Union Pacific - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 6
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Současnost, Vlaky
Herní kategorie: desková hra, ekonomická
Čeština: není
Vydavatelé: 999 Games
Amigo Spiele
Rio Grande Games
Autoři: Alan R. Moon
Rok vydání: 1999
Sdílej: Facebook

S Ráďou

Autor: J.J. | 1 hodina 30 minut | 26.1.2013 | 0

Hra: Union Pacific

Hráči: J.J. a 1 neregistrovaný

Po nějaké době jsme se ve dvou pustili opět do této hry, a hra to byla napínavá. Zezačátku jsem nějak zaspal, najednou přišlo první hodnocení a já si uvědomil, že mám vyloženy všehovšudy tři akcie, kdežto soupeř na tom byl o poznání lépe. Přestože se ještě nehrálo o velké zisky, získal Ráďa důležitý náskok několika miliónů, a o tom, že každý milión zde hraje roli, jsme se už několikrát přesvědčili.

Po prvním hodnocení jsem ještě chvíli bědoval nad akcemi, které chodily do hry a mně do ruky, neboť akcie týchž společností chodily i soupeři, a tak například o majoritní podíl v bílé společnosti, kterou jsem sám na začátku obohatil asi o šest vagónů, jsem pěkně rychle přišel. Soupeř náš podíl vyrovnal, a dost podobně jsme si stáli i v jiných společnostech, do kterých jsem zprvu vkládal naděje.

Začal jsem tedy naprosto okatě sbírat z odkryté nabídky akcie žluté společnosti, které se tam najednou objevily asi tři a pak ještě další. Totiž - tak jak já jsem rozjel bílou společnost, tak soupeř rozjel žlutou společnost, a já si řekl, že mu ji zkusím přebrat. Stejně jsem lepší investiční možnosti v danou chvíli v podstatě neměl. Byl jsem zvědav, jestli se o žlutou společnost budeme se soupeřem přetahovat, ale on mě v klidu nechal, abych její akcie z nabídky postupně skoupil. Dostalo se mi jich do ruky nakonec šest, všechny je vyložil a zajistil si tak největší podíl i do závěrečného, třetího hodnocení, kdy (při hře dvou hráčů), vstupuje do hry třetí, imaginární hráč. Do žluté společnosti jsem začal investovat já a na konci hry měla maximální možný majetek. O poznání lépe se mi začalo dařit i v několika dalších, menších, ale zdaleka ne bezvýznamných společnostech.

V průběhu hry jsem tedy začal cítil, že prvotní ztrátu jsem vyrovnal. Navíc jsem se Ráďovi navezl do zelené společnosti, od které měl sice jen pár akcií, ale dost do ní investoval, přestože nevypadalo pravděpodobně, že by ho v závěrečném hodnocení třetí, imaginární hráč nepředběhl (ale ještě nebylo ani hodnocení druhé). Stejně jako u žluté společnosti jsem začal nepokrytě kupovat akcie zelené společnosti, a Ráďa to opět v klidu přešel. Když jsem pak akcie vyložil (pět), zaradoval jsem se, že mám nad soupeřem hned dvě akcie náskok, ukázalo se však, že jsem jednu akcii přehlédl a druhou soupeř v zápětí vyložil - naše podíly byly vyrovnány, a tak to do konce hry zůstalo. To mi však bohatě stačilo, do dvanáctimiliónové zelené společnosti jsem za celou hru neinvestoval ani vagónek, a nakonec se se mnou soupeř musel dělit fifty-fifty.

K Ráďovým úspěchům patřilo především to, že byl jediným akcionářem fialové společnosti a žádnou fialovou akcii mi nepustil. Škoda, že fialovou společnost více nerozšířil a ztratil poměrně dost energie u společnosti zelené. Je pravda, že jsem se snažil těmto společnostem co nejvíce ubírat tratě, a přestože úplně je odříznout nebylo zdaleka možné, možná jsem mu občas trochu zkomplikoval situaci, když např. fialová byla obklíčena tak, že mohla jet pouze po "pruhované" trati a soupeř zrovna neměl kartu s příslušným druhem kolejnice. Ale možná tato situace ani nenastala.

Kromě toho byl Ráďa hlavním akcionářem u několika dalších společností (červená, černá, ...), ale ani u jedné nezískal převahu v závěrečném hodnocení nad imaginárním hráčem a navíc tyto společnosti se tentokrát příliš nerozjely (černá měla asi dva vagóny a její akcie do hry skoro nešly). Ráďa měl přede mnou také náskok v akciích Union Pacific, což mu při hodnoceních dávalo dva, tři miliony navíc.

Výsledek byl nakonec těsný. Nesplnilo se to, v co jsem ze začátku doufal, a sice, že v konečném hodnocení budu mít ve žluté společnosti hlavní podíl a imaginární hráč bude druhý. Druhý byl se svými dvěma akciemi nakonec soupeř. Spoustu žlutých akcií jsem si totiž líznul z balíčku v době, kdy už jsem je nepotřeboval (věděl jsem, že mám většinu) a zahazoval jsem je (tj. vyměňoval za akcie Union Pacific), jenže pro imaginárního hráče pak žádné nezbyly. To přineslo Ráďovi devět miliónů.

Zato jsem měl štěstí zase jinde. Druhé hodnocení přišlo až po dlouhé době a dalo se čekat, že třetí přijde chvíli po něm (nepřišlo nakonec úplně natěsno, ale opravdu jsme nečekali dlouho). Obě hodnocení přitom přišla ve chvíli, která se asi více hodila mně než soupeři, i když pár akcií k vyložení jsem v ruce taky měl. Konečný výsledek: já 125 milionů, Ráďa 121 milionů, imaginární hráč 51 milionů. Celkem mě to překvapilo, čekal jsem, že soupeře předběhnu více. Počáteční ztráta byla přece jen asi znát.

 

Odehráno v: (Okres: )

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Ukradnuté Vánoce
Ukradnuté Vánoce
Akt. cena: 155 Kč
Končí za: 2 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas