Suburbia - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: neuvedeno
Herní kategorie: budovatelská, ekonomická
Čeština: ke stažení
Vydavatelé: Bezier Games
Lookout Games
Autoři: Ted Alspach
Rok vydání: 2012
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

KS 2019

Na Kickstarteru běží kampaň na reprint + nový design + vylepšené komponenty a pěkný pořadač :-)

https://www.kickstarter.com/projects/tedalspach/suburbia-collectors-edition?ref=discovery
14.1.2019 23:38:15

mňamka

vyzerá to chrumkavo. :)

Zberateľská edícia úplne so všetkým, až po promo z BGG + samozrejme čosi navyše. Zrovna tejto hre kozmetické vylepšenie veľmi prospeje. A okrem toho má hra aj komplet insert + kovové mince a všelijaké grafické rozmazlovačky. A ten žetón prvého hráča, no to teda.

Je to celkom šikovná hra, ktorá má veľký záber na širokú skupinu hráčov. Ľahko stráviteľné pravidlá, v kombinácii so stredne náročným budovateľským eurom v časovom limite dvoch hodín, môže byť.

Na druhú stranu 100€ záležitosť s vyzdvihnutím v essene 2019, troška zamrzí, ten príplatok 10 dolcov za to, to už si môže človek zaplatiť aj tých 20-čosi dolcov za dopravu domov. Možno nejaký multipledge pomôže zraziť cenu poštovného a potom sa to už ozaj cez essen riešiť nevyplatí.

15.1.2019 10:07:43

ehm...nevím no
Mě ty exkluzivní kravinky u této hry nějak nesedí...není to Tokaido. Mrzí mě, že není normální verze hry bez kravin typu kovové mince, podavací věř či ensmyslný svítící žeton prvního hráče...to vše dělá dohromady 100€?? Trošku mimo cena za pár kartonových dlaždic a hru ve stylu Zámku Šíleného krále Ludvíka

18.1.2019 00:34:06

Líbí se mi..
...a beru to, pledge hotový:)

Vidím v tom pěknou hru na rodinné hraní.

18.1.2019 03:53:45

Archaon
rodinne hranie za 100 euro z hrou, ktora normalne stoji 40. Ten kickstarter je uz riadna haluska, staci pridat p*ic*viny a ludia to podporia :-/.

-----------------------------------------
Som kapitalista a som na to hrdy.

18.1.2019 07:27:07

jps

Korenar
Suburbii teď mají v eshopu Černý rytíř včetně obou rozšíření

18.1.2019 08:03:30

cena/výkon

No nebudeme si klamať, ak sa povie rodinná hra, ktorá zožerie vyše 100€ aj s dopravou, tak to je fakt veľa, hlavne ak sa to začne porovnávať z inými titulmi z poslednej doby v podobnej cene (mage knight ultimátka(95€)/twilight Imperium (125€) ...).

Na druhú stranu všeobecne cena hier stúpa a ľudia sú stále ochotný si hry kupovať, dokonca skôr viac ako menej.

A teraz k suburbii
pôvodná základná hra stojí okolo 50€
k hre existujú dve oficiálne rozšírenia, každé stojí cca 25€
tiež si je možné dokúpiť nejaké promo zhruba 5$ kus(essen spiel/con tiles).

Keď si to človek zráta určite presiahne hodnotu 100€ a zároveň zistí, že na v rámci collector edície dostane ešte jednu novú expanziu a ďalšie všemožné cetky, ktoré sa mu môžu aj nemusia páčiť (svietiacu budovu prvého hráča/kovové mince/drevené či plastové komponenty a kopec tematických dlaždíc známych miest spolu s hernými dlaždicami, ktoré zaručia vyššiu pestrosť po grafickej aj hernej stránke.

Nehovoriac o kompletne vylepšenej grafike a zväčšení dielikov oblastí. Všetko to uložené v insertoch od game trayz a k tomu ešte aj obrovská veža na všetky dieliky, ktorá má praktické využitie pri hre.

Osobne sa mi páči aj vylepšenie počítadiel prímu a reputácie, kde sa dosky pred hrou zdvoja aby nedošlo k náhodnému posunutiu ukazovateľov.

Ďalšie odomykanie SG je síce skôr kozmetické a je to viacmenej len lákadlom, ale všetko to čo sa ku hre ponúka pri dnešnej cenovej politike pôsobí pre mňa ako dobrý deal. A samozrejme sa bavíme o hre, ktorú dokáže človek častejšie dostať na stôl a aj osloviť viaceré skupiny hráčov, nie je zďaleka tak špecifická, ako je napríklad mage knight, čo vnímam ako výhodu.

Samozrejme to čo si na hre od sledujem je skôr stránka pravidiel a zosúladenie základu z expanziami, kde minimálne pri exp. 5* boli nejaké herné problémy, ak budem mať pocit, že je hra po hernej stránke v poriadku, bude to pre mňa lákavý projekt.

18.1.2019 08:05:04

Cena...
Nejak tady motate € a $ v tech cenach :) Chapu, ze nekdy je to s postovnym, ale mozna to nektere mate :)

Kazdopadne cena KS podle mne neni ulet, krom Cerneho Rytire, ktery ted ma dobrou cenu, je cena KS opravdu srovnatelna se zakladem + dvemi rozsirenimi... akorat je tam nova grafika tusim, jedno rozsireni navic a vsechny ty dalsi veci (ano, cast jsou kraviny, treba ta svitici vec pro prvniho hrace:)... ale treba Game Trayz budou urcite fajn (kdysi mi to prislo jako blbost, ale po par hrach, kde byly, musim rict, ze je to prijemna vychytavka...)

Mozna to bude neprijemne pro kompletisty, pokud budou chtit desky vsech mest/vsechny barvy hracu :D

18.1.2019 10:44:41 | Upraveno autorem (porovnej)

Základ s novou grafikou
Mne osobne by napríklad stačila možnosť základnej hry s novou grafikou a dvojitými doskami hráčov. Všetky ostatné veci sú samozrejme taktiež pekné, ale vďaka nim je už konečná cena niekde inde, ako by som bol ochotný ísť. Ale chápem, že celá KS kampaň je robená ako Collector's Edition, takže čo už, budem to musieť oželieť.

18.1.2019 11:20:20

Nový design
Logicky bude teď výprodej staré verze....ta mě osobně kvuli grafice vůbec nezajímá.

Mrzí mě, že v KS není možnost koupit si normální vrzi hry v nové grafice...a bohužel není ani jasné, zda půjde do maloobchodu a v jakém rozsahu.

Neznám tu hru herně, ale vypadá to hodně podobně jako Zámky šíleného krále Ludvíka, kterou dělal stejný návrhář.

Nevím, jak moc přínosné jsou dané expanze a zda tím hra naopak neztratí na své kráse (jednoduchost a přístupnost nehráčům)

Veškeré SG jen dalším lákadlem a musím říci, že neskutečně složitým, když si člověk má vybrat jen 5 barev :D

EDIT: Třeba oproti Mage Knight bych volil Suburbii :-) ale bavíme se o KS kampani a když ji srovnám s jinými kampaněmi jako třeba Nemesis, pak je to hodně bolestivé...

18.1.2019 13:15:22 | Upraveno autorem (porovnej)

nový design
Na tej starej grafike nevidim nic zle, nova sa mi tiez paci. S detmi hru hravame uz pomerne dlho, mna to nebavi, ale deti su z toho nadsene. Rozsirenia sme mali ku tomu vsetky, daroval som ich kamaratovi, vobec sa neujali, zbytocne hru skomplikovali a predlzili. Tym myslim na rodinne hranie. 100€ je za toto proste prestrelene, pretoze tie rozsirenia nestoja za vela. Tie cacky macky okolo toho co su v KS, to je pre hernych vymatencov co uz nevedia, ako by hru vycackali a herne to takejto hre nedava ziadny zmysel.

-----------------------------------------
Som kapitalista a som na to hrdy.

18.1.2019 13:55:52

KS kampaň
Za mě teda neskutečně divná kampaň...tolik otázek a nulová reakce autorů. Žádné skutečné SG, žádné odpovědi, ani pravidla...

Trochu to vypadá jen jako pokus o ždímání peněz ze zaniklé hry, pro kterou udělali novou grafiku, plno zbytečných doplňků, nasadili KS "exkluzivní" navýšenou cenu, ale jinak hra je stále stejná...nevyladěná, netestovaná, neupravená.

19.1.2019 12:40:42

Ako hodnotíte posledný vývoj ?

Tak kampaň sa o čosi posunula, ale musím teda povedať, že z počiatku mi to dávalo aký taký zmysel a čakal som na vývoj SG a podľa toho som chcel posúdiť moju účasť neúčasť.

No ale teraz keď vidím, že z odomknutých možností vzišlo cenové navýšenie o ďalších 50$. Pričom od začiatku sa bavím o zberateľskej edícii, ktorá by mala obsahovať všetko v nemalej cene 99$+22$ poštovné.

No ak som mal doteraz pocit, že to pri tej hre dáva aký taký zmysel a že to nie je len výsmech hráčov za účelom sa nabaliť, tak teraz sa mi tento dojem úplne vytratil a dostavil sa úplne iný pocit, ktorý mi zdvíha stredný prst na ruke do vzpriamenej polohy.

Fakt škoda, že nie je v ponuke možnosť zobrať si len základnú hru z upravenými komponentami, čo by pri tomto type hry bohate na herné uspokojenie postačovalo.

Každopádne to vyzerá, že si počkám, či sa hra dostane do obchodov a v akej verzii.

Si zoberte že táto hra sa blíži s poštovným ku 4 litrom a čo všetko a v akej kvalite si môžte za podobné peniaze kúpiť a nielen to, ale aj v prepočte na herný zážitok je to neporovnateľné.

23.1.2019 08:00:00

Icebear
Za mě je cena 121 USD ještě přijatelná. Ta hra je odzkoušená a velmi kvalitní. Navíc facelift hře velmi svědčí.
Pravdou je, že desky měst už měly být v tomto pledgi a ne ještě +50 USD navrch, to je vcelku průšvih. Ale jinak se projekt až tak moc nevymyká současnému KS.
Oželil bych žeton prvního hráče, který hru zbytečně prodražuje a je úplně k ničemu, nadruhou stranu inserty budou velmi praktické.
Já do toho určitě půjdu, protože mám Suburbii rád a tato vypadá graficky velmi povedeně a i většina vylepšení bude pro dobro věci.
Obejvují se na KS daleko větší průsery zaobalené do tuny plastu a s cenou ještě vyšší. Obecně jsem velmi rád, za reprint každé hry, která nekopíruje mainstreamová témata scifi-fantasy-zombie.
Kdyby nebylo Wildlands a Runewars, tak už ani hry s touto tematikou pomalu nehrajeme. Jsme toho už silně přejedení. Bohužel trh si podobné hry neustále žádá, viz lokalizace všech možných variant Zombicide apod. Přitom se dle mého jedná o velmi plochou zábavu, ale to už zabíhám OT.

23.1.2019 11:50:37 | Upraveno autorem (porovnej)

Za mne ok
Cena mi prijde v pohode, i v kontextu stavajici ceny hry a existujicich rozsireni...
Dle rozestupu mezi SG to vypada, ze nepocitali s takovym zajmem, ale za mne radeji vetsi rozestupy a par peclivych SG, nez aby tam nahazeli narychlo poslepovane veci, ktere tu hru pak akorat rozbiji...

Obecne jsem kompletista, ale zrovna tady uplne nechapu, proc lidi potrebuji 20 ruznych hracskych desek a barev hracu ve hre pro 5.
Ale pokud je potrebuji, tak ok, muzou si priplatit...

Jinak co jsem pochopil, tak do prodeje pujde ta stejna edice (tj. zaklad plus rozsireni v jedne bedne), jen bez KS veci...

23.1.2019 13:31:04

.
Myslím, že každá hráčska doska má svoje unikátne mesto. Tie by mali byť všetky pre každého aj keď si človek neobjedná hráčske dosky navyše.
Neviete či sa potom tie mestá budú dať normálne zamiešať k ostatným dielikom? Bolo by divné mať na predmestí Eifelovku so Sochou Slobody atď :-)

23.1.2019 14:23:33

KS 2019
Já jsem z celé kampaně hodně "nervozní" a už jsme ji jednou zrišl a pak zase za 1$ backnul a už zase držím prst a zrušení...vadí mě několik věcí:

1) CENA je šílená za množství komponent, že je součástí všechny expanze? Cena expanzí v rámci jednotné výroby je mizivá, takže nemůžete chápat cenu tak, že v retailu vše zvlášť vyjde dráž, to je fakt.
2) Nejsou stále zveřejněna revidovaná pravidla a není žádná informace, zda pravidla vůbec prošli revizí a opravou FAQ
3) Nejsou pravidla k nové expanzi a není ani dodnes odpověď, že byla expanze dostatečně testována a vyvážena..nebylo by to poprvé, co se jen přidal karton/plast navíc bez smyslu pro balanc hry
4) není uveden rozsah využití GameTrayz insertů a po opakovaný výzvě developeři stále nedali odpověď. Stránky KS uvádějí jen, že menší komponenty budou drženy GameTrayz 4 kusy dle fotky, ale to rozhodně nepokryje všechny komponenty. Je celkem rozdíl mít v krabici na volno 4 inserty, nebo mít komplet krabici navrženou od GameTrayz jako Vindication nebo Gugong.
5) Platíme za mnoho hloupostí, které pro hru této kategorie postrádají smysl a zbytečně navyšují cenu

6) hrozmě mi vadí, že všechny "SG" nejsou SG, ale jen přidávámí lákadel na hráče, aby utratili dalších 50$ za trochu kartonu, který v rámci hromadné výroby bude stát dvacetinu této ceny.
7) Celý ten zbytečný humbuk s vybíráním barev musí být logisticky strašně komplikovaný a složitý a opět jen prodražuje celou distribuci

Ve finále dáme cca 180$ za tuto rodinkovku? Tak to nechápu, proč tady haníme cenu za Děsnej Krvák :D

andreasss // ano jak píšeš...dílky budov měst budou hromadně k dispozici, takže můžeš mít Katedrálu Sv.Víta vedle Sochy Svobody...zatím nejsou žádná pravidla zveřejněna, ale zřejmě vývojáři nechtěli přidat alespoň minimální pravidlo, že by třeba byl bonus, pokud třeba postavíš ve svém městě budovu tomuto městu odpovídajícímu...holt přijdou "house rules" což ještě než hra vyjde je mrzuté.

23.1.2019 16:14:25 | Upraveno autorem (porovnej)

WillBlack diky

Diky za tip, ze Cerny rytir naskladnil. Cenovku 999 ma uz dlouho, ale bylo to nejakou dobu vyprodane.

K cene, odpovida k 1000+3*500.. takze asi ok. Jen to vydesi vic, kdyz to clovek vidi takhle najednou nez kdyby to kupoval postupne..

25.1.2019 09:40:57

KS
Tak jak to vidíte? Mě se stále chvěje prst a pořád nevím, zda to má tu kvalitu.

Ted tam všichni blázní s tím managementem set-up, kdy vlastně před každou hrou třídíte z 80+ dílků finálních třeba 40

Strašně mě štvou věci, jako...některá pravidla pro expanze budou jen pdf...proč?

Jinak ta cena odpovídá ceně toho, co vše nabízí...jen nabízí bohužel zbytečnosti a nedává možnost vzít nedeluxe verzi jen s novým designem...takže zatím žádná jistota retailu :-(

26.1.2019 17:07:57

...
Nezávisle na tom jak moc jsem ochoten rozhazovat stovky €, tohle je případ projektu, který je naprosto zbytečný. Jediné, co ta hra potřebovala, byla vylepšená grafika. Většina těch ostatních serepetiček na mě působ tak, že prostě dali dohromady všechny možné KS upgrady z jiných projektů, aby se to dalo nazvat "Collector's Edition".

To ale nic nemění na tom, že ta hra zkrátka není ani z poloviny tak zajímavá, jako jiné €100 hry.

City builder bych nějaký chtěl, ale tohle je po pročtení KS kampaně za mě jasné ne.

26.1.2019 18:29:36 | Upraveno autorem (porovnej)

KS edice
Já to cítím podobně...jen už delší dobu taky pokukuji po nějaké "city builder" hře. Letos jsem pokukoval na KS po hře "Solar city" ale nakonec mi tam taky něco vadilo...

Pak ale nechápu, že Suburbia vybrala už přes 600.000$ :-/ tak si říkám, třeba je můj názor špatný založený na nevědomosti, jak ta hra může být herně dobrá. Na druhou stranu by to nebylo poprvé, co i průměrná hra vybrala takovou sumu jen proto, že nalákala na ty KS serepetičky.

26.1.2019 18:54:27

KS
Já osobně hrál 2x základní hru (ve dvou), kdy hra byla trochu náchylná na příchod destiček a "nahrávání" soupeři. Na druhou stranu byla hra herně příjemná a dávala dost možností (třeba ve srovnání s Quadropolis, které mi po pár hrách přišlo hodně opakující).

Velká výhoda sběratelské edice je pro mě Game Trayz (vzhledem k tvaru těch insertů jde pravděpodobně o dvě patra, každé patro ze dvou částí), věž na destičky, která má praktický užitek (nejsou vidět další destičky), mince a hlavně větší velikost samotných hexů.

Oproti ostatním KS tu vidím "výhodu" v časem prověřené hře, ne nějaký riskantní podnik, kdy ani nevíte, zda hra bude dobrá... Navíc je vidět, že chtějí hru posunout minimálně vizuálně a materiálově výš oproti předchozí edici, ne jen přebarvit. Pravidla osobně už skoro vždy tisknu z nejaktuálnějších na internetu.

Cena 121 dolarů / 2700 kč vč. dopravy za základ (další desky hráčů s městy navíc, mi nedávají za tu cenu smysl, i když by se mi Praha líbila...) mi přijde adekvátní k ucelenosti krabice a obsahu.

8.2.2019 12:47:21

Unbacked
Po dlhom zvažovaní som zrušil svoj pledge.

Collectors edition je fajn, ale k hre sa už toľko nevraciame, je mnoho novýh hier, a iba kvôli novej grafike sa asi k Suburbii nebudeme vracať častejšie. A viem si predstaviť investovať 100+ eur aj vhodnejšie.

----------------------------------
herný klub NITHRANIA z Nitry

8.2.2019 15:48:23

Djkoma
Prahu si můžeš objednat i do základní variace, jako ostatně cokoliv jiného. Po skončení kampaně bude do týdne zaslán dotazník pro výběr hráčských destiček. Projekt je bez dodatečného pledge manažeru. Kdo zaváhá, později nenaskočí. Osobně si budu brát Barcelonu, Dubaj, Řím, Prahu a Londýn. To je docela stravitelné i barvami. Ta americká města mě nějak neberou.

8.2.2019 17:32:40 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Warhammer Underworlds - Beastgrave Primal Lair
Warhammer Underworlds - Beastgrave Primal Lair
Akt. cena: 900 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas