Obleva - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Abstraktní
Herní kategorie: strategická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Anna Wermlund
Eilif Svensson
Helge Meissner
Kristian Amundsen Østby
Rok vydání: 2022
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dojmy?

Jak vás hra baví, jak dlouhá je příprava a kolik místa tak zabere? Ona kampaň, kde se postupně přidávají další věci, je stěžejní a povinná, nebo se dá rovnou naskočit do plné hry se vším všudy? Díky.

- - -
píšu o (nejen) sólohraní deskovek: www.instagram.com/solo_boardgaming

10.6.2023 21:00:24

@Jonash 

Deskofobie

https://www.youtube.com/watch?v=UWa4D_Fc1sE

11.6.2023 01:20:33

Je to jedna z nejlepších eurovek. Hra je intuitivní a odsýpá to. Řekl bych tak 30 minut na hráče, ale nejlepší je ve 2-3. Kampaň není vůbec povinná. Po každé hře si přečteš část příběhu a přidáš do hry novou malou část. Např. nové dílky vylepšení, nové karty, novou funkcionalitu přístroje atd… Je tam 6 asymetrických národů, který má každý výhodu v něčem jiném a jsou všechny velmi zábavné. Na hře je super, že získáváš odměny i za stoupání na bodové stupnici,takže co bývá u jiných eur nudná akce “získej 5 bodů”, tak tady tě posouvání odmění různými způsoby,takže to chceš :) za mě fantastická hra. Mám za sebou asi 12 partií a pokaždé mě baví víc a víc. A to jsem spíš typ hráče, co rád zkouší nové hry a většinou po 3-4 partiích hru odloží a jde k nové, pokud to není fakt špica. Hra není zase tolik škodící,ale interakce tam je tak akorát, někomu to může přijít málo, někomu dost, za mě akorát :) co se týče místa,tak je docela prostorná, protože každý má před sebou dvě desky, národa a strojů.

11.6.2023 09:54:24 | Upraveno autorem (porovnej)

@Bandy75 o videu od Petra vím, na to mě není třeba odkazovat, chci názory od dalších lidí tady na fóru. Díky.

@Infidus Moc díky za názor. Já bych to hrál hlavně sólo, jako tomu mám v 90 % partií nepočítaje BGA. Na asymetrické desky se těším (to mám rád vždy), vizuálně se mi to taky líbí, takže asi fakt nebude o čem.

- - -
píšu o (nejen) sólohraní deskovek: www.instagram.com/solo_boardgaming

11.6.2023 12:13:24 | Upraveno autorem (porovnej)

Já sólo nehraju vůbec,ale u téhle hry to určitě nebude v ničem na škodu a umím si to představit. Ta interakce je ve hře v brání dílků a karet že společně zásoby a zašlapávání nejlepších míst pro budovy na mapě. Tohle určitě automa zastoupí.

11.6.2023 15:20:33

U sóla bych ty dal pozor-je to založené na tom, že hráč má omezený počet akcí(jako třeba v Ark Nova), někomu to nemusí vyhovovat, jelikož to myslím vede na 1 strategii

11.6.2023 20:36:46 | Upraveno autorem (porovnej)

@Jonash samozřejmě, že nevím, co víš :-DDD

A všechny tvé otázky jsou obecné a ve videu zodpovězeny ;-)

11.6.2023 20:43:54

@UmmA S tím jsem v pohodě, Ark Nova mě tak baví, ač radši mám Automu. Někde jsem ale snad zahlédl, že se nějaká chystá.

@Bandy75 Já tím myslel, jako že hledat po internetu umím, takže si videa dokážu najít. A asi všechny český/slovenský YT herní kanály sleduju pravidelně. Recenzi od Petra jsem viděl, ale furt to je názor jednoho člověka. Tyhle vlákna (mi) slouží k tomu, aby se ke hře vyjádřilo vícero lidí z místní komunity. Je to pro mě třeba hodnotnější než 1 recenze. To jen pro upřesnění, abys to teď už věděl. Díky.

- - -
píšu o (nejen) sólohraní deskovek: www.instagram.com/solo_boardgaming

12.6.2023 11:40:20

Jak se prosím v této hře určuje vítězství u sóla?

Jde mi o to, že mě nebaví sólo hry, kdy dohraju a pak jen koukám do nějaké tabulky jak moc se mi to povedlo nebo nepovedlo.

16.8.2023 13:40:06

V krabice je to BYOS (beat your own score) typ sóla. Ale ke hře je udělaná neoficiální Automa (http://www.mautoma.com/).

Obsáhlý článek třeba na BGG, kde obě možnosti hodnotí, s DeepLem to přeložíš hned. 

https://boardgamegeek.com/thread/3100934/revive-headlines-solo-player

- - -
píšu o (nejen) sólohraní deskovek: www.instagram.com/solo_boardgaming

16.8.2023 13:54:38 | Upraveno autorem (porovnej)

Oživuji diskuzi. 

Tak jaké jsou vaše dojmy? 

Jaké to je ve dvou hráčích? Vyplatí se, pokud bychom to hráli pouze ve dvou?

A ztotožnili byste se s názorem, který padl v Nithranii - že to je vypražený rezeň, ktorý si ľudia určite objednajú? (:DDD to mi přišlo jako super přirovnání). Jakože je ta hra příjemná, ale nepřináší nic nového? 

Hru jsem už na stole viděla a moc se mi líbila, mám slabost pro hry, které zaplní celý stůl. Abstraktnost hry mi nevadí, většinou stejně v eurech téma nijak závratně necítím. Obávám se akorát hry dvou hráčů - pokud tam není interakce, tak je to u nás 50 / 50. Také mě trochu zaráží několikrát zmiňovaná nevyváženost. 

Díky za jakýkoliv postřeh 

23.10.2023 07:34:59 | Upraveno autorem (porovnej)

Nebudu říkat, že je to insta-buy. Zahrál jsem ve třech (trochu neplánovaně) na Excelsioru a asi bych si to i zahrál někdy znova. Ale nákup neplánuju a s odstupem času na tom nevidím nic moc zajímavého, na co bych vzpomínal - tuctová hra poslední doby.

Je to komplexnější euro, ale ne příliš heavy. Chce to víc zahrání, aby se jasněji začaly rýsovat strategie.

Jediná věc, která mi trošku vadila, nepřehlednost těch tří barevných tracků na desce hráče - neustále jsem přehlížel, že už jsem si odemknul nový stroj či artefakt a zjistil to až po několika kolech. Což je u takovéhleho eura, kde neustále chybějí zdroje či akce, trochu problém. Sice ty cestičky vypadají zajímavě, ale na úkor funkčnosti a přehlednosti.

23.10.2023 08:19:27

@Zuuuzan Ta recenze na Nithrania je bohužel jedna z jejich nejhorších… Je to jedno z nejlepších eur posledních let. Mám za sebou už téměř 20 partií a ta hra rozkvétá každou další. Hra je skvělá v jakémkoliv počtu, ve 2-3 nejlepší. Všichni, s kým jsem to hrál, tak z toho byli nadšení a spoustu z nich to i hned pořídila.

Hra sice může působit na první pohled zmatečně, ale je naprosto přehledná a intuitivní… Jestli přináší něco nového, to je otázka, málokterá hra přinese nějakou revoluci v mechanikách, ale to neznamená, že to není originální hra. Tady jsou všechny mechaniky umně zkloubeny a výsledek je super. Hra je nesmírně zábavná, protože Vás neustále za něco odměňuje, ale přitom to není žádný point salad.

23.10.2023 09:41:39

Za mě je to taky v poslední době jedno z eur, které jsem hrál opravdu víckrát a nemám pořád pocit, že bych v něm objevil všechno a že už by mě to nebavilo hrát. Je to asi o tom, že u mě brnká na správné struny – snaha nabrat a vykombit mezi sebou karty, snaha urvat dobré pozice na mapě, nutnost aspoň částečného zaměření na úkoly, které tím pádem formují tvoji strategii.

23.10.2023 10:04:53

Díky moc za dojmy!

@Infidus ja třeba neberu, že to je špatná recenze, jelikož mi vysvětlili, co se jim na té hře líbilo a nelíbilo. A že se někomu něco nelíbí, není špatně, naopak si vážím upřímnosti. Nicméně taky už mám něco nahrané, a vim, že není engine building jako engine building a ze dvě zdánlivě podobné hry ve mě můžou vyvolat úplně jiné emoce :D 

A jak teda prosím hodnotis hru dvou hráčů? Je to spise solitérní záležitost? 

24.10.2023 12:07:12 | Upraveno autorem (porovnej)

@Zuuuzan Já osobně mám nahraných 11 partií a hrajeme ji nejčastěji ve dvou. Vzhledem k tomu, co už napsali ostatní, že hra nabízí několik možností, jak a na co se zaměřit, vůbec u Oblevy neplatí, že by to ve dvou automaticky směřovalo k tomu, že si každý jde “svou cestou”. Interakce je určitě méně než ve větším počtu hráčů, ale já bych vlastně asi spíš řekl, že v různém počtu, má člověk ze hry jiný dojem. Jinými slovy, potvrzuji, že Obleva je skvělá hra, která funguje v jakémkoliv počtu hráčů! ;-)

24.10.2023 12:31:45

@Zuuuzan Já bych ještě dodal, co se týče nevyváženosti, tak Obleva je na tom podobně jako ostatní hry s výraznou asymetrií, tedy jedná se hlavně o zdánlivou nevyváženost, kdy určité setupy (úkoly,bodování v rozích, karty) budou nahrávat určité frakci. Zároveň některé frakce se hrají jednodušeji, což může pocit zmaru prohloubit. Ve hře 2 hráčů někoho přibrzdit může být obtížné, dá se to v zásadě řešit pouze dražbou, taková asymetrie se nedá vyvážit přes všechny rozložení hry, viz např. Terra Mystica. 

Přijde mi, že jediná objektivní diskuse je o tom, zda jsou jednobarevné moduly s 2 surovinami příliš dobré vůči modulům dvoubarevným.

 

24.10.2023 15:59:28

@Zuuuzan Problém s tou recenzí na Nithrania není v tom, že se jim to nelíbí, ale tím, jak argumentujou proč. Nic nového, málo interakce… nejzajímavější mechanika se nerozebírá… Hráli to max jednou a tu recenzi odflákli :)

S vyrovnaností hry to už je těžší. Každý národ má svoje výhody a dost pak může záležet na štěstí s dobíráním bonusů, co se rozlosuje za úkoly, jaké jdou karty… Při poslední hře jsem hrál za národ, který potřebuje pro využití svých silných stránek hodně jednotek jídla a k žádnému jsem se v bonusech nedostal. Těch dílků s jídlem je tam opravdu hodně a byla to velká smůla. Na druhou stranu stalo se a nemohl bych vyhrát, ať bych s tím zkoušel cokoliv.

I přes nějakou nevyrovnanost, a i když člověk nevyhraje, tak se to ale hraje moc příjemně. Každýmu se během hry daří dávat dohromady hodně působivé kombinace, jenom někomu líp :)

25.10.2023 16:27:41

Tak mám za sebou dvě hry ve dvou hráčích a asi to doma mít nemusím :)

Co musím pochválit je relativní jednoduchost pravidel. Easy to play, hard to master. Pravidla jsem se tentokrát učila já a po druhém přečtení jsme mohli jít hrát (když se učím pravidla já, tak to vypadá tak, že to čtu 5x, koukám na videa a dohledávám otázky:D u Oblevy jsem nemusela). Ale když jsme se pak do toho ponořili, začali to kombinovat, bylo to na mě moc překombinované a místy i zdlouhavé.

Jinak mě se to vizuálně neskutečně líbí. Je to zajímavé a neotřelé. Taky to na stole zabírá dost místa - normálně ve dvou hrajeme Frostpunk nebo Mars se všemi rozšířenímí a u Oblevy jsme se ve dvou tak tak vešli na stůl. Co mi ovšem šíleně lezlo na nervy byly prohnuté desky strojů. Pořád nám to utíkalo a stačilo do toho trochu drcnout a klouzalo to. Taky se do toho špatně zasouvaly ty karty. To nám hru hrozně znepříjemňovalo. 

K čemu se váže příprava a úklid. Šanci bych tomu dala, ale ta příprava a úklid byl masakr, proto vím, že bych tu hru neuživila. Asi mám plno jiných her s podobnou chystací a uklízecí náročností, které bych si zahrála mnohem raději.

Téma tam na mě vyloženě nekřičelo, ale atmosféra se tam dala cítit, to jsem byla až překvapená:) na spotify je k Oblevě moc hezký playlist, což celkovému dojmu docela dost pomohlo:)

Jestli jsme to hráli blbě nevím, ale interakce u nás žádná nebyla. Každý se rozutekl na druhou část plánu (možná to bylo špatně?) a objevoval si svoje dílky a stavěl si svoje domečky. Jediné, co jsem si hlídala byl počet artefaktů, jinak mě popravdě herně moc nezajímalo, co ten druhý hraje.

A jak jsem psala, místy to na mě bylo už zdlouhavé. Je to hodně kombící a lidé, kteří mají rádi tyhle hry typu - jedna akce vyvolá reakci, která vyvolá další reakci, díky které dostaneš to a to se v tom budou vyžívat. A budou plánovat, jak to nejlépe vymyslet a vykombit. Také budou přemýšlet nad různými cestami a možnostmi, jak vykombit co nejvíce bodů. Rozhodně ta hra není na jedno zahrání, věřím tomu, že čím více bude mít člověk nahrané, tím více mu to bude rozkvétat.

 Za mě dobrý, funguje to, ale wow efekt se nedostavil a dám přednost jiným kombícím hrám :) 

EDIT: Jestli to někoho zajímá… :D Úplnou náhodou jsem si to zahrála po třetí. A neuhádnete co… :D DORAZIL WOW efekt :D Přísahám, že až na potřetí zahrání jsem tomu přišla na chuť. . Ačkoliv tam interakce pořád žádná není, je to na mě trochu zdlouhavé (pocitově), tak se mi to opravdu začalo líbit. Vytiskli jsme k tomu insert, který pomáhá přípravě a úklidu.. A je to super! A doma to mít musím :)

 

28.11.2023 08:03:08 | Upraveno autorem (porovnej)

Přesně jak píše @Zuuuzan , je to hlavně o tom kombení. A v tom já se neskutečně vyžívám. Ze zdánlivě jednoduchýho konceptu dvou akcí na tah, se dá kombením vytvořit akcí třeba i deset. A všechno zcela přirozeně a intuitivně. Ve výsledku pořád něco dostáváte. Tady bedničku, tady zdroj, tady se tohle odemkne a tohle se spustí…. Prostě lahoda. Ta hra s každou další partií krásně rozkvétá a určitě doporučuju po pár partiích začít hrát komplikovanější stranu desky národa. Ty komba jsou pak ještě mnohem zábavnější. Miluju asymetrické hry, miluju kombící hry. Tahle hra je v tomhle ohledu naprosto super. Pro mě má jen dva mínusy. Ta grafika by na některejch místech mohla být hezčí. Je to sice asi schválně taková neotřelá záležitost, ale snesl bych více oku lahodící art. A druhá je prostorová náročnost. Opravdu to na stole zabírá mnohem víc místa než jsem si myslel. A máme doma malý stůl, takže se vejdeme jen ve dvou :/ Ale tím za mě negativa končí. Všechno ostatní je naprosto super. Možná bych si ještě mohl rýpnout do technologických desek, pod které se občas nestrkají karty úplně ideálně a je fajn si je podlepit. A desky národů by klidně mohly být dvouvrstvé, ale to už jsou takový ty detaily, co se objevují u spousty her a ve výsledku nemají na herní zážitek až tak zásadní vliv. Za mě zasloužených 8.5/10 :)

27.12.2023 11:56:15

Po prvních dvou zahraní jsem byl na vážkách, připadalo mi to jako klasické kombici euro, které už doma několikrát mám. Nicméně jsem zahrál ještě jednou a hru si prakticky zamiloval. Za poslední měsíc máme nahráno asi 20x ve dvou lidech a dá se říct, že pomalu nehrajeme nic jiného.

Jak už bylo psáno výše, pravidla jsou jednoduchá, v podstatě v každém tahu dělám dve akce, které se snažím co nejvíce zefektivnit. Hra přímo netrestá, trestám akorát sám sebe, když hraju něco neefektivně. Ve dvou hráčích je interakce skoro nulová, většinou se každý rozutečeme na druhou část plánu a sebe si nevšímáme. Ale popravdě mi to u této hry nevadí. A to normálně hry bez interakce nehraji. 

Oceňuji, že i když jsem hrál už 20x, nemám potřebu se poohlížet po rozšíření. Nemám pořádně nahrané ještě všechny desky národů, nehrál jsem kampaň. I po 20ti hrách mám v základu hry dost co objevovat, a to zatím hrajeme pouze ve dvou hráčích. Hra více hráčů bude zase o něčem jiném. A to je jedno z kritérií, které pro mě dělá hru dobrou hrou. 

Jediné, co mi osobně vadí je to, že jakmile se “rozjedu”, hra končí. Je to závod, ale v podstatě hra nedovolí ji prodlužovat. Nedivil bych se, kdybychom každou hru odehráli +- stejný počet tahů. Tady přemýšlíme, že bychom do hry přidali další velké artefakty, aby se to trochu prodloužilo a my si to víc užili. 

Za sebe můžu říct, že to je moc povedená hra, která se dostala do mých TOP 10, u eur možná i TOP 3. 

4.1.2024 14:48:34

@Stoklik Kampaň rozhodně zahrajte, protože vám odemkne plnej potenciál hry. Bez toho je to dost ořezaný. No a hra se dá podle pravidel prodloužit právě přidáním artefaktů. Pokud hrajete dva, nasetupujete počet artefaktů jako pro tři.

A ještě k tomu jak se každej rozuteče na jednu stranu. Někdy se právě stane, že oba zatoužíte jít na stejnou a pak to začíná být teprve ten pravej závod :D

7.1.2024 11:17:54

@slizrs kampaň jsme začali včera, tak uvidíme. Zatím mi to jako kampaň nepřipadá, ale jednotlivá mikropravidla s minipříběhem, která hru jistým způsobem obzvláštňují :) 

I tak si myslím, že bude hrozně dlouho trvat, než se za jednotlivé národy pořádně vyhrajeme. A popravdě, asi není úplně kam spěchat. Hra nás oba baví v “základu”, takže i když tu kampanň odemkneme, vrátíme se k základním deskám :D 

7.1.2024 11:32:59

@Stoklik Kampan ti postupne prida do hry par malejch pravidel a novy karty. To je v podstate vsechno. Plus dva novy narody. My to od první hry začli hrát kampaňově aby se nám všechno odemklo a ten rozdíl před a po je dost velkej. Prostě bez těch mikronovinek už by to teď nebylo ono. Hru to posouvá na vyšší level. Víc možností, víc kombíček ;)

 

7.1.2024 12:21:43

Vybíráme z Bazaru

Papírové doupě
Papírové doupě
Akt. cena: 380 Kč
Končí za: 2 hodiny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas