Santa Maria - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Středověk
Herní kategorie: desková hra
Čeština: undefined
Vydavatelé: Aporta Games
Granna
Autoři: Eilif Svensson
Kristian Roald Amundsen Ostby
Rok vydání: 2017
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dojmy

Mohl by se podělit někdo s dojmy, kdo hru už hrál? Rád si přečtu i obsáhlejší zhodnocení této hry. Zábavnost, složitost, více možných strategií, repetetivnost apod.

 

Díky moc

5.10.2021 20:12:53

@Jacob Je to celkem dobré ;)

A teď trochu delší odpověď, no. :) Já to hrál jen jednou a bavilo mě to, ale doma to má @Kame. Tak se třeba můžeme domluvit, že to někdy donese do klubu a ozkoušíš to - já bych si to rád zopakoval.

--
admin popisů a recenzí her ZH, překladatel FitB

6.10.2021 00:37:43 | Upraveno autorem (porovnej)

Hru mám, několikrát jsem hrál a mohu doporučit.

6.10.2021 07:43:19

@Jacob Hrál jsem cca 6x, tak se trochu rozepíšu. Ta hra má několik malých problému a jeden velký. Pozitivní je, že je vymyšlená docela chytře, kombinuje dice-drafting a řešení prostorového problému, je potřeba u toho hodně přemýšlet, náhoda hraje menší roli.

Malé problémy - může být zdlouhavá (zvlášť ve čtyřech), jelikož ten prostorový problém je poměrně náročný - stavíš si dílky, abys měl akce navíc a zároveň to optimalizuješ na body. Hodně záleží na pořadí akcí, interakce je malá, v průběhu kola se toho moc nemění (nedoplňují se třeba dílky), většina se tak dá vymyslet na začátku kola .

Ze soutěžního hlediska jsou nevyvážené startovní dílky (pro tvoji první hru - ten se dřevem je nejlepší, ten s odvozem zboží nejhorší) a je pořeba vyřadit jednu technologii, která je dalece nejlepší. Pořadí se dá vyřešit dražbou vítězných bodů.

Hra je také nepěkná až ošklivá.

Velký problém jsou ostatní hry - pokud bych chtěl třeba dice-drafting, tak Grand Austria Hotel je myslím ve většině ohledů lepší. Nemá sice ten prostorový problém, ale ten v Santa Marii spíše zdržuje. Ve 4 ta hra sice už tak dobrá není, ale Santa Maria také ne. Jediná nevýhoda, co mě napadá, je, že o trochu více záleží, co padá na kostkách.

6.10.2021 09:26:29

@UmmA Odvoz je sice na začátek možná nejslabší, ale časem se stává nejsilnějším, protože dílků s odvozy je málo a odvozy jsou víceméně nejsilnější strategie.

U nás byl toto nejcontestovanější dílek. 

Moc taky nesouhlasím s argumentem “Největší problém této hry jsou jiné hry”.. snažím se hru popisovat ve vakuu, následně třeba řeknu, že jiná hra toto umí líp, ale nepíšu, že problém hry je že je jiná hra lepší :)

My jsme vyhodnotili (po bootcampu na 4pohár), že největší problém této hry je, že je nevyvážené pořadí hráčů - nejsilnější je být poslední.

6.10.2021 11:16:25

Také jsme to trochu trénovali pro 4pohár. A souhlasím s tím, že to co se pro začátek zdá jako nejsilnější tak se postupně stane nezajímavým. A to je dobře, protože je co objevovat, ta hra se “nehraje sama”, není tam jediná možná nalinkovaná strategie.

Minoritní odchylky ve vyváženosti se při běžném hraní (přátelská partie jednou za čas) vůbec neprojeví.

Já bych to shrnul tak, že ta hra je tvořivá a zábavná, mám jí doma a její jedinou nevýhodou je, že jsem jí přehraný (desítky partií)…

6.10.2021 12:09:09

Díky všem za příspěvek. Nakonec se to tu pěkně rozjelo :) Hru si nejspíše nakonec pořizovat nebudu, měl bych zamezit své nenasytnosti.

6.10.2021 12:17:08

Taky jsem to trénoval na 4P. Hra se mi docela dost líbila. Jde o tileplacement, kde si z dílků buduješ vlastní zemi tak, aby byla co možná ekonomicky nejefektivnější. Ale tvoje ekonomické prostředky neprodukují automaticky, ale osadníkovsky pomocí kostek. Oproti Osadníkům máš ale spoustu možností, jak kostky ovlivnit. Takže špatně házená čísla hru nekazí. 

Složitost hry je střední, zhruba jako třeba Kronika panství apod.

Co se týče strategie, ve 4 hráčích je třeba se neustále přizpůsobovat situaci ve hře, ve 2-3 hráčích se chytneš jedné z možných “velkých” strategii a jedeš. 

Aby hra byla více variabilní, tak má hráč ke koupi schopnosti a úkoly, které jsou každou hru jiné. A tohle je jediná, ale zato velká slabina té hry, jednotlivé schopnosti a úkoly se autorům docela nepovedly navrhnout. Jinak by to byla jedna z mých top her.  Myslím, že ke hře je rozšíření, a myslím, že ten problém nespravuje. 

 

 

 

6.10.2021 12:55:01

@sheva Dílků na odvoz je sice nejmíň, ale zase jich tolik nepořebuješ. A rozhodně ne na začátku:-) Naopak dřevo ti umožní potřebné dílky koupit. Já jsem většinou preferoval duchovenstvo, ale kdybych hru hrál poprvé, tak bych si dřevo vzal.

A důvod, proč hrát poslední, je jinak řečeno, že startovní dílky nejsou vyvážené.

Myslím, že u každé hry by se člověk měl ptát, jestli je lepší než to, co je k dispozici. A přestože mě Santa Maria bavila, tak si teď na ni ani nevzpomenu.

6.10.2021 14:58:25

Rozšíření existuje (Santa Maria: American Kingdoms) a my doma hrajeme pouze s ním. Hru dle mého vylepšuje a hodně se mi líbí modul mayského města, který je zajímavý i v sólovém režimu. 

A dále existuje rozšíření s kartami národů a úspěchů, ale to jsem zatím nepoužil.

6.10.2021 15:15:22 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Pandemic: Reign of Cthulhu
Pandemic: Reign of Cthulhu
Akt. cena: 1499 Kč
Končí za: 1 den

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas