Queendomino - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 30 min
Herní svět: Středověk
Herní kategorie: desková hra
Čeština: ke stažení
Vydavatelé: Blue Orange Games
Autoři: Bruno Cathala
Rok vydání: 2017
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

nejasnost v ceskych pravidlech

Narazil jsem na potencialni nejasnost v oficialnich pravidlech MINDOKu.

Konec hry
..
Pokud dilky presahuji, musi dotycny hrac jeste pred bodovanim nektere dilky odhodit, aby dodrzel pravidlo maximalni rozlohy..

porovnam s US verzi:
Some kingdoms may not be complete if a player was forced to discard a domino (see action A).

tzn. neni povoleno vubec prilozit dilek ktery by vycnival z daneho ctverce. Z ceskych pravidel vyplyva, ze takove dilky lze prilozit a odlozi se az pri zaverecnem vyhodnoceni (coz ma dopad na hru napr pri vybirani dani apod..)

Podle meho je to chyba prekladu. nebo se mylim?
27.6.2018 11:46:50

Queendomino
Dobrá otázka... třeba jsem si díky všiml, že aktuálně stáhnutelná pravidla na BGG vypadají ÚPLNĚ jinak formátovaný než ty, ze kterých se překládalo. Z té předchozí verze to nebylo jasný tak úderně, že se musí grid 5x5 (resp. 7x7) dodržovat už při přikládání.
Ta vsuvka o přesahujících dílcích před bodováním je tam hlavně kvůli hráčům, kteří na to pravidlo 5x5 prostě zapomněli (stalo se nám to s nováčkama mockrát).

Jinak pravda, dycky jsme hráli tak, že na začátku hry ještě nevíš, kde přesně bude těch 5x5 a kde v rámci toho leží hrad a rozhoduješ se postupně... ergo na konci hry se rozhodneš, která domina odhodíš, aby ses vešel, když (vzácně) máš víc možností.
Přišlo mi to intuitivnější, PROTOŽE nestavíš do gridu 5x5 od začátku hry a teprve během hry se rozhoduješ jak to vyjde, je divný najednou zapíchnout prst a říct "doteď to šlo položit jak chceš, teď najednou musíš dodržet rozměry".

U Kingdomina je bodově prakticky šumák, zda zahazovat v průběhu nebo před bodováním, u Queendomina máš recht, že ovlivňuje např. herní výběr daní. Reálně to nemění moc, protože takový dílek, ze kterýho vybereš daně a PAK ho zahodíš, přinese třeba 2 peníze navíc (ergo 0,6 bodu - a pochybuju, že by se Ti to vyplatilo u víc než jednoho dílku za partii), ale jinak popel na hlavu, asi je tedy správně zahazovat hned.
Fakt bych jednou chtěl vidět lokalizaci, kde se nějaká chyba nedostala až do tisku. :(

27.6.2018 12:22:48

pravidla
No ty pravidla se od prvního vydání trošku měnila. Mindok mohl dostat tuto verzi ,kde je upozornění ,že se má odstranit dílek který přesahuje.
O tom ,že království může být nekompletní ,se píše v pravidle A.

P.S. Samozřejmě ,že přesahující dílek ,je porušení pravidel,ale může to někdo přehlídnout.

27.6.2018 12:28:19

takze jak?
precuhujici dilek se nesmi ani prilozit?

27.6.2018 15:19:53

Přečuhující dílek
Podle všeho (a hlavně aktuálních anglických pravidel) by neměl, no.

27.6.2018 15:34:53

dilek
To by znamenalo, ze hrad musi byt vzdy uprostred, jinak nejde urcit, co je "precuhujici dilek". Ja jsem to hral zatim jen tak, ze hrad muze byt v ramci ctverce 5x5 kdekoliv.

27.6.2018 17:09:59

kumas
to neni vubec pravda. hrad muze byt klidna na kraji toho ctverce, staci kdyz polozis tri dilky za sebe vodorovne a mas 7 dilku dlouhou radu a uz mas urcenou celou radu.
nikdo nerika, ze musi byt hrad v centru. jen proste nikdy nemuze byt vertikalne ani horizontalne 8 dilku (ctvercu).

27.6.2018 20:45:26 | Upraveno autorem (porovnej)

5x5 a 7x7

Byl by někdo tak šikovný a zlatá a zjistil na 100% správné pravidlo? Česká pravidla si odporují. Dle BCG i německá a anglická. Prostě, lze stavět i mimo 5x5/7x7 a brát za to výhody/bonusy a možnost pozdějšího rozhodování. A vše oddiskartovat až na konci. Nebo prostě přes 5x5 či 7x7 nejede vlak a nelze mimo mřížku stavět? Děkuji.

14.9.2018 19:22:30

...
100% správná pravidla jsou ta, která tobě a tvým přátelům budou víc vyhovovat. Jen si to domluvte před začátkem hry...
Jinak v Kingdominu nelze "přečnívající" dílek přiložit, ale tato informace je pouze orientační.

Překladatel pravidel nejen pro fu Mindok

14.9.2018 23:12:55

5x5 a 7x7
Nemám rád "to co mi bude vyhovovat". Koupil jsem produkt, který by měl být dostatečně otestován, aby mi řekl v pravidlech jasně, jaká varianta je po xx hrách lepší. Hrajeme zatím původní, tedy "nevybočit". Ale to si mám sám určovat pravidla a plýtvat můj čas na uťápnutí vedle? Že bych pak zkoušel třeba pálení drakem za dva? Posouvání budov hned po nákupu? Atp? Prostě chci, aby někdo, autorita, která si s tím dala práci a je znalá - řekla, jak by mělo být nejlépe objektivně. díííky, kdo zjistí.. :)

14.9.2018 23:42:32

5x5 a 7x7
No ja mám pravidlá, v ktorých je už preklad presný, a píše sa, že "niektoré kráľovstvá môžu byť nekompletné, ak bol hráč nútený dielik odhodiť..."

Navyše, aj v anglickej a nemeckej verzii (a aj českej samozrejme) je na strane 3 vyslovene uvedené, že ak by dielik porušil pravidlo 5x5 alebo 7x7, nesmie byť ani priložený a hráč ho musí ihneď odhodiť.

----------------------------------
herný klub NITHRANIA z Nitry

15.9.2018 07:16:35

5x5 a 7x7

Ok, tak je to asi dobře. Já mám v pravidlech na straně 5 u konce hry. "Pokud dílky přesahují, musí dotyčný hráč ještě před bodováním některé dílky odhodit, aby dodržel pravidlo maximální rozlohy". To tedy asi MIND_OKu ujelo. Nechápu - proč, to někde (ideálně i nzde) jasně nesledují, nekomentují, nepředcházejí, neavizují. Nebo špatně vidím? Pokud skutečně ne, tak tedy nepěkná práce od vydavatele.

15.9.2018 20:52:32

Pawlisman
Ty nechápeš ,že oni dostali tyto pravidla od vydavatele.
Po vydání hry v cz ,nebo v průběhu výroby to autoři změnili.
Jak to měli zakomponovat už do vyrobené hry ?
To není chyba překladu,to je už věc která šla od autorů hry.

15.9.2018 22:09:24

Bastacka
Nemyslím si... už v originálnych nemeckých aj anglických pravidlách je veta formulovaná veľmi jasne. Neviem, odkiaľ by Mindok dostal iné znenie originálnych pravidiel.

Asi by bolo treba priznať, že to je chyba prekladu. Stáva sa to aj pri iných hrách, prečo by sa to nemohlo stať aj v tomto prípade...

----------------------------------
herný klub NITHRANIA z Nitry

15.9.2018 22:26:35

Cardinalle
Toto je současné znění v pravidlech:
Important: If a player selects a domino (or is forced to select a
domino) that does not fit into their kingdom because it violates
the 5x5 or 7x7 dimension rule, or it does not match any available
terrain type, it must be discarded from the game. Points are not
earned for discarded dominoes.
Já mám verzi kde je to napsáno trošku jinak ,ale význam je stejný.
Předtím než tu byly ke stažení pravidla od Mindoku,tu byly přeložena pravidla a tam to bylo taky tak přeloženo.
Ta věta o konci hry a přesahujícím dílku ,je jen v pravidlech od Mindoku.
Takže jsou dvě možnosti,buď to tak dostali,nebo to na konec doplnili a vynechali tu část v bodu A, což se mi zdá málo pravděpodobné.

15.9.2018 22:35:35 | Upraveno autorem (porovnej)

Bastacka
No práve... v žiadnych pravidlách nie je tá veta, ktorú doplnil MINDOK. Ja robím videonávody, veľmi zodpovedne, takže popri českých pravidlách kontrolujem aj originály, a prípadne diskusné fóra, ak ani originálne pravidlá nie sú úplne jasné (pozdravujem FFG... #irónia).

Ani Pegasus Spiele, ani Blue Orange, ani iný vydavateľ Queendomina nemá takú verziu pravidiel, ako MINDOK. V žiadnom jazyku. Práve to ma utvrdzuje v tom, že to pravidlo chceli v MINDOKu asi nejako "ujasniť", a holt im to vôbec nevyšlo, skôr naopak.

----------------------------------
herný klub NITHRANIA z Nitry

15.9.2018 22:44:30

Pravidla Mindok
Tak jsem si stáhl pravidla od Mindoku a je tam přesně co v mých německých ,anglických a dalších 5 pravidlech:
V bodě A:
Pokud nově získaný dílek nemůžete dle
výše uvedených pravidel přiložit ke svému království, musíte jej
odhodit a na konci hry vám bude chybět. Není však dovoleno
odhazovat dílek domina, který dle těchto pravidel připojit lze.

Tzn.že to není tak přesně napsané jako v nových pravidlech (5x5,7x7).
V Mindok pravidlech je pouze ta věta na konci ,co zapříčinila ten chaos.

15.9.2018 22:47:34

Cardinalle
Byl jsi rychlejší. :+)

15.9.2018 22:49:27

Nejasnost
Áno, jak už jsem psal v úvodu, překládalo se z malinko jiné verze pravidel, než má BlueOrange teď na webu, nicméně ta inkriminovaná věta byla moje marná snaha (dlážděná dobrými úmysly) pokrýt situace, kdy někdo na to pravidlo 5x5 zapomněl během hry. Stalo se nám to mockrát.
V týdnu pošlu vyjasněná pravidla správkyni webu MINDOK k vyvěšení aspoň na web.
Vydávání deskovek má proti mé hlavní práci, vývojařině, ten problém, že již vydané se nedá nějak snadno "patchovat" na později nalezené chyby.

Co ovšem na téhle hobbystické práci zamrzí nejvíc je fakt, že nikdo nepoznamenal, že CZ a SK pravidla mají oproti ostatním jazykům mnemotechnickou pomůcku na pořadí tahu (Hraje: Rytíř, Architekt, Drak) nebo počty dílků na poslední straně i pro variantu Královská svatba (King+Queendomino). To byla taky moje iniciativa, snad o něco méně nepodařená.

Inu, překládat pravidla je jako hrát Tetris... úspěchy vymizí, chyby se kupí. :) :(

16.9.2018 10:06:58

myyysha
Protože jsem nepoužival Mindok pravidla,tak jsem o tom nevěděl. Jak HRAD :+),tak počet dílků na konci tam opravdu je :+).
Tady je aspoň vidět ,že někdo jen strojově nepřekládá,ale snaží se ,aby šla pravidla lehce pochopit . I když s tou problematickou větou to nevyšlo i když byl úmysl pomoci,kdyby někdo v průběhu hry udělal chybu.

16.9.2018 12:26:16

Myyysha
Ja to poznám :)
Ako som písal, ja robím videonávody, za každým jedným je mnoho hodín práce, a stačí jedna chyba, a návod je pod paľbou kritiky. Fallout som prerábal 3 krát, ale to ide zasa na vrub FFG, ktoré neoblomne píše pravidlá dlhé a pritom nejasné.

A musím priznať, že HRAD som si nevšimol ani ja. :(

----------------------------------
herný klub NITHRANIA z Nitry

16.9.2018 16:56:03

HRAD
Tak to já zas musím HRAD ocenit. Všiml jsem si toho hned při prvním čtení a od té doby s úspěchem používám při vysvětlování pravidel. Palec nahoru děkuji za to!

16.9.2018 20:39:10

Vybíráme z Bazaru

Cesty osudu (Destinies) EN + rozš. Sea of Sands
Cesty osudu (Destinies) EN + rozš. Sea of Sands
Akt. cena: 700 Kč
Končí za: 2 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas