Red November - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 8
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 60 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: desková hra, kooperativní
Čeština: ke stažení
Vydavatelé: Fantasy Flight Games
Galakta
Heidelberger Spieleverlag
Autoři: Bruno Faidutti
Rok vydání: 2008
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Karty vybavení, jak s nimi ....?

V přeložených českých pravidlech se píše, že "žetony vybavení se zamíchají na hromádku a položí RUBEM DOLŮ v blízkosti herního plánu" a náhodně se rozdají dva každému hráči. Je tím míněno LÍCEM NAHORU ? Přitom na obrázku pod tímto pravidlem jsou viditelně RUBEM NAHORU. Stejně tak hráč při návštívení výstrojního skladu MŮŽE vzít NÁHODNĚ až 4 žetony. Což by asi těžko šlo, když by byly RUBEM DOLŮ tj. LÍCEM NAHORU, jediněš že by se tahaly nějak poslepu popř. z nějakého pytlíku, nebo se odebíraly/"lízaly" postupně z nějakého sloupečku.

Zase se vnucuje myšlenka, proč si losovat náhodné vybavení, když gnom potřebuje konkrétní vybavení a může na takovéto náhodě zcela ztroskotat, že si NÁHODNĚ navybírá opravárenské žetony které vůbec nepotřebuje.
30.7.2015 16:17:35 | Upraveno autorem (porovnej)

vyřešeno
Tak jsem si kouknul do anglických pravidel a je to jasné

"Shuffle the items and make the item pile FACEDOWN
next to the board." - takže LÍCEM DOLŮ

Prosím autora překladu (KREN) o opravu, této poměrně dlůežité změny.

Na překladatelovu obranu musím poznamenat že takto prasácky a nepřehledně napsaná pravidla (i v originále) jsem dlouho neviděl.

30.7.2015 16:23:45

žetóny vybavenia
Dva žetóny vybavenia, ktoré dostanú všetci hráči na začiatku sú lícom hore (v pravidlách sa píše aj o výmene žetónov navzájom medzi hráčmi - skrývanie žetónov by bolo preto nezmyselné).
Do kajuty kapitána sa má umiestniť 6 žetónov vodky, keďže všetci o tom vedia, tiež nemá zmysel žetóny otáčať...

Jediné žetóny, ktoré sú otočené (lícom dole) - sú tie, ktoré si môže hráč vziať zo skladu (v počte 1 až 4). Tie sa ťahajú náhodne a stojí to čas, tak ako všetky vykonané akcie. Vtip je práve v tom, že si nemusíš vytiahnuť žetón vybavenia, ktorý potrebuješ, ale niečo úplne zbytočné. Potom musíš vykonať akciu v časovom limite bez bonusov z vybavení, alebo sa posunúť na časovej stupnici tak, že potrebnú akciu vykoná iný spoluhráč, ktorý bude na rade a potrebné vybavenie má (alebo ako som písal na začiatku, je tu možnosť výmeny žetónov vybavenia so spoluhráčmi).

V podstate na vykonanie akejkoľvek akcie nie sú potrebné žetóny vybavenia (pozri konkrétne situácie vo FAQ), tie ti len pridávajú čas k dobru pri vykonaní nejakej akcie a ušetria ťa pohrôm ktoré sa valia na ponorku. Čím dlhšie sa venuješ jednej akcií, tým viac sa na ponorke pokazí, preto je výhodnejšie použiť vybavenie, ktoré ti pridá potrebný čas na opravy bez toho aby si ťahal ďalšie karty udalostí. Jediná výnimka je výstup z ponorky do oceánu (cez poklopy) - tu treba skafander !!!

30.7.2015 17:13:53 | Upraveno autorem (porovnej)

žetony
Právě proto mi připadla nelogická situace, když jde gnom do skladu tak si vytáhne něco co vůbec nepotřebuje, naopak bych tak nějak viděl že když už vážím cestu do skladu (tj utratím drahocené minuty cestou do skladu a zpět na místo havárie) tak si vezmu něco co DOOPRAVDY potřebuji. Zřejmě ale tímto autor chtěl vnést do hry ještě více náhody než tam je.

30.7.2015 18:31:24

sklad
Ber to tak, že všetky veci v sklade sú uložené v krabiciach, nevieš v ktorej je čo a zistíš to až po otvorení :)
Aj keď môžeš naraz vziať len 4ks vybavenia, môžeš sa tam opäť vrátiť pre ďalšie. Už som to dlhšie nehral ale myslím, že tam nie je žiadny limit pre to, koľko žetónov môžeš mať "na ruke"...

Ak ti takáto zmena pravidiel vyhovuje, kľudne to hraj so všetkými žetónmi odkrytými. Neviem odhadnúť ako by to zmenilo obtiažnosť hrania, alebo celkovú atmosféru hry keď budeš mať rýchle riešenie na každý problém...

30.7.2015 20:36:43

hra pro dva hráče
Ve FAQu od autora (bruno Faidutti) se píše že hra je možná hrát ve dvou hráčích, přičemž se vynechává možnost opuštění ponorky...tj každý hráč tedy hraje se dvěma oddělenými hromádkami karet (jako by simuluje dalšího hráče ?)

31.7.2015 17:36:22

2 hráči
Áno presne tak. Každý z hráčov hrá za dvoch gnómov, teda akoby boli dohromady 4 hráči. My sme hrali vždy 3 a viac, pri dvoch hráčoch typujem, že by hra stratila grády. Pretože potom by nebol problém opravovať poruchy na ponorke, nakoľko (vzhľadom na nízky počet hráčov) by hráči ťahali aj nízky počet kariet udalostí. Preto tá finta :)

2.8.2015 21:11:34

další dotaz
Ještě mám další dotaz.

Lze provádět všechny druhy oprav (tj Akce žetonů: Odblokování poklopu, uhašení ohně, vypumpování vody. a Akce místností: Oprava motoru, oprava vzduchových čerpadel, oprava reaktoru, zastavení střel, zabití Krakena.) bez použití jakýchkoliv karet AKCÍ ?

Tedy pumpování vody (nízká hladina) bez karty pumpy s vědomím že nemám žádný bonus k dobru ?

Nebo hašení ohně bez hasičáku např jen s pomocí vodky :) nebo za předpokladu že oheň vypukl v místnosti kde je nějaký neaktivní gnom a když přijde na řadu , tak může se poikusit hasit oheň vlastníma rukama a při neúspěchu hodu kostkou utéct do sousední místnosti ?

8.8.2015 18:48:28

udernik
No samo. Je to jen bonus. Tedy jistota zdárného vykonání v krátkém čase,bez následného příchodu většího množství zlých věcí.

9.8.2015 13:31:45

Vybíráme z Bazaru

Divukraj - PUZZLE 1000 ks
Divukraj - PUZZLE 1000 ks
Akt. cena: 400 Kč
Končí za: 2 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas