Tindaya - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 13 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Období kolonizace
Herní kategorie: desková hra, kooperativní, strategická
Čeština: vydání ohlášeno
Vydavatelé:
TLAMA games - logo
Autoři: Lolo González
Rok vydání: 2022
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Jaké to je?

Koukám na to - zaujalo, na bgg mají někteří za to, že některá hodnocení jsou fejková. Hrál někdo?

13.9.2022 12:41:43

Zahráno jednou ve čtyřech…první dojmy

Nejvíc mě připomínala Robinsona, ale víc pod kontrolou a bez kostek. Rozhodně by měl někdo u stolu nastudovat kompletní pravidla, kterých rozhodně není málo (spousta mikropravidel, které hru zbytečně komplikují). Je to sice euro, ale nepočítejte s tím, že umístíte workra a vezmete tři kameny a hraje další. Chce to u stolu lidi stejného ražení co hře obětují ten čas a učení. Každý věk je nutné důkladně strategicky naplánovat, říct si, kdo co provede ( alespoň přibližně, protože hra se po vyhodnocení konce věku kompletně promění). Pokud však obětujete čas na najetí pravidel, dostane se vám mega atmosférický zážitek, kdy budete řešit v každém věku výbuch sopky, tsunami, hněv bohů, nájezdy conquistadorů a doufat, že to všechno přežijete. Adrenalinu přidá ještě víc kompetitivní mód, kdy k přežití a spolupráci přidáte ještě shánění bodů pro vítězství. Možnost hrát mód zrádce  Za mě jedna z nejatmosferičtějších eur co jsem zatím hrál. 

16.9.2022 20:35:59 | Upraveno autorem (porovnej)

@ta"jemná"  vzhledem k tomu, že hra až teď vychází a hodnocení (9 a 10) tam už visí X měsíců, tak je jasný, že jde o fejky a přání otcem myšlenky. To je vidět i z těch komentářů. Za mě má smysl řešit BGG rating až tak po 500 hodnoceních a hlavně, když už je hra fakt venku i v retailu.

Hru jinak pořídil švagr, vypadá hezky, je tam i feeling z Duchů ostrova jsem slyšel, tak se těším na zahrání. A dám pak vědět.

- - -
píšu o (nejen) sólohraní deskovek: www.instagram.com/solo_boardgaming

17.9.2022 17:09:04 | Upraveno autorem (porovnej)

Po první hře ve dvou. Ve hře je stále co řešit a nic v ní není zadarmo. Plánování je opravdu důležité a často pro jedno budete muset obětovat druhé, aby bylo možné vůbec přežít:) 

Pravidla a první hra celkem těžší na rozjezd (jsem mírně pokročilý hráč deskovek). Ale po ukončení hry jsem si znovu kompletně projel pravidla, odhalil případné chyby, které jsme udělali vůči pravidlům ve hře a už to mám celkem v hlavě. 

Hra je variabilní a vždy nabídne trochu jinou mapu, pohromy a nepřátele na jiných místech i různé nastavení obtížnosti. My hráli první hru na nejnižší obtížnost. Těším se na další výzvy;)

18.9.2022 18:14:51

Kopie mého příspěvku na Sólohráčích na fb. Jsou tam případně fotky.

Tak původní plán projet pravidla, zahrát si ve čtyřech a pak si pořádně užít sólo padl. Abych věčně nelistoval a nezdržoval ostatní hráče, rozhodl jsem se zkusit večer jedno rychlé kompetitivní two-hand-solo.

Úvodní setup na 80 minut mne nepotěšil, ale vhodně jsem hru zabalil, takže ty další budou o dost kratší. Je to daň za obrovskou variabilitu hry, kdy skoro vše v setupu je náhodné a škálovatelné. Na první fotce je stav těsně před začátkem tahu prvního hráče. (dva hráči, kompetitivní, obtížnost ízy, dvě červená pole)

Na druhé fotce je stav po první epoše ze tří. Ta mi trvala 60 minut, které ale uběhly jako minutka. Toho listovaní bylo nakonec velice málo, ale těch možností, co a jak dělat, je šíleně. Zde jsem bohužel musel partii ukončit, protože bylo hodně po půlnoci. Dnes hrajeme ve čtyřech, takže si pravidla lépe zažiji a pak zkusím plnohodnotnou sólo hru. Hodím sem potom report.

Hra má totiž různé varianty s vlastními pravidly a herním materiálem:

- kompetitivní
- kooperativní
- kompetitivní + zrádce
- čisté sólo,

kdy je každá varianta opravdu jiná.

První zjištění:

- hra vůbec není složitá, jak vypadá na první pohled/přečtení pravidel
- reálně mám akci pohyb, produkce, obětování, boj
- má tunu mikropravidel; jdou však snadno zapamatovat, jelikož jsou logická a díky ikonografii
- i s málem jsem schopný vymyslet několik různých způsobů řešení problému
- v sólo je to spíše těžké logické puzzle
- obtížnost roste exponenciálně ne lineárně (nastavuje se při setupu)
- počáteční zklamání zcela padlo a naopak se moc těším na 4 hráče, jen u první hry mám trochu strach o délku partie (což naštěstí nikomu z nás nevadí)
- bez spolupráce nelze tuto hru dohrát a zároveň je to přísně kompetitivní
- v krabici jsou i suroviny znázorňující 3 kusy a není tak potřeba používat náhradní materiál 

21.4.2023 12:17:50

Tak hra poprvé vyzkoušena ve 4 hráčích. Asi sepíšu něco do herních zápisů a přidám pár fotek. 

Obecně:
- hra je mnohem lepší, než vypadá dle popisu a pravidel!
- hra je paradoxně pravidlově dost snadná, jen se to blbě a zdlouhavě vysvětluje
- setup+pravidla: 140 minut, hra: 385 minut
- i tak po skončení partie měli všichni chuť na okamžitou odvetu, bohužel už byly dvě v noci (a všichni byli po práci a cestě)
- hra obsahuje několik originálních a zábavných mechanismů (učení, "tajné" bodování, kompetetivní coop)
- jako solo hru jsem to hrál jako abstraktní velmi složité a zajímavé logické puzzle; ve 4 hráčích tento pocit kompletně zmizel a byla z toho atmosférická hra na ostrůvcích. Bohužel díky nižší obtížnosti jsem moc necítil pocit tísně/strachu/tlaku. Viz níže.

Pravidla:
   Spolehl jsem se na to, že je to typ hry, kde při vysvětlování nikdo nic nechápe, protože to celé secvakne zároveň, ale až po vysvětlení všeho. Protože vše souvisí se vším, naštěstí logicky. Stejný problém má podle mne i Vláďův Mage Knight. 
   Vzal jsem si začínajícího hráče, v mém tahu jsem použil co nejvíce pravidel a pak už se hrálo víceméně bez jakýchkoliv dotazů či dohledávání. První věk trval 3 hodiny, druhý dvě a poslední hodinu. Příští partii bych odhadl do tří hodin včetně setupu, pokud by bylo stejné složení hráčů. 
   Extrémně hře pomáhá výborná ikonografie, ve které je schována velká část pravidel. Cheatsheet má děsivé 4 stránky popsané do posledního milimetru, ale ve výsledku jsem jej ani nepotřebovali.

Obtížnost a znovuhratelnost: 
   Na radu jsme nehráli ízy, ale rovnou střední obtížnost a hra byla ve čtyřech primitivně snadná. Měli jsme dost štěstí na bohy a neměli jsme omezený čas na tah, takže jsme zvládli vše promyslet i při občasném sobectví či “výdrbu”. Přece jen je to kompetitivní hra primárně. ;-) Příště jedeme určitě na hard a asi i všechna pole na červeno nebo přidáme šachové hodiny. 
   Pokud by nepomohlo ani zvýšení obtížnosti, bude holt potřeba být víc sobecký. Nahrabat nějaké body větším poděláním ostatních. Evidentně je ve hře dostatečná rezerva. ;-)
   Znovuhratelnost je vysoká, protože pokaždé je jiná mapa, jiné pohromy, jiné pořadí, jiné rozmístění všeho, jiné věci se bodují, jiné bonusy kmenů, jiné rozložení kmenů atd.

Bodování:
   Hra je hodně skoupá na body, navíc jsou často i mínusové. Vítěz má tedy po hodinách hry třeba 7 bodíků. Já byl hned ze začátku prvního věku i přes prosby nepříjemně zaříznut, musel jsem se obětovat, abychom vůbec přežili a pak se to moc nedalo dohnat. Většinu hry jsem byl 5 bodů za třetím hráčem (ostatní víceméně těsně vedle sebe a jen měnili pořadí). Dobrým využitím iniciativy, cíleným zaplněním spoilage, natáhnutím útoků na sebe, naštváním boha a podobnýma sviňárničkama v posledním věku jsem o bod vyhrál celou hru. ;-)

Kooperace:
   Nemám rád princip kooperativních her (kromě BSG a Věci), protože vlastně pokud ve hře není skrytý nepřítel, ostatní hráči jsou zbyteční a jen zdržují. Viz můj milovaný Robinson. Tady je to vyřešeno výborně. Bez opravdu důkladné kooperace a plánování nemůžeš vyhrát, stejně tak nevyhraješ, pokud nebudeš zároveň s tím i sobecká ku.va. (hra navíc obsahuje variantu skrytý nepřítel, kterou jsme nezkoušeli, bo to byla komplet celá nová strana pravidel)

Závěr:
   Doplním definici od @hracik  - jde o kompetitivní kooperační atmosférické euro. Ano, opravdu tuto hru nejlépe definují tato antonyma platící zároveň. :D 

24.4.2023 11:15:04 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Sherlock: Poslední výzva
Sherlock: Poslední výzva
Akt. cena: 15 Kč
Končí za: 3 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas