Union Pacific - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 6
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Současnost, Vlaky
Herní kategorie: desková hra, ekonomická
Čeština: není
Vydavatelé: 999 Games
Amigo Spiele
Rio Grande Games
Autoři: Alan R. Moon
Rok vydání: 1999
Sdílej: Facebook

S Ráďou

Autor: J.J. | 1 hodina 20 minut | 22.7.2012 | 0

Hra: Union Pacific

Hráči: J.J. a 1 neregistrovaný

Hra ve dvou. Nijak extra napínavá, celou dobu vyznívala příznivěji pro mě, ve výsledku byl můj náskok dokonce vyšší, než jsem čekal. Ve většině aktraktivních společnostech jsem měl většinu, během hry jsem držel více monopolů, a ačkoliv jsem o ně postupně přicházel, Ráďovi do konce hry nepřišla žádná černá akcie. Má na ně asi smůlu. Akcií Union Pacific jsem měl na konci sice nejméně, ale to nerozhodovalo. Ráďa opět investoval především do zelené společnosti, opět to však nevykázalo velký úspěch.

Ráďovi nějak nechodily akcie nebo si je možná nedovedl ohlídat a správně s nimi naložit. Připadalo mi, že mám všechno pod kontrolou, u společností, které jsem chtěl držet pod palcem, jsem měl vždy pár akcií v rezervě v ruce, takže jsem byl klidný - pokud soupeř vyložil akcie těchto společností, hned jsem mohl obnovit náskok. Dokonce jsem soupeři "přebral" jednu menší společnost. Také mi asi pomohlo, že jsem vyložil 5 červených akcií najednou, čímž jsem jednak narušil monopol soupeře, dokonce na chvíli vyrovnal naše podíly, a připravil ho tak o pár miliónů, ale hlavně jsem oproti soupeři získal asi dvě kola navíc na stavbu a braní akcií, neboť soupeř vykládal celou dobu po dvou akciích. Pravda, byly to trochu nervy držet pět akcií takové společnosti v ruce, ale vyplatilo se. Pak už jsem se o ni nezajímal. Zvítězil jsem s 131 milióny, Ráďa jich získal 93 a třetí imaginární hráč něco přes šedesát.

Už dřív jsem si uvědomil jistou "zaokrouhlovací zvláštnost" této hry a začal jí využívat. (Ve hře se zisky určitým způsobem zaokrouhlují na celé milióny směrem dolů.) Do jisté míry by se tato zvláštnost možná uplatnila i při hře více hráčů. Jde o to, že u společností, v nichž mám monopol, se snažím udržovat hodnotu majetku v sudém počtu miliónů - je lepší mít dvě společnosti s majetkem 6 a 8 miliónů (při monopolu zisk 6+3 + 8+4, tj. 21 miliónů), než třeba s majetkem 5 a 9 miliónů (při monopolu zisk 5+2 + 9+4, tj. 20 miliónů), ačkoliv celkový majetek společností je v obou případech stejný.  Pokud tedy v daném případě rozšiřuji nějakou společnost tak, že její majetek je lichý, při nejbližší příležitosti ji rozšířím znova, aby se stal sudým. Dám tomu přednost před rozšířením jiné společnosti také na lichou. Rozšířením společnosti z liché na sudou získám dva milióny navíc, rozšířením ze sudé na lichou získám kvůli zaokrouhlování jen jeden milión navíc.

Naopak, pokud jsem někde prvním akcionářem (ale nemám monopol), dávám přednost tomu, aby majetek dané společnosti odpovídal lichému počtu miliónů. Sudou společnost z ní udělám jen tehdy, když nemůžu hrát nic lepšího, a při nejbližší vhodné příležitosti udělám společnost opět lichou. Pokud např. má společnost hodnotu 5 miliónů, získávám jako první akcionář 5 miliónů zisk, soupeř pouze 2 milióny, tj. mám "náskok" 3 milióny. Když však zvýším majetek společnosti na 6 miliónů, zvýší se sice můj zisk také na šest miliónů, zrovna tak ovšem i soupěři vzroste zisk o jeden milión na tři - ve výsledku jsem tedy provedl investici, která můj náskok nijak nezvýšila. Až s dalším rozšířením společnosti na 7 miliónů zvýším svůj náskok o milión, soupeř totiž dostane stále jen 3. A tedy, když mám dvě společnosti, v nichž jsem prvním (ale nemám monopol) akcionářem, a jedna má lichou hodnotu majetku a druhá sudou, dám obecně přednost při rozšíření druhé společnosti před první, a zvýším si tak "náskok" před soupeřem - co kdyby zrovna přišla karta hodnocení.

Jsou to jen obecná "pravidla". Ve hře se samozřejmě podíly hráčů v jednotlivých společnostech různě mění, hráč musí reagovat na různé situace a hlídat i spoustu jiných věcí. Navíc platí asi spíše pro hru dvou hráčů, při hře více hráčů je situace mnohem složitější. Např. může být více druhých akcionářů, v takovém případě první akcionář někdy zvyšuje svůj náskok i při rozšíření majetku společnosti z liché hodnoty na sudou. Nebo i když je druhý akcionář jen jeden, jakýmkoliv rozšířením společnosti pořád zvyšujete náskok aspoň před všemi ostatními, kteří ve společnosti takový podíl nemají.

Odehráno v: Pálovice (Okres: Třebíč)

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Hospodský kvíz
Hospodský kvíz
Akt. cena: 400 Kč
Končí za: 9 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas