Union Pacific - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 6
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Současnost, Vlaky
Herní kategorie: desková hra, ekonomická
Čeština: není
Vydavatelé: 999 Games
Amigo Spiele
Rio Grande Games
Autoři: Alan R. Moon
Rok vydání: 1999
Sdílej: Facebook

S Ráďou

Autor: J.J. | 1 hodina 20 minut | 28.1.2012 | 0

Hra: Union Pacific

Hráči: J.J. a 1 neregistrovaný

Po pár krátkých partičkách Pylosu jsme přešli k Union Pacificu. Hra byla tentokrát dost napínavá a nebyla nouze o zvraty. Např. jsem dost rozšířil modrou společnost, aby mi ji pak Ráďa přebral. Podobně jsem já jemu vzal oranžovou, ale dalo to více práce a nebyla tak rozvinutá.

Ráďa si opět držel většinu v zelené společnosti, její rozvoj se mi ovšem celkem se štěstím podařilo omezit jen na prázdné kolejnice. Žádná velká výhra, ale přece jen něco. A první akcionářem v závěrečném hodnocení byl zde jako vždy imaginární hráč. Já držel většinu v červené společnosti, a to až do konce hry, ale nebylo to úplně bez nervů, Ráďa byl celou dobu těsně druhým akcionářem. A velikou roli hráli i všechny ostatní společnosti, oba jsme v každé měli nějaké akcie a každá měla aspoň čtyři vagónky. Šlo o každý milión.

Také jsem si mnohem lépe uvědomil zákonitosti spojené se zaokrouhlováním zisků. Pokud má např. společnost majetek 5 miliónů a má možnost postavit už jen jediný vagónek, já jsem první akcionář a soupeř druhý (a navíc je jasné, že s akciemi to tak zůstane do konce hry), pak pro mne nemá smysl stavět poslední možný vlak této společnosti - milión navíc na tom trhnu já i soupeř a nula od nuly pojde. Lepší tedy zpravidla je investovat jinam.

Se zaokrouhlováním souvisí i další věc - jestliže jsem hlavním akcionářem u několika společností a soupeř je tam akcionářem druhým, je výhodné se snažit, aby co nejvíc těchto společností mělo majetek v lichém počtu miliónů. Pokud tedy některá z nich "je sudá", bude zpravidla lepší rozšířit ji, než rozšiřovat nějakou "lichou".

Hodnocení šla do hry docela pozdě, první přišlo až po dvacáté kartě akcií a ostatní na tom nebyla o moc lépe. Na imaginárního hráče toho tedy moc nezbylo - získal všehovšudy 48 miliónů. Zato mezi námi s Ráďou to bylo velice těsné - já 150 miliónů, Ráďa jich měl jen 143.

Odehráno v: Pálovice (Okres: Třebíč)

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Hospodský kvíz
Hospodský kvíz
Akt. cena: 400 Kč
Končí za: 9 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas