Splendor Duel - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 2
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 30 min
Herní svět: neuvedeno
Herní kategorie: karetní hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
ADC Blackfire Entertainment - logo
Autoři: Bruno Cathala
Marc André
Rok vydání: 2022
Sdílej: Facebook

Splendor potřetí. Dostála nová hra svým velkým očekáváním?

Autor: martinsun | 25.11.2022 | 7

Tato recenze vznikla jako součást Recenzního programu Zatrolených her. Recenzovaná hra byla poskytnuta vydavatelem (resp. distributorem).

Více informací o Recenzním programu | Všechny recenze sepsané v rámci Recenzního programu

Prsteny s diamanty, náhrdelníky, diadémy. Klenoty všeho druhu, které budou zdobit šlechtu celého království. Kdo z přítomných klenotníků se stane dvorním dodavatelem pro celý královský dvůr? Budeš to ty nebo tvůj konkurent? 

Privátní: Splendor Duel - Krabice vodorovná.jpg
Račte vstoupit

Ve hře Splendor duel proti sobě stojí dva hráči, kteří se pomocí nákupu karet za žetony drahokamů snaží získat převahu nad svým soupeřem. Hráči si za žetony nakupují karty šperků, které přinášejí vítězné body. Nakoupené karty dávají slevu na nákup dalších karet. Vítězem se stává ten hráč, který jako první naplní jednu ze tří vítězných podmínek.

Otevíráme klenotnickou dílnu - příprava hry 

Doprostřed stolu položíte společný herní plán, na něj vyskládáte žetony drahokamů. Poblíž herního plánu nachystáte 3 svitky výsad a karty královských pomocníků. Vedle plánu vytvoříte společnou nabídku karet klenotů. Nabídka obsahuje klenoty první až třetí úrovně.

Privátní: Splendor Duel - Deská líc.jpg
Deska čekající na drahokamy

 

Výroba začíná - průběh hry 

Hráči se střídají ve svých tazích.Ve svém tahu udělá hráč jednu ze tří akcí

  1. Dobrání 3 žetonů drahokamů - z desky si může vzít až tři drahokamy, které leží vedle sebe,a to jak jako diagonálně tak ortogonálně. 
  2. Rezervuje si jednu kartu z nabídky a vezme si z desky žeton zlata. Zlato slouží jako žolík - nahrazuje jakýkoliv drahokam. 
  3. Koupí si kartu. Koupením se myslí její vyložení na stůl před sebe. Karty se kupují buď ze společné nabídky nebo hráč použije jednu z již dříve rezervovaných karet. Každá karta má svoji cenu. Tu je třeba zaplatit žetony drahokamů. 

 

Privátní: Splendor Duel - Klenoty první úrovně.jpg
Klenoty a drahokamy – na začátku ty jednodušší

Volné akce 

Hráči mohou provést dvě volné akce.

  • Odložení jednoho svitku výsady a sebrání jednoho drahokamu z desky 
  • Doplnění desky novými drahokamy. Drahokamy se doplňují náhodně z pytlíku, do kterého se dávají drahokamy použité při nákupu karet klenotů. Pokud se hráč rozhodne doplnit desku protivník získává jeden svitek výsady.

 

Privátní: Splendor Duel - Karty rub.jpg
Rubové strany karet – každá s jiným vzorem

 

Královský klenotník - konec hry 

Konec hry nastává v okamžiku, kdy je splněna jedna ze tří podmínek které ukončují hru. Hra končí pokud jeden z hráčů získá:

  1. 20 vítězných bodů (na kartách klenotů nebo na kartách královských pomocníků)
  2. 10 korunek na kartách klenotů
  3. 10 vítězných bodů na kartách klenotů v jedné barvě 

Při splnění jakékoliv podmínky hra okamžitě končí.

 

Privátní: Splendor Duel - Vítězství.jpg
Tři cesty k vítězství

 

Lesk zlata a drahých kamenů - kvalita a vzhled komponent 

Jak bývá zvykem u všech her Splendor, komponenty jsou v excelentní kvalitě. Žetony jsou o něco menší než u předchozích verzí, ale o to líp se skladují v menší krabičce, ve které Splendor Duel najdete. Svitky výsad jsou věrně tvarované plastové miniatury, které mě hodně lákají k vymalování. Na druhou stranu jejich okrová barva, velmi odpovídá barvě svitku, takže malování je spíš moje libůstka než  nutnost. Karty mají dostatečnou tloušťku a dobře se s nimi hraje. Herní deska má dobrou tloušťku a potěší, že i její druhá strana vypadá jako dřevěná. 

Privátní: Splendor Duel - Deska rub.jpg
Pěkně vyvedená rubová strana hrací desky

 

Šperky pro bohaté a krásné - grafické zpracování 

Celá hra se vyznačuje velmi pěkným grafickým provedením. Postav není mnoho, ale jsou vyvedeny v pěkném komiksovém provedení,které mi připomíná japonský styl ilustrace (a možná jím i bude :-)). Šperky jsou také velmi povedené. A při podrobnějším zkoumání je jasné, že jsou graficky spojené s postavami. 

Rozhodně chci vyzdvihnout žetony drahokamů, které při položení na stůl dělají prostorový efekt. Vystupují do prostoru a na desce to vypadá jako by na ní vážně ležely drahé kameny. 

 

Privátní: Splendor Duel - Královské karty.jpg
Komiksová grafika

 

Návod pro začínající klenotníky - pravidla

Pravidla jsou velmi jednoduše napsaná a jsou velmi přehledná. Při jejich studiu na sebe vše krásně navazuje a hned jsem věděl, jak na to. Velmi jsem ocenil krátký souhrn a zároveň i vysvětlení jednotlivých ikon.

 

Privátní: Splendor Duel - Pravidla.jpg
Stručná a jasná pravidla

 

Nejlepší královský klenotník - jak se nám to hrálo

Rozdílné cesty k výhře

Ocenili jsme, že na rozdíl od klasického Splendoru jsou zde tři možnosti, jak hru vyhrát. A nedá se říci, že některá z cest vede k zaručenému vítězství víc než jiná. Vždy jsem si museli pozorně hlídat svého spoluhráče, sledovat, jakou cestu k vítězství volí, a podle toho rychle reagovat. 

 

Flexibilita

Hra obecně nutí rychle reagovat na nastalou situaci. Nemůžete se na začátku hry rozhodnout, kterou cestu k vítězství zvolíte a slepě se jí držet. Kolikrát se mi stalo, že jsem se chystal hrát na body, ale do nabídky přišly karty s korunkami a já rychle změnil strategii. Nebo naopak jsem viděl, že jde spoluhráč po vysoce bodovaných kartách určité barvy, musel jsem mu je blokovat tím, že jsem si je zarezervoval. 

 

V průběhu hy
Hra v plném proudu – foto z místní databáze

 

Královské postavy

Zajímavým zpestřením jsou i královské postavy, které přináší nejen body, ale hlavně akci, která dokáže spoluhráči zavařit. Třeba akce v podobě sebrání toho správného drahokamu nebo perly dokázala spoluhráči zhatit plány. 

 

Schopnosti na kartách

Na některých kartách je speciální symbol, který po jejím vyložení umožní vyhodnotit danou schopnost

Jedná se o: 

  • Zisk nového tahu
  • Možnost dobrat si žeton drahokamu z desky
  • Zisk výsady
  • Sebrání žetonu drahokamu soupeři
  • Zkopírování barvy již získaných karet

Nejednou jsme měnili strategii, abychom získali kartu s tou správnou schopností. Druhý tah v ten správný okamžik je mocná cesta k získání převahy a správných karet i žetonů. 

 

Privátní: Splendor Duel - Klenoty druhé úrovně.jpg
Pokročilé šperky

 

Perly

Postupně jsme zjistili, že ve hře jde velmi často o boj o perly, které jsou zásadní pro nákup některých dražších karet. Chvíli nám trvalo, než jsme přišli na to, že daleko jednodušší, než čekat na to, až je spoluhráč pustí, je získat zlato, které je umí nahradit  a perlám se vyhnout. Jistotou zůstává, že perly se na hrací desce nikdy moc neohřály. 

 

Zkušený versus nováček

Hru jsem hrál jak s nováčky, tak se zkušenými hráči. A nemohu říci, že by v hraní byl nějaký zásadní rozdíl. Zkušenější hráči více blokovali, ale jinak byl průběh partií velmi podobný. 

 

Jedna hra nestačí

Připravte se na to, že hru zahrajete několikrát po sobě. Dohraná je cca za 35–40 minut a celé hraní velmi svižně ubíhá.

 

Privátní: Splendor Duel - klenoty třetí úrovně.jpg
Jistá cesta k vítězství

 

Shrnutí

V případě, že jste dva a chcete dát na stůl hru, která se dobře vysvětluje a dobře hraje, tak vězte, že Splendor Duel je hra jak dělaná pro vás. Dokáže zabavit jak nováčky, tak zkušené hráče. Jste-li fanoušky buď klasického Splendoru nebo Splendoru Marvel, jsem přesvědčený, že vás Splendor Duel chytí taky. Každá z předchozích her má své specifické prvky, nicméně duch Splendoru jde napříč celou herní řadou. Přirovnal bych to k Azulům s tím, že u Splendorů je podobnost her ještě větší než barevných dlaždiček. 

Pokud vás je víc, sáhněte po jednom z původních Splendorů.

Plusy

  • jednoduchost, svižnost a zábava
  • krásné komponenty
  • kompaktní balení
  • jedna hra nestačí a chcete hrát znovu
  • Splendor s více cestami k vítězství

Mínusy

  • je možné, že se po nějakém čase ohraje 
  • hře by slušela malá lama karta s vysvětlením jednotlivých schopností karet

 

Privátní: Splendor Duel - Krabice dlouhá.jpg
I krabice vypadá lákavě

 

Hru Splendor Duel rozhodně doporučuji. Dokáži si představit, že ji vytáhnete před nehráčskou návštěvou, jako filler, když čekáte na ostatní spoluhráče před větším hraním, nebo ji vezmete s sebou na dovolenou, protože se krásně vleze do kufru. Myslete však na to, že se jedná o hru výhradně pro dva hráče, takže větší skupiny se budou muse porozhlédnout jinde. 

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Nás to nadchlo, mnohem lepší a hezčí než původní Splendor. A lama karta netřeba, ikon je pár, jsou snadno pochopitelné a navíc jsou sepsané včetně stručného popisu tahu na zadní straně českých i slovenských pravidel.

- - -
píšu o (nejen) sólohraní deskovek: www.instagram.com/solo_boardgaming

25.11.2022 23:21:51 | Upraveno autorem (porovnej)

Je to rozhodně hravější i hezčí než původní Splendor :-) A navíc i skladnější :-)

25.11.2022 23:52:33

Moc hezky napsaná a zpracovaná recenze. Přečetl jsem od začátku do konce. :-)

26.11.2022 08:20:07

@PavelH díky, potěšil jsi mě ;-)

26.11.2022 13:57:38

Vizuálně se mi rozhodně líbí původní Splendor víc, ale herně je to skvělé, bere si to výborný základ, přidává k tomu novinky, které přidávají nové strategie, rozhodně to je příjemné překvapení. :)

26.11.2022 18:53:49

Vybíráme z Bazaru

7 Divů světa: Duel + 2 rozsireni
7 Divů světa: Duel + 2 rozsireni
Akt. cena: 750 Kč
Končí za: 8 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas