Proroctví - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 5
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 180 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: desková hra, vývoj postavy
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: ALTAR
Z-Man Games
Autoři: Vlaada Chvátil
Rok vydání: 2002
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Má význam túto hru kúpiť?


Má význam zaobstarať si túto hru? Môže konkurovať súčasným hrám, alebo ho hráči majú doma iba ako spomienku na svoje herné začiatky?
Oplatí sa ju hrať s deckami (cca 10 rokov) alebo sa máme pozrieť radšej po niečom inom.
5.10.2019 18:01:09

Talisman
Spíš bych se mrknul po Talismanu, ideálně jednoduchá pro dobrodružství s dětmi a 4 vydání má moderní háv..

5.10.2019 20:08:16

...
Podle mě jsou Proroctví i Talisman dnes překonané. Talisman je po grafické stránce hezčí, ale při vlastní hře je Proroctví podle mě o level dál. Mám tam mnohem víc kontroly nad věcmi než v Talismanu, lepší RPG vývoj postav a zajímavější předměty. Proroctví si s dětmi zahraji cca 2x do roka, Talisman jsem hrál nedávno a po frustrujícím 4 hodinovém zážitku, kdy rozhodovaly jen a pouze kostky, jsme hru ukončili a kontumačně prohlásili vítězem toho co byl na plánu nejdál.
Když už bys chtěl zkoušet Proroctví, pak určitě doporučuji s rozšířením Dračí říše kde jsou rasy, které hře dodají větší variabilitu.

5.10.2019 20:52:17

Talisman
Taky jsem spíše pro Talisman. Je to hooodně jednoduchý, pěkný a bude znovu vydán.
Já hrál / hraju Talisman už od základky, takže můžu za sebe říct, že jako dětem nám u toho čas utekl vždy jak voda. Rodiče museli mít radost, když se nás vždycky na celý odpoledne zbavili a navíc jsme u toho četli i počítali :) :D Proroctví jsme vyzkoušeli hned jak přišlo a v podstatě jsme zůstali u Talismanu. Vnímali jsme to i tak trochu jako takovou "kopii". Plus to, že Talisman vypadá prostě lépe... I ta stará druhá edice díky grafice vypadala a vypadá lépe :)

6.10.2019 00:44:55

Proroctví
Mám tu hru ráda. Myslím si, že překonaná rozhodně není. Jistěže jsou jiné novější hry v tomto žánru, tu lepší, tu horší, ale tato hra nabízí opravdu pěkný herní zážitek a mnohdy nezapomenutelné i vtipné momenty ať už je překonaná nebo ne.

6.10.2019 06:46:16

Proroctví
My máme Proroctví (na rozdíl od Talismanu) také pořád moc rádi. Možná jsou dnes lepší hry (nehrál jsem, ale teoreticky by to měly být třeba HEXplore It nebo Dungeon Degenerates), ale ty už nejsou česky, takže záleží na tom, zda by angličtina nebyla problém. Na Proroctví se nám líbí asi větší kontrola nad hrou proti Talismanu, ale každému vyhovuje něco jiného.

6.10.2019 09:19:32

Nebrat
Ta hra je prekonana a hlavne hrozne dlouha. Momentalne bych sahnul po Karaku - je to takova odlehcena verze, ale je to dohrane do hodiny a zabavne to je dostatecne.

6.10.2019 09:42:57

Určitě ano
Hra má pořád co nabídnout, je dostatečně variabilní a zejména s novou edicí Drací říše získává další rozměr - vedle nového herního plánu zejména rasy a kooperativní modus.
Oproti Talismanu nabízí větší kontrolu hry u pohybu (člověk není závislý na hodu kostkou a předepsaném směru) a možnost rozvinout si postavu. Oproti Talismanu nabízí sice méně postav, ale zase jsou vyrovnanější. Talisman má naopak "vymazlenější" grafiku a možnost získávat určité předměty po celou hru.
Karak je sice velmi rychle odehraný, ale možnosti vývoje postav jsou velmi omezené a v určité fázi hry už boj s nestvůrami nepředstavuje výzvu, ale zdržuje. Pro hru s mladšími dětmi se ale hodí.

6.10.2019 09:50:55

Proroctví
Za sebe bych rád doporučil Proroctví. Mám odehráno spousty her a obzvláště ve 2 hráčích dává hra dost prostoru si to v klidu užít. V této cenové hladině (dá se sehnat nová pod 700,-) je to dobrá hra s výbornou možností si hrdinu průběžně sestavit podle svých představ - nakupovat vlastnosti a vybírat si události. Pokud to chce člověk jako vstup do oblasti fantasy her, tak Proroctví je super.

Jestli mne něco neminulo, tak vývoj této hry je už zastaven. Původně mělo být 5 rozšíření, ale existují jen 2 (Vodní a Dračí říše - už hooodně dlouho nic nového nevyšlo) a to si nejsem jist, zda jsou obě i pro 2. edici (Dračí myslím je, ale Vodní asi není). Herně hra mrtvá podle mne není.

Musím upřímně uznat, že se jedná o kopii Talismanu (dle mého názoru vylepšenou - větší volnost pohybu a možnost volby). Talisman se ale dále rozvíjí a je tam spousty rozšíření (taky v jiné cenové hladině).

6.10.2019 09:51:55 | Upraveno autorem (porovnej)

Vodní říše
K Vodní říši se dají přes eshop Altaru koupit upgrade karty, aby byla kompatibilní s 3. edicí základní hry.

6.10.2019 11:01:25

?

Jak muze nekdo napsat, ze hra je prekonana a lze ji nahradit Karakem? Podle me dosud nevysla v cestine lepsi hra na toto tema. Talisman mam taky rad, je to tezka nostalgie, ale uznavam, ze Talisman je jen vtipne Clobrdo na steroidech.
Proroctvi je nejvice vytykana dlouha hraci doba, ale ja schvalne hraju delsi epickou variantu, protoze od hry tohoto typu ocekavam nejaky vyvoj postavy a uziju si ji nejvic, kdyz neni do hodiny dohrana.

6.10.2019 11:33:17

Proroctví
Podle mě zatím překonaná není, pokud se bavíme o hrách v češtině.
Za mě je také Proroctví lepší než Talisman.
Takže pokud mají děti rády fantasy a dobroddružství, tak bych se toho nebál.

6.10.2019 12:00:39

@Martanen
Proroctvi a stejne tak Talisman jsou proste hrozne dlouhe. 4 - 5 hodin neni zadna vyjimka. Pridej k tomu rozsireni a mas to doslova na cely den. Dotaz byl na hrani pro 10-lete deti. Vydrzi hrat 10-lete deti tak dlouhou hru? Vetsinou ne. Tudiz moje doporuceni je NEBRAT.

6.10.2019 13:54:12

Varouch
Se synem jsme hravali v pohode. Navic existuji pravidla pro rychlejsi hru. S rozsirenimi pak varianty o dobyti konkretni rise. Ale chapu, ze uspechana doba temto hram nepreje.

6.10.2019 16:50:24

doporučuji
@Varouch wtf.. Já měl Proroctví nějak od 10 let a trávili jsme u toho doslova celé dny, rodiče mi vzali pár kamarádů na víkend na chalupu a nikdo o nás nevěděl. První hru jsme fakt hráli celej den, protože jsme hráli v 5 a nikdo pořádně nevěděl, furt jsme měli hlavy zabořený v pravidlech. Ale po pár hrách už se to zrychlilo a jeli jsme jednu hru do tří hodin. Problém nastal po pár letech, kdy si pár lidí přitáhlo slečny a ty chtěly hrát taky.. pak jsem čekal na další kolo 15 minut a totálně jsem se nudil. Během prvních 5 minut po tom, co jsem dohrál, jsem vymyslel možný další tahy a pak jsem 10 minut čuměl na dvě holky, který působily dojmem, že neuměly ani číst. Ale to už jsem měl nahranejch fakt stovky hodin a pamatoval jsem si většinu kartiček z paměti, kombinace předmětů, jak dosáhnout největšího fyzického dmg, nebo naopak dmg vůlí, či obojí tak nějak.

22.2.2021 11:58:24

Khumaar
Ano, je to skvělá hra...

22.2.2021 16:57:41

Huholoman
Jo, já jsem Talisman i tohle fakt miloval. Ale ta hra je z jinýho tisíciletí. Tenkrát nic jinýho nebylo. Teď už je mraky jiných a lepších her. Chápu tu nostalgii. Ale objektivně musím říct NEBRAT a poohlédnout se po lepší.

22.2.2021 21:26:27

Hrát nebo nehrát? To je o tu běží!
Nadčasová hra. Po letech jsem se k ní vrátil a rozhodně stojí za to mít a hrát. Obstojí i proti novějším hrám. Za mě herně lepší, než třeba Talisman.

21.3.2021 00:17:17

Spomienka

Proroctvo je Lepší ako Talisman a tieš som si to chcel zahrať asi pred vianocami, zaspomínať si.Po dvoch hodinách sme to vzdali nuda,bavil som sa chvíľu pri výbere postavy.

21.3.2021 08:39:28

Lepší hry
Píšete, že jsou v dnešní době lepší hry, ale nikdo už nenapíše, které hry to jsou. Moc by mě zajímalo, co byste teda doporučili jako lepší alternativy? Lokalizovaných her určitě moc nebude a pokud se pletu, tak budu jenom rád, když mě vyvedete z omylu a neznalosti. ;-)

21.3.2021 09:37:45

Proroctvi
V dane kategorii by mohl byt tak Karak, ale ten je jen o prochazeni podzemi.

Proroctvi je porad dobra hra, ktera si najde fanousky.

Descent, gloomhaven a pod sou o nekolik lvl jinde. Slozitejsi pravidla, dlouha herni doba (kampan) .

21.3.2021 10:25:49

Proroctví - stále dobrá hra

Také přidám trochu svého pohledu. Proroctví mam asi 15 let. Bylo zapomenuté v krabici, po stěhování. Teď jsem ho po letech vytáhl a oprášil. Znovu přečetl pravidla a hraji s dětmi 5 a 7 let. Máme doma i Descent a jiné hry.

Proroctví hrajeme, děti baví, nikdo nemusí být pán zla, jako v Descentu (zkoušel jsem i aplikaci, ale to je nebaví). Dokoupil jsem teď nově i Dračí říši a Vodní říši. Tím se to rozšířílo na rasy (Dračí říše), poklady (Vodní říše) a hrajeme kooperativní mod proti sférám (Dračí říše). Děti to baví, pomáháme si a to je varianta, kterou například Talisman nemá. Čas zkracujeme tím, že si na začátku vezmeme po jedné vůli a síle navíc, jak je popsáno ve volitelných pravidlech. Pro zpestření jsme používali i plastové figurky z Descentu, ale kluci chtěli pak raději originální kartonové. Líbí se jim grafika.

Proroctví je tedy pro mě více variabilní než ostatní hry a mí své kouzlo i v dnešní době. Když vezmu že komplet se dá pořídit za 1650,- Kč, tak mi je to hodně muziky za pár korun v porovnání se současnými hrami.

21.3.2021 11:41:56

Vybíráme z Bazaru

Code 777
Code 777
Akt. cena: 390 Kč
Končí za: 4 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas