.2.2024 09:33:21 | Upraveno autorem (porovnej)

No ano, ale dělnice, které jsou na plánu, při stažení získají příjem z farem, stejne jako dělnice, stojící v docku, při stažení a všechny dělnice, jak z plánu, tak v docku získají + 1 k síle. Jediné dělnice, které nedostanou příjem z farem, tak jsou ty, které jsou v aktivní oblasti, ale proč bych stahoval dělnice, když mám ještě dělnice k dispozici v aktivní oblasti? Možná snad někde u konce kvůli bodům.. ale před tím? 

 

Edit: Ještě mě napadá, že je to využitelné od určitého počtu farem, v případě, že máte nula farem, tak je zbytečné cpát dělníci do docku, souhlasíte?

15.2.2024 12:56:51 | Upraveno autorem (porovnej)

Nyní se vzdalujeme od původní otázky týkající se Odsunutí dělnic a dostáváme se ke Stažení dělnic

No ano, ale dělnice, které jsou na plánu, při stažení získají příjem z farem, stejne jako dělnice, stojící v docku, při stažení a všechny dělnice, jak z plánu, tak v docku získají + 1 k síle.

Ano, to je pravda, stáhnout můžeme, pokud je alespoň 1 dělnice na herním plánu nebo přistávací dráze.

Jediné dělnice, které nedostanou příjem z farem, tak jsou ty, které jsou v aktivní oblasti, ale proč bych stahoval dělnice, když mám ještě dělnice k dispozici v aktivní oblasti? Možná snad někde u konce kvůli bodům.. ale před tím? 

Rovněž nedostanou příjem dělnice, které jsou odsunuté a hráč zvolí přesunutí do aktivní zóny!

A proč stahovat i tehdy, když je nějaká dělnice v aktivní zóně?

Předpokládám, že se vyskytnou situace, kdy je výhodnější stáhnout např. pouze jednu dělnici, obdržet příjem potřebný k provedení další akce nebo je např. prozatím omezený prostor na skladování nebo je potřebná vyšší síla dělnice pro nějakou akci. Předpokládám, že různorodost síly dělnic bude také výhodou. 

Edit: Ještě mě napadá, že je to využitelné od určitého počtu farem, v případě, že máte nula farem, tak je zbytečné cpát dělníci do docku, souhlasíte?

Jen pro ujištění, že si rozumíme: jen při odsunutí se můžeme rozhodnout, že umístíme dělnici na přistávací plochu. Nemůžeme ji tam umístit jen tak.

V případě, že máme nula farem, tak je možné odsunout dělnici na přistávací plochu a následně s aktivní dělnicí zajistit místo s příjmem. A následně tuto odstavenou dělnici využít…

15.2.2024 13:13:05 | Upraveno autorem (porovnej)

Původní otázka byla, proč je dávat do docku a to pořád plníme.

Ok, takže jsem si jenom ujasnil, že to chápu správně a uvidíme jestli tyto situace nastanou a až nastanou, tak se o ně podělte :)

@chejnik jo jo rozumím tomu, že jenom při vysunutí jí můžeš dát do docku, ale jestliže budeš mít 0, 1 a asi i 2 farmy, tak je zbytečné je dávat do docku, protože je velká pravděpodobnost, že ty dvě máš na plánu..

15.2.2024 13:20:24 | Upraveno autorem (porovnej)

Jen ohledně odsunu, když to souvisí s tématem, v CZ pravidlech je chyba, a proto mě to mátlo první hru.

“Je-li dělnice odsunutá z akce (tj. odsunutá z jediného akčního pole nebo přesunutá na pravé/dolní pole v případě dvou polí u jedné akce), závisí výsledek na síle odsunuté dělnice:”

Mi nedávalo smysl, jak jako při přesunu na pravé/dolní pole? To tam přece zůstane (až do dalšího odsunu, když se to celé posouvá).

A správně to má být (koukal jsem teď do anglických pravidel) takto:

"Je-li dělnice odsunutá z akce (tj. odsunutá z jediného akčního pole nebo odsunutá z pravého/dolního pole v případě dvou polí u jedné akce), závisí výsledek na síle odsunuté dělnice:”

Bylo by dobrý u toho označit někoho z Albi, aby se to opravilo v online podobě. Ale pokud to chápu blbě, opravte naopak mě.

@chejnik @Winsz 

_____________________________________________
· od ledna 2024 admin sekce Novinky
· mám deskoherní IG kanál www.instagram.com/solo_boardgaming

15.2.2024 14:08:58 | Upraveno autorem (porovnej)

@Jonash Ano, souhlasím, že tak by to mělo být definované.

@Winsz Príma, vyzkoušíme, co je efektivnější. Hezké hry :)

15.2.2024 14:15:50 | Upraveno autorem (porovnej)

@chejnik Díky za ujištění. Teď se na jednom místě píše, že máš včely posouvat (směrem dolů/doprava) a pak je naopak tahle věta, která říká, že by se měla ihned vracet. Ale z anglických mi to přišlo jasné, že se vyskytl šotek během překladu. Tak já to pošlu Ondrovi z Albi. A upravím si to, jak to dělávám, tužkou do tištěných pravidel.

_____________________________________________
· od ledna 2024 admin sekce Novinky
· mám deskoherní IG kanál www.instagram.com/solo_boardgaming

15.2.2024 14:18:36 | Upraveno autorem (porovnej)

Ta možnost vrácení včely na přistávací plochu je rozhodně minoritně využívaná, ale smysl má. Celé je to o tom, jak dobré mám farmy. Když mám málo farem s nic moc produkcí, je stažení včel marný tah, který budu provádět jen, když nemám jiného zbytí. V takové situaci jsem rád za každou včelu, kterou mi někdo odsune, a já ji mohu hned znova použít. Ale když jsem měl farmy nesoucí 3 body, 2 body a 2 kr. přízně (a v dané partii jsem hrál na přízeň, tzn. měl z toho hodně bodů), tak bylo stažení včel najednou hodně efektivní tah. V tu chvíli má smysl dát si odsunutou včelu na přistávací plochu, abych ji mohl stáhnout a spustit skrze ni jednu farmu.  

15.2.2024 17:02:23

V překladu nezařádil šotek, ale problém, který se projevil už u Expedice- tedy že člověk dostane od Stonemaier Games k překladu jinou verzi, než je ta konečná v angličtině, kterou si pak publikují na svých stránkách. A právě v té, se kterou jsem pracoval, se objevovala formulace, že se včela stahuje i po odsunutí na druhé akční pole. Navíc jsem tentokrát oproti předchozím zvyklostem nedostal ke kontrole vysázenou hru, kde by se ještě dalo leccos odhalit - přece jen v grafice to vypadá jinak než v holém textu. 

15.2.2024 17:07:59

@Winsz Ta mechanika je vyslovene situacna, asi dost zavisi aj od poctu hracov. Napr. tvoja vcela o sile 3 moze niekomu vyrazne pomoct na dvojslotovych akciach, a vidis ze ma v aktivnej oblasti len vcelu/vcely o sile 1, cim mu vies narusit plany na pokrok a donutit ho zahrat stiahnutie vciel, alebo odsunut tvoju vcelu.

Obzvlast v pripade ze mas vhodneho specialistu ako napr. na vyrezavanie staci “3”, alebo ze pri prijme z fariem dostanes z jednej farmy 2x dany bonus. V takom pripade, ti to stahovanie vciel dava celkom dobry boost ako napr. 2x posun u kralovnej, co ti moze dat viac bodov nez slot v malej hibernacnej komore.

 

16.2.2024 12:44:09

Může to mít několik využití. To hlavní zamýšlený autorkou je, že pokud mě někdo vyšoupne z pole na herním plánu, tak se při tom vrácení na hráčskou desku neaktivují farmy. Takže pokud bych se např. chystal v příštím tahu stáhnout 3 workery a aktivovat 3 farmy, ale někdo by mi část z nich odšoupnul pryč, můžu je pozdržet a mít pak při tom stažení pořád všechny aktivace.

Další důvod, kterej jsem objevil sám při hraní, byl, když jsem měl kartu, která mi dovolí si stáhnout několik aktivních dělnic bez upgradu, a chtěl jsem si je sesynchronizovat na stejnej level, takže když pak vyšlu dvě čtyřkový, aktivuju čtyřkový bonusy na některých lokacích, pak je můžu stáhnout pomocí té karty a znova vyslat jako čtyřkový. Získat 4 řezby v jednom tahu, případně několik řezeb, bonusy z planet a ještě třeba zasazení karty, není marný.

18.3.2024 16:48:49

4 řezby během 1 tahu? Cože?

_____________________________________________
· od ledna 2024 admin sekce Novinky
· mám deskoherní IG kanál www.instagram.com/solo_boardgaming

18.3.2024 18:41:20

Víc než 1 řezbu za tah určitě nezískáš. 

---
Time Slug Studio

19.3.2024 14:20:56

Vybíráme z Bazaru

Memoir '44
Memoir '44
Akt. cena: 990 Kč
Končí za: 4 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas