Schovka - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 6
Doporučený věk: od 3 let
Herní doba: 15 min
Herní svět: Zvířátka
Herní kategorie: dětská hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: Dino Toys
Autoři: Jan Vodička
Rok vydání: 2023
Sdílej: Facebook

Schovka: Pexeso trochu jinak

Autor: dirtyfighting | 3.1.2024 | 2

Tato recenze vznikla jako součást Recenzního programu Zatrolených her. Recenzovaná hra byla poskytnuta vydavatelem (resp. distributorem).

Více informací o Recenzním programu | Všechny recenze sepsané v rámci Recenzního programu

Schovka je hrou pro 2–6 hráčů od 3 let, za kterou stojí firma Dino. Ve své podstatě se jedná o variaci na pexeso obohacenou o pár nových pravidel a herní plán.

Tematicky je hra postavená jako hra na schovávanou lesních zvířátek. Hlavní rozdíl oproti pexesu spočívá v tom, že ve Schovce schováváte jen jednu sadu kartiček (žlutou), zatímco druhá sada (modrá) slouží jako přibírací balíček, který určuje, které zvířátko máte ve svém tahu hledat. Ze žluté sady navíc v každé partii hraje jen polovina zvířátek (6 z 12), která neumisťujete do náhodné mřížky, ale vybíráte jim místa, kam se schovají – liška do včelího úlu, králík za keř, veverka na strom… V zásadě se jedná o pomůcku pro dětskou paměť.

Hráči se v průběhu hry střídají v tahání z modrého balíčku, a kromě hledání dvojice mají také možnost si modrou kartičku prostě vzít, pokud jsou přesvědčení, že dané zvířátko tentokrát na schovku nehraje. Pokud se trefí, jde o bod navíc, pokud ne, pak jsou na konci hry penalizováni. 

Kdo dnes bude hrát
Máme vybráno, kdo bude dneska hrát na schovku…

 

Vizuální zpracování hry neurazí, ale nenadchne. Ilustrace podobného stylu jste už stokrát viděli na jiných dětských hračkách nebo v knížkách. Herní materiál je z tenkého kartónu, takže pokud už jste děti odnaučili jíst papír, jste v pohodě. Pokud ne, tak zkuste nějakou dětskou hru s nerozpustnými komponenty (Safari Park, Tři malá prasátka). 

A co hratelnost? Za ty peníze slušná. Starší dcera (3,5 roku) si Schovku ráda zahraje pokaždé, co ji navrhneme, dohraje ji do konce bez toho, aby utekla k něčemu jinému, a dokonce má zájem odehrát klidně i 2 nebo 3 kola. To se nám rozhodně u pexesa nestává a nestává se to ani u většiny ostatních dětských her, které máme.

Hra je u konce dost rychle, a tak jsou nároky na pozornost dítěte relativně malé. Pravidla dcera pochopila velmi rychle a nedávno se pokoušela je vysvětlit také stejně starému kamarádovi, což sice moc nedopadlo a byla potřeba asistence dospělého, ale chyba byla spíše na přijímači než na vysílači. Pro dospělého není hra úplně stimulující, ale o to je přístupnější pro děti, kterým se líbí i téma zvířátek hrajících na schovku. Dvě nebo tři šikovné děti si dokáží hru zahrát i samy, případně s lehkým moderováním ze strany dospělého.

A hrajeme
…a teď už je jen najít. 

 

Moc nerozumím jen informaci, že je hra až pro 6 hráčů – vzhledem k malému počtu karet se pak každý dostane na tah opravdu párkrát. Navíc by se prodlevy mezi tahy protáhly natolik, že polovina dětí začne dělat něco jiného. Takže hypoteticky jooo… ale reálně ani moc ne. Za nás je ideální hrát ve 3 (kombo 2 děti a 1 dospělý). 

Na místě je určitě i srovnání se hrou Příšerky ze skříně. Ty jsou stejně jako Schovka vlastně variací na pexeso, ale graficky i herně mnohem vyladěnější. Což je sice pozitivum, nicméně se to pojí i s tím, že to vaše tříleté dítě nemusí vždycky chtít hrát. Dovoluji si tvrdit, že pro 3–4leté dítě je jistější volbou Schovka, případně určitě není od věci mít obě hry a Schovkou si dláždit cestu k Příšerkám. 

Všechna zvířátka
Všechna zvířátka, se kterými se ve hře setkáte.

 

Když to shrnu – pokud chcete pro dítě něco skutečně nenáročného, co může s trochou dobré vůle hrát i s ostatními dětmi, pak koupením hry peníze do koše nevyhodíte. Pořizovací cena je příznivá (dá se sehnat kolem 200,- Kč) a hra dokáže naše děti odtrhnout od sledování pohádek, což mi přijde jako dost slušná vizitka. 

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Summoner Wars Mistrovská sada + rozšírenia
Summoner Wars Mistrovská sada + rozšírenia
Akt. cena: 50 €
Končí za: 4 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas