Scotland Yard - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 6
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 45 min
Herní svět: Současnost
Herní kategorie: desková hra, kooperativní, logická
Čeština: ke stažení
Vydavatelé: Ravensburger
Autoři: neuvedeno
Rok vydání: 1983
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Srovnání s Fantomem staré Prahy

Je tu někdo, kdo hrál jak Scotland Yard, tak i jeho českou kopii? Zajímalo by mě srovnání zábavy nebo pravidel.
23.5.2016 16:46:12

Fantom vs Scotland Yard
Fantom je v podstate presná kópia Scotland Yardu, iba namiesto Londýna sa odohráva v Prahe začiatkom 20. stor. V pravidlách nie je žiadny výrazný rozdiel, väčší rozdiel je v komponentoch, ktoré má S.Y. premakanejšie, farebnejšie, hlavne tabuľka Pána X je užívateľsky prívetivejšia. S.Y. má naviac papierový šilt pre hráča Pána X, ktorý si nasadí aby nebolo vidno, na ktoré miesto plánu sa pozerá alebo aby nejaký dobrý behaviorálny psychológ medzi detektívmi z jeho pohľadu neuhádol, v akom je emocionálnom rozpoložení. :D
Musím dodať, že som hral pôvodného Fantóma z r. 1990 a nie novú verziu od Bonaparte, ale nemyslím že by došlo medzi nimi k výrazným rozdielom v pravidlách. Fantom od Bonaparte je graficky skromnejší a kompaktnejší (lepší na cestovanie) a samozrejme lacnejší, takže ak si nepotrpíte na echt originál Scotland Yard, kľudne berte Fantóma, zábava je rovnaká.
Aha a ešte existuje Scotland Yard Junior pre decká do 9 rokov, ten je predpokladám jednoduchší, ale väčšinu z nás nemusí zaujímať.

24.5.2016 14:02:22 | Upraveno autorem (porovnej)

Scotland Yard je sice Fantomovi (staré Prahy) hodně podobný, ale odlišnosti v pravidlech jsou. Byť vypadají jako drobnosti, není tomu tak a hru ovlivní celkem dost.

  1. Ve Scotland Yardu hráči nezačínají na libovolných pozicích, dle vlastního výběru. K úvodnímu rozestavení figurek slouží „kartičky s čísly polí“, ze kterých se startovní pozice pro detektivy i Mr.X alias Fantoma losují. V původní verzi hry z roku 1983 je těch kartiček 18, v pozdější reedici je 16 kartiček s pozicemi pro detektivy a 13 kartiček s pozicemi pro start Mr.X). Podle mě to je šikovnější a pro průběh hry zajímavější. Mají pak i smysl úvodní tři tahy, než se Mr.X/Fantom objeví.
  2. Ve Scotland Yardu se nepoužívají žetony pro „jízdu lodí“. Namísto nich má Mr.X k dispozici pět žetonů pro „jízdu načerno“, které když použije, táhne aniž by hlásil detektivům, jakým jede dopravním prostředkem. Tyto „černé“ žetony může použít také pro jízdu lodí.
  3. Ve Scotland Yardu mají detektivové k dispozici každý 22 (verze 1983) anebo 23 (reedice 2014) tahových žetonů, ve Fantomovi (staré Prahy) 24 žetonů, což jim dává jistou výhodu a zároveň to hru prodlouží o tah až dva, nepoužije-li Fantom během hry dvojitý tah.
  4. Pravidla Scotland Yardu říkají, že detektivové táhnou v libovolném pořadí, pravidla Fantoma zdůrazňují nutnost táhnout v pořadí (což může hrát roli v tom, že si někdy mohou při zátahu detektivové vzájemně zavazet).

16.9.2021 20:25:39

tak ci tak, ak ta Fantom bavi/bavil a rozmyslas nad Scotlandom, zabudni a chod rovno to Letters from Whitechappel. Tieto dve hry ti potom pridu ako iba taka light detska verzia Jacka Rozparovaca.

17.9.2021 12:24:32

Vybíráme z Bazaru

Star wars: unlimited spectre
Star wars: unlimited spectre
Akt. cena: 60 Kč
Končí za: 19 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas