Solar 175 - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Sci-fi
Herní kategorie: strategická, ekonomická
Čeština: není
Vydavatelé: Cogito ergo Meeple
Autoři: Joseph N Adams
Madeleine Adams
Rok vydání: 2023
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

175 let po celosvětovém válečném konfliktu se lidstvo rozhodlo přenechat kontrolu nad nekonečnými zdroji sluneční soustavy jedinému korporátu. I ten však nakonec ustoupil neustálému tlaku svých rivalů a zrodily se nové transparentní volby. Od tohoto momentu se všechny korporace všemožně snažily získat podporu a vliv silných politických organizací. A vy jako CEO nově vzniklé korporace využijete všech svých strategických možností a schopností, abyste využili této jediné příležitosti, a stali se tak nejbohatší a nejvlivnější ze všech.
 
Obrovské válečné sci-fi euro?
Ne tak docela - jedná se o worker placement, bag building, area control euro hru s legacy prvky. Hra SOLAR 175 je zpočátku spíše menší eurovka, ve které se opravdu nijak nebojuje. Její devízou je ovšem velká kampaň, která vám v nějakých dvaceti scénářích otevře všechny své možnosti a vzájemné škození či přetahování se o území. 
 
O co ve hře jde?
V první partii, které se může účastnit až pět hráčů (pátý je ovšem součástí deluxe edice), sestavíte z čtvercových karet solární systém se všemi známými i méně známými tělesy a oblastmi, čímž vytvoříte dvě zóny. Jedna bude modrá a druhá šedivá. V každé zóně se nachází několik oblastí, na kterých naleznete právě jednu surovinu (ať už to představuje cokoli). Některé karty představují útočiště pozemšťanů, tedy tzv. HUBy a ty hrají ve hře důležitou roli. Každý hráč získá na svou hrací desku právě 4 pracovníky určitých profesí. Modrý pracovník je pilot, šedý pak inženýr, černý představuje vlivného lobbistu a bílý má povětšinou na starosti obchod. K nim později přibude ještě fialový Algoritmus, kterému stejně nakonec budete říkat žolík.
Pomocí těchto pracovníků budete provádět akce na své desce a ovlivňovat dění v solárním systému. Pohyb lodí vám umožní sebrat vzácnou a poměrně drahou surovinu nebo postavit základnu. Obsazovat budete také ostatní zóny a stavět na nich outposty. Nedílnou součástí hry jsou ale volby. V průběhu hry se můžete přiklonit k jedné ze tří hlavních frakcí a hlasovat pro ně. Své hlasy zaznamenáte na volební lístečky, které vložíte do urny. Na konci hry se určí vítěz voleb, který může poměrně značně zahýbat se závěrečným skóre.
 

Příprava hry:

Jak již bylo popsáno výše, na počátku hry poskládáte ze čtvercových karet část sluneční soustavy, čímž ji rozdělíte na dvě hlavní zóny (protože se ale jedná o hru s legacy prvky, další zóny se vám otevřou hraním kampaně). Všichni hráči položí svou startovní vesmírnou loď na kartu Země. Na některé karty se položí žetony surovin. Další karty pro uskladnění dostupných pracovníků, karty obchodu a frakcí rozmístíte jednoduše podél sluneční soustavy a položíte na ně další herní komponenty.
Každý hráč si do svého herního prostoru položí hráčskou desku se 4 základnami a na první 4 volná pole dostupných pracovníků rovněž umístí počáteční pracovníky v jednotlivých barvách s logem frakce, kterou si vybral. Ostatní 4 pole pak zakryje svými outposty. Poblíž desky si také každý připraví plátěný pytlík, kartu lodi, která určuje její vliv a pohyb a kartu města. Na hráčské desce, si každý podobně jako ve hře Mars Teraformace označí, že vlastní právě 1 kredit.
 

Průběh hry:

Hra se dělí na 3 základní fáze:
  1. tažení pracovníků z pytlíku,
  2. přidělení akcí dostupným pracovníkům a
  3. hraní akcí s dostupnými pracovníky, dokud všichni nepasují.
V prvním kole ale startovní pracovníky losovat nemusíte, protože máte čtyři dostupná místa a právě 4 pracovníky. Přeskočte tedy rovnou do fáze 2 a rozmyslete, co by vaši dostupní pracovníci mohli aktivovat. Z dostupných akcí najdete na své hráčské desce možnosti, jak své pracovníky rozmnožit - a to rozhodně budete chtít dělat, protože abyste na konci vůbec něco obodovali, musíte tyto nově získané pracovníky taky postupně přemístit na karty sluneční soustavy do HUBů. Dále můžete svého modrého pilota položit na kartu lodě a při hrané akce s lodí pohnout až o tři karty (naprosto libovolně) a po skončení na kartě se surovinou, tuto surovinu přemístit do své zásoby. Nebo skončit na kartě, kde ve svém příštím tahu postavíte základnu.
Poté, co všichni postupně odehrají své akce, začíná opět fáze 1. Přemístíte vyčerpané pracovníky do sáčku i s těmi novými a nalosujete jich tolik, kolik máte volných pracovních míst.
 
Speciálními akcemi na vaší desce jsou:
  • Volby, které může provést jedině lobbista,
  • Podpoření výstavby megastruktury, což můžete provést pouze inženýrem a ještě musíte na trh vrátit jednu pracně získanou nebo koupenou surovinu a
  • umístit některého ze tří pracovníků (modrý, bílý, fialový) na některou kartu s nápisem HUB nebo ZONE HUB.
Karty s nápisem HUB představují bodovací karty podpořených megastruktur, postavených základen nebo získaných vojenských žetonů podpory udržení míru v celé soustavě. Čím více pracovníků budou tyto karty obsahovat na konci hry, tím více vítězných bodů získáte. Chcete zejména stavět základny? Pak určitě posílejte pracovníky na HUB se symbolem základny a nebojte se tam poslat i fialového žolíka, který má dvojnásobnou hodnotu bodů než ti standardní. Pokud však chcete postavit co nejvíce outpostů, abyste získali převahu v jedné ze dvou (a později i více) zón, pak posílejte pracovníky na kartu se symbolem ZONE HUB.
 

Konec hry:

Konec hry je možno spustit dvěma způsoby:
  • některý z hráčů postaví všechny své outposty do sluneční soustavy (17 outpostů)
  • ve společné zásobě již nejsou dostupní pracovníci alespoň na 3 kartách
Poté každý hráč odehraje ještě jedno celé kolo a společně se všichni vrhnou na vyhodnocení voleb a závěrečné počítání vítězných bodů. Ty můžete získat za zbylé suroviny, kredity, převahu outpostů v jednotlivých zónách a za počet podpořených megastruktur, postavených základen a žetony vojenské.
 
Pokud hrajete kampaň, pak se vám vždy po každé z prvních čtyřech her otevře nový obsah. Přidají se do hry nové karty třetí a čtvrté zóny, hráči si mohou zakoupit žetony umělené intelegince a nahradit s nimi některá místa na hráčských deskách. Po čtvrté hře už je obsah odemykán na základě dosažení určitých úspěchů ve hře - například postavením megastruktury do určité zóny, ovládnutí určitého prostoru apod.
 
Jedná se o legacy hru, ve které může dojít i na ničení nebo spíš přelepování některých komponent. I na to ovšem tvůrci mysleli a je tedy možno dokoupit tzv. Recharge Pack, kterým vše jednoduše vrátíte do původního stavu.

Autor: Ahedov

Vybíráme z Bazaru

Frostpunk + Zoceleni mrazem CZ
Frostpunk + Zoceleni mrazem CZ
Akt. cena: 85 €
Končí za: 4 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas